Programovanie, pár otázok
Re: Programovanie, pár otázok
No dobre no, tak prehodnotím svoje presvedčenie 
na to ti odpovedal audiotrack, niektore firmy idu stale tvrdohlavo za tym aky mas titul, nezaujimaju ju tvoje vedomosti alebo skusenosti. ked som pred 3 rokmi menil zamestnanie tak som to videl na vlastne oci, firma co z kusu papieru a z toho ze nemam nic pred menom zistila ze ma nechce. az ked som isiel na pohovor do do tejto firmy tak tam miesto toho aby sa pozerali na tituly, tak ti mali 4 hodiny, zoznam chyb a program na debug. a z toho zistili ci ma ozaj chcu alebo nie.beardie napísal:ked zvladas vsetko to, co tvoji kolegovia, naco chces ist znova studovat?
takze teraz si robim skolu, pretoze titul moze byt vyhoda, teraz a v buducnosti kto vie, na skodu to urcite nebude.
akurat mi dnes dosla jedna ponuka do mailu
TECHNICAL SUPPORT TEAM LEAD
Responsibilities
* management of customer support team
* responsibility for all team ticket resolutions in agreed SLA
* resolution of more complex problems directly with customers
* monitoring of customer support goals
* taking part in projects to improve response times to customers
We require
* secondary/university degree in technical field
* English on advanced level
...
To iste piseme aj my v ponuke prace a nie je to pravda, berieme toho kto vie, na titule nezalezi. 
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
no ak to máte rovnako ako oni že to vyžadujete a vlastne to vôbec nevyžadujete, tak to čosi o vašej firme napovedá. Iné by bolo dať to do kolonky že je to výhodou alebo podobne, ale takto máte tie inzeráty zavádzajúco napísané
Takéto "zavádzanie" sa píše preto, aby to odradilo tých, ktorí si myslia, že sú múdri ako rádio a pritom vedia prd. Keby to tam nebolo, tak sa tam prihlási kadekto. Čím viac podmienok zadáš, tým väčšia šanca oddeliť zrno od pliev.
-
Fabo
Hardcore addict
Ano, metodika nie idealna, ale je pravda, keby to tam nebolo, tazka otazka kto by sa k tomu kazdy poprihlasoval. Kazdopadne je to potom otazka tej firmy ako sa postavi k sitovaniu (aj ked suhlasim ze by sa dalo napisat napriklad "degree or relevant work experience of ... years")
Kazdopadne s tym skolstvom by som to nevidel tak jednoducho ako ty Audio. Su ludia ktori nemaju moznost studovat ani len na Slovensku, nieto este v cudzine, napr. z financnych dovodov. Pocitaj ze len rok studia v Cechach realne stoji okolo tych troch tisic a nie pri kazdej skole sa da pracovat.
Kazdopadne s tym skolstvom by som to nevidel tak jednoducho ako ty Audio. Su ludia ktori nemaju moznost studovat ani len na Slovensku, nieto este v cudzine, napr. z financnych dovodov. Pocitaj ze len rok studia v Cechach realne stoji okolo tych troch tisic a nie pri kazdej skole sa da pracovat.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja om chodil na FIITKU (STU) a programovat som vedel aj predtym, no nie je programovanie ako programovanie.aacid napísal: toto je presne vec co mi najviac vadi na skolach. jedna vec je vediet o niecom, druha je mat to nastudovane od slova do slova...
v ktorom roku vznikol protokol snmp je zaujimavost, ktoru netreba vediet naspamat, pretoze ti to za 3 sekundy povie google. problem ze pokial to naspamat vediet nebudes, nespravis skusku, nespravis skolu.
nikdy nezabudnem na fiitku kde nejaky trtko na predmete operacne systemy od nas pozadoval aby sme sa ucili unixove prikazdy naspamat aj s prepinacmi... skuska pozostavala z hromady uloh ktore sa dali vyriesit jednym prikazom s hromadou prepinacov, ale casu bolo malo, takze na jednu ulohu si mal menej ako minutu. teda pokial si nevedel vsetky tie prepinace naspamat, tak si to proste nedal.
to ma aky zmysel? za prve, mozno unix ani nebudes nikdy vyuzivat, za druhe, prikazy a ich prinace sa naucit pouzivanim, teda tie ktore ozaj potrebujes a co nevies, na to je manual, ktory v tom systeme je presne na to.
bola to skuska ktoru by som bez problemov zvladol, keby miesto 40 sekund na ulohu boli 3 minuty na ulohu, pretoze pokial by som nevedel nejaky prepinac, tak by som si proste precital manual, to co spravy kazdy normalny clovek.
proste a jednoducho vysoke skoly na slovensku trpia primarne zastaralymi vyucovacimi metodami, ucitelmi z predchadajuceho systemu a skostnatelym vedenim, pre ktore su studenti iba prijem penazi, nic ine.
