Začiatočnícke otázky ohľadne podnikania
-
Gyrxiur
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Začiatočnícke otázky ohľadne podnikania
Ahojte, chcem si založiť živnosť ako opravár PC, neplatca dph, nebudem predávať diely a chcem využívať paušálne výdavky, opravy budem vykonávať u zákazníkov doma a platby prijímať len v hotovosti na mieste, no pár vecí ešte nemám ujasnených a tak by som bol rád, keby mi s tým niekto poradil, tu sú:
1. Stačí ak budem vystavovať PPD bez faktúry? Podľa toho čo som čítal, faktúry treba len pri pohľadávkach, alebo ak je človek platca DPH alebo prijíma platby šekmi či platobnými kartami, je tak?
2. V PPD stačí uviesť celé meno zákazníka, či treba aj adresu? Videl som vzory také aj také, tak mám chaos.
3. Treba vystaviť dve zhodné PPD jedno pre mňa a jedno pre zákazníka, či ako to funguje?
4. Stačí písať na PPD sumu a že je to za servis PC, alebo musím rozpísať čas, taxu za hodinu atď? Podľa toho, čo so čítal stačí len, že to je za servis, je tak?
5. Ak by som platil odvody do zdravotnej poisťovne v hotovosti, keďže účet mi inak na nič nie je, je aj ústrižok z pošty uznaný ako doklad? Čítal som, že je, ale chcem sa uistiť, druhá vec, ako si ho zapísať? Akú skratku pre typ dokladu použiť, kde na ústrižok si napísať číslo dokladu?
6. Keď vlastne nevediem účtovníctvo, ale len ten zoznam príjmov v časovom slede, musím mať aj pokladničnú knihu? Údajne ju musia mať len tí čo vedú účtovníctvo, je tak?
7. A čo pokladňu, vláčiť sa s ňou je asi nezmysel, podľa toho čo som čítal ju musia mať tí čo predávajú tovar, za služby nie, alebo ako to je?
8. Čo všetko treba mať v tej evidencii príjmov? Stačí poradové číslo, dátum, typ a číslo dokladu a sumu? Či treba aj predmet a meno zákazníka, alebo aj niečo ešte iné?
9. Dane ako živnostník odvádzam až po konci roku, netreba žiadne preddavky, že?
10. Paušálne výdavky sa tiež evidujú až na konci roku, nie mesačne, že?
11. Keď by som si chcel na nejakú väčšiu prácu zobrať PC od zákazníka domov, čo mu dať za papier?
12. Keďže nejdem predávať diely, ale chcem ich nákup zabezpečovať, teda že keď bude treba diel, skočím do obchodu, kúpim a dám mu bloček z toho obchodu, ak si vezmem dopredu od zákazníka peniaze, aby si to nerozmyslel a ja neostal so zbytočným dielom bez peňazí, chcem si od neho zobrať peniaze dopredu, aký doklad na to použiť?
13. Keď si budem chcieť z pokladnice zobrať peniaze na osobnú spotrebu, tak vypíšem VPD, kde napíšem seba aj do políčka so mnou ako SZČO aj že komu je to vyplatené a predmet osobná spotreba? Alebo to pri paušálnych výdavkoch vôbec netreba, keď vlastne len evidujem príjmy?
14. Peniaze na daň z príjmu si chcem odkladať na sporiaci účet, ako to zdokladujem a treba to vôbec pri paušálnych výdavkoch, keď evidujem len príjmy a nevediem účtovníctvo?
15. Čo by som mal mať na pečiatke? Viem, že je nepovinná, ale ak si chcem uľahčiť vypisovanie PPD a VPD, tak asi meno, adresu, IČO, a teraz neviem či DIČ, lebo niekto vraví že nie, ale väčšinou ho majú, čiže musím uvádzať DIČ na dokladoch? Ide o to, že na DIČ si človek musí počkať vraj pár dní, kým mu príde poštou a ja by som rád začal podnikať čo najskôr.
