Ktorý NAS server vybrať?
Ktorý NAS server vybrať?
Zdravím Vás,
chcel by som si kúpiť dvojdiskový NAS server a rozmýšľam nad týmito dvomi typmi:
1, Asustor AS5002T
2, QNAP HS-251
oba majú totožné parametre, iba vo výkone je rozdiel 2 W. Viac som naklonený QNAP HS-251, u ktorého ale neviem či podporuje aj české rozhranie oproti Asustoru. Nemáte niekto s týmito modelmi skúsenosti?
Ďakujem.
chcel by som si kúpiť dvojdiskový NAS server a rozmýšľam nad týmito dvomi typmi:
1, Asustor AS5002T
2, QNAP HS-251
oba majú totožné parametre, iba vo výkone je rozdiel 2 W. Viac som naklonený QNAP HS-251, u ktorého ale neviem či podporuje aj české rozhranie oproti Asustoru. Nemáte niekto s týmito modelmi skúsenosti?
Ďakujem.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ktorý NAS server vybrať?
Trochu drahe riesenie na dvojdiskove zariadenie, ci nie??? Ak uvazujes nad zariadenim do domacnosti, tak v com je to lepsie napriklad od tychto zariadeni???:
https://www.alza.sk/zyxel-nsa-325-v2-d507055.htm
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 507518.htm
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 271413.htm
https://www.alza.sk/zyxel-nsa-325-v2-d507055.htm
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 507518.htm
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 271413.htm
Tie čo som si vybral, tak sú najlepšie čo sa týka dvojdiskových Nasov (podľa recenzíí v časopise) a cena pre mňa nie je taký problém. A hlavne ani jeden z tých čo si mi napísal nemá HDMI. Ale aj tak ďakujem za odpoveď......
Predpokladam, ze to chce hlavne kvoli xbmc, cize ku tv. Nepoznam ich osobne, ale za mna qnap. Nasy robia dobre, aj ked tento osobne nepoznam, bude podla vsetkeho tichsi ako asustor a to je pri krabicke pri tv velmi dolezita vec. Len neviem ci je k tomu dialkovy ovladac, ak ano tak za mna urcite qnap. Ten aj vyzera esteticky schopne ku tv.
-
hojko
Site Admin
pavucek: Nepopieram, ze nie su dobre. Len ked som sa pozrel na tu cenu, tak sa mi zdali dost drahe vzhladom na to, ze co ponuka Zyxel a Synology. Mozno keby si napisal za akym ucelom chces kupovat ten NAS, ze ci to chces prepojit s telkou atd...
Áno chcem ho prepojiť s telkou a chcem aby som sa mohol ku svojím súborom dostať odkiaľkoľvek..... a je možné ku qnapu dokúpiť diaľkový ovládač...
Ahojte, práve riešim rovnaký problém. Potrebujem domáci NAS na DLNA a na zálohy MACu cez CarbonCopyCloner.
Uvažujem nad Synology, čo myslíte?
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 271687.htm
Uvažujem nad Synology, čo myslíte?
https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... 271687.htm
-
hojko
Site Admin
Neni lacnejsi Zyxel + 3TB WD Red???
https://www.alza.sk/zyxel-nsa325-v2-d50 ... d=18850505
https://www.alza.sk/wd-red-3000gb-64mb- ... 2.htm?o=12
Alebo s Greenom este lacnejsie, osadis to jednym diskom, druhym mozes neskor a mas usetrene pekne peniaze. Alebo rovno kupis 2x3TB a si na rovnakej cene ako hento Synology.
https://www.alza.sk/zyxel-nsa325-v2-d50 ... d=18850505
https://www.alza.sk/wd-red-3000gb-64mb- ... 2.htm?o=12
Alebo s Greenom este lacnejsie, osadis to jednym diskom, druhym mozes neskor a mas usetrene pekne peniaze. Alebo rovno kupis 2x3TB a si na rovnakej cene ako hento Synology.
Hojko áno je, len neviem či Synology nie je lepšia voľba. Zyxel NSAxxx máme na firme kvôli zdieľanu vecí medzi PC a kvôli backupom, ale nejak extra z neho nadšený nie som.
-
hojko
Site Admin
Dovod pre ktory nie si nadseny??? Podla toho co pises, tak zalohujete viacej pocitacov na to a zdielate veci. Tam bude problem s nastaveni a pravami uzivatelov, kedze je to zlozitejsie. Myslis, ze Synology na tom je lepsie a jednoduchsie v tomto smere??? Podla toho co pises mi to pride, ze chces zalohovat jeden pocitac, mozno si k tomu pridas nejaky notebook a mobil. Alebo potom pozri Nizsiu radu Synology, Q-NAP alebo sa pozriet aj po WD, dnes je ponuka uz siroka. Z mojho pohladu to co si si vybral je zbytocne predrazene a funkcie, ktore ponuka budu pre teba nevyuzitelne.
