Programovanie, pár otázok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Programovanie, pár otázok

Príspevok od používateľa BX »

aacid: Tak k tomuto sa ani nedá vyjadriť. Prečo sú vysoké školy ťažké, keď nemusia... veď miesto 200 absolventov ročne môže mať fakulta 350, stačí to len študentom trocha zjednodušiť :roll: Jaká logika.
Ak chceš len titul, nechoď na ťažkú školu, toť asi jediná rada.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tazke. otazka je cim maju byt tazke. Tym, ze sa naucit pouzivat sed na kazdu blbost? Nemyslim si ze to je realne. V praxi mas dost casu na to precitat man, musis ale vediet ktory man mas citat. Alebo castokrat z ktorych si mozes vybrat... napriklad RHCSA certifikat je na tom postaveny, mas ulohy, je jedno ako sa k nim dopracujes, a je dost casu aby si si precital man.

@metodiky, pic related.
Prílohy
Strip-Boucle-Bloated-Agile-700-finalenglish1.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

BX napísal:aacid: Tak k tomuto sa ani nedá vyjadriť. Prečo sú vysoké školy ťažké, keď nemusia... veď miesto 200 absolventov ročne môže mať fakulta 350, stačí to len študentom trocha zjednodušiť :roll: Jaká logika.
Ak chceš len titul, nechoď na ťažkú školu, toť asi jediná rada.
k tomuto sa ani neda vyjadrit.

je rozdiel tazka a tazka. nabiflit sa hromadu prikazov dokaze aj opica, je to tazke pretoze to vyzaduje dostatok casu a dobru pamat. nehovori to vobec nic o tom ci vies logicky uvazovat, riesit problemy alebo napriklad pracovat v kolektive.
hovori to iba o tom ci mas dobru pamat. nic ine.

to je ako ked dieta ucis malu nasobilku, pokial sa nabifluje ze 1x1=1, 1x2=2 a tak dalej az do 10x10=100, to este neznamena ze bude vediet aj ako vypocitat 11x11, pretoze to uz neni mala nasobilka a to si nebiflilo.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

[quote="aacid"][/quote]
no vidíš, a keď si dal takýto príklad, uvedomil som si aké je to biflenie v začiatkoch dôležité. Samozrejme nebude vedieť vypočítať 11x11, ale bude vedieť vypočítať 10x11 a pripočítať k tomu 1x11. Všetky príklady sa dajú rozložiť na malú násobilku. Ja napríklad doteraz neviem niektoré tieto nabiflené výsledky, a napr. 8x7 si vždy počítam ako 8x8 lebo ten výsledok si pamätám z toho biflenia zo základky a odrátam 8. Keby si ale niektoré tieto výsledky nepamätáme zo školy, a nie je sa čoho chytiť, tak jednoducho musíš pripočítať 8 osmičiek, čo zaberie kopec času. Nezabudni že ani výsledky sčítania nemajú nabiflené, takže by to pripočítavali v cykle - 8 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 a toto celé zopakovať 8x (tí inteligentnejší spočítajú 4 šestnástky /nezabúdaj ale že 16 získajú prirátaním osmičky k osmičke, lebo 8x2 nepoznajú/ a v tom by sa už zrejme zamotali, lebo v procese počítania zabudnú či zrátali 3 alebo už 4 ak nebudú používať prsty /lebo netušia či je správny výsledok 48 alebo 64, keďže tieto čísla im nič nehovoria/)
Tebe, keď vieš násobilku sa to nezdá. Rovnako ako si nevieš predstaviť aký je život ťažký bez zraku, na vozíku či s iným hendikepom. Ale bez znalosti malej násobilky by si sa moc nepohol.
A rovnako tak máš nabiflené písmena aby si vedel čítať. Tiež je to len priradenie významu k znaku/slovu, ktoré si musíš pamätať. Rovnako tak vieš cudzí jazyk, lebo je to len nabiflenie dvojice slovíčok (cudzie a jeho význam v našom jazyku). Rovnako tak máš nabiflené vybrané slová, a vieš že tam má byť tvrdé y aj keď podla žiadneho pravidla (okrem toho že vieš zoznam tých slov) by tam byť nemalo. A takto sa dá pokračovať... celá základná škola bola o biflení, hlavne nižšie ročníky. Keby ich všetky preskočíš, si na úrovni.. no ako to slušne povedať... veď vidíš tých negramotných romov čo sa občas mihnú v televíznych novinách :)

sranda, že? Taková blbosť, že načo sa učiť násobilku.