To je všetko. Veľmi moc ďakujem.
Prosím odpíšte aj keby ste vedeli odpoveď hoci len na jednu otázku...
Na modré otázky mám už odpovede, ďakujem za ne.
1. Stačí ak budem vystavovať PPD bez faktúry? Podľa toho čo som čítal, faktúry treba len pri pohľadávkach, alebo ak je človek platca DPH alebo prijíma platby šekmi či platobnými kartami, je tak?
2. V PPD stačí uviesť celé meno zákazníka, či treba aj adresu? Videl som vzory také aj také, tak mám chaos.
3. Treba vystaviť dve zhodné PPD jedno pre mňa a jedno pre zákazníka, či ako to funguje?
4. Stačí písať na PPD sumu a že je to za servis PC, alebo musím rozpísať čas, taxu za hodinu atď? Podľa toho, čo so čítal stačí len, že to je za servis, je tak?
5. Ak by som platil odvody do zdravotnej poisťovne v hotovosti, keďže účet mi inak na nič nie je, je aj ústrižok z pošty uznaný ako doklad? Čítal som, že je, ale chcem sa uistiť, druhá vec, ako si ho zapísať? Akú skratku pre typ dokladu použiť, kde na ústrižok si napísať číslo dokladu?
6. Keď vlastne nevediem účtovníctvo, ale len ten zoznam príjmov v časovom slede, musím mať aj pokladničnú knihu? Údajne ju musia mať len tí čo vedú účtovníctvo, je tak?
7. A čo pokladňu, vláčiť sa s ňou je asi nezmysel, podľa toho čo som čítal ju musia mať tí čo predávajú tovar, za služby nie, alebo ako to je?
8. Čo všetko treba mať v tej evidencii príjmov? Stačí poradové číslo, dátum, typ a číslo dokladu a sumu? Či treba aj predmet a meno zákazníka, alebo aj niečo ešte iné?
9. Dane ako živnostník odvádzam až po konci roku, netreba žiadne preddavky, že?
10. Paušálne výdavky sa tiež evidujú až na konci roku, nie mesačne, že?
11. Keď by som si chcel na nejakú väčšiu prácu zobrať PC od zákazníka domov, čo mu dať za papier?
12. Keďže nejdem predávať diely, ale chcem ich nákup zabezpečovať, teda že keď bude treba diel, skočím do obchodu, kúpim a dám mu bloček z toho obchodu, ak si vezmem dopredu od zákazníka peniaze, aby si to nerozmyslel a ja neostal so zbytočným dielom bez peňazí, chcem si od neho zobrať peniaze dopredu, aký doklad na to použiť?
13. Keď si budem chcieť z pokladnice zobrať peniaze na osobnú spotrebu, tak vypíšem VPD, kde napíšem seba aj do políčka so mnou ako SZČO aj že komu je to vyplatené a predmet osobná spotreba? Alebo to pri paušálnych výdavkoch vôbec netreba, keď vlastne len evidujem príjmy?
14. Peniaze na daň z príjmu si chcem odkladať na sporiaci účet, ako to zdokladujem a treba to vôbec pri paušálnych výdavkoch, keď evidujem len príjmy a nevediem účtovníctvo?
15. Čo by som mal mať na pečiatke? Viem, že je nepovinná, ale ak si chcem uľahčiť vypisovanie PPD a VPD, tak asi meno, adresu, IČO, a teraz neviem či DIČ, lebo niekto vraví že nie, ale väčšinou ho majú, čiže musím uvádzať DIČ na dokladoch? Ide o to, že na DIČ si človek musí počkať vraj pár dní, kým mu príde poštou a ja by som rád začal podnikať čo najskôr.
To je všetko. Veľmi moc ďakujem.
Prosím odpíšte aj keby ste vedeli odpoveď hoci len na jednu otázku...
Na modré otázky mám už odpovede, ďakujem za ne.
