zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov

Diskusie na politické témy...

Ste za zatvorenie obchodov?

Áno
10
34%
Nie
17
59%
Je mi to jedno
2
7%

Celkom hlasov: 29

Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Zatvorené obchody cez sviatky

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Zdravím, podľa loga fóra usudzujem, že sa zase blíži nejaký sviatok a na istej stránke som narazil na veľké množstvo "diskutérov" vyzjapujúcich, že cez sviatky majú byť obchody zatvorené. Žiaden však nedodal jediný rozumný argument prečo by mali byť zatvorené. Usudzujem teda, že mimo prevádzky by mali byť aj iné služby, veď aj policajti, doktori alebo požiarnici chcú ísť za svojimi rodinami a užiť si to.
Nejaké nápady, postrehy ? :scratch:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Zatvorené obchody cez sviatky

Príspevok od používateľa hojko »

Lenze tym statym zlozkam ci organom, ktore si napisal to neumoznuje Ustava, zial. A je podla mna nezmyselne porovnavat poziarnika v pohotovostnej sluzbe alebo lekara na prijme a porovnavat ho s predavacom v supermarkete. Ak na toto potrebujes argument, tak skoda slov. V minulosti boli obchody bezne v nedelu zatvorene, sviatky tiez a nebol ziadny problem. Len ludia sa rozmaznali, zvykli si na nonstop Tesca, dlho otvorene predajne Kauflandu ci Billy od rana do vecera. Netvrdim, ze by mi nevadilo, keby sa obchody v nedelu zavreli. Ale to, ze sa zatvoria cez sviatky, to by mi nevadilo, ved aj ta kopa ludi co beha v sklade, az po predajnu a kasu by si rada oddychla.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Opomeňme teda moju iróniu a ešte raz - odpoveď na moju otázku som nedostal.
Dám ešte ďalšiu - prečo sa mi nietko má srať do života a diktovať mi kedy smiem a kedy nesmiem nakupovať ?
Poznámka o tom že predavačka si chce oddýchnuť - slabý, štát trpí nezamestnanosťou, nájsť brigádnika, ktorý je ochotný (a že takých je dostatok) pracovať cez sviatok nie je obtiažne.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Odpoviem protiotazkou: Preco sa mas srat do zivota inym a ocakavat od nich, ze budu prave kvoli tebe v obchode a cakat na teba kym si prides nakupit??? Najst brigadnika obtiazne nie je, ale toho brigadnika treba zaucit, treba za neho brat zodpovednost, platit za neho odvody atd... To sa vsak bavime o nejakych velkych hypermarketoch.

Ale mas kopu malych obchodov, ktore su v nakupnych centrach a podla podmienok nakupneho centra musia mat otvorene pocas celej doby, teda napr. od 09:00 do 21:00, bez ohladu na sviatok. Takyto obchod ma dvoch alebo troch zamestnancov, teda jeden pracnovnik odrobi 2 dni, dalsi 2 dni a takto dookola. Prakticky robia cely rok stale, bez nejakej vacsej pauzy. Podobne je to aj s casnikmi. Keby si poznal ludi, ktori takto pracuju a odskacu si svoje, napr. taky casnik, ktory zacne rano o 08:00 a skonci o 03:00 v noci, pretoze niekto vysedaval na bare a nemohol ho vyhodit - nas zakaznik, nas pas, tak by si sa na celu vec pozeral inak. Teraz sa vsak na to pozeras, podla mna, arogantne a sebecky.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Keď obchodník obchod neotvorí, je to jeho vec, nájde sa iný obchodník, ktorý je ochotný a zarobí na mne. K obojstrannej spokojnosti.
Teraz je mu však nadiktované, že otvoriť nesmie, teda on nezarobí a ja frflem. Aj obchodný dom sa môže rozhodnúť či otvorí alebo neotvorí. Uplatňuje sa to aj na víkendy. Tak prečo zakazovať ?
hojko napísal:Odpoviem protiotazkou: Preco sa mas srat do zivota inym a ocakavat od nich, ze budu prave kvoli tebe v obchode a cakat na teba kym si prides nakupit???
Oxymorón.
Andi_Cibula napísal:Žiaden však nedodal jediný rozumný argument prečo by mali byť zatvorené.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Z hladiska trzieb pre supermarkety su Velkonocne Sviatky druhe Vianoce, cize osobne si neviem predstavit, z akeho dovodu by mali mat zatvorene. Ludia nakupuju hlavne jedlo, veci na pecenie varenie, sladkosti, alkohol, niekolkonasobne vzrasta dopyt po sladkom pecive...no a samozrejme, okrem tychto veci si do kosika daju aj vselijake rozne veci alebo totalne blbosti, na co sa obchodnici spoliehaju. Cize supermarketom sa to oplati. Na Velkonocny pondelok ma vacsina obchodov zatvorene, cize zamestnanci mozu byt s rodinami a za ostatne dni predsa dostali k vyplate priplatky. Nemozeme vsetci na Slovensku pracovat od 09,00 do 17,00. Cela tato politicka agenda krestanskych stran na Slovensku sa mi zda maximalne populisticka a mozno si niektori z nich naivne myslia, ze ked zatvorime obchody v nedelu a cez sviatky, tak sa ludia nahrnu do kostolov alebo co.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Castokrat potrebujem surne nieco kupit /a nemusi ist iba o potraviny/ aj v nedelu ci sviatok.
Osobne som za to aby boli obchody otvorene bez obmedzenia, prinasa to pozivitum aj pre ekonomiku ako celok. Mam kamaratku ktora dlhodobo zije v Rakusku a tam maju obmedzenia ohladom otvaracich hodin celkom vyrazne. Z nasho pohladu velmi skoro zatvaraju aj v pracovne dni a obcas sa na to stazuje,pretoze nie kazdy pracuje iba do 17:00, ale aj ovela dlhsie.. A tiez nechapem preco niekomu vadi ak ini ludia travia cas v nedelu napriklad v nakupnych centrach-je to predsa kazdeho osobna vec.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Zo širšieho hľadiska napr. práca na smeny prináša zvýšené zdravotné riziká a zo sociálneho hľadiska prispieva k rozpadu rodiny.

Ja osobne si myslím, že obchody by v nedeľu a sviatok mali byť zatvorené, ekonomiku to nijako neohrozí, štatisticky to neviem potvrdiť, ale zo skúseností mám pocity, že v západnej Európe je vo viacerých štátoch v nedeľu zatvorené, ľudia jednoducho nakupujú ostatné dni. Z vyššie uvedených dôvodov to môže naopak priniesť v dlhodobom horizonte rozvoj ekonomiky (menej výdavkov na zdravotníctvo napr.). Predpoklad, že väčšina rodín je aspoň v nedeľu pokope, môže viesť napr. k rozvoju cest. ruchu a pod.

Čo viem, tak myslím, že Taliani, Rakušáci, Nemci aj Hoľandania majú zatvorené. A od marca aj Maďari. Môžeme sledovať, či im padne HDP (samozrejme v súvislosti so zatvorenými obchodmi.)
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Nemyslim si ze to akokolvek ohrozi ekonomiku. Ti ludia to proste kupia den skor. Ako pise begbeee tak na zapade uplne bezna vec.

Andi: ak chces dovody tak si odpovedz preco by nemali vsetky povolania pracovat kazdy den? Preco vlastne mame vikend?
Stilo
Star
Star

Príspevok od používateľa Stilo »

Keď viem že v nedeľu, keď je sviatok, bude zatvorené tak pôjdem nakúpiť v sobotu. Keď si neviem predstaviť deň bez toho aby som ho nestrávil v obchodnom centre tak niečo nie je OK.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

begbeee napísal:Zo širšieho hľadiska napr. práca na smeny prináša zvýšené zdravotné riziká a zo sociálneho hľadiska prispieva k rozpadu rodiny.
...
Predpoklad, že väčšina rodín je aspoň v nedeľu pokope, môže viesť napr. k rozvoju cest. ruchu a pod.
Nezmysly, odveci.
Zamestnanie si vyberáš sám a dobrovoľne, vyberáš si také, ktoré ti vyhovuje pracovným časom. O.i. nie každý má rodinu a nie každý kto ju má s ňou chce tráviť čas a to práve v nedeľu/sviatok.
Rubiki napísal:Andi: ak chces dovody tak si odpovedz preco by nemali vsetky povolania pracovat kazdy den? Preco vlastne mame vikend?
Nevidím dôvod aby nepracovali každý deň, resp. si skladbu pracovných dní a voľna nevyskladali podľa svojho vkusu. Víkend je vecou dohody. Nie ZÁKAZOV. Prosím vás, prečo zákazy ?

Vo východných krajinách sa zase dni na pracovné/víkendy/sviatky nedelia.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

v Skotsku bolo na Vianoce zatovrene uplne vsetko a nechodila mestska 25. a 26.12. a 1. a 2.1. :)
ze nakupne centra zatvaraju o 18:00 najneskor o 19:00 je tiez bezna vec. v nedelu take TESCO Metro kusok od mojho domu zatvara otvara o 10:00 a zatvara o 17:00. ja odchadzam z prace o 9 a pridem spat o 18. takze ak mi dojde mlieko alebo nieco ine co by som potreboval v pondelok rano mam smolu. lebo vsetky ostatne obchodiky su uz aj tak zavrete a po praci je posledne co chcem je si dat hodinovu prechadzku do velkeho tesca na periferii len kvoli mlieku.

takze to, ze budu dva dni v roku zavrete vsetkych obchody nie je az taky velky deal. je to stale viac ako na "zapadoch"
gogo956
Redeemer
Redeemer

keby to moj zamestnavatel dovoloval, tak by som rad chodil do prace cez vikendy ci sviatky. Dovody su jasne: vyrazne mensia doprava oproti pracovnym dnom a priplatok.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

@Andi_Cibula: ty si buď majiteľ fabriky s 3-smennou prevádzkou alebo ťa na Veľký Piatok nasrala predavačka. Alebo nemáš kúska empatie, to je ten najhorší prípad.

Niečo na odľahčenie :)
http://www.buzzfeed.com/catesevilla/35- ... .vy5mZQMLv
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Trosku som Googlil a nasiel som, ze obchody su vo vacsine pripadov zatvorene v tychto statoch (niektore maju vynimku): Nórsko, Veľká Británia, Holandsko, Nemecko, Belgicko, Luxembursko, Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko

Myslim, ze sa da povedat, ze su to vsetko vyspele krajiny s dobrou ekonomikou. Vsetky su daleko pred Slovenskom, mozno VB az tak nie, ale inak daleko, daleko pred. Zaujimave, ze tam ludia nemaju problem s tym, ze je v nedelu zatvorene. Ked som bol pred par rokmi v Rakusku a minuly rok v Taliansku, tak sa sa obchody zatvarali o 18:00 a v Taliansku neviem, ze ci nezatvarali dokonca jediny obchod, ktory bol pri nas uz o 17:00. Prvy den to bol problem, ale ked clovek vedel, ze kedy treba nakupit, tak v tom ziadny problem nebol. Isteze sa stane, ze clovek robi zemiakovy salat na sviatky a zrazu zisti, ze treba konzervu hrasku a jednu majonezu dokupit. Ale to je uz taky luxus u nas, ze vsetci najradsej sadnu do auta a rychlo kupit. Pred 15-timi rokmi nieco take nepripadalo do uvahy a clovek prezil, nebol s tym problem, rovnako ako problem neni v krajinach, ktore su uvedene vyssie.

Tu je k tomu este starsi clanok: http://ekonomika.sme.sk/c/7087233/odbor ... iatky.html
Obchodníci nie sú v otázke jednotní. Kým napríklad Coop Jednota Slovensko s ním súhlasí, Tesco Stores SR nie.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Na slovensku bohužial je taká situácia, že predavač sa trasie po príplatku 50 centov na hodinu aby mal nejaký bonus k minimálnej mzde, z ktorej sa absolútne nedá žiť a už vôbec nie slušne. Skrátka, pracovný trh je u nás tak zdeformovaný, že takáto zmena nejaký čas nebude spoločensky presaditeľná. :smt006
gogo956
Redeemer
Redeemer

hojko

ale to co si vymenoval su vsetko staty s velkym a oproti Slovensku bohatym vnutornym spotrebitelskym trhom. Naopak, Slovensko ma slabu spotrebu obyvatelstva preto nie je rozumne ju este viacej utlmovat.
Keby sa zakazal predaj v nedelu tak to su 4dni v mesiaci ktore by mali svoj vplyv na statny rozpocet. Kopec ludi prave vtedy chodi nakupovat spotrebne vyrobky, alebo si iba tak sadnut do kaviarne,na pivko, na plavaren atd. A ono to naozaj aj funguje ze clovek castokrat vtedy kupi nieco co neplanoval, alebo planoval az na neskor, mam to vyskusane na sebe a to teda rozhadzovacny typ urcite nie som..
Ono je velmi lahke a vďačné sa tvarit "protikonzumne", ale je dobre si uvedomit ze ekonomika stoji minimalne z polovice prave na tom. Zbytocne setrenie je vyhodne pre jednotlivca ale pomali zabija ekonomiku pretoze peniaze su na to aby sa tocili a nie schovavali doma pod vankus. A potom je tu skutocnost, ktoru som uz spomenul, ze vela ludi napr aj ja, pracuje denne minimalne od 8:00 do 17:30,castokrat aj viacej, a ked sa konecne neskoro doteperim domov tak nemam chut este behat po obchodoch. Preto radsej idem v klude v sobotu, ci nedelu.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

nie je dovod aby museli byt obchody otvorene 7 dni v tyzdni ...

ja nie som veriaci, som liberal a aj tak by som podporil zakaz predaja v nedelu. dovod preco je otvorene cely tyzden je len snaha manazmentu co najviac maximalizovat zisk na ukor zamestnancov, ktori tam otrocia za smiesnu mzdu.

a preco prave v nedelu ? lebo vtedy ma volno vecsina ludi a tak moze ist cela rodina niekam von. podpori to turizmus, restauracne sluzby atd...
gogo956
Redeemer
Redeemer

ropman

to co pises je pokrytecke: ludia ktori pracuju v restauracnych zariadeniach maju podla Teba menej prav ako ludia ktori pracuju napr. v hypermarkete? Bud ma byt povolene otvorene vsetko, alebo nič vratane cerpaciek. To nie je systemove ked sa zacne vyclenovat co ano a co nie, a nakoniec ak povolis vynimky tak sa zacnu pravidla hufne porusovat vdaka tej vynimke. Tiez je naivne si mysliet ze ked sa zatvoria obchodne centra tak ludia zacnu hufne vyuzivat turistiku :roll: /a vlastne aku turistiku? ved restauracie,muzea, hotely by mali byt tiez zavrete-vari tam nepracuju ludia "zotrocovani za par eur"?/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

ropman napísal:nie je dovod aby museli byt obchody otvorene 7 dni v tyzdni ...
Nieje dovod ich v nedelu zatvarat. Ako uz bolo spomenute mame malu ekonomiku tak preco ju este zhorsovat? Ludia evidentne SU ochotny muklovat. Inac by vela vela prac.pozicii nerobili za almuznu ktoru dostavaju.
Napísať odpoveď