Fajn, tak si nechám poradiť.. Mne ide hlavne o backup MACu, prístup do disku z WANU a normálne DLNA do 3 TV, ktoré doma mám. Ak zyxel splní účel, beriem ho.
-
hojko
Site Admin
Neviem cez aky protokol ides riesit update, ze ci ma MAC nejaky vlastny alebo nie. Mozes to riesit cez aj cez rsync, Sambu, ftp, ja neviem ako uznas za vhodne.
Este aby som to uviedol na spravnu mieru. Mam ten Zyxel NSA325 V2, kupoval som to na zaklade referencii a recenzii, ktore som cital. Prve nastavenia boli zlozite, vytvorit skupiny, uzivatelov, adresare. S tym som sa pohral mozno dve hodiny, aby to bolo ako som chcel ja. Ked som to nastavil, vypol pre mna nepotrebne veci ako Samba, neinstaloval som webovy server atd..., tak som si nechal len ftp server pristupny z LAN siete. Tam si ukladam veci, ktore stahujem, synchronizuju sa mi tam fotky z mobilu 1x denne, mam nastaveny spanok a odpajanie disku po 15min necinnosti. Prakticky je zariadenie v spanku a zobudi sa asi tak 3x za den (ked zapne synchronizaciu mobilu, ked pred spanim pustim daky film/serial na telke) a este obcas pocujem, ze ho zapina, ale to bude asi synchronizacia PC na pozadi.
DLNA problem nie je, zariadenie tiez podporuje iTunes server, Twonky Media Server, Broadcatching... Neprehovaram ta na Zyxel, skus si pozriet funkcie a recenzie este ku Q-NAPu alebo WD, mozno najdes aj nieco lacnejsie. Ale myslim, ze za 100 eur, resp. 150 eur kupis perfektne NAS zariadenie. Ceny diskov vysoke nie su, 2TB disk zacina na 85 eur, 3TB na 106 eur, 4TB na 158 eur. Vyriesit to mozes aj tak, ze jeden slot bude trebars 3TB disk a do druheho slotu das mensi disk, ktory bude sluzit ako zaloha tych najdolezitejsich veci. Vsetko budes mat na 3TB disku (filmy, hry, hudbu, pracovne veci), ale zaroven tam das napriklad nejaky stary 500GB disk co mas doma a tie pracovne veci sa budu zaroven zalohovat aj na 500GB disk. Cize pracu budes mat v pocitaci, ale zalohu v NASku na 3TB a 500GB.
Navyse, ak to kupis z netu, tak to NASko vies stale do 14 dni vratit. Disk ci disky vracat nemusis, tie vies pouzit v inom zariadeny, len otazny je format suborov. Preto ak by si menil disky, radsej si to zalohuj, pretoze je mozne, ze v inom zariadeni ten disk nenacita a bude ho chciet prvotne formatovat.
Este aby som to uviedol na spravnu mieru. Mam ten Zyxel NSA325 V2, kupoval som to na zaklade referencii a recenzii, ktore som cital. Prve nastavenia boli zlozite, vytvorit skupiny, uzivatelov, adresare. S tym som sa pohral mozno dve hodiny, aby to bolo ako som chcel ja. Ked som to nastavil, vypol pre mna nepotrebne veci ako Samba, neinstaloval som webovy server atd..., tak som si nechal len ftp server pristupny z LAN siete. Tam si ukladam veci, ktore stahujem, synchronizuju sa mi tam fotky z mobilu 1x denne, mam nastaveny spanok a odpajanie disku po 15min necinnosti. Prakticky je zariadenie v spanku a zobudi sa asi tak 3x za den (ked zapne synchronizaciu mobilu, ked pred spanim pustim daky film/serial na telke) a este obcas pocujem, ze ho zapina, ale to bude asi synchronizacia PC na pozadi.
DLNA problem nie je, zariadenie tiez podporuje iTunes server, Twonky Media Server, Broadcatching... Neprehovaram ta na Zyxel, skus si pozriet funkcie a recenzie este ku Q-NAPu alebo WD, mozno najdes aj nieco lacnejsie. Ale myslim, ze za 100 eur, resp. 150 eur kupis perfektne NAS zariadenie. Ceny diskov vysoke nie su, 2TB disk zacina na 85 eur, 3TB na 106 eur, 4TB na 158 eur. Vyriesit to mozes aj tak, ze jeden slot bude trebars 3TB disk a do druheho slotu das mensi disk, ktory bude sluzit ako zaloha tych najdolezitejsich veci. Vsetko budes mat na 3TB disku (filmy, hry, hudbu, pracovne veci), ale zaroven tam das napriklad nejaky stary 500GB disk co mas doma a tie pracovne veci sa budu zaroven zalohovat aj na 500GB disk. Cize pracu budes mat v pocitaci, ale zalohu v NASku na 3TB a 500GB.
Navyse, ak to kupis z netu, tak to NASko vies stale do 14 dni vratit. Disk ci disky vracat nemusis, tie vies pouzit v inom zariadeny, len otazny je format suborov. Preto ak by si menil disky, radsej si to zalohuj, pretoze je mozne, ze v inom zariadeni ten disk nenacita a bude ho chciet prvotne formatovat.
Alebo nejaké mini pc s linuxom / windowsom... Možno aj výkon bude inde a napr. Plex server
Mal som už qnap a po čase tí začne vadiť že tamto nemôžeš, hento...
Mal som už qnap a po čase tí začne vadiť že tamto nemôžeš, hento...
Ak planujes pouzivat aj mobilne aplikacie ios/android napriklad aj na spominany pristup z wan, tak jednoznacne budes mat naj synology. Inak co sa tyka zalohy macu, preco nepouzivas integrovany time machine?
ja mam uz asi 5 rokov synology. vtedy som cital toho hromadu, recenzie, testy, v tom case bola jedina rozumna kupa synology alebo qnap. proste ostatne znacky ponukali polovicne riesenia, ktore napriklad zvladaly prenasat subory 1/5 rychlostou ako spomenute 2.
teraz netusim aka je situacia, tak nejdem odsudzovat ziadne znacky, ale keby som mal kupovat novy tak idem zase do synology, som s nim stale spokojny, akurat je uz trochu zadychany ale tak je to uz stare zelezo (128MB RAM)...
vsetko co som kedy potreboval sa mi tam podarilo spojazdnit, je tam vlastne plnohodnotny linux na pozadi, tak ked je treba proste sa clovek prihlasi do shellu.
tiez je vela aplikacii ci uz priamo od synology alebo od komunity, takze vela funkcionality sa da jednoducho ziskat stiahnutim a nainstalovanim aplikacia priamo cez rozhranie.
to rozhranie je vynikajuce, vsetko ide cez web, takze nie je problem sa prihlasit z roboty, vyhladat film a dat ho rovno stahovat z torrentov, bez toho ze by som musel navstivit inu stranku.
podpora viacero uzivatelov, dlna, itunes, a neviem co vsetko este co ani nevyuzivam.
pravda je ze tie naska su teraz celkom drahe, som kupoval predchodcu tohoto, 211j, tiez som k tomu kupil 2x3TB disky a vtedy ma to stalo 300 eur dohromady (bez dph), teraz je ta cena vyssia a vyzera to tak ze uz neponukaju cisto nas, iba kombo s diskami (samostatne disky by boli najskor lacnejsie).
teraz netusim aka je situacia, tak nejdem odsudzovat ziadne znacky, ale keby som mal kupovat novy tak idem zase do synology, som s nim stale spokojny, akurat je uz trochu zadychany ale tak je to uz stare zelezo (128MB RAM)...
vsetko co som kedy potreboval sa mi tam podarilo spojazdnit, je tam vlastne plnohodnotny linux na pozadi, tak ked je treba proste sa clovek prihlasi do shellu.
tiez je vela aplikacii ci uz priamo od synology alebo od komunity, takze vela funkcionality sa da jednoducho ziskat stiahnutim a nainstalovanim aplikacia priamo cez rozhranie.
to rozhranie je vynikajuce, vsetko ide cez web, takze nie je problem sa prihlasit z roboty, vyhladat film a dat ho rovno stahovat z torrentov, bez toho ze by som musel navstivit inu stranku.
podpora viacero uzivatelov, dlna, itunes, a neviem co vsetko este co ani nevyuzivam.
pravda je ze tie naska su teraz celkom drahe, som kupoval predchodcu tohoto, 211j, tiez som k tomu kupil 2x3TB disky a vtedy ma to stalo 300 eur dohromady (bez dph), teraz je ta cena vyssia a vyzera to tak ze uz neponukaju cisto nas, iba kombo s diskami (samostatne disky by boli najskor lacnejsie).
-
hojko
Site Admin
Time Machine podporuje aj Zyxel NSA325 V2.
Time machine by logicky mal podporovat hociaky nas. Time machine ti funguje aj ked pichnes externy usb hdd do macu.
Synology vyhra, takze coskoro objednam.. A k time machine, pouzivam ho na zalohu, ale CarbonCopyCloner pouzivam tiez a to len na zalohy urcitych zloziek 
-
hojko
Site Admin
Tvoja volba, tvoje peniaze, ja ta presviecat nebudem.