-
Grim
Darca
Re: Začiatočnícke otázky ohľadne podnikania
3. vystavíš 2x
4. stačí stručne
6. nie, netreba pokl. knihu
7. určite nie
9. žiadne preddavky, daň uvidíš až pri výpočte daňového priznania
10. áno, na konci pri výpočte daň. priznania
11. napíš si šablónový dokument, nič oficiálne neexistuje. Jedna kópia pre zákazníka,jedna pre teba.
12. Zálohová faktúra, alebo PPD -záloha-
4. stačí stručne
6. nie, netreba pokl. knihu
7. určite nie
9. žiadne preddavky, daň uvidíš až pri výpočte daňového priznania
10. áno, na konci pri výpočte daň. priznania
11. napíš si šablónový dokument, nič oficiálne neexistuje. Jedna kópia pre zákazníka,jedna pre teba.
12. Zálohová faktúra, alebo PPD -záloha-
1. PPD al. paragon.
2. Staci meno, pripadne dopises mesto ci telefon.
3. PPD je samokopirovaci, obal je ako podlozka, origo ide tebe, kopia zakaznikovi.
4. Das servis PC a sumu, viac netreba.
5. Zaplat na poste, ustrizok odloz. Je to doklad, platbu identifikuju na zaklade spravneho var. symbolu a specifickeho symb.
7.PPD al. paragon.
9. Dane od konca roka do konca marca, pri odklade do juna. Po odklade a velkych prijmoch su aj preddavky, uctovnik ti to vysvetli.
10. Po skonceni roku, ked mas spocitane prijmy.
11. Spravis si tlacivo, das tam nieco, ze si prebral PC, odhadovany cas opravy, odhadovanu sumu. Samozrejme tvoje udaje a idealne ho podpisat a dat aj peciatku (peciatku ti ziadny zakon neuklada mat, ale tych 20 eur moze byt dobra investicia a u teba tym ulahcis vyplnanie PPD a paragonu, kedze tam das hned peciatku s tvojimi udajmi a ico s dicom).
13. Pri pausalnych vydavkoch si mozes vsetko vybrat a nic nevypisujes. Ak nemas pausalne vydavky, tak treba viest pokladnu, zapisovat vklad a vyber, ucel, ale to ti poradi uctovnik.
14. Neevidujes, len po skonceni roku spocitas prijmy, odcitas nezdanitelne ciastky, odvody, bonus a ine... a potom zaplatis dan. Poradi opat uctovnik.
2. Staci meno, pripadne dopises mesto ci telefon.
3. PPD je samokopirovaci, obal je ako podlozka, origo ide tebe, kopia zakaznikovi.
4. Das servis PC a sumu, viac netreba.
5. Zaplat na poste, ustrizok odloz. Je to doklad, platbu identifikuju na zaklade spravneho var. symbolu a specifickeho symb.
7.PPD al. paragon.
9. Dane od konca roka do konca marca, pri odklade do juna. Po odklade a velkych prijmoch su aj preddavky, uctovnik ti to vysvetli.
10. Po skonceni roku, ked mas spocitane prijmy.
11. Spravis si tlacivo, das tam nieco, ze si prebral PC, odhadovany cas opravy, odhadovanu sumu. Samozrejme tvoje udaje a idealne ho podpisat a dat aj peciatku (peciatku ti ziadny zakon neuklada mat, ale tych 20 eur moze byt dobra investicia a u teba tym ulahcis vyplnanie PPD a paragonu, kedze tam das hned peciatku s tvojimi udajmi a ico s dicom).
13. Pri pausalnych vydavkoch si mozes vsetko vybrat a nic nevypisujes. Ak nemas pausalne vydavky, tak treba viest pokladnu, zapisovat vklad a vyber, ucel, ale to ti poradi uctovnik.
14. Neevidujes, len po skonceni roku spocitas prijmy, odcitas nezdanitelne ciastky, odvody, bonus a ine... a potom zaplatis dan. Poradi opat uctovnik.
