Mačka do bytu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
snakehead28
Amateur
Amateur

Mačka do bytu

Príspevok od používateľa snakehead28 »

Zdravím priatelia.

Rozmýšlam, že by som kúpil svojej mame mačku do bytu.
Už som teda trošku o tom čítal na nete, ale ešte by som mal pár otázok...

JE podla vás mačka do bytu vhodná ? Mama je hlavne dosť háklivá na čistotu a tiež sa bojí, že by jej zničila nábytok.
Viem, že to treba poriešiť takými vecami ako je škrabadlo pre mačku, kde teda môže bývať a zároveň si o to brúsiť nechty. Tiež trebá mačací záchod a nejaké hračky.
Myslíte, že sa dá mačka vychovať tak aby ten nábytok nikdy nezačala ničiť ? proste odmalička ju viest na to škrabadlo...to isté aj s vylučovaním...aby chodila furt len na záchod...

Ďalej...som si vedomý, zdravotnej starostlivosti pre mačku, to jest pravidelné návštevy zverolekára (odčervenie, atd), kastrácia a taktiež riziká typu toxoplazmóza a iné...
ale keď už hovorím o stave, na čo sa vlastne mačke strihajú drápy ? teda, dajú sa ostrihať kompletne ? alebo vždy musí niečo ostať ?

a čo sa týka stravy, kolko to mesačne výjde na 1 mačku ? a čo tie veci čo sa dávaju do mačacieho záchoda ?

a akú rasu by ste odporúčali do bytu ? nechcem nejaké špeci mačky ako trebars bez srsti a pod. ale klasickú mačku, nech je pekná, a pod.
a odkial by ste odporúčili ju zobrat ? z útulku, alebo od niekoho kúpit ? mne to príde dosť blbé kupovat zviera, keď je ich toľko v útulku.

Ďakujem za prípadne rady a názory.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Mačka do bytu

Príspevok od používateľa Gothar »

Odpoviem len z casti, ale snad pomoze. Mame kocura, ktory je z casti dnu a z casti von, takze skrabadlo nemame, na to ma vonku stromy :) Obcas si pazury "trenuje" aj na nabytku, ale poskodenie nevidiet. Vychova by mozno mohla fungovat, na nasho staci buchnutie po hlave a hned si uvedomi, ze spravil nieco zle. Prikladov vela nemam, akurat skakal na jedalensky stol, ale po 3-4 "vychovnych" s tym prestal.
Na macaci zachod zacal chodit sam, vyzera to tak, ze macky maju rady cistotu a preto si to rychlo oblubia. Problem bol iba v tom, ze si kocur povodne vybral ine miesto na kadenie, takze raz zachod a potom podlaha pod schodami. Tak som zachod presunul pod schody a odvtedy je cisto.
Naklady su nizke, ale kedze je zachod daleko, tak ani nie su take naroky na pohlcovanie pachov. Ceny sa dost odlisuju, treba vyskusat rozne druhy a vybrat to co najviac vyhovuje. Nadoba stoji 5-10 eur.
Granule tiez podla ceny, v normalnom obchode pre zvierata sa da kupit 1 kg granul za 2-5 eur a to je pre macku na mesiac az az. Konzervy su samozrejme o niecom inom, jedna je maximalne na 2 dni a stoji od 1 eura vyssie.
A ci z utulku...to je tazke, starsiu macku uz tazko vychovas a musis mat stastie na vychovanu. Najlepsie je zobrat trochu odrastene maciatko, ak take maju v utulku, tak ber.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Kazda macka je ina :) Macka je hlavne individualistka, spoliehat sa na to, ze ju niecomu naucite je tazke. Skrabadlo ju moze zabavit, ale snad sa nebude presuvat na opacny koniec bytu, ked ma skrabadlo v kazdej miestnosti (nabytok, specialne caluneny). Jo a macky miluju zaclony! Specialne ked lieta hmyz. A kocuriky? Ti svojim nezamenitelnym pachom znackovania raz dva dokazu, kto je v byte panom - dokial ho teda nedate vymyskovat.

Ale co je na macke to najlepsie - pohlad do jej oci - a odpustis jej aj tu zaclonu, gauc..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Mal som macku von aj dnu, dnu bola hlavne v zime pocas noci, cez den prasila von. Skrabadlo mala von, ale prakticky skrabala stromy a vsetko co sa posriabat dalo. Doma bola kludna, najvacsia radost mala, ked mohla zhadzovat z policky vonavky, rad radom. Par krat stacilo silno zakricat a bol na cas pokoj. O cistotu by som sa nebal, tam problem nie je. Jedine co moze vadit, tak to je, ked zacne macka plznut. O stravu sa tiez netreba bat, macka zje vsetko, do halusiek so syrokremom, cez maso z kuracej polievky, zemiakove placky, fasirku, sunku, az po granule ci konzervu pre macky. Dolezite je, aby mala macka dostatocny prisun vody, s vodou vonku problem nie je (kaluz po dazdi, jazierko, bazen, miska pod kvetinacom), mam pocit, ze sa napije vsetkeho co vyzera ako voda.

Strava sa da kombinovat, kupit take vacsie balenie granul, ktore vyjde na 4-5 eur, to macke vystaci na mesiac aj dva za predpokladu, ze obcas jej das aj nieco ine - urcite dostane maso, ked sa chysta na obec ci veceru maso, tiez ti sunka stoji 4 dni v chladnicke a ked sa uz na tu sunku necitis, tak das macke. Ked je sunka zla, tak macka po nej ani nestekne a ked je dobra, tak sa len po nej zaprasi. Toto vsetko doplnis granulami, samozrejme cistou vodou, ziadny problem. Dokonca kopa ludi chova macky bez granul, cisto len zvyskami z jedla z domacnosti a macky ziju dalej. Samotny zachod si nepamatam kolko stoji, v Tescu sa daju kupit tie granule/piesok relativne lacno, stoji to mozno zo 3 eura a vydrzi to hadam aj mesiac. Dobre je kupit velku misku na to, lebo macka vzdy po sebe zahrabe co naserie a preto tie granule/piesok vylietavaju von. Takze by som vzal radsej taku poriadnu, hoci aj 50x30cm velku nadobu, idealne, ak by boli boky aj 10cm vysoke, nech ten piesok nevyleti pri zahrabavani.

K zverolekarovi kopa ludi nechodi a macka zije, hlavne, ak je niekde v byte, tak riziko nakazit sa je minimalne. Urcite treba kazdeho pol roka odcervit, s tym nemusis ist k veterinarovi, tabletku na to kupis aj v lekarni, stoji asi 5 eura, to mas tak na prve pouzite ked je macka mala a potom dalsie 2 pouzitia ked macka rastie, cize 1 tableta, potom 2 tablety a potom 3 tablety... Pripade u veterina to stoji podobne. Ak ockovanie, tak zakladne, ja neviem ani na co sa ockuje, zo tri choroby sa vari dava, ja som sa nikdy na to nepytal, ze proti comu to je. Veterinar vedel, mal to v pocitaci, bolo to v preukaze. Na strihanie pazurov su specialne klieste, kupis ich mozno za 2 eura, ale pouzit sa daju v pohode aj tie stikatka na ludske prsty, par krat som to robil tym a v pohode. Jednoduchsie je to ale tymi urcenymi pre macku.

Osobne by som isiel do malej macky, teda takej dvojmesacnej, je to najlepsie, pretoze s takou mackou sa pekne pohras, je to rozkosne ako vsetko male (macka, pes, dieta), nebude sa ta bat... Teraz okolo aprila/maja byvaju male maciatka, takze mozno od nejakeho konca juna sa daju vziat. Bude toho plny Bazos a urcite aj utulky. Ak je to do bytu, isiel by som do macky. Ak do domu, tak by som volil skor kocura (nenakoti sa a neobjavi sa ti zrazu doma dalsich 5 maciatok).
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Kocúr v dome viac nie je, ako je. Musí to byť už starý hoňoš, aby sa zdržoval doma.
snakehead28
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa snakehead28 »

Ďakujem veľmi pekne za rady, priatelia :-)
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

tak je rozdiel mat "valalskeho" kocura mura ktory nahana mysi po dvore alebo perzsku, angorsku ci britsku
ktora je samozrejme narocnejsia, pripadne ju mozes naucit aj na voditko
matka mala perzsku, ta hocico nezozrala, kakala do lavora s macacim pieskom
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ked chce mat macku len vnutri tak ju urcite treba vykastrovat. je to krute, ale odpadne ti tym dost starosti
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

aj ja idem kupovať mačku, mam vyhliadnutú bengálsku mačku, strašne sa mi páčia a mám rád veľké, pripomína to skôr leoparda :D snáď sa dohodnem s predávajúcim, myslím, že v byte by nemala mať problém, máme tu psa ale keď koťátko vyrastie bude väčšia ako on a on už možno aj mŕtvy dovtedy, 14 ročný momentálne :D vraj sú odolnejšie vďaka divým predkom z ktorých sú vyšľachtené, takže problémy so zdravým sú u nich ojedinelé, uvidíme
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Skoda ze som nestihol skorej zaregsitrovat tuto temu, by som aj ja poradil. Ale vsetko nadomnou je dobre zhrnute. Dodam len ze zijem v byte a mam aktualne 8 maciek :) 7x mainska a 1 burmila. Tu vyssie spomenutu bengalsku by som chcel tiez. Ked raz budes mat tak potom daj vediet ako sa stym zije. Ako spominas ze ma divych predkov tak by som sa obaval ze nebude taka pritulna ako slachtene plemena.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

Vraj je..vraj si zobrala z kazdeho plemena to najlepsie a toto je az stvrty potomok originalnycj rodicov divej macky a domoveho kocura...no ale hlavne som chcel spomenut ze existuju vraj spreje ktore odpudzuju macky ked ich nastriekas na nabutok a opacne na skrabadlo.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

na tie spreje sa nespoliehaj, niektore macky ignoruju aj skrabadlo...proste s mackou je to loteria, jedine ak ju mas uplne od mala a pomaly ju vychovas. zabijes tym dost casu a nervov, ale po par mesiacoch to bude ono
monika164
Novice
Novice

Príspevok od používateľa monika164 »

Mačku môžete mať v byte. Len si zavčasu rozmyslite, že môžete mať pocikaný koberec, poškriabané sedačky a nábytok.
A občas mačací smrádek.
Zvážte si to vopred, pretože je smutné, keď niekto tieto živé tvory vyhodí von.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Berieme na vedomie.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Mam macku, vola sa Jean Claude! je poriadku milovny, zil uz aj byt/vonku ale teraz mame len byt s balkonom... skrabe len svoje skrabadlo co je fajn... jediny a velky problem je ze niekedy mu prepne v noci a zacne mnaukat jak posahany... inac je pohodak... aj s rocnym synom dobre vychadza, velmi priatelska macka :)
Napísať odpoveď