Nenastupenie do prace
Nenastupenie do prace
Bratranec ma poprosil, ci by som sem postol tuto otazku, aby si nemusel zakladat ucet:
Ma nastupit do novej prace (neviem presne kedy), oznacme tuto firmu firmou A. Ma to uz odhodnute dlhsie. Dnes mu ale volal kamarat zo skoly, ze by mal prenho miesto u nich vo firme B. Toto miesto by bolo lepsie platene, lenze on uz podpisal zmluvu s firmou A.
1. Moze jednoducho poziadat o zrusenie tej zmluvy s firmou A ?
2. Hrozi mu zato nejaka pokuta ?
3. Moze podpisat zmluvu s firmou B, aj skor ako bude zrusena zmluva s firmou A ?
Alebo ako by mal postupovat, ked chce ist do firmy B ? Dakujem.
Ma nastupit do novej prace (neviem presne kedy), oznacme tuto firmu firmou A. Ma to uz odhodnute dlhsie. Dnes mu ale volal kamarat zo skoly, ze by mal prenho miesto u nich vo firme B. Toto miesto by bolo lepsie platene, lenze on uz podpisal zmluvu s firmou A.
1. Moze jednoducho poziadat o zrusenie tej zmluvy s firmou A ?
2. Hrozi mu zato nejaka pokuta ?
3. Moze podpisat zmluvu s firmou B, aj skor ako bude zrusena zmluva s firmou A ?
Alebo ako by mal postupovat, ked chce ist do firmy B ? Dakujem.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Nenastupenie do prace
Moze, a urcite by mal najprv podpisat s B aby neskoncil tak ze nebude mat ani jedno ani druhe, no a s A normalne korektne vyriesit ze mu je luto, ale dostal inu prilezitost, a ze ako ma postupovat ohladom rozviazania zmluvy dohodou.
Ono najlepšie je prísť osobne do "firmy A" a jednoducho povedať, že sa mu zmenila situácia a do práce v dohodnutý termín jednoducho nenastúpi. Verím tomu, že ak sa on zachová ako rozumný človek, nikto po ňom nebude vrieskať a ani sa odvolávať na to, že však majú podpísanú nejakú zmluvu. A keby aj nastúpil do práce vo "firme A", tak ďalší deň len odovzdá výpoveď zo strany zamestnanca v skúšobnej dobe a nemá čo riešiť. Ide hlavne o to, že ho už mohli prihlásiť na poisťovňu k určitému dátumu, kedy mal nastúpiť. Preto by bolo rozumné, aby im jednoducho oznámil, že nenastúpi, nech ho z poisťovne aj odhlásia. Nebudú mať zbytočné problémy ani vo "firme A", a ani ten tvoj bratranec.
No jediny problem je s tym prihlasovanim/odhlasovanim v poistovni ak teda neriesime moralny problem. Ja som mal raz nastupit do roboty a rano ked sa mi zacinala sichta som napisal sms veducemu ze sorrac ale nemam uz zaujem. Bolo mi jedno co si o mne tam pomyslia nakolko ked som si to nehal doma prebehnut hlavou (uz po podpise zmluvy) tak som usudil ze su to riadny hajzli.
Takto. Pracovná zmluva je platná až odo dňa nástupu do práce. Ak máš nástup do zamestnania 1.4. tak tvoja zmluva de facto nie je platná do 31.3. a nevyplývajú z nej žiadne záväzky pre teba. Pokojne nemusíš nastúpiť.
Z hľadiska morálky by som minimálne zavolal, že nenastúpim kvôli lepšej ponuky. Predsa len, meno máš len jedno.
Z hľadiska morálky by som minimálne zavolal, že nenastúpim kvôli lepšej ponuky. Predsa len, meno máš len jedno.
Ok, ďakujem. Podpísal teda dnes tú novú zmluvu vo firme B a zavolal do firmy A, že nenastúpi. Trošku sa im to nepáčilo vraj, že teraz musia zháňať náhradu, ale inak v pohode.
Napisal si to relativne spravne ale asi si to zle pochopil, ak ma na zmluve napisane ze ma nastup do zamestnania 1.4. tak odvtedy vznika platny pracovnopravny vztah aj v pripade, ze do prace nenastupi. Takze sice per se nastupit nemusi, ale zmluva sa stane platnou tak ci tak a potom uz bude neskoro, kedze od pracovnej zmluvy sa (po dni nastupu do zamestnania) neda odstupit ako od obcianskych/obchodnych zmluv, pracovnopravny vztah zanikne jedine vypovedou alebo smrtou. Takze zavolat treba nielen z hladiska moralky, ale aj z hladiska prevencie kvalitneho pravneho pruserubegbeee napísal:Takto. Pracovná zmluva je platná až odo dňa nástupu do práce. Ak máš nástup do zamestnania 1.4. tak tvoja zmluva de facto nie je platná do 31.3. a nevyplývajú z nej žiadne záväzky pre teba. Pokojne nemusíš nastúpiť.
Ved a nieje aj od datumu nastupu ajtak 3 mes. skusobna doba ktora umoznuje zamestnavatelovi ako aj zamestnancovi bez udania dovodu "cuknut" ?
My co prijmame ludi tak cca 20% ludi este pred nastupom proste oznami ze uz nema zaujem takze podla mna je to vcelku bezna vec, asi sa to stava ked clovek rozhadze viacero zivotopisov a hned po odhodlani sa k firme A sa ozve este firma B ktora sa mu pozdava viac
My co prijmame ludi tak cca 20% ludi este pred nastupom proste oznami ze uz nema zaujem takze podla mna je to vcelku bezna vec, asi sa to stava ked clovek rozhadze viacero zivotopisov a hned po odhodlani sa k firme A sa ozve este firma B ktora sa mu pozdava viac
Ale oznami to. Tu riesime situacie kedy dotycny neda vobec info.
To je fakt. Ale z pohladu zamestnavatela v den nastupu sa neukazal? Fired. Dalsi prosim.
Nam akurat jeden v ramci skusobnej jedneho dna nedosiel do prace, nebral telefony, starostlivy kolega sa zlakol ze sa mu daco stalo tak ho siel hladat do rodnej vesnice a nasiel ho vysmiateho so slovami ze jeho ta praca nenaplna
aj taki su
Nam akurat jeden v ramci skusobnej jedneho dna nedosiel do prace, nebral telefony, starostlivy kolega sa zlakol ze sa mu daco stalo tak ho siel hladat do rodnej vesnice a nasiel ho vysmiateho so slovami ze jeho ta praca nenaplna
-
Runes
Addict
- Kontaktovať používateľa:
u nas bezna prax
vyberame ludi vyberem jedneho a v den nastupu nenastupi bo nas dakto preplati
chore
ale sef proste nechce pochopit ze za jeho podmienok mu ludia sice nastupia ale maju 3 mesiace na to aby hladali este dalej a lepsie
co uz 
Uz si to mal zodpovedane ale ano staci nenastupit a ked si charakter dat len vediet, ono hlavne moze prist situacia ze ten v robote A ked to zisti a toho cloveka chce povie ze hmm tak viete co ja vam dam este +200€
i ked mala sanca
U nas pred nedavnom takto odisiel konstrukter, nastupil zaciatkom aprila a posledny aprilovi tyzden mail ze bolo mi s vami fajn ale idem inde
proste ked hladal robotu a sme ho zobrali bol este na inom pohovore kde uzatvarali vyberove az koncom aprila, dostal tam daleko lepsie podmienky tak co by tu robil 
Uz si to mal zodpovedane ale ano staci nenastupit a ked si charakter dat len vediet, ono hlavne moze prist situacia ze ten v robote A ked to zisti a toho cloveka chce povie ze hmm tak viete co ja vam dam este +200€
U nas pred nedavnom takto odisiel konstrukter, nastupil zaciatkom aprila a posledny aprilovi tyzden mail ze bolo mi s vami fajn ale idem inde