-
Gyrxiur
Expert
Ďakujem, len toto som myslel inak:
Je mi jasné, ako to identifikujú oni, ale keďže v paušálnych výdavkoch sa odvody poisťovniam počítajú navyše, tak si ich budem evidovať, no a ide o to, ako si to mám označiť v evidencii, keď napríklad príjmový pokladničný doklad je PPD, tak ústrižok je ako?heker napísal:5. Zaplat na poste, ustrizok odloz. Je to doklad, platbu identifikuju na zaklade spravneho var. symbolu a specifickeho symb.
Ja som zohnal len nekopírovacie, no čo, budem vypisovať dva krát, spravím si pečiatku, tak toho zase toľko nebude.heker napísal:3. PPD je samokopirovaci, obal je ako podlozka, origo ide tebe, kopia zakaznikovi.
Pausalne vydavky su na naklady pre vykonavanie pracovnej cinnosti, odvody sa pocitaju samostatne.
Samokopirovacie som kupoval v Tescu. Urcite to kupis aj v papiernictve. Stoja asi 2 eura.
Samokopirovacie som kupoval v Tescu. Urcite to kupis aj v papiernictve. Stoja asi 2 eura.
-
Gyrxiur
Expert
Jasne, čiže základ dane sa počíta ako príjmy - 40% z príjmov (to sú tie paušálne výdavky) - odvody do poisťovní, no a potom sa len vypočíta z toho 19% a mám sumu, ktorú po roku zaplatím ak tomu rozumiem.
No a tie bločky pozriem, som ani nevedel, že v Tescu také veci majú, keby nemali, nič sa nedeje
No a tie bločky pozriem, som ani nevedel, že v Tescu také veci majú, keby nemali, nič sa nedeje
-
Grim
Darca
...daň je 20% a ešte si z toho odpočítaš nezdaniteľné minimum...a neviem či sa z toho nedá odpočítať ešte niečo, ak si ženatý, prípadne máš deti...
-
Gyrxiur
Expert
20% je dph, daň z príjmu by mala byť 19%, pre bohatých nad určitú sumu 25% podľa mojich informácií, kde si vzal 20%?
-
Grim
Darca
...aha, to som sa pomýlil...máš pravdu...
-
Gyrxiur
Expert
Ok, stáva sa, aj tak díky, a ešte sa opýtam to životné minimum sa počíta asi až na konci roku, čiže by to mala byť vlastne nezdaniteľná časť základu dane, to jest 19,2 x životné minimum pre rok 2014, teda 19,2 x 198,09 eura = 3 803,33 eura. Či to zase pletiem?
-
Grim
Darca
http://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovni ... 2013.xhtml
...síce z minulého roka, ale výpočet sa nemení...
...síce z minulého roka, ale výpočet sa nemení...
-
Gyrxiur
Expert
no tam to moc dobre popísané nemajú, ale našiel som nejakú kalkulačku a keď som si to prepočítal sám, tak mi vyšlo rovnako, čiže som to dobre napísal, no a tu som našiel pekne napísané všetky dôležité sumy na 2014 http://financie.etrend.sk/dane-a-odvody ... -2014.html
Hijacknem tému, ak môžem 
Chcel by som sa opýtať, či je možné zakúpiť tovar v zahraničí (Česká rep.) a dať ho do nákladov firmy na Slovensku. Hlavne sa pýtam či nevadí, že to bude český doklad a nebude v € ale CZK. Nie som živnostník a ani sa do toho nevyznám, preto sa pýtam.
ďakujem za odpovede.
Chcel by som sa opýtať, či je možné zakúpiť tovar v zahraničí (Česká rep.) a dať ho do nákladov firmy na Slovensku. Hlavne sa pýtam či nevadí, že to bude český doklad a nebude v € ale CZK. Nie som živnostník a ani sa do toho nevyznám, preto sa pýtam.
ďakujem za odpovede.
Samozrejme, ze mozes to dat do nakladov. Ked jeden znamy bral tovar z CR, tak im napisal a fakturu dostal rovno bez DPH a v eurach, potom tu len priznal DPH.