Pleseň na stenách
Re: Pleseň na stenách
Toto nie je obvodový múr, ale to s tým prúdením tepla napadlo aj mňa, lebo inak sa to asi ani vysvetliť nedá.
A ako to riešiš?
A ako to riešiš?
ja som nad tym doma dlho velmi spekuloval, ze preco sa mi vlhkost prave iba tam zjavuje. Zistil som ze uplne ina vlhkost je v tom rohu a ina meter inde. Meral sa bezkontaktne teplotu stien a pod. Dosiel som k zaveru ze ten roh je proste vyrazne chladnejsi ako zbytok bytu a preto sa tam bude voda kondenzovat ako prva vzdy. Vyriesil som to banalne: castejsie a dlhsie vetranie,kontrolovanie vlhkosti v tom rohu a pouzivanie elektrickeho odvlhcovaca. Bez toho odvlhcovaca by to neslo-hlavne vtedy ked sa viacej susi pradlo a vari /para/ 
A spoj panelov by to nemohol byť?
-
aviceN
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Ja som sa s priatelkou nastahoval do noveho bytu a po prvom vikende co sme sli domov a vratili sme sa tak sme nasli zaplesnivenu stenu od okna...klasika savo...strasne tieklo z okien, cele parapety dnuka mokre...od vtedy sme zacali narazovo vetrat (otvorit vsetky okna na pecky) asi 4-5x denne po dakych 8 minut a casom sa to pekne upravilo, stena prestal plesniviet, voda z okien prestala.
begbeee
ano,je to pravdepodobne kovovy spoj. Ale netusim akoby sa ten problem dal trvalo odstranit.
ano,je to pravdepodobne kovovy spoj. Ale netusim akoby sa ten problem dal trvalo odstranit.
mozno nejaka izolacia, aby to tu zimu netahalo
aviceN - pri akej vonkajsej teplote ti tieklo z okien? a ake mas okna? chcem to porovnat lebo aj mne zvykne dost tiect ale len ak je vonku menej nez -5 stupnov
-
aviceN
Guru
- Kontaktovať používateľa:
No su to nejake eurookna, tazko povedat ak, vypada to ako dvojsklo, vypada to na nejake lacnejsie prevedenie, kedze citit, ze trosku prefukuju..nejak ma to neserie kadopadne robilo mi este ked boli mrazy, teraz uz ako vyslo slniecko a pecie na okna tak sa aj menej zahmlievali, kazdopadne urcite treba vetrat vela, aspon 4x denne
to s tym vetranim nie je o tom ze sa ma 3x alebo 4x. Podstata je v tom sledovat si vlhkost na vlhkomeri a vetrat podla toho.Uplne ina vlhkost sa tvori ked clovek susi pradlo, alebo ked vari, alebo ked ma doma v jednej izbe 5tich ludi..
Kedze sa v tomto teraz pohybujem, mozem povedat, ze ano mas pravdu, plesen je o vetrani v podstate. Proste ked sa zadebni dom oknami, parozabranou a kadecim, nedycha, takze vlhne. Preto je velmi dolezite vetranie, robi sa to teda rekuperaciou. Ale to nieje riesenie nasledku, ale obijdenie priciny.gogo956 napísal:to s tym vetranim nie je o tom ze sa ma 3x alebo 4x. Podstata je v tom sledovat si vlhkost na vlhkomeri a vetrat podla toho.Uplne ina vlhkost sa tvori ked clovek susi pradlo, alebo ked vari, alebo ked ma doma v jednej izbe 5tich ludi..
Rekuperacia je dobra myslienka ale financna navratnost v praxi je dost otazna
Lenze rekuperacia sa neriesi kvoli nejakej navratnosti, resp nemala by sa. Je to skor o pohodli.
To s navratnostou nema nic spolocne...ani nema mat. Dolezite je vyssie spomenute pohodlie, kvalita vzduchu, obydlie bez plesne, a koniec koncov tym istym sposobom aj usetris, ale nedava sa to preto.
-
peter.cervenansky
Novice
Pleseň na stenách je zdraviu škodlivá. Zbaviť sa jej.NHISPVM napísal:Takže, takúto tému som tu nenašiel a dosť ma zaujíma ako sa jej zbaviť, keďže to je u nás také všeliake... Rozhodol som sa so špachtľou zlúpať všetku farbu v izbe a na novo namaľovať no predpokladám, že to bude len krátkodobé riešenie... Nemáte niekto niečo overené, čo vám najviac pomohlo s čím to nastriekať, alebo nejakú špeciálnu farbu ? + Potom ako to najviac udržať bez plesni...
Čo to som googlil, tak to natrieť savom a potom pohlcovať vlhkosti do izby, ale príde mi to ako málo efektívne.
Budem vďačný za každú radu
Keď sa chceš vyhnúť Savo-zápachu , zmiešaj sódu bikarbónu, obyčajný ocot a vodu. Tiež zabíjajú pleseň a bránia jej rastu. Táto kombinácia tiež vybieli zasiahnuté miesto, keď to máš v pláne.
Oškrabané kusy steny odstráň s vysávačom. Zabráň výtrusom plesne šíriť sa po dome.
Aby bola rekuperacia naozaj efektivna,tak by museli byt senzory na: vlhkost,teplotu a CO2 v uplne kazdej miestnosti domu.
Celkom dobré rady tu boli spomenuté. Rodičom sa v starom 60-ročnom dome ešte neobjavili plesne a dúfam, že to tak aj zostane. Keď tak nad tým rozmýšľam, tak pri vonkajších stenách nemajú žiadny nábytok, takže asi aj to tomu pomáha. Každopádne nejaký vlhkomer so zvlhčovačom by som im mohol kúpiť, lebo sa mi zdá, že niekedy je tam dosť suchý vzduch...
Inak na prvý pohľad po prečítaní názvu témy som si povedal: "Čo to je za humus, pleseň na STEHNÁCH?"
Inak na prvý pohľad po prečítaní názvu témy som si povedal: "Čo to je za humus, pleseň na STEHNÁCH?"
A to uz preco?gogo956 napísal:Aby bola rekuperacia naozaj efektivna,tak by museli byt senzory na: vlhkost,teplotu a CO2 v uplne kazdej miestnosti domu.
Tiez by ma to zaujimalo. Tie senzory treba aby sa dosiahla presne pozadovana vlhkost. To ale predsa netreba ak viem ze vlhkost tam je velka a treba ju znizovat.
Ako nemozem povedat, ze je to blbost...ked ma clovek vela penazi a ma na to, tak preco nie? Mat po dome senzory, ktore mi budu vyhodnocovat kvalitu vzduchu a adekvatne k tomu prisposobit riadene vetranie, tak to je uz luxus. Ale v tomto pripade by slo cisto o luxus a komfort. Nehovoriac o nejakych vyrobnach, kde je potrebne kontrolovat kvalitu vzduchu...ale tam to nema nic s plesnou.
Beznemu uzivatelovi, staci senzor vlhkosti priamo v odahu jednotky, ktory si nastavis ako chces podla percent relativnej vlhkosti. Akonahle senzor zaznamena vlhkost tebou nastavenu, zvysi odtah, simple as that. V praxi to znamena, ze ked v kuchyni varim, alebo sa sprchujem vytvaram paru, ktora niekde ''sadne'' a vytvori idealne prostredie pre tvorbu plesne. Tak pomocou rekuperacie, ju proste odsajem von z budovy, a nahradim ju cerstvym vzduchom. Cim plesen nebude mat jednoduche podmienky pre zivot...lebo nebude mat dostatocnu vlhkost.
Beznemu uzivatelovi, staci senzor vlhkosti priamo v odahu jednotky, ktory si nastavis ako chces podla percent relativnej vlhkosti. Akonahle senzor zaznamena vlhkost tebou nastavenu, zvysi odtah, simple as that. V praxi to znamena, ze ked v kuchyni varim, alebo sa sprchujem vytvaram paru, ktora niekde ''sadne'' a vytvori idealne prostredie pre tvorbu plesne. Tak pomocou rekuperacie, ju proste odsajem von z budovy, a nahradim ju cerstvym vzduchom. Cim plesen nebude mat jednoduche podmienky pre zivot...lebo nebude mat dostatocnu vlhkost.
Preco? pretoze v kazdej miestnosti mas ine hodnoty vyssie uvedenych premennych. Velmi by ma zaujimalo podla coho vie rekuperacia efektivne vyhodnotit na aky vykon ma byt zapnuta ak je zavisla iba od jedneho centralneho senzoru.Lub0$ napísal: A to uz preco?
Priklad 1/: v jednej izbe sa nachadza 5ludi
Proklad2/: 5 ludi sa nachadza v piatich izbach
Co sa deje s kvalitou vzduchu?Centralna rekuperacia vyhodnocuje mnozstvo vydychaneho CO2,vlhkosti a teplotu v ramci objemu vzduchu z celeho domu, pritom komfort v jednotlivych miestnostiach je DIAMETRALNE odlisny- chapeme sa trochu kam mierim? Najlepsie to clovek pochopi ked otestuje realnu situaciu a pobeha si dom s meračom v ruke a zisti ze hodnoty su rozdielne casto aj v ramci jednej vecsej miestnosti. /Centralna proste berie dom ako jeden celok, zatial co konkretna miestnost moze mat uplne rozdielne hodnoty od ostatnych/