Hmm... to mi nesedi. Hypoteza nemusi byt potvrdena cela aby sa stala teoriou. Potom sa uz len skuma hlbsie - upresnuje alebo to na niektorom bode padne. Fakt je uz nieco nemenne (a to nie su moje alebo strapateho definicie). Keby boli teorie zoznamy faktov tak by nemohli padnut. Lenze teorie padaju a su nahradzane novymi. Kdezto faktu to uz nehrozi.harrison314 napísal:Poviem ti to v tvojej reci - vedecka teoria je formany opis tych tvojich vedeckych faktov.
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
javatar
Hardcore addict
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
len problem je v tom ze pri vzniku a vyvoji organizmov tych faktou vela nie je ... a cela evolucna teoria nie je dostatocne ucelena... nie je mozne prevadzat empiricke pozorovanie ...
ja by som len doplnil ... vedecka teoria je formany opis tych tvojich vedeckych faktov, predpokladov, odhadov..... (vlastne vsetkych preukazatelnych metod, skutocnosti a dedukcii.. .. )
//autoeditácia príspevku (16 Apr 2015, 14:56)
harrison314
ak sa z hypotezy stane teoria, tak sa uz nezvrhuje.
len za poslednych 100 rokov boli prekonane mnohe biologicke teorie... uz len pokrok mediciny lame rekordy ...
ja by som len doplnil ... vedecka teoria je formany opis tych tvojich vedeckych faktov, predpokladov, odhadov..... (vlastne vsetkych preukazatelnych metod, skutocnosti a dedukcii.. .. )
//autoeditácia príspevku (16 Apr 2015, 14:56)
harrison314
ak sa z hypotezy stane teoria, tak sa uz nezvrhuje.
len za poslednych 100 rokov boli prekonane mnohe biologicke teorie... uz len pokrok mediciny lame rekordy ...
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Uznavam, uz v tom mam aj ja chos a moje pokusi si o tom nieco nastudovat skoncili pri tom, ked v tych cllnkoch si myslili teoriu a hypotezu.javatar napísal:Hmm... to mi nesedi. Hypoteza nemusi byt potvrdena cela aby sa stala teoriou. Potom sa uz len skuma hlbsie - upresnuje alebo to na niektorom bode padne. Fakt je uz nieco nemenne (a to nie su moje alebo strapateho definicie). Keby boli teorie zoznamy faktov tak by nemohli padnut. Lenze teorie padaju a su nahradzane novymi. Kdezto faktu to uz nehrozi.
No evoluciu mozeme pokladat za fakt, bolia milionkrat dokazana a potvrdena, to ze nepozname uplne vsteky jej mechanizmy ju nerobi menej realnou.
Odkedy evolucia riesi vznik organizmov?strapaty napísal:len problem je v tom ze pri vzniku a vyvoji organizmov tych faktou vela nie je
Vid vysie.strapaty napísal:a cela evolucna teoria nie je dostatocne ucelena
Je. Link co som dal 5 prispevkov nazad.strapaty napísal:nie je mozne prevadzat empiricke pozorovanie
-
audiotrack
VIP
toto je zase myšlienka za všetky drobné. Čo je overovanie teorii nejaké blahorečenie, že musí byť určitý počet faktov? Na dokázanie teorie často stačí jediný fakt.strapaty napísal:len problem je v tom ze pri vzniku a vyvoji organizmov tych faktou vela nie je ...
-
harrison314
Hardcore addict
Myslim, ze ovela dolezitejsie je , ze na jej vyvratenie staci jediny fakt.audiotrack napísal:toto je zase myšlienka za všetky drobné. Čo je overovanie teorii nejaké blahorečenie, že musí byť určitý počet faktov? Na dokázanie teorie často stačí jediný fakt.
//autoeditácia príspevku (16 Apr 2015, 15:17)
Napriklad?strapaty napísal:len za poslednych 100 rokov boli prekonane mnohe biologicke teorie... uz len pokrok mediciny lame rekordy ...
napriklad ze zaludocne vredy sposobuju cigarety a kava...
bolo preukazane ze vredy a zapaly zaludka ma na svedomi 90% helikobakter a stres ...
lobotomia ako neskodne riesenie psychyckych problemov
pustanie zilov
cholesterolova loz...
tabak nesposobuje zavislost...
einstein spochybnil teoriu gravitacie...
bolo preukazane ze vredy a zapaly zaludka ma na svedomi 90% helikobakter a stres ...
pustanie zilov
cholesterolova loz...
einstein spochybnil teoriu gravitacie...
-
audiotrack
VIP
kým to nie je 100%, tak to nie je fakt. Je to možno najčastejší spúšťač, ale nie jediný. A tým pádom nemôžeš povedať že vredy nespôsobuje káva. A to ostatné beriem ako nadpisy nejakých druhotriednych plátkov. Nič to nevypovedá, žiadne zdroje, dokonca ani neviem čo si jednotlivými bodmi chcel naznačiťstrapaty napísal: bolo preukazane ze vredy a zapaly zaludka ma na svedomi 90% helikobakter a stres ...
-
harrison314
Hardcore addict
Moze riesit, ale nepouziva sa lebo jestvuju lepsie metody.strapaty napísal:lobotomia ako neskodne riesenie psychyckych problemov
Vtedy nejstvovala veda.strapaty napísal:pustanie zilov
nespochbnil, nic z nej nevyvratil, on ju doplnilstrapaty napísal:einstein spochybnil teoriu gravitacie...
Toto nie su teoriestrapaty napísal:napriklad ze zaludocne vredy sposobuju cigarety a kava...
pustanie zilov
cholesterolova loz...
Este k evolucii a dokazom a teoriam z Wiki
http://sk.wikipedia.org/wiki/Te%C3%B3ri ... %C3%B3gia)
http://cs.wikipedia.org/wiki/EvoluceDôkazy evolúcie
Najstaršími dôkazmi (aké ?) o evolúcii sú fosílne nálezy (menovite početné „prechodné články“), ktoré študuje paleontológia a výsledky porovnávacej anatómie. Novšie dôkazy poskytuje hlavne molekulárna biológia (porovnávanie sekvencií DNA), ale aj biochémia, fyziológia, ekológia alebo etológia. Fyzika prispela k súčasným poznatkom o evolúcii hlavne metódami datovania fosílnych nálezov na základe rádioaktