transplantácia hlavy
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
transplantácia hlavy
Bežne tu takéto témy nezakladám, ale dnes ma zaujal jeden článok: http://www.aktuality.sk/clanok/273747/m ... aby-prezil
Ak by sa to lekárom podarilo, bol by to nie len obrovský úspech medicíny, ale hlavne plno etických otázok. Ak bude mať nejaké spomienky, budú to spomienky tej hlavy. Takže po operácii ani len nebude vedieť čo ho viedlo k tej transplantácii, a že bol smrtelne chorý. Naopak, možno si bude pamätať posledné dni alebo minúty svojho života. Príjme takýto človek svoju rodinu, svoj nový život? Bude prijatý nimi keď to už nebude on ale niekto úplne iný? Ak by takúto transplantáciu podstúpil človek s vysokou školou, certifikátmi alebo ženatý mali by mu stále tieto veci pretrvávať? Mal by si zmeniť meno? A k tomu plno náboženských otázok - nie je to vzkriesenie? Mrtvy človek znova získa vedomie?
A ak zájdeme trochu ďalej, dostaneme sa do scifi typu transcendencia. Ak dokážu napojiť hlavu k telu, čo im zabráni napojiť dva, tri, štyry mozgy na jednu miechu a vytvoriť biologický superpočítač?
Som zvedavý či sa k tomu lekári odhodlajú a ako to bude pokračovať
Ak by sa to lekárom podarilo, bol by to nie len obrovský úspech medicíny, ale hlavne plno etických otázok. Ak bude mať nejaké spomienky, budú to spomienky tej hlavy. Takže po operácii ani len nebude vedieť čo ho viedlo k tej transplantácii, a že bol smrtelne chorý. Naopak, možno si bude pamätať posledné dni alebo minúty svojho života. Príjme takýto človek svoju rodinu, svoj nový život? Bude prijatý nimi keď to už nebude on ale niekto úplne iný? Ak by takúto transplantáciu podstúpil človek s vysokou školou, certifikátmi alebo ženatý mali by mu stále tieto veci pretrvávať? Mal by si zmeniť meno? A k tomu plno náboženských otázok - nie je to vzkriesenie? Mrtvy človek znova získa vedomie?
A ak zájdeme trochu ďalej, dostaneme sa do scifi typu transcendencia. Ak dokážu napojiť hlavu k telu, čo im zabráni napojiť dva, tri, štyry mozgy na jednu miechu a vytvoriť biologický superpočítač?
Som zvedavý či sa k tomu lekári odhodlajú a ako to bude pokračovať
Re: transplantácia hlavy
Nedávno už o tom boli články:
http://www.aktuality.sk/clanok/271285/t ... och-rokov/
Ale súhlas, je to už veľmi na hrane etiky.. o pár rokov sa to môže zvrhnúť do štádia, že sa vo veľkom budú pestovať klonované telá - vymakané mužské s obrovskými penismi - a sexi ženské s veľkými prsiami - a bohatí si ich budú kupovať a vymieňať. Problém ostane s hlavou - ale o 10-20r sa už určite začnú zaoberať aj transplantáciou samotného mozgu - možno do mladšej hlavy a už by sme sa tu mohli pohrávať s otázkou nesmrteľnosti. Len akú životnosť by mal taký ľudský mozog a jeho tkanivá?
http://www.aktuality.sk/clanok/271285/t ... och-rokov/
Otázka je, kde sa nachádza tzv. duša človeka, či v tele alebo v hlave. Podľa mňa všetko ostáva v hlave - spomienky, schopnosti a podobne.. čiže všetko by mu malo ostať zachované - meno, rodina, vzdelanie a tak. Maximálne sa bude musieť naučiť nanovo chodiť a všeobecne používať svoje telo, končatiny budú mať iné rozmery a iné schopnosti a teda sa bude musieť nanovo učiť, akou silou musí stlačiť pohár, aby ho chytil a nerozpučil.. a podobne.audiotrack napísal:Ak bude mať nejaké spomienky, budú to spomienky tej hlavy. Takže po operácii ani len nebude vedieť čo ho viedlo k tej transplantácii, a že bol smrtelne chorý. Naopak, možno si bude pamätať posledné dni alebo minúty svojho života. Príjme takýto človek svoju rodinu, svoj nový život? Bude prijatý nimi keď to už nebude on ale niekto úplne iný? Ak by takúto transplantáciu podstúpil človek s vysokou školou, certifikátmi alebo ženatý mali by mu stále tieto veci pretrvávať? Mal by si zmeniť meno? A k tomu plno náboženských otázok - nie je to vzkriesenie? Mrtvy človek znova získa vedomie?
Ale súhlas, je to už veľmi na hrane etiky.. o pár rokov sa to môže zvrhnúť do štádia, že sa vo veľkom budú pestovať klonované telá - vymakané mužské s obrovskými penismi - a sexi ženské s veľkými prsiami - a bohatí si ich budú kupovať a vymieňať. Problém ostane s hlavou - ale o 10-20r sa už určite začnú zaoberať aj transplantáciou samotného mozgu - možno do mladšej hlavy a už by sme sa tu mohli pohrávať s otázkou nesmrteľnosti. Len akú životnosť by mal taký ľudský mozog a jeho tkanivá?
Asi si to zle pochopil, on chce vymenit iba telo, takze spomienky by boli jeho. Telo sa aj v sucasnosti berie skor za sucast osobnosti a nie identitu. Podla mna je clovek po transplantacii celeho tela porovnatelny s tym ktoremu transplantovali ruky aj nohy, len ma proste tych novych organov viac 
Inak na technete bol o tom velmi dobry clanok:
http://technet.idnes.cz/transplantace-h ... 6_veda_pka
A tu su popisane uspesne transplantacie hlav zvierat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Head_transplant
Inak na technete bol o tom velmi dobry clanok:
http://technet.idnes.cz/transplantace-h ... 6_veda_pka
A tu su popisane uspesne transplantacie hlav zvierat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Head_transplant
-
guess.whoo
Redeemer
ten lekar sa do toho bude urcite tlacit co to da lebo ak sa mu to podari a prezije aspon aby sa dostal do tej komy tak to bude brutalny pokrok. pamat, schopnosti a spomienky urcite zdedi zo "starej" hlavy a mne sa skor vynara otazka, kde by nasli takeho darcu. urcite to bude niekto, kto umrel pri nehode/na chorobu a pod. lenze je otazne, ci to povoli rodina zosnuleho.
Najst totiz cloveka, co nikoho nema, da suhlas na transplantaciu hlavy po smrti, nebude chory a bude v normalnej vzdialenosti aby ta hlava mohla "prezit" bude extremne narocne
//autoeditácia príspevku (09 Apr 2015, 11:14)
/zalezi od toho kde ma ta choroba centrum. ak ho ma v mozgu a ten sposobuje tu chorobu tak vymena tela nepomoze
Najst totiz cloveka, co nikoho nema, da suhlas na transplantaciu hlavy po smrti, nebude chory a bude v normalnej vzdialenosti aby ta hlava mohla "prezit" bude extremne narocne
//autoeditácia príspevku (09 Apr 2015, 11:14)
/zalezi od toho kde ma ta choroba centrum. ak ho ma v mozgu a ten sposobuje tu chorobu tak vymena tela nepomoze
Pri nehode asi veľmi tie telá nenájdu.. veď pri nehode väčšinou zomrieš na následky zranení na tele a také telo sa nedá použiť. Možno jedine telá ľudí, ktorí sa udusili, utopili a podobne - v tomto prípade odumiera mozog na nedostatok kyslíku a telo by malo byť "nepoškodené".
-
guess.whoo
Redeemer
tak nemyslel som take nehody kde je clovek rozflakany. niekedy sa porania pluca alebo ine dolezite organy a clovek este zije par hodin/dni
-
Ryan Giggs
VIP
Transplantacia hlavy je uz z principu logicky nezmysel. Nic take sa urobit neda. To o com sa v tom clanku pise je transplantacia tela a nie hlavy.
-
audiotrack
VIP
vlastne hej, ale v princípe je to to isté. Záleží od uhla pohladu. Ten kto mu to telo poskytne, dostáva vlastne novú hlavuGothaR napísal:Asi si to zle pochopil, on chce vymenit iba telo, takze spomienky by boli jeho. Telo sa aj v sucasnosti berie skor za sucast osobnosti a nie identitu. Podla mna je clovek po transplantacii celeho tela porovnatelny s tym ktoremu transplantovali ruky aj nohy, len ma proste tych novych organov viac
-
guess.whoo
Redeemer
ten kto telo poskytne uz asi bude zahrabany v tom case ked on dostane hlavu 
Podľa mňa nositeľom identy by bola hlava na tom sa zhodneme. Tým pádom veľa etických problémov nevidím. V princípe nejde o nič viac ako transplantáciu srdca, ide len o viac orgánov presne ako bolo spomenuté.
Za zmienku stojí, že transplantácia srdca predstavovala podobne obrovský morálny/etický problém a kde sme dnes?
EDIT: Z tej wikipedie ma zaujala jedna vec:
Since the technology required to reattach a severed spinal cord has not yet been developed, the subject of a head transplant would become quadriplegic unless proper therapies were developed. This technique has been proposed as possibly useful for people who are already quadriplegics and who are also suffering from widespread organ failures which would otherwise require several distinct and difficult transplant surgeries. It may also be useful for people who would rather be quadriplegic than dead.
Za zmienku stojí, že transplantácia srdca predstavovala podobne obrovský morálny/etický problém a kde sme dnes?
To čo si načrtol, môže veľmi rýchlo viesť k spoločnosti rozdelenej na kasty. Niežeby by rovnosť/solidárnosť existovala v súčasnosti, resp. je dosiahnuteľná, ale mala by zostať ideálom ku ktorému sa približujeme.brm napísal:Ale súhlas, je to už veľmi na hrane etiky.. o pár rokov sa to môže zvrhnúť do štádia, že sa vo veľkom budú pestovať klonované telá - vymakané mužské s obrovskými penismi - a sexi ženské s veľkými prsiami - a bohatí si ich budú kupovať a vymieňať. Problém ostane s hlavou - ale o 10-20r sa už určite začnú zaoberať aj transplantáciou samotného mozgu - možno do mladšej hlavy a už by sme sa tu mohli pohrávať s otázkou nesmrteľnosti. Len akú životnosť by mal taký ľudský mozog a jeho tkanivá?
EDIT: Z tej wikipedie ma zaujala jedna vec:
Since the technology required to reattach a severed spinal cord has not yet been developed, the subject of a head transplant would become quadriplegic unless proper therapies were developed. This technique has been proposed as possibly useful for people who are already quadriplegics and who are also suffering from widespread organ failures which would otherwise require several distinct and difficult transplant surgeries. It may also be useful for people who would rather be quadriplegic than dead.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Anatómia a medicína nie je zrovna moja parketa, ale pri transplantáci tela, lebo takto sa to dá nazvať presnejšie a logicky, ako poznamenal Ryan Giggs, chcem vedieť ako vyriešia imunitnú reakciu tela na hlavu. V tomto pripade to bude reverzné ako keď sa transplantuje srdce, ze imunitný systém napáda srdce, lebo je to cudzí orgán, tak treba do konca života tlačiť do hlavy matroš v podobe imunosupresív. Pri transplantácií tela pojde o to, že imunitné bunky budú vlastné telu, nie hlave, tak predpokladám,že začnú napádať hlavu, mozog a pod. a chcem vedieť na koľko to je možne potlačiť supresívami. Alebo mi niečo uniká?
Nato aby si ludia v buducnosti zvysili rapidne Iq nie je potrebne ziadne "prišívanie dalsich hláv či miech"
Bude sa to riesit voperovanim mikro pocitacov s mnohonasobne vecsim vypocetnym vykonom ako maju tie dnesne. Ludia budu pouzivat normalne svoj mozog a niektore pamatovo narocne funkcie preberie za nich pocitacova jednotka napojena na internet. To je prijemna pohodicka, ale nasledujuci vyvojovy krok budu samostatne pocitace s vlastnym vedomim a vypocetnym vykonom vysoko nad urovnou ludskeho mozgu. Ludstvo existuje iba preto, aby vytvorilo podmienky pre vznik technologickych inteligencii /bod zvratu sa nazyva Technologicka singularita/. Nasledne tieto umele inteligencie ovladnu nas svet a co urobia s ludstvom nikto smozrejme netusi. Ale v tej dobe uz mozno ludstvo ani nebude existovat na fyzickej urovni ale iba vo virtualnom pocitacovom svete. Toto nie je fikcia, ale buduca realita, ktorej jedinou premennou je casovy faktor.
A nebojte sa, prvych samostatne mysliacich technologickych systemov sa dozijete aj vy, dokonca a aj my postarsi
Ak ma niekto zaujem, rad odporucim aj konkretnu literaturu.
Bude sa to riesit voperovanim mikro pocitacov s mnohonasobne vecsim vypocetnym vykonom ako maju tie dnesne. Ludia budu pouzivat normalne svoj mozog a niektore pamatovo narocne funkcie preberie za nich pocitacova jednotka napojena na internet. To je prijemna pohodicka, ale nasledujuci vyvojovy krok budu samostatne pocitace s vlastnym vedomim a vypocetnym vykonom vysoko nad urovnou ludskeho mozgu. Ludstvo existuje iba preto, aby vytvorilo podmienky pre vznik technologickych inteligencii /bod zvratu sa nazyva Technologicka singularita/. Nasledne tieto umele inteligencie ovladnu nas svet a co urobia s ludstvom nikto smozrejme netusi. Ale v tej dobe uz mozno ludstvo ani nebude existovat na fyzickej urovni ale iba vo virtualnom pocitacovom svete. Toto nie je fikcia, ale buduca realita, ktorej jedinou premennou je casovy faktor.
Vsetky bunky v tele okrem buniek mozgu sa za zivot vymenia niekolkokrat, postupne, takze identita, resp. vedomie, musi byt v mozgu, inak by sme zomierali a znovu sa rodili neustale.
Transplantacia tela je teda to iste, co sme uz vsetci zazili a este zazijeme, len je ovela rychlejsia.
Transplantacia tela je teda to iste, co sme uz vsetci zazili a este zazijeme, len je ovela rychlejsia.
je možné pomocou transplantácie hlavy/tela dosiahnúť teoretickú nesmrteľnosť?
a ako chcú spojiť mozog s miechou? to by mohlo pomôcť aj invalidom, ktorí majú hore preseknutú miechu, nie?
a ako chcú spojiť mozog s miechou? to by mohlo pomôcť aj invalidom, ktorí majú hore preseknutú miechu, nie?
K druhej otazke - to je ten problem, myslim ze ak by k tomu boli blizko, uz by to bolo vo vsetkych spravach, podla mna skor to spravia v jednom tele a vyliecia ochrnutia, az potom to bude kompletna transplantacia tela.
K prvej otazke, podstatne je, aku maju zivotnost samotne mozgove bunky, kedze ich zanikom nastane smrt, ak keby ich bolo mozne nahradit, tak po nahradeni urciteho poctu by nastala vlastne smrt povodneho cloveka, jeho vedomia, bolo by zaujimave sa bavit kolko percent mozgovych buniek by sposobilo koniec povodneho zivota a kedy by to bolo uz druhe, nove vedomie, novy clovek.
Takze doplnenie, toto ani teoreticky nemoze znamenat nesmetelnost, len do urcitej miery predlzit zivot, prip. skvalitnit, kedze 40-rocny clovek by si mohol vymenit telo s 20-rocnym, nasledne by to zopakoval v 60-ke a bol by tak cely zivot mlady, az do konca zivotnosti mozgovych buniek, mohol by kludne fajcit, pit, zle sa stravovat. Zaujimave je, ze aj ten darca by to mohol prezit, no dostal by starsie telo.
Takto by sa dala kupit mladost za peniaze - a naopak, ziskat peniaze za 20 rokov zivota, myslim ze by to vyuzivalo vela ludi.
EDIT: tak prave som zaznamenal uputavku na Rozhovory cez polnoc na TA3, v piatok o 23:15, tema mozog, operacia mozgu, mozno sa bude riesit aj tato tema, okrem toho je mozne zadavat otazky cez internet a hostia na ne budu v priamom prenose odpovedat.
K prvej otazke, podstatne je, aku maju zivotnost samotne mozgove bunky, kedze ich zanikom nastane smrt, ak keby ich bolo mozne nahradit, tak po nahradeni urciteho poctu by nastala vlastne smrt povodneho cloveka, jeho vedomia, bolo by zaujimave sa bavit kolko percent mozgovych buniek by sposobilo koniec povodneho zivota a kedy by to bolo uz druhe, nove vedomie, novy clovek.
Takze doplnenie, toto ani teoreticky nemoze znamenat nesmetelnost, len do urcitej miery predlzit zivot, prip. skvalitnit, kedze 40-rocny clovek by si mohol vymenit telo s 20-rocnym, nasledne by to zopakoval v 60-ke a bol by tak cely zivot mlady, az do konca zivotnosti mozgovych buniek, mohol by kludne fajcit, pit, zle sa stravovat. Zaujimave je, ze aj ten darca by to mohol prezit, no dostal by starsie telo.
Takto by sa dala kupit mladost za peniaze - a naopak, ziskat peniaze za 20 rokov zivota, myslim ze by to vyuzivalo vela ludi.
EDIT: tak prave som zaznamenal uputavku na Rozhovory cez polnoc na TA3, v piatok o 23:15, tema mozog, operacia mozgu, mozno sa bude riesit aj tato tema, okrem toho je mozne zadavat otazky cez internet a hostia na ne budu v priamom prenose odpovedat.
Omg, vy tu hovoríte už veciach, že si pojdem kúpiť telo do Tesca...
Ako som písal vyššie a citoval wikipedie, pri súčasnom pokroku medicíny by si po transplantácii hlavy bol od krku dole ochrnutý kvadriplegig a preto je zaujímavá možnosť pre kvadriplegigov so zlyhávajúcimi orgánmi príp. pre ľudí, čo radšej vymenia smrť za kompletné ochrnutie.
Ako som písal vyššie a citoval wikipedie, pri súčasnom pokroku medicíny by si po transplantácii hlavy bol od krku dole ochrnutý kvadriplegig a preto je zaujímavá možnosť pre kvadriplegigov so zlyhávajúcimi orgánmi príp. pre ľudí, čo radšej vymenia smrť za kompletné ochrnutie.
-
javatar
Hardcore addict
A neriadi to cele mozog? Mne to pride tak, ze to ochrnutie pride prave kvoli tomu, ze mozog nebude vediet pouzivat zvysok tela. A tym padom ani imunitny system. Teoreticky ani srdce a pluca (aj ked to riadi predlzena miecha).S.T.E.A.L.T.H napísal:...ako poznamenal Ryan Giggs, chcem vedieť ako vyriešia imunitnú reakciu tela na hlavu...
Rad si pockam na vysledok pripadne na prispevok niekoho fundovanejsieho. Ale keby sa to podarilo tak by to bol dobry posun.
Moralne problemy nevidim. Mozno tak so znahanim tela na trasnplantaciu ale so samotnou operaciou problem nemam. A to som dost velky konzervativec.
-
audiotrack
VIP
javatar to si piš že tam budú morálne problémy, aj keď ich nevidíš. Morálne problémy sú v niektorých krajinách pre vynosenie dieťaťa inou matkou, pre umelé oplodnenie, interupciu, preoperovanie ženy/muža na muža/ženu a plno iných vecí, takže ak sa toto stane realitou, takmer určite to rozdelí ľudí na dva tábory.
A keď som spomenul tú zmenu pohlavia, zaujímavé by bolo ak by si muž nechal vymeniť celé telo za ženské prípadne opačne. Už by to nebolo iba o vzhľade, ale plnohodnotná zmena pohlavia
A keď som spomenul tú zmenu pohlavia, zaujímavé by bolo ak by si muž nechal vymeniť celé telo za ženské prípadne opačne. Už by to nebolo iba o vzhľade, ale plnohodnotná zmena pohlavia
-
javatar
Hardcore addict
Vynosenie dietata/umele oplodnenie ma problem s likvidaciou plodov kedze pre vyssi uspech zahniezdenia plodu oplodnis viac vajicok.
Interupcia ma tiez problem so zabitim plodu.
Preoperovanie ma problem s (ne)prijatim identity. Znie to vagne ale asi by som sa nedal dokopy so zenskou ktora bola kedysi chlap.
Ale tu? Ak umiera darca tela tak tu problem vznika ale inak? Keby to bolo z rozmaru tak beriem ale nie je. Fakt mi nenapada pochopitelny moralny dovod (vo vyssie uvedenych pripadoch castokrat dovody aspon chapem ale nemusim sa so vsetkymi stotoznovat - tu proste nevidim nic).
Interupcia ma tiez problem so zabitim plodu.
Preoperovanie ma problem s (ne)prijatim identity. Znie to vagne ale asi by som sa nedal dokopy so zenskou ktora bola kedysi chlap.
Ale tu? Ak umiera darca tela tak tu problem vznika ale inak? Keby to bolo z rozmaru tak beriem ale nie je. Fakt mi nenapada pochopitelny moralny dovod (vo vyssie uvedenych pripadoch castokrat dovody aspon chapem ale nemusim sa so vsetkymi stotoznovat - tu proste nevidim nic).
-
Ryan Giggs
VIP
Mozog to riadit vie. Aj cudzie telo, tie procesy prebiehaju u kazdeho jedinca uplne rovnake. V tomto zmysle to nema preco nefungovat. Len asi nie je uplne jednoduche to tam vsetko pospajat.javatar napísal:A neriadi to cele mozog? Mne to pride tak, ze to ochrnutie pride prave kvoli tomu, ze mozog nebude vediet pouzivat zvysok tela. A tym padom ani imunitny system.