zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov
Re: Zatvorené obchody cez sviatky
Ludia evidentne nemaju inu moznost. Pri nezamestnanosti aku mame moze byt clovek 40+ rad, ze ma vobec nejaku pracu. Praca v obchode moze byt preto jedina moznost ako sa zamestnat. Na priplatky sa nepozeraj. Pri minimalnej mzde co dostavaju su to minimalne priplatky za tazku manualnu pracu resp hmotnu zodpovednost na kase.
-
mirak2
Hardcore addict
v Rakusku vsetko v nedelu zatvorene, cez ostatne dni o siestej. jedina vynimka boli obchody na zeleznicnej stanici a fast foody. rychlo by som si zvykol aj tu. ale presne kvoli priplatkom sa ludom "oplati" makat.
Cim sa ekonomika zhorsi? Nekupil som v nedelu, tak to kupim v piatok, sobotu alebo v pondelok. Aky vplyv na ekonomiku? Ja sa navyse snazim vyhybat nakupom v sobotu a nedelu, pretoze je tam vela ludi.
heker
mozno to uz nekupis, pretoze nemas cas alebo chut,zatial co v nedelu by si chut alebo cas mal. Pripadne spotrebu odlozis.
V nedelu poobede na kavu a zakusok do kaviarne s priatelkou pojdem ale cez pracovny tyzden nie.
Tiez nemam cas ani chut chodit po obchodoch 2hodiny vkuse /ked clovek hlada viacero veci/ po praci ale cez vikend ano-pritom sobota nemusi vzdy kazdemu vyhovovat. A hlavne cez vikend sa lepsie cestuje, su prazdnejsie ulice aj parkoviska co v Ba je silny argument. Tiez treba mysliet na to, ze ked obchody su otvorene aj v nedelu tak je na ich fungovanie napojenych ix dalsich medzi medzidodavatelov, cistiace sluzby, SBS, atd, priplatky, proste ekonomika sa toci a nestoji na mieste.
mozno to uz nekupis, pretoze nemas cas alebo chut,zatial co v nedelu by si chut alebo cas mal. Pripadne spotrebu odlozis.
V nedelu poobede na kavu a zakusok do kaviarne s priatelkou pojdem ale cez pracovny tyzden nie.
Tiez nemam cas ani chut chodit po obchodoch 2hodiny vkuse /ked clovek hlada viacero veci/ po praci ale cez vikend ano-pritom sobota nemusi vzdy kazdemu vyhovovat. A hlavne cez vikend sa lepsie cestuje, su prazdnejsie ulice aj parkoviska co v Ba je silny argument. Tiez treba mysliet na to, ze ked obchody su otvorene aj v nedelu tak je na ich fungovanie napojenych ix dalsich medzi medzidodavatelov, cistiace sluzby, SBS, atd, priplatky, proste ekonomika sa toci a nestoji na mieste.
A kedy budú tí "nedeľní" zamestnanci míňať mzdy s vysokými príplatkami, aby točili ekonomiku?
regularni nedelni zamestnanci vacsinou pracuju dlhy/kratky, takze cez tie volne dni cez tyzden, pripadne nasledujuci vikend
Mne sa zda dost diskriminacne prikazovat zatvarat supermarkety, zatial co ine obchody v nakupnych centrach budu otvorene. Pripadne prikazat zatvorit obchodne centra v nedelu, zatial co bary, kaviarne, restauracie, cukrarne mimo nakupnych centier budu veselo otvorene? Ked uz chcete zatvarat v nedelu predajne, tak treba pausalne zatvorit vsetko...vratane krciem...tiez by bolo dobre na 24hodin zablokovat vsetky platobne karty, aby si ludia nemohli objednavat veci na nete a platit ich kartami a cez paypal. Potom by som bol zvedavy, komu by sa to pacilo...
A co zamestnanci, ktori aj tak musia ist v nedelu do prace? To nie je diskriminacne? Tak zakazme pracu v nedelu vsetkym a preplacajme im uslu mzdu zo statneho rozpoctu
Vitaj totalita a statom riadene hospodarstvo...
____
Proste nie je mozne zasahovat do volneho trhu tym, ze jednym budem zakazovat, ze vtedy nemozu predavat, zatial co ini, ktori predavaju to iste na tom budu profitovat, lebo ja im to nezakazem.
A co zamestnanci, ktori aj tak musia ist v nedelu do prace? To nie je diskriminacne? Tak zakazme pracu v nedelu vsetkym a preplacajme im uslu mzdu zo statneho rozpoctu
Vitaj totalita a statom riadene hospodarstvo...
____
Proste nie je mozne zasahovat do volneho trhu tym, ze jednym budem zakazovat, ze vtedy nemozu predavat, zatial co ini, ktori predavaju to iste na tom budu profitovat, lebo ja im to nezakazem.
Ephramko teda v Rakusku to ide a u nas to nie je mozne? Preco?
ist to ide, ale osobne by som v takom systeme zit nechcel. Poznam par ludi ktori v Rakusku pracuju a obcas im to tiez celkom dost lezie na nervy.
Aj ja poznam ludi co pracuju v Rakusku a za mesiac si clovek zvykne.
a to uz nie je odlozena spotrba? To je uz v poriadku?beardie napísal:regularni nedelni zamestnanci vacsinou pracuju dlhy/kratky, takze cez tie volne dni cez tyzden, pripadne nasledujuci vikend
ako odlozenu spotrebu je to mozne prezentovat az v strednodobom rozsahu 
nakupit si mozes dopredu a o nic neprides narozdiel od tych tebou spominanych ostatnych veci. je to len otazka pohodlnosti. ak nevidis ten rozdiel, tak nema vyznam tu o tom dalej diskutovat. pre mna je tiez pohodlnejsie ked su obchody otvorene aj v nedelu, ale som ochotny sa toho vzdat na ukor vyssej kvality zivota ludi co tam pracuju...gogo956 napísal:ropman
to co pises je pokrytecke: ludia ktori pracuju v restauracnych zariadeniach maju podla Teba menej prav ako ludia ktori pracuju napr. v hypermarkete? Bud ma byt povolene otvorene vsetko, alebo nič vratane cerpaciek. To nie je systemove ked sa zacne vyclenovat co ano a co nie, a nakoniec ak povolis vynimky tak sa zacnu pravidla hufne porusovat vdaka tej vynimke. Tiez je naivne si mysliet ze ked sa zatvoria obchodne centra tak ludia zacnu hufne vyuzivat turistiku/a vlastne aku turistiku? ved restauracie,muzea, hotely by mali byt tiez zavrete-vari tam nepracuju ludia "zotrocovani za par eur"?/
neviem ako Tebe, ale mna sa casto stava ze neviem dopredu presne co budem potrebovat v nedelu. Neplanujem nakupne zoznamy presne na tyzden dopredu. V nedelu ma napriklad casti napadnu veci ohladom prestavby bytu, stolarske veci a pod. a nemal by som cas behat po baumaxe cez pracovny tyzden. Alebo ked priatelka sa rozhodne ze bude piect kolac a nemame zavaraninu tak sa jednoducho v nedelu kupi. Cez tyzden by sme nan nemali chut ani cas. Ak zamestnanci nechcu pracovat v nedelu, tak je to otazka komunikacie medzi nimi a ich zamestnavatelmi. Ale ak mam byt uprimny, tak co si z minulosti pamatam,
tak kolegovia a kolegyne sa skor bili o to aby cez vikend mohli pracovat ako o to aby nemuseli.
tak kolegovia a kolegyne sa skor bili o to aby cez vikend mohli pracovat ako o to aby nemuseli.
napadlo ta, ze niektori z nich mozu byt radi za tie priplatky za vikendy a nocne?ropman napísal:a ukor vyssej kvality zivota ludi co tam pracuju...
aj to moze prispievat k vyssej kvalite zivota
Ja v nedelu chodim nerad nakupovat, lebo vacsinou je v tych supermarketoch uz vsetko "vykupene". Kedze im posledne zasoby doviezli kamiony mozno v piatok alebo sobotu rano (dalsie pridu az v pondelok skoro rano). V nedelu tam casto je 1 zamestnanec na celu velku predajnu, cize uz je vela veci nedolozenych, aj ked ich mozno na sklade maju a potom este 2-3 ludia su na pokladni, vacsinou nejaki brigadnik (v horsom pripade brigadnik dochodkyna, ktora nepozna ani kody zakladneho peciva) alebo potom tzv. zamestnanec inventar, ktory je tam uz ako maskot predajne. Obe tieto skupiny zamestnancov evidentne radi beru sluzby v nedelu, kazda asi z ineho dovodu.
V nedelu tam chodim prave preto nerad, lebo cerstve veci, ktore by som potreboval kupit v nedelu poobede alebo vecer (pekarenske, ovocie, zelenina, maso), lebo si chcem pripravit obedy do roboty, im proste privezu az v pondelok a to uz nemam cas. A do tych super hyper extra 24H sa mi nechce chodit, lebo su daleko, pripadne sa napriklad pri tescu zlate piesky pohybuju fakt ze divne individua a rozne ciganske bandy a clovek sa potom boji, aby mu neslohli nieco z auta alebo rovno cele auto, pricom TESCU je samozrejme ukradnute, co sa deje ich zakaznikom na ich vlastnom tesco parkovisku.
V nedelu tam chodim prave preto nerad, lebo cerstve veci, ktore by som potreboval kupit v nedelu poobede alebo vecer (pekarenske, ovocie, zelenina, maso), lebo si chcem pripravit obedy do roboty, im proste privezu az v pondelok a to uz nemam cas. A do tych super hyper extra 24H sa mi nechce chodit, lebo su daleko, pripadne sa napriklad pri tescu zlate piesky pohybuju fakt ze divne individua a rozne ciganske bandy a clovek sa potom boji, aby mu neslohli nieco z auta alebo rovno cele auto, pricom TESCU je samozrejme ukradnute, co sa deje ich zakaznikom na ich vlastnom tesco parkovisku.
Moja žena pracuje v jednom nemenovanom obchode a som rad ze bola doma neviete si predstavit ako sa tí ludia nadru ked je pred sviatkami a ked ze su vsetci ´milý´ a uponahlaný príde vtedy domov vycucnuta z energie a smutna a na to sa dost zle pozera ja by som zatvoril obchody v kazdy jeden sviatok co je v kalendari !!!!
Ja by som dodal, že argument, že tí ľudia majú byť radi za príplatky. No ja si myslím, že ak je príplatok cca 20% tak 19,80€ vs. 16,50€ nie je motivujúce a chýbajúce 3,30€ by mnohí radšej vymenili za voľnú nedeľu. Veď ten príplatok/benefit je facka do tváre zamestnancovi, ak mu hovoríte, že má byť ešte rád.
Nech je tá práca akákoľvek, pracujúci človek (min. mzda) by mala byť dostatočná na slušný život (bývanie, strava, ošatenie aj dostatok na určitú formu relaxu).
Súčasný rast HDP ťahali ľudia zvýšenou spotrebou, ktorú boli schopní utiahnuť vďaka zlacneniu.
Nech je tá práca akákoľvek, pracujúci človek (min. mzda) by mala byť dostatočná na slušný život (bývanie, strava, ošatenie aj dostatok na určitú formu relaxu).
Súčasný rast HDP ťahali ľudia zvýšenou spotrebou, ktorú boli schopní utiahnuť vďaka zlacneniu.
priemerny Slovak sa ma lepsie ako 85+ % sveta, netreba byt prehnane rozmaznany
-
javatar
Hardcore addict
To nie je argument. To, ze sa maju niekde horsie neznamena, ze ja sa mam mat zle tiez.
Pokial to nie je na ukor biednejsich tak nie je zle mat sa lepsie.
Druha vec je, ze ten priplatok ma byt 50-100% inak to vazne velmi motivujuce nie je.
Pokial to nie je na ukor biednejsich tak nie je zle mat sa lepsie.
Druha vec je, ze ten priplatok ma byt 50-100% inak to vazne velmi motivujuce nie je.