Nie som linuxák, ani váš profesor, tak neviem čo tým sledoval že vám dal učiť sa prepínače. Ale nejaký zmysel to asi malo. Prinajmenšom vieš aké prepínače existujú pre sed (často sa opakujú, tak pri novom príkaze vieš cca aký prepínač hladať, alebo z napísaného neznámeho príkazu keď uvidíš napríklad -p vieš dedukovať čo to môže znamenať)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

asi sme sa nespravne pochopili, ja netvrdim ze sa deti nemaju ucit malu nasobilku, ale mali by sa naucit preco to tak je, nie iba hlupo memorovat.
to je ako s programovanim, biflenie sa je ekvivalent programu kde bude jedna obrovska if vetva typu
if a=1 and b=1 then x=1 else if a=1 and b=2 then x=2

dalej nechapem toto slepe obhajovanie profesorov na VS, sam si napisal ze vies preco to robil ale zmysel to malo... ako mozes vediet ze to malo zmysel ked sam pises ze do toho nevidis. vtedy sme nikto zo studentov v tom zmysel nevideli, po skoro 10 rokoch v tom stale zmysel nevidim... proste to bol trtko, ktoreho uloha bola vyhodit co najviac studentov, pretoze skola ze nich uz peniaze dostala a teraz potrebuje uvolnit miesto pre dalsich tisic prvakov aby dostala dalsie peniaze.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

no už len preto že je profesor, a ty nie. Takže jeho myšlienkam nemusíš rozumieť, ale očividne to dotiahol asi najďalej ako sa na slovensku v teoretickej rovine dá. Napísal množstvo publikácii a odučil množstvo absolventov.
My sme tiež takého mali, dal nám naučiť sa asi 20 schém archaických obvodov a potom ich nakresliť perom na papier. To bola skúška. Zmyslu nerozumiem doteraz, ale ten pán, hoci ho má každý za kkta, je vedúci katedry informatiky a na slovensku popredná osobnosť v danej oblasti.

ak bolo úlohou pretriediť ročník, a splnilo to účel, tak to ber ako evolučný test že ostali len tí silnejší, ktorým sa môže venovať a rozvíjať ich logické myslenie, lebo si to dokážu aj zapamätať :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Neviem ako ty ale my sme sa to učili na prstoch a jabĺčkach. Tam deti dostatočne pochopia, že keď traja Jožkovia majú po 4 jabĺčka, tak dokopy majú 3x4 jabĺčok. To nepovažujem za biflenie sa. Ale 3x4=12 sa "nabifliť" už musíš inak by si to počítal, tak ako ti tu predviedol audiotrack. Alebo chceš deti učiť, že násobenie je binárna operácia, ktorá je komutatívna a asociatívna aby pochopili prečo 3x3=9?

Tiež som neuznával biflenie na základnej škole. No potom som na VŠ krásne pochopil niektoré jednoduché vzorce, ktoré sme brali na fyzike v siedmom, ôsmom ročníku. Vtedy som sa ich musel nabifliť, spolu so zákonmi a moc som nechápal prečo to tak vlastne je. Teraz tomu už rozumiem, no tiež už viem derivovať a integrovať, vďaka čomu viem pochopiť aj tie vzorce. Je ale nereálne aby sa siedmaci učili integrovať, takže sa to musia jednoducho nabifliť.

BTW: OSka som mal minulý semester(úspešne). Shelluje sa tam stále rovnako :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

audiotrack:
tak ako si male dieta mysli ze dospely clovek vie vsetko a nikdy nerobi chyby, tak si niektori studenti myslia ze profesor vie vsetko lepsie ako student.

profesor je iba obycajny clovek, tak ako ty alebo ja, nie je neomylny ani nema nadprirodzene schopnosti. sam som to zazil zopar krat, ze proste sa profesor na prednaske mylil a niekto zo studentov ho opravil.
a zrovna clovek co je super kapacita, vysoke iq a "ja nemusim rozumiet jeho myslienkam" nemusi byt dobry vyucujuci, pretoze mozno ani on nie je schopny rozumiet myslienkam bezneho studenta.

pokial ma vacsina studentov s prednasajucim problem, je velmi velka pravdepodobnost ze problem je na jeho strane.

ale skoda tebe nieco vysvetlovat, ak si ozaj myslis ze vzdelavaci system na sloveskych skolach je v poriadku, tak si to mysli dalej, mna do toho nic nie je.

94jakub:
este raz to napisem, to s tou nasobilkou bol iba priklad, mozno nie uplne najlepsi, ved ja som nikde nenapisal ze memorovat sa nieco je a priori zle, su veci ktore ktore proste vediet musis a nevies ich nijak logicky vyvodit (napriklad presne vzorce z fyziky ako pises), aspon nie v tom case.
ale sam musis uznat ze ucit ku kazdemu shellovemu prikazu 10 prepinacov, ktore, ako sam ten profak hovoril, "musis odrecitovat aj ked ma o pol noci zobudi" je chore a nema to ziadny zmysel.
ako ja som ten predmet tiez nakoniec spravil, den predtym som to cital dookola kym som to nevedel, den po skuske som to vsetko zabudol. ked som mal realne pracovat s unixom, tie prepinace som si dohladal v manuali.
BX
Addict
Addict

Super aacid, keďže nie si spokojný s jedným predmetom, na ktorom si sa mal naučiť pár vecí naspamäť, tak celé slovenské školstvo je na prt. Gratulujem k bezchybnej logike.

Ak chceš osočovať celé slovenské školstvo, chcelo by to trochu viac ako "musel som sa naučiť pár prepínačov naspamäť".
Ak je niečo zle na konkrétnej fakulte, tak sa to rieši tam. Aj u nás sú zlé predmety - či zle vedené, zlý prednášajúci, prehnané nároky, alebo naopak príliš ľahké, ktoré ti nič nedajú atď. A preto teraz idem haniť celé školstvo? A ešte just napíšem "slovenské školstvo je na prt", akoby to inde bolo lepšie. A nie je.

Ak máš pocit, že by si to vedel zlepšiť, nič ti nebráni.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

asi tak :) Keď sa ti nepáči, prečo si DOBROVOLNE na škole? Nikto ťa na tú výšku nehnal, keď si myslíš že je naprt. A taktiež ti nikto nebránil vycestovať za vzdelaním do zahraničia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

neosocujem cele slovenske skolstvo na zaklade jedneho predmetu, to som spomenul iba ako priklad.
myslim ze o kvalite naseho skolstva hovori uplatnitelnost absolventov nie len vo svete ale aj tu na slovensku. ved kazdy druhy tyzden sa niekto stazuje ze nie je dostatok absolventov ktory by boli aj realne schopny vykonvavat tu pracu. informatika je mozno trochu vynimka ale to skor kvoli dopyte nez kvoli ponuke. aj tak si kazda firma cloveka radsej zaskoli.
porovnania so skolami z inych krajin radsej ani nikto nerobi aby sme sa nemuseli hanbit.

ano, mam pocit ze by som to vedel zlepsit, ja by som vysoke skoly spoplatnil, vacsi prijem by zvysil kvalitu, skola by si mozno mohla dovolit zaplatit ozajsnych odbornikov (ak je niekto fakt dobry v obore, preco by isiel ucit za nejaky smutny plat, ked moze dostavat ozajsne peniaze niekde inde. samozrejme pokial nie si farkas, ktory je proste psychos a chce robit vyskum na skole), lepsie vybavenie a tiez by na skolu isiel len ten kto ma ozaj zaujem, teraz na vysoku skolu ide kazdy ako keby to bola povinnost a tym samotna hodnota titulu degraduje.
pokial sa niekto zacne ohanat tym ze by potom studovali len ti co maju peniaze, na to su predsa stipendia, pokial by skoly vedeli vychovat kvalitnych absolventov, tak by sa o nich zacali zaujimat aj firmy a tie by poskytovali stipendia a zaroven tak ziskavali kvalitnych novych ludi.

k tomu ze sa mi nepaci, nepaci, preto som aj odisiel. bol som aj na FIIT aj na FHI, obe rovnaka uroven. tak som radsej isiel pracovat. teraz sice nemam titul ale mam x rokov praxe a nemam ziadne problemy zamestnat sa. ale tak som si povedal ze to vyskusam znova, bohuzial externe studovat informatiku sa moc neda na slovensku, tak som isiel na sukromnu skolu a to je tiez odpad. sice z uplne inych dovod ako statne skoly, ale stale odpad.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

spoplatniť školy by bol posledný klinec do rakvy. Vidíš to veľmi utopický, ale tie tvoje vymyslené štipendia by nikdy nefungovali. Keby mám firmu, rozhodne nebudem investovať do niekoho o kom nemám záruku že tú školu dokončí, alebo že po 5 rokoch čo ho budem podporovať nevezme lepšiu ponuku konkurencie. Radšej za tie peniaze kúpim niekoho kto vyštudoval zadarmo v zahraničí

platená škola vôbec neznamená že je kvalitná. Viď. všetky tie súkromné
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

uplna utopia, nikde inde na svete to tak nefunguje.
take stipendium je podmienene tym ze nastupis prave k tomu kto ti ho poskytol nie ku konkurencii. tiez sa to moze riesit studentskymi pozickami, ktore ti moze potom firma preplacat ked u nej nastupis. proste toto vsetko vo svete funguje a funguje to dobre.

je to tvoj nazor voci mojmu, nema zmysel sa tu hadat.
BX
Addict
Addict

aacid napísal:teraz na vysoku skolu ide kazdy ako keby to bola povinnost a tym samotna hodnota titulu degraduje.
Ehm... pred chvíľou si plakal, aké ťažké je školu dokončiť, lebo sa musíš učiť naspamäť pár prepínačov a zrazu spomínaš degradáciu titulov? Je dosť rozdiel medzi počtom prvákov a absolventov. Hlavne teda na univerzitách, o kdeakých vysokých školách z Hornej Dolnej sa baviť nemusíme, tam skutočne k degradácií titulov dochádza.

Tiež je zaujímavé, že som snáď nikdy nepočul/nečítal nejakého absolventa teoretickej informatiky, pc grafiky, alebo sw inžinierstva sťažovať sa na to, že mu škola nič nedala a boli to zabité roky. Naopak tí, čo (na) školu nemajú, sa sťažujú a sťažujú a ohovárajú a konštatujú... čím to je, možno majú veľa voľného času sedieť na diskusných fórach :smt033
Ak by si tú školu dokončil, mal by si úplne iný názor, som o tom presvedčený.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

BX napísal: Tiež je zaujímavé, že som snáď nikdy nepočul/nečítal nejakého absolventa teoretickej informatiky, pc grafiky, alebo sw inžinierstva sťažovať sa na to, že mu škola nič nedala a boli to zabité roky.
nahodou ja som cital. bol to typek, co si myslel, ze je inteligentnejsi ako vsetci vyucujuci na skole vratane veduceho jeho diplomovky, s ktorym bol schopny sa pohadat aj pocas obhajoby diplomovky pred komisiou (a aj tak urobil). skolu dokoncil, ale objektivne musim povedat, ze to je ko*ot :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