IMHO. tych unixovych prikazov nebolo 40, realne stacilo vediiet 5-6, dalsia vec ze na zapocty si mohol mat vytlacene manualy k k nim, takze... inak ten predmet neucil UNIX ale zvladat stres a pracovat v casovom strese.
no asi sme chodili na fiitku v inom obdobi, my sme na 100% vytlacene manualy mat nemohli... hlavne na co mat vytlaceny manual, ked existuje "man". ale proste na to nebol cas, ak to clovek nevedel naspamat, tak to proste nespravil.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som s toho predmetu mal A, ide toaacid napísal:no asi sme chodili na fiitku v inom obdobi, my sme na 100% vytlacene manualy mat nemohli... hlavne na co mat vytlaceny manual, ked existuje "man". ale proste na to nebol cas, ak to clovek nevedel naspamat, tak to proste nespravil.
Tam neslo o to spravit vsteko, na to nebol cas a nik to nespravil, slo o to vybrat si priority uloh.
-
mirak2
Hardcore addict
trochu mimo temu, ale neviem, kam inde to drbnut... dostalo sa mi do ruky CVcko s takymito znalostami... nic by na tom nebolo divne, keby dotycny nebol stvrtak na vyske a pracoval len jeden a pol roka na part time... jedno je pravda, ze chodi po sutaziach programatorskych a urcite nie je hlupy, ale toto je trochu... no, myslim, ze odvazne... po 5-10 rokoch si praxe si bude aky level pisat? guru?
-
harrison314
Hardcore addict
Aj mne to pride prehnane. Uz len pre to, ze tam ma Pascal. No ja sam neviem, na co mam pisat zacitocnik, pokrocili, expert. Preto si zivotopis pisem inak.mirak2 napísal:trochu mimo temu, ale neviem, kam inde to drbnut... dostalo sa mi do ruky CVcko s takymito znalostami... nic by na tom nebolo divne, keby dotycny nebol stvrtak na vyske a pracoval len jeden a pol roka na part time... jedno je pravda, ze chodi po sutaziach programatorskych a urcite nie je hlupy, ale toto je trochu... no, myslim, ze odvazne... po 5-10 rokoch si praxe si bude aky level pisat? guru?
V takomto ripade je lepsie sa orintovat podla uvedenych projektov. Mal tam vobec nejake?
-
mirak2
Hardcore addict
tak mal akurat strucne vymenovane skolske projekty bez nejakeho blizsieho popisu a kde pracoval, pricom tiez len vymenoval na akych projektoch robil
tu vyvstava otazka, ze kolko toho napisat do CVcka... napr. kolega ma ku kazdemu projektu, na ktorom robil pomerne obsirny pokec aj s pouzivanymi technologiami, pricom technologie ma aj spisane na inom mieste. ja mam pri projektoch len strucny popis... a boli sme s kolegom tesne po sebe na pohovore v rovnakej firme a kolegovi som hovoril, ze jeho cvcko je nedobre, ze takto cvcko nema vyzerat (jeho CV ma tusim 5 alebo 6 stran)... na pohovore mu vychvalili perfektne CV a mne povedali, ze takym CV nikde neohurim (je pravda, ze robim rok a pol a som ledva rok po skole, tak ani nema velmi co ohurit)... a moj nazor je, ze staci strucny popis a detaily mozem porozpravat na samotnom pohovore
tu vyvstava otazka, ze kolko toho napisat do CVcka... napr. kolega ma ku kazdemu projektu, na ktorom robil pomerne obsirny pokec aj s pouzivanymi technologiami, pricom technologie ma aj spisane na inom mieste. ja mam pri projektoch len strucny popis... a boli sme s kolegom tesne po sebe na pohovore v rovnakej firme a kolegovi som hovoril, ze jeho cvcko je nedobre, ze takto cvcko nema vyzerat (jeho CV ma tusim 5 alebo 6 stran)... na pohovore mu vychvalili perfektne CV a mne povedali, ze takym CV nikde neohurim (je pravda, ze robim rok a pol a som ledva rok po skole, tak ani nema velmi co ohurit)... a moj nazor je, ze staci strucny popis a detaily mozem porozpravat na samotnom pohovore
mirak2, ja som sa tiež stretol s firmami, ktorým stačil životopis na linked so stručným popisom, ale stretol som aj také, kde po mne chceli obšírnejší pokec - práve to, čo bola moja úloha, aké problémy som riešil, použité technológie atď. Takže je podľa mňa dobré mať životopisy dva - stručný a rozsiahly. A do firmy pošleš/dáš oba a nemôžu povedať ani mäkké f 
Mne sa tie schopnosti v tom CV zdajú byť relatívne reálne, ale s veľkou dávkou nadsázky. Expert by som bral skôr ako pokročilý typu "Programujem v tom síce už 7 rokov, ale iba pre seba a do školy. Urobil som veľa programov/projektov, ale nemám to podložené referenciami, lebo som 70% z nich nedokončil." Basics by som zase bral ako "Asi na týždeň ma to chtilo, prečítal som pár tutoriálov, takže viem približne o čo tam ide.".
R a datamining by som mu veľmi neveril - ak s tým nepracoval v praxi, ale iba v škole, tak vie akurát základy. Celkovo to pôsobí, že má chlapec o sebe vysokú mienku, takže by som ho poriadne vyspovedal na pohovore. Môže byť frajer, môže toto všetko aj ovládať, ale ak bude debil, tak sa s ním nebude dať veľmi pracovať v kolektíve.
Mne sa tie schopnosti v tom CV zdajú byť relatívne reálne, ale s veľkou dávkou nadsázky. Expert by som bral skôr ako pokročilý typu "Programujem v tom síce už 7 rokov, ale iba pre seba a do školy. Urobil som veľa programov/projektov, ale nemám to podložené referenciami, lebo som 70% z nich nedokončil." Basics by som zase bral ako "Asi na týždeň ma to chtilo, prečítal som pár tutoriálov, takže viem približne o čo tam ide.".
R a datamining by som mu veľmi neveril - ak s tým nepracoval v praxi, ale iba v škole, tak vie akurát základy. Celkovo to pôsobí, že má chlapec o sebe vysokú mienku, takže by som ho poriadne vyspovedal na pohovore. Môže byť frajer, môže toto všetko aj ovládať, ale ak bude debil, tak sa s ním nebude dať veľmi pracovať v kolektíve.
-
harrison314
Hardcore addict
Mne personalisti vzdy vraveli, nerobit dlhy zivotopis. K projektom, by som uvazal len tie vetcie (diplomovka, bakalarka, timovy projekt), k nim dvojriadkovy popis a technologie. Obsirny pokec by som skor dal na LinkedIn.mirak2 napísal:ak mal akurat strucne vymenovane skolske projekty bez nejakeho blizsieho popisu a kde pracoval, pricom tiez len vymenoval na akych projektoch robil
tu vyvstava otazka, ze kolko toho napisat do CVcka...
//autoeditácia príspevku (25 Apr 2015, 10:18)
OT: tu je suvsiaca tema dilema-ci-ist-na-pohovor-t188288.html
Tiez som mal spoluziaka na vyske ktory si dal do zivotopisu kazdy programovaci jazyk (technologiu) s ktorym co i len rad prisiel do kontaku. Na druhu stranu treba povedat, ze tak ako uchadzaci prehnane pisu o svojich znalostiach, tak isto firmy prehnane pisu poziadavky. Robil som uz v dvoch firmách a tretinu poziadaviek, ktore boli na tu poziciu som pri praci ani nevyuzil.
-
Fabo
Hardcore addict
By som povedal ze sa precenuje, tazko povedat na zaklade coho - moze byt ze je skutocne o dost lepsi nez napriklad spoluziaci, tak si tam dava expert, ale urcite by som si ho poriadne preklepol, ci si napr. nemysli ze je frajer lebo vie urobit select s natural joinom a ked sa ho spytas nech ti vysvetli index tak zacne hovorit nieco o auto_increment a primary key.mirak2 napísal:trochu mimo temu, ale neviem, kam inde to drbnut... dostalo sa mi do ruky CVcko s takymito znalostami... nic by na tom nebolo divne, keby dotycny nebol stvrtak na vyske a pracoval len jeden a pol roka na part time... jedno je pravda, ze chodi po sutaziach programatorskych a urcite nie je hlupy, ale toto je trochu... no, myslim, ze odvazne... po 5-10 rokoch si praxe si bude aky level pisat? guru?
Podobne ako office "experti" ktori nepoznaju veci ako kontingencna tabulka alebo makro.
Osobne si myslim, ze keby bol fakt taky dobry tak po tretiaku ide niekam von, nemal by problem.
-
harrison314
Hardcore addict
Ja som mal takeho na strednej, do zivotopisu si dal C++ expert, no realne vedel printf a scanf v C 
-
lupoo
Light Expert
To je riadne zaujimave CV
Ja na jeho mieste uz ani nie som v skole s takymito skusenostami
Akoze sam mam 4+ rokov skusenosti s Javou a 2+ roky sa venujem Androidu ale ako 4tak by som si do CV nedovolil napisat ze expert i ked mam uz pracovne skusenosti s nim.
Skolu by si prezdradil ?
Skolu by si prezdradil ?
-
harrison314
Hardcore addict
Mna napdlo, ze bud o dost lepsi ako ludia s ktorimi prisiel do kontakrtu alebo je to obycajny Dunning-Kruger efekt