Takže, takúto tému som tu nenašiel a dosť ma zaujíma ako sa jej zbaviť, keďže to je u nás také všeliake... Rozhodol som sa so špachtľou zlúpať všetku farbu v izbe a na novo namaľovať no predpokladám, že to bude len krátkodobé riešenie... Nemáte niekto niečo overené, čo vám najviac pomohlo s čím to nastriekať, alebo nejakú špeciálnu farbu ? + Potom ako to najviac udržať bez plesni...
Čo to som googlil, tak to natrieť savom a potom pohlcovať vlhkosti do izby, ale príde mi to ako málo efektívne.
ale keď vyrieši príčinu, plesnivé steny bude mať stále Mal by riešiť oboje
inak na toto sú špeciálne firmy, čo ti aj zistia prečo vzniká a vedia zaizolovať základy ak kvôli podzemnej vode, prípadne strechu a podobne. Ale to sú už väčšie rekonštrukcie ako premalovanie
No, je to starý dom (40 + rokov) + mamča ešte kúpila plastové okná, čím plesniam viac dopomohla... Takže čo sa týka rekonštrukcie strechy, základov, dosť nereálne z hľadiska finančnej stránky. Plesne nám vznikajú kvôli vlhkosti (pravdepodobne) Síce vlhkomer nemáme, ale už keď sa na tým zamyslím, tak by som povedal, že tu je veľká vlhkosť (z tých plastových okien často až tečie voda, ktorá následne kvapká na parapetu). /V zime sušíme šaty, máme akvárium, + varenie, sprcha a tak... /
Preto mi napadlo ako najefektívnejšie riešenie zničiť nejak do hĺbky už tu pleseň na stenách, na novo omaľovať a dokúpiť odvlhčovač.. Lenže pri elektrických je cena dosť vysoká (cez 100€) a potom sú také čo sa dokupujú tabletky do toho okolo 14€. Nemám problém zainvestovať, ale či to bude stáť zato... čo by ste volili vy a ako tu pleseň na stenách ? To spomínané savo vyriešilo problém, len na 2 mesiace, teda ak sa to dá nazvať,že vyriešilo...
Treba zistit dovod, tym je najcastejsie voda a zatekanie. Mas izbu na prizemii, nevlhne ti roh steny z vonkajsej strany lebo je zle izolovany? Nevlhne to od okna? Si na poschodi a vlhne ti to v rohu od suseda, od strechy? Ide o dom ci bytovku, zatepleny alebo nezatepleny?
Heker - Dom, nezateplený, 2 poschodie, plastové okna sú plesnivé same o sebe, tam to vzniká určite od vlhkosti (to pretierame handou a dezinfekčným prostriedkom) Horšie je to zo stenami. Plesnivejú rohy a strop tesne nad radiátorom dole v rohoch nad podlahou a a chytá to aj celú severnú stenu (vonková stena) samozrejme ako naschvál tam mám postel a hlavu pár desiatok cm od tej steny.
Treba vetrat, to je zaklad. Ci je leto, ci je zima. To ale nie je hlavna pricina vzniku. Ta vznika niekde inde, pravdepodobne zatekanim strechy do obvodovych murov. Je mozne, ze ak je tam sikma strecha, ze tam je napr. plech, pod nim by mala byt 2cm medzera, potom folia typu Fatrafol a voda z tejto folie by mala odtekat. Voda tam vznika kondenzaciou ked sa zmiesa vonkajsi studeny a teplny vnutorny vzduch. Myslim si, ze bud je zle spravene odvedenie vody alebo tam dokonca ta folia uplne chyba. Ak tam folia chyba, tak pocitaj s tym, ze ta strecha musi ist cela dole a musi sa to spravit nove, dokladne a komplet, tak ako ma byt. Podobne to moze byt aj so zakladmi, mozno tam tiez nie je folia a tak vlhnu zaklady od zeme, ale v tvojom pripade poschdia to bude urcite od strechy.
My sme s tym mali problem po vymene okien v rodinnom dome a naisto nikam nezatekalo. Docasnym riesenim boli tablety na pohlcovanie vlhkosti, ale to uz islo do penazi. Nakoniec sa najlepsim riesenim ukazalo preorganizovanie nabytku. Vo vonkajsich rohoch teraz nie je nic (predtym tam boli skrine) a ostatny nabytok je dalej od steny. Takisto valenda sa vymenila za postel na nozkach. No a plesne sa uz viac ako rok neobjavuju
Samozrejmostou je vetranie pri suseni pradla.
Ak su uz steny naozaj vlhke a nie je to len na urcitych miestach (pri podlahe, v rohoch), tak odporucam elektricky odvlhcovac, sice je pociatocna investicia vyssia, ale vysledok je omnoho lepsi a z dlhodobeho hladiska sa to oplati viac ako tablety. Skusenosti poznam od znameho, ktory byva v dome s permanentne vlhkou pivnicou (ocividne zla izolacia). Jemu odvlhcovac v prve dni nazbieral denne viac ako 10 litrov vody, priebezne sa to zlepsilo a bolo vidiet, ze steny aj podlaha su aj na pohlad omnoho suchsie. Ja som mal ten odvlhcovac pozicany ked som potrebval vysusit nivelacku pod plavajucu podlahu, beznym sposobom (kurenie+vetranie) to islo pomaly, odvlhcovac to zvladol za par hodin. A to bol len taky lacnejsi tiez za 100-120 eur.
odvlhcovacie tablety su neefektivne lebo dokazu vstrebat iba male mnozstvo vlhkosti. Riesenim je elektricky odvlhcovac ktory bude musiet byt zapnuty velku cast dna. Treba ratat nielen s cenou za samotny pristroj ale hlavne za spotrebovanu elektriku.
Ak ale steny tahaju vlhkost od zeme -nemaju hydroizolaciu- tak je to horsie a nepomoze ani odvlhcovac.
Takže vďaka za rady... vetranie je samozrejmosť, ale nepomáhala... Samozrejme volať profesionálov, robiť novú strechu atď je u nás nereálne...
vystriekal som to savom, poriadne a viac krát. Potom oškrabal farbu až do múru (aj trochu z omietky) vyrovnal to a na novo namaľoval s farbou a prípravkami proti plesni + vyhodili sme závesy, keďže to plesnivelo pri okne hlavne za závesmi... (aby lepšie cirkuloval vzduch) Momentálne je jedna izba už úplne super a po plesni ani náznak. Mám v pláne ešte kúpiť taký z tých lepíš odvlhčovačov (nie tie na tablety) tak hádam sa oplatí investícia... Vetranie bolo samozrejmosťou vždy, ale nejak to nemalo efekt... Možno keby sme nevetrali by to bolo ešte horšie.. neviem
Pridám sa do témy. V byte sa mi objavili dva vlhké fľaky. A je to pre mňa mega záhada.
Byt je vyslovene suchý, podľa mojich meraní vlhkomerom niekedy ani 30%, dokonca kúpeľna pri sprchovaní neprekročí 60% a do polhodiny padne na 40%.
Bola robená výmena jadra - porfix, na to stierky, farba. Klasika. V kuchyni nad linkou sa mi objavili 2 flaky. Jeden blízko rohu miestnosti, ale nie v rohu približne nad sporákom (vstavané, digestor je, nie recirkulačný) druhá je na opačnej strane pri prlafóne nad myčkou, tá vyzerá ako nejaký pásik.
Vlhkomerom som zistil, že ani v jednom prípade nepresahuje vlhkosť 40%, varí sa pomerne málo, myčka vypúšťa vzduch dopredu a aj to zvyknem vyvetrať keď ju otvorím. Steny sú z druhej strany suché, nie je to ani zatekanie od susedov, keďže sú asi 20 cm pod stropom, žiadne trubky nejdú v tom porfixe v tej výške ani viac ako meter pod tým.
Absolútne netuším, čo to môže byť a napadá ma už len elektrický kábel, ale ten preboha nemá čo prerážať vlhkosť, ešte by sa skôr mohol zohrievať keď už, ale aj to sú nemcké káble najvyššej kvality.
Na druhej strane stien je co, nema tam sused kupelnu? Nejdu v tych miestach vodovodne rury, pripadne kurenie? Taketo rychle objavenie flakov ma vacsinou pricinu v tomto. Pripadne ak je to vonkajsia stena, tak asi zateka, ale teraz velmi neprsalo.
Na druhej strane mám kúpeľnu ja, ale z kúpeľne to nejde, lebo tá je v poriadku.
Voda a odpad sú cca 2 m pod tými fľakmi. Jediné, čo tam ide sú elektrické káble.
moze tam byt tepelny most. Ja mam tiez cely byt suchy az na jeden roh, kde je pod omietkou nejaka kovova konstrukcia a tym ze je to obvodovy mur tak sa tam obcas zraza vlhko. Odstranit plesen este neznamena nic, lebo akonahle sa vrati vlhkost tak je nazad..