BX: zase sa mi snazis vkladat do ust nieco co som nepovedal. nikde som nevyplakaval ze je skolu tazke dokoncit. stazoval som sa na metody vyucujucich, tak to prosim ta uz nerob.

ja mam zase opacnu skusenost, pokial niekto skolu uz dokonci, tak ako absolvent si ju bude obhajovat nech sa deje cokolvek. proste si neprizna ze na jeho skole nie je nieco ok, ved je to jeho skola.

ja tu osobnu skusenost mam, bol som na skole, nevyhovalo mi to, tak som isiel radsej pracovat, teraz som vo velkej firme, vsetci naokolo mna maju tituly a vysoke skoly a div sa svete, zatial mi to ziadne problemy nerobilo, bez problemov som sa zaradil do kolektivu, bez problemov zvladam tu istu pracu co oni.

mozno keby si tu skolu nedokoncil a isiel pracovat tak ako ja, tiez by si mal uplne iny nazor, som o tom presvedceny.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ked zvladas vsetko to, co tvoji kolegovia, naco chces ist znova studovat?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal:...pokial niekto skolu uz dokonci, tak ako absolvent si ju bude obhajovat nech sa deje cokolvek. proste si neprizna ze na jeho skole nie je nieco ok, ved je to jeho skola....
s týmto nesúhlasím. Dokončil som školu (bc), ale nebola ok tak mgr som si spravil inde. A poznám kopec ľudí čo dokončili školu, ale nadávajú na ňu. Dokončili ju len preto, že im bolo lúto vybodnúť sa na niekoľko rokov a nič z toho nemať. Ale keď som sa ich pýtal či by tam išli znova, jednohlasne odpovedajú že nie, išli by na inú. Neviem či takýchto nepoznám dokonca viac ako tých, čo si školu obhajujú

btw: ja som napr. štátnice robil na dvakrát, lebo som mal v čase prvých osobné problémy a nemal som dosť času pripraviť sa poriadne. A aj keby som nespravil ani na druhý (bol iba jeden opravný) a nedokončil by som ju, aj tak by som ju obhajoval lebo to bola dobrá škola. A tým sa dostávam k tomu, že nesúhlasím ani s tým čo BX písal :D to či niekto dokončí alebo nedokončí asi s tým nič nemá. Každý človek je dosť rozumný na to, aby vedel objektívne zhodnotiť kvalitu a neťahal do toho emocie. Alebo aspoň väčšina ak nie každý.
vsetci naokolo mna maju tituly a vysoke skoly a div sa svete, zatial mi to ziadne problemy nerobilo
Dúfajme, že to tak aj ostane, a nebudeš prvý o komu budú uvažovať pri prepúšťaní ;)
BX
Addict
Addict

No pozor, ja som písal o tých ťažších oborch informatiky a tiež o tom, že človeku škola "nič nedala". Audiotrack, aj keď si na Bc. robil školu, ktorá podľa teba nebola dobrá, dovolíš si povedať, že ti nič nedala a radšej si mohol pracovať?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

BX napísal:No pozor, ja som písal o tých ťažších oborch informatiky a tiež o tom, že človeku škola "nič nedala". Audiotrack, aj keď si na Bc. robil školu, ktorá podľa teba nebola dobrá, dovolíš si povedať, že ti nič nedala a radšej si mohol pracovať?
Niečo mi dala, nemôžem povedať že mi nedala nič. Ale rozhodne nie toľko, čo som od toho štúdia očakával a tie tri roky pokladám za stratu troch rokov v mojom živote. Mohol som za ne získať omnoho viac na inej škole, alebo trojročnú prax. Ak teda nerátame priateľstvá a podobné veci, ale čisto len vzdelanie

minimálne ma ale uistila v tom, že ma informatika baví, lebo na strednej je pre človeka ťažké rozhodnúť sa čo vlastne chce robiť.
Napísať odpoveď