Pomoc neznamemu ?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
dunno
Star
Star

Pomoc neznamemu ?

Príspevok od používateľa dunno »

Stalo sa vam uz niekedy, ze ste isli po meste, a stretli ste sa s niekym, komu bolo zle ? Mal nejake zdravotne tazkosti ? Pripadne nejaky bezdomovec, ktory lezal na travniku a vyzeral ako mrtvy.

Pomohli ste nejak, pripadne ste zavolali sanitku ? Alebo ste si ho nevsimali ?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Pomoc neznamemu ?

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Raz som s kamošmi vyšiel z Billy a išli sme okolo nejakého auta a bola tam nejaká pani pri vozíku a zrazu spadla na zem. Mala nejaké nezdravo vyzerajúce ruky a neodpovedala nám na otázky. Nechali sme ju opreť sa o jej auto (v ktorom brechal jej pes) a chytiť vozíka.
Príchodivšia záchranka (na naše volanie) skonštatovala podla jej dokladov že to bol diabetický záchvat. Ako to skončilo neviem, hádam dobre.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

raz som cakal na zastavke v Oslo na autobus, vedla mna sedela pani ktora tam sedela snad kazde rano vzdy ked som isiel na autobus, no jeden den proste padla na zem a zacala sa klepat, tak pozeram na ostatnych ludi a pytam sa ci volaju zachranku alebo mam ja, polovica zdrhla do autobusu, polovica sa tvarila ze nic nevidia, tipek vedla mna nevedel ceknut ani slovo po anglicky (nejaky poliak) .. tak som musel volat sanitku. Zena sa medzitym prebrala, to tam uz vsak prislo par ludi, medzi nimi aj nejaka norka ktorej som dal mobil a komunikovala s tou dispecerkou a tou pani co odpadla .. potom som uz len pockal kym prisla sanitka, vzal si mobil a isiel prec. Na dalsie rano som ju na zastavke uz nevidel, ale tak snad je v poriadku.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

raz pred vianocami som nasiel miestnu alkoholicku lezat v snehu rovno pred Billou, neviem ako dlho tam lezala, ludia len prechadzali okolo, tak som sa zastavil, spytal sa ci jej nieje zle, ci mozem pomoct, povedala ze vsetko je v poriadku. Pristavil sa este jeden pan, zdvihli sme ju, pod hlavou na snehu krvava skvrna, tak sme ju odniesli na zastavku aby si mohla sadnut, zavolali sanitku a cakali 45 minut! pani bola v soku a po chvili sa zacala klepat tak mi nebolo vsetko jedno. najviac ma udivila lahostajnost ludi, ktori okolo nej prechadzali, asi by ju tam nechali umrznut... 3 dni pred vianocami. polovicu tych dochodcov som poznal z kostola. proste duch a dych vianoc. ale prezila to. povedala ze mala muza boxera, takze asi lahky zivot nemala.
patoq
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa patoq »

jo raz na zastavke lezal na lavicke bezdomovec a ... nastupil som do busu tak ako vsetci no... ale tazko povedat pretoze zvacsa su len opity ... zalezi aj od situacie ak by to bol niekto ja neviem napr. nakupujem v obchode rožky a teta vedla mna odpadne tak by som pomohol minimalne by som zavolal zachranku abo zavolal nejaku veducu predajne....

zvacsa ked vidim tak taky mlady ludia sa skor na tom smeju raz pred par rokmi idem v zime do skoly a dve pekne čaje idu predo mnou a jedna sa smykne na lade, padne neprijemne na ruku a ta druha jej kvazi kamaratka sa zacne na tom smiat takze asi tak no, dneska mi pride aspon v mojom okoli je vela ludi ktory su tzv. kamarati ale pritom sa navzajom ohovaraju atď ale to som uz asi odbocil od temy

a este som zabudol dneska dost aktualna tema - niekoho napadnu v autobuse, nebol som zatial takej veci svedkom ale neviem ci ja by som pomohol.... asi nie.. mozno ak by som mal pri sebe nejaky paralyzer nebo neco take tak mozno aj ano.. zalezi podla aktualnej nalady ... mozno ak by som bol velmi nasrany tak mozno hej :D ale to som malo kedy
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Ved to je ten problem, ze bezdomovci casto len tak niekde lezia a ty netusis ci spia, ci su opiti, alebo im je zle.

Co sa tyka toho prikladu, ktory si napisal ... aj ja kebyze idem s nejakym kamosom niekde a on sa smykne na lade, tak v prvom momente by som sa smial. Toto je podla mna normalna reakcia. Kebyze to je moja mama alebo dedko, tak by som sa asi nesmial.

A v autobuse, alebo hocikde na verejnosti ak sa niekto bije, tak ludia preto nezasiahnu, lebo sa boja. Boja sa, ze nakoniec z toho vyjdu najhorsie oni, narobia si nejake problemy a podobne.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Moj dedo byva v dome s opatrovatelskou sluzbou, raz som od neho odchadzal domov, a pocujem na chodbe krik a volanie o pomoc...tak som rychlo zbehol po schodoch, a na prizemi, ľ babky, jedna lezi na chrbte po schodami, hlava od krvi, a druha sa ju snazi postavit na nohy. Pani sla hore schodami, stratila rovnovahu, a spadla dolu schodami na chrbat...rozbila si hlavu, tak som ju spolu s tou druhou paniou nejak postavil, a bezal som po opatrovatelky...tie ju vzali do lekara.

Sestra napriklad raz v bille davala prvu pomoc nejakej pani, ktora trejme dostala infarkt, alebo proste odpadla...bolo leto, horuco a podobne. Kedze sestra pracuje v nemocnici ako pomocna sestra, tak vedela podat prvu pomoc...dokonca aj ozivovanie, lebo pani prestalo bit srdce. Nakoniec aj po privolani zachranky a naslednej resuscitacii pani zomrela.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

raz cestou z treningu neskoro vecer lezal na chodniku chlap, na otazku ci je v poriadku povedal ze nikdy nie je tak zle aby nemohlo byt este horsie. kedze mu nebolo dobre a nevedel sam vstat a stat tak sme mu zavolali sanitku a ked sa pytala zena na 112tke ze ako sa vola, ze jeho poznaju, znama firma. ale sanitku poslala a lekarka ho pozdravila menom a skasirovali ho za neopodstadneny vyjazd sanitky so slovami "no zaplatite nas vyjazd, nebude na cuco". (dobre, ze nie nas, ale jeho)
koho by to zaujimalo, vola sa Ján Pošta :D
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Raz ráno som išiel do práce a na prechode zakopol dedko dôchodca, neskôr sa ukázalo, že mal 81 rokov. Ako zakopol nestihol vystreť ruku a faceplantoval rovno do chodníku a ostal ležať. S pár okoloidúcimi sme ho zdvihli, odniesli z prechodu a usadili najprv na obrubník a potom na stoličku z blízkeho občerstvenia. Tieklo mu z hlavy ako z prasaťa, tak sme ho tam nejak ratovali a vreckovkami zastavili to krvacanie a ďalší okoloidúci zavolal sanitku, ktorá prišla za úctyhodných 15 minút cca (v rannej špičke dobrý čas). Dedko mal posledných cca 30 minút pred úrazom úplne okno, ani tašku, ktorú si niesol nespoznával.
Po príchode sanitky sme ho ešte stále dezorientovaného, no pri vedomí odovzdali a išli si po svojom. Celkom som ale ostal prekvapení, lebo sa pristavili asi 3 ďalší ľudia a chceli pomôcť (ikeď z tých asi 150 čo za ten čas prešlo kolo nič moc možno).

Čo ma dostalo najviac, že sa pristavil nejaký pošuk, ktorý hneď začal na dedka, že bolesť ustúpi ak príjme ježiša krista a podobne...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

to hej ustupi :D
ludia casto nevolaju zachranku bezdakom leziacim kdekolvek lebo su povacsine len opiti. ja tiez nevolam a nemam za to ziadne vycitky. keby som videl, ze je od krvi a pod. to je ine.
kvoli takymto pripadom (leziaci opity bezdak) casto startuju sanitky a potom ludia, ktori potrebuju ozaj pomoc cakaju marne. hlavne pri dopravnych nehodach kde rozhoduju sekundy
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

tak pravdaže aspoň tú sanitku by bolo určite rozumné zavolať, ak práve nemáte záujem poskytnúť neznámemu pomoc práve vlastnými rukami a činmi
peter.cervenansky
Novice
Novice

Príspevok od používateľa peter.cervenansky »

Rovnako dôležité je pomôcť bezdomovcom ako aj ´bežným ľuďom´, nech sú v akejkoľvek situácií.. Nezáleží na tom, či je bezdomovec krvavý alebo nie, či je opitý a nevládze alebo iba spí. To, že sa zastavíš a snažíš sa pomôcť je niečo čo enormnej väčšine Slovákov chýba a nielen že do podvedomia iných vnesieš minimum pochopenia a zhovievavosti voči druhým, MOŽNO to raz zachráni život aj tebe. Už veľa krát boli prípady, keď bol človek pokladaný za bezdomovca a nikto mu nepomohol a pritom bol taký ako ja a vy.....

Vlastne sa dá bez zastavenia menovať benefity pomáhania bezdomovcom zatiaľ čo negatívnych vecí, ktoré z toho idú, je iba hŕstka. Pri troške zamyslenia a zapojenia logiky každý popchopí, že takéto správanie bežných občanov by mohlo mať obrovský impakt na samotný život v našej krajine..v dlhodobom pohľade na vec...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

To, že väčšina ľudí nepomôže iným ľuďom na ulici, ktorí sú v núdzi a často aj volajú o pomoc, nie je len fenomén Slovenska. V psychológii má tento jav aj konkrétny názov - efekt prihliadajúceho. V skratke je to o tom, že ak na rušnom mieste prechádzaš okolo podobného človeka, ktorý potrebuje tvoju pomoc nejakým spôsobom, tak sa automaticky spoliehaš na druhých ľudí a predpokladáš, že mu pomôžu oni. Alebo ak niekto nehybne leží na zemi a vidíš, že ostatní ľudia okolo neho bez mihnutia oka prechádzajú ďalej, hneď ťa napadne, že je opitý/nadrogovaný/whatever a tiež sa pri ňom nepristavíš. Platí to pre 99,9% ľudí na celom svete. Je to smutné, ale je to proste tak.

Shocking Experiment Shows Public Ignore 'DYING' Stranger's Cries For Help In The Street

Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Pfilifo - volá sa to bystander effect (tuším je tu aj téma špeciálne o tomto)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Efekt_přihlížejícího
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Jop, to je ono :wink: Post upravený...
Napísať odpoveď