Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
cssco
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Ziskanie zbrojneho preukazu

Príspevok od používateľa cssco »

Daju ti nahodnu prakticku ulohu. Je jedno ci si drzal, ci nedrzal, vsimaju si bezpecne zaobchadzanie. Mierenie do bezpecnej zony, prst na spusti a pod. Prave to ze si ju nedrzal a budes robit taketo ukony bude vidiet ci mas na mysli bezpecnu manipulaciu
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ale vsak na strelnici sa predsa da vyskusat zbran aj bez zbrojaku, no nie?
andydul
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa andydul »

Áno, myslel som to tak, že predpokladajú, že som danú zbraň nedržal a rozobrať ju vedieť teda nebudem.
Samozrejme, bezpečné zaobchádzanie ovládam, zásadne nemieriť na človeka, prst na spúšti iba vtedy, ak sa chystám vystreliť.
Na strelnici si zbrane samozrejme vyskúšam, len šlo o to, že tam si napríklad skúsim Berretu a na skúške mi dajú do ruky CZ.
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

Jj asi natrafis na CZ
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Používajú sa CZ75, CZ82/83 a ojedinele CZ50. Všetko sú to bežné hračky dostupné skoro na každej strelnici.

Inak prečo Bčko ? Prečo nie rovno A ? Či volíš "mierovú" cestu ? :D

(cestu menšieho odporu)
andydul
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa andydul »

A toto sú rady, ktoré som potreboval, vďaka, chlapi!
CZ si teda určite požičiam aj s inštruktorom, hlavne rozborka a ovládanie ma zaujíma.
O typ A asi nebudem žiadať, aj tak mi ho nedajú, nie som podnikateľ, nikdy som nebol napadnutý a zranený, neviem, aký relevantný dôvod by som uviedol na nosenie zbrane.
V prípade ZP typu B bude aj výber zbrane jednoduchší, nemusím sa zamýšľať nad veľkosťou zbrane kvôli skrytému noseniu, ale nad jej parametrami.
Luger 9mm je lacná a dostupná munícia, takže môžem chodiť strieľať na strelnice, koľko len chcem.
fanter
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa fanter »

Caute chlapi,
Chcem sa spýtať na pár veci ohľadom ZP. Doteraz som nič neriešil co sa týka tohto takze snažím sa citat a chcel som nejake veci poradiť. Sú dve veci skrz ktoré si chcem robiť preukaz prvá sa týka toho ze mam pozemok ku ktorému prechádzam cez les a v prípade ohrozenia zveri by som rad mal pri sebe zbraň a druha sa týka pracovného zámeru teda napríklad pri prevoze majetku kde sa samozrejme nebavíme o troj ani stvorcifernych číslach ale vyššie, a samozrejme viem to podložiť. Otázka je ze mierim tým na skupinu A - kde by ma zaujimalo ci normálnou cestou je A-cko problém. Ja sám niesom písaný ako podnikateľ ale v podstate vo firme som ako spolumajitel vykonávam inú činnosť ale som v styku prevoze majetku.
Ďalej by ma vôbec zaujimalo ako to chodí s vecami typu ked na niekoho vytiahnete zbraň ( v prípade ohrozenia ) za cieľom odplasenia. Ci uz aj takéto niečo je napadnuteľné samozrejme s držaním ZP. Nebavme sa o strieľaní (k tomu dúfam nikdy nedôjde) ale bavme sa teda o samotnom vytiahnutí zbrane. Alebo nosenie v ruke ( s tým ze dôvod je uz obmedzenie nebezpečenstva uz dopredu ) do takýchto situácii sa snáď nedostanem ale samozrejme ma to zaujíma keby sa to naskytne.
Lebo ak správne chápem význam Bcka tak doma ked bude zbraň mi to veľmi nepomôže ani v jednej z 2 situácii ktoré potrebujem riešiť. Keby niekto sa pýtal ze prečo nepoužijem plynovú zbraň, odpoved je ze diviak moze ľahko namiesto vyplasenia v svorke zaútočiť a plynová zbraň mi moc uz nepomôže ak by k tomu došlo.
Ďakujem.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Dôvod na ZP skupiny A by som nedával to čo popisuješ (ohrozenie zverou).. Ver mi. Skôr ten prevoz majetku..... Získanie ZP sk. A je v každom regióne inak obtiažne. Záleží od konkrétneho policajta na oddelení zbraní a streliva.. Niekde vyžadujú viac, niekde menej (ako dôvod na nosenie), no žiadny zákon to neobmedzuje, pokial spĺňaš zákonné podmienky: bezúhonnosť, spoľahlivosť podľa zákona, ďalej zdravotnú spôsobilosť a ten diskutabilný dôvod na nosenie zbrane. Ten je hlavne podmienený vôľou policajta, ako som už vyššie spomenul..
K tomu vytiahnutiu zbrane... Pokiaľ ju vytiahneš na niekoho v situácii, ktorá nebude spĺňať podmienky nutnej obrany, alebo krajnej núdze, tak to napadnutelné bude a máš veľký predpoklad na problémy..... Zbraň sa vyťahuje v situácií v ktorej si už pripravený ju aj použiť !!! To znamená, že už ide o veľa..(zdravie, život).. Na majetok kašli, ak Ti môžem dať radu do života.. (Myslím to tak, že by si niekoho kvôli tomu ohrozil na živote, to nie !!! )
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Diviak v svorke? :D Zucastnujem sa polovaciek a venujem sa tomu, no take slovne spojenie som este nepocul :D. Ale chapem, na co si narazal, tak prejdime k tomu.

Sanca, ze na teba zautoci cela crieda diviakov alebo jedinec z criedy, je velmi, velmi mala a dokonca som o takomto pripade este nepocul. Diviak nie je vlk, ktory naopak utoci vyhradne vo svorke. Criedu diviakov vedie spravidla starsia diviacica (prvy kus) a ta urcite v pripade ohrozenia zvoli unik ako utok. Praveze naopak, vacsia sanca, ze diviak zautoci je, ked je sam (spravidla starsi samec, tie sa odlucuju od criedy) alebo ked je raneny (postreleny, zlomena noha, porezany apod. - v tychto pripadoch je diviak naozaj mimoriadne agresivny, utoci na vsetko co sa okolo neho hybe), resp. najma v obdobi: februar-marec-april-maj mozu byt diviacice s mladymi agresivne a utocne, lebo mladata su este velmi mlade a pochopitelne sa o nich boji. Netusim odhadnut statistiky, ze kolko priamych utokov diviaka na cloveka sa za rok priblizne odohra, no myslim, ze vacsie cislo ako nejakych 10 to nebude. Tiez ak nemas zdravotne problemy ci ine nevyhody, da sa pred utociacim diviakom pomerne lahko skryt ci utiect (staci ze vysplhas 2-3m na strom a uz na teba nedosiahne). Hovori sa aj, ze vraj diviak nenapada opakovane (nemam to vyskusane), tak ak mas rad adrenalin mozes vyskusat keby doslo k utoku na teba pockat kym diviak nebude od teba na 3-4 metre a potom prudko uskocit do strany ci za strom, on uz nestihne zmenit smer a ak je pravda, ze neutoci opakovane, tak sa na teba vykasle. Pre diviaka nie je ludske maso lahodka takze on nema ziadny iny dovod okrem vlastnej ochrany utocit na ludi. A celkovo zvierata a hlavne cicavce v pripade nebezpecenstva uprednostnuju utek ako utok.

V jednej teme tu na forku sme sa o tom bavili a pisal som tam aj zopar mojich priamych stretov s diviakmi, mozes si to precitat ak ta to zaujima - post2098555.html#p2098555
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Na všetko čo si sa pýtal tu už odpovede sú ! Prečítal si si články na Legis Telum ?
telra
Novice
Novice

Príspevok od používateľa telra »

kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Sam so drzitelom ZP, ale tie pripomienky su blud.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Preco ?
kinjeril
Moderátor
Moderátor

- plošnému sprísneniu pre všetky expanzné zbrane bez rozdielu - expanzna zbran sama o sebe je prerobitelna na funkcnu zbran, preto som za kontrolu tychto zbrani. Nie je to jednoduche, ale je to mozne a rizika by sa mali minimalizovat.
- oprávneniu predbežne zaistiť zbraň, strelivo a ZP - wtf? pri podozreni zo spachania trestneho cinu musi mat policia a prokurator moznost predbezne zaistit zbrane a strelivo. Cistocne ale suhlasim, pretoze ak niekto neustriehne platnost ZP, musi odovzdat zbrane aj strelivo, co si myslim, ze je moc prisne. Casto krat to stoji len na papieroch, ktorych vybavenie cosi trva.
- povinnosti registrovať expanzné zbrane nadobudnuté pred dátumom účinnosti návrhu zákona - zbrane pred datumom su mensim rizikom ako po datume? Som jednoznacne za plosnu povinnost registrovat.
- povoliť tlmič hluku výstrelu na športové účely - momentalne zakazany doplnok okrem silovych a bezpecnostnych zloziek. Na sportove ucely nema ziadne opodstatnenie.
- preklasifikovať signálnu zbraň na zbraň kat. D - ??? Signalna zbran pravo vykonu prava polovnictva?
- vypustiť povinnosť členstva v športovom klube pre účely získania ZP skupiny E - Potom co ostatne kategorie? D, E, F, C? Sportova zbran je preto sportova, pretoze sa pouziva vyhradne na sportove ucely. Mozno by to tam mali rozpisat, lebo je to nejasne, co tym vlastne myslia.
- zabezpečiť, aby pre účely konania o vydaní ZP postačoval súčasný posudok psychickej spôsobilosti a nebolo nutné zabezpečovať nový, nie starší ako 3 mesiace. - toto by som naopak sprisnil. 1 krat za 10 rokov je malo. (min v pripade kat. D)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

1.) Plynovku sotva prerobíš.
2.) Na to už zákonné opatrenia sú, návrh by zaistil prezumpciu viny, zneužívania a šikany zo strany štátu.
3.) Názor hodný Lenina.
4.) Má.
5.) Nechápem vete.
6.) Šport môžeš vykonávať aj bez členstva v organizácii. V Česku nemusíš byť členom, odpadá zbytočná byrokracia.
7.) Psychotesty sú zbytočná somarina, to je myslím jasné.

Mám taký dojem že si tú pripomienku ani nečítal.
Konečne dostane občan možnosť vyjadriť sa a dať vlastný návrh, prečo to nevyužiť ?
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Cital a nesuhlasim so vsetkym.

1) Prerobis.
http://legistelum.sk/komentar-zdruzenia/298-koniec-expanzov-na-slovensku napísal:Problém prerábania expanzov späť na „ostré“ zbrane už dávnejšie prekročil rámec Slovenska. Expanzy ako ich poznáme my a ako sú popísané vyššie, sú v ostatných štátoch Európy (vrátane ČR) buď zakázané, alebo je možné ich nadobudnutie len na základe ekvivalentu nášho zbrojného preukazu. To samozrejme už dávno využívajú organizované skupiny, ktoré si u nás ľahko na slovenského občana zoženú expanz a po prevoze do ľubovoľnej krajiny (aj vďaka Schoengenu ľahko) ho prerobia a využívajú na trestnú činnosť. Prerobených expanzov zo Slovenska bolo zachytených relatívne dosť, viem napríklad o prípadoch v Španielsku, Estónsku a i. Na tento problém sme okolitými štátmi samozrejme upozorňovaní.
2) ?
3) -.-
4) Naco?
5) Ktora sportova zbran potrebuje tlmic???
6) Naco ti je sportova zbran, ked nie si registrovany v ziadnom sportovom klube? D taktiez nemozes vlastnit, pokial nie si clenom SPZ. To ze je to v cechach tak neznamena, ze je to dobre.
6) To je tvoj nazor.

Ja ti/inym neberiem moznost vyjadrit sa. Ja sa vsak so vsetkymi bodmi neztotoznujem.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Evidentne máš na niektoré veci iný názor s ktorým sa nestotožňujem, ale skúsim sa k niektorým vyjadriť:

1.) Všetko sa dá. Pri troche námahy, výbavy a precíznosti. Osobne si ale neviem predstaviť nejakú Zoraki, ehm, prevŕtanú na niečo bežné .. tobôž nie aby nespôsobila pri prvom (a poslednom) výstrele zranenie používateľovi. Expanzov sú tisícky, kriminalita s nimi len tak nepoklesne a stále sa budú dať veľmi ľahko zohnať na rôznych akciách kde sa pohybujú ľudia od KVH, zberatelia, etc. Prihlásenie tých tisícov expanzov bude predstavovať ohromnú administratívnu záťaž, ktorú neschopné úrady nebudú zvládať. Čo s takými ktorí neprihlásia ? Napr. z nevedomosti, visí im doma Déčko na stene mnoho rokov alebo hodené v skrini.
2.)
V zakone je to preto aby PZ mohla ucinne zabranit roznym tragediam ked sa drzitel legalnej zbrane zacne vyhrazat rodine, alebo okoliu. Je plno pripadov kedy by takato uprava pomohla odvratit tragediu.
Na druhej strane sme na SK a uz vidim postup ked hysterka v rozvodovom konani uvedie, ze ju manzel tyra. Z dovodu alibizmu policie budu brat zbrane preventivne. Rovnako to bude ak Vas uda sused kvoli banalnemu sporu a prida k tomu, ze ste sa mu vyhrazali. Policajny funkcionari sa budu obavat aby ich nahodou v mediach niekto neobvinil, ze nespravili vsetko aby odvratili tragediu tak budu vyzadovat od podriadenych aby pri podobnych udaniach automaticky brali zbrane. Cize zakon dobry a zneuzitie policiou iste...

Osobne si myslim, ze ten zakon prejde tak ako je v pripomienkovom konani a ziadne diskusie a pripomienky hlavne zo strany nejakych zdruzeni akceptovane nebudu. MV potrebovalo rychlo zareagovat na problem expanzov a ma podporu ostatnych rezortov a aj drvivej vecsiny politickych stran. Charlie Hebdo bola len ceresnicka na torte pruserov s expanzami na ktore bola SK upozornovana dlhodobo takze ich majitelia mozu byt v podstate radi, ze to nedopadlo horsie...
Preventívne odobratie je velmi aspon pre mna
nejasný pojem a podľa mna zneuzitelny. Stačí ze sa
nebodaj nezhodnem so susedom, kolegom a...
Co urobia ale osobe ktorá zbraň nema ako sa tu spomína
by zaujimalo aj mna.
zdroj: diskusia na webforum.sk

Zaujímavé výsledky poskytuje google po zadaní frázy "policajt zastrelil" + "mimo služby" + "pod vplyvom alkoholu" + "rodinné spory" alebo kombinácie. : )

3.) viz. 1. názorovo sa dokonca staviam za americký systém, tie lepšie štáty sa nestarajú do toho aký kus železa si kúpim, ale to už je OT.
4.) Posratí a predpojatí obyvatelia novo postavených oblastí dedín sa sťažujú na hluk strelníc (ku ktorými sa oni sami priblížili), prečo im nevyjsť v ústrety ? A do riti prečo sú tlmiče v A kat. ?
5.) Stále nejak nechápem postupnosti viet, ale asi. bod 4
6.) Som v ČR, mám český ZP, vlastním dlhú samonabíjačku, v preukaze je uvedené a/ ochrana osôb, zdravia majetku ; b/športové užitie. Fakt nechápem prečo by som na šport mal byť v športovej organizácii. To je ako nútiť niekoho byť vo futbalovom klube na to aby mohol vlastniť futbalovú loptu. Pýtať sa niekoho takýmto tónom na dôvod vlastnenia jeho majetku do demokratickej spoločnosti nepatrí. (reči ako "načo ti to je?", najlepšia odpoveď "do toho ťa nič".)
Ústretovo na to reagujú kluby, ktorým stačí zaplatiť ročné členské, pričom nikdy v živote neprídem do kontaktu so žiadnou osobou stojacou za klubom.
Ešte inými slovami. S flintou si idem športovo zastrieľať na strelnicu sám z osobného záujmu, napríklad.
7.) Toto sa diskutovalo velakrát a aj v tejto téme. Psychotesty sú zbytočnosť, pokiaľ chce niekto harmanizovať alebo breivizovať, v pohode prejde aj psychotestom, ktorého výkon posudku je subjektívnou záležitosťou psychológa, ktorý môže byť zase predpojatý voči držiteľovi/záujemcovi o držanie ZP.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Tlmič je aj podľa môjho názoru dobrá vec.. Ako píše Andi, nerušilo by sa okolie (áno, sú aj strelnice v blizkosti obývaných lokalít, alebo poľovníckych revírov) ... Taktiež je isto pohodlnejšie strieľať bez chráničov uši.....nevidím dôvod ich zakazovať... Však ak by niekto chcel spáchať trestný čin so zbraňou a tlmičom, tak isto nie legálnov a k nelegálnej si zadováži aj nelegálny tlmič si myslím ...a až by to bolo predsa s legálnov, tak asi by sral na nejaký tlmič bo by mu evidentne nešlo o neodhalenie svojho skutku....
Ku psychotestom = zbytočné = biznis..
telra
Novice
Novice

Príspevok od používateľa telra »

tak som tu dlhsie nebol, ale neda mi nevyjadrit sa.
1) kinjeril - ak ty si drzitelom ZP tak bud rad ze neviem kto si, lebo by som okamzite nahlasil stratu odbornej sposobilosti, tvoja neznalost zakona je smutna

k bodom:
- plošnému sprísneniu pre všetky expanzné zbrane bez rozdielu - Bavime sa o expanznych zbraniach, ktore vznikli prerobenim zo zbrani kat A,B a C. Pri expanzoch typu startovacia pistol lahsie zbran vyrobis ked nakupis trubky v obchode nez prerobenim.
- oprávneniu predbežne zaistiť zbraň, strelivo a ZP - tu je problem ze suseda stara blaskova povie ze ma z teba strach, tebe zadrzia zbrane a uz ich v klude nikdy neuvidis, lebo ona ma z teba strach. Neexistuje kontrola ani nic
- povinnosti registrovať expanzné zbrane nadobudnuté pred dátumom účinnosti návrhu zákona - vies co by to znamenalo vobec technicky, v tom povodnom zneni? Pri dnesnom stave by KEU nerobilo nic ine 5 rokov v idealnom pripade. To by potom skoncilo tak ze zaregistrovane by boli mozno 10-20% zvysok by sa 'stratil'. Problemom su hlavne masivne nakupy. To ze nejaky priaznivec historickych bojov a reenactmentu ma doma expanz je asi take riziko ako v pripade ze ma doma kuchynsky noz.
- povoliť tlmič hluku výstrelu na športové účely - na sportove urcenie nema podla niektorych zmysel nic vacsia ako 22lr alebo rovnovzduchovka. 9mm? Si teroriste. vz58 zabudni. Aj take nazory som pocul. Navyse existuje problem s tym ze ludia si postavia vedla strelnice domy a potom sa stazuju na hluk. Plus ide o ochranu vlastneho zdravia (sluchu). Riziko minimalne. Menej filmov odporucam, ak by tlmice boli tak: 1) Islo by legislativne o zbran, tj. bol by nan preukaz zbrane, 2) bola by stanovena minimalna hranica hlucnosti
- preklasifikovať signálnu zbraň na zbraň kat. D - Ocividne nepoznas zakon. Zbran kategorie D a Zbrojny preukaz skupiny D su dve rozne veci. Zbran kat. D je zbran volne dostupna - expanz, airsoft, vzduchovka.
- vypustiť povinnosť členstva v športovom klube pre účely získania ZP skupiny E - Byrokraticky predpis ktory si politik vymyslel, nema zmysel. Clenstvo v sportovom klube je dnes papierova poziadavka, v 90% pripadov napln spociva v tom ze idem do klubu raz rocne zaplatit clenske a pre potvrdenie. Na sutaze a rekreaciu chodim na uplne ine strelnice.
- zabezpečiť, aby pre účely konania o vydaní ZP postačoval súčasný posudok psychickej spôsobilosti a nebolo nutné zabezpečovať nový, nie starší ako 3 mesiace. - si nepochopil. Dnes napriklad ak sa prestahujes z petrzalky do dubravky a mas starsi ako 3 mesiace posudok, musis ist znovu na testy. To povazujem dost za problem. Ono celkovo psychotesty su taka Lipsicova mantra aby to vyzeralo ze nebol uplne neschopny.
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Zdravim,

13.5.2015 som podaval ziadost na policiu ohladom vydania zp sk. D, dnes je 5.6.2015 (t.j. uplynulo uz 3,5 kalendarneho tyzdna od podania ziadosti) a mam otazocku - je mozne, ze zbrojak uz mam na policii, ale zabudli alebo jednoducho mi o tom nedali vediet?

Oplati sa tam volat, ze v akom stave to je, alebo mam proste cakat kym sa mi neozvu resp. kym neuplynie pracovnych 30 dni a potom sa ozvat?

Dakujem :)
Napísať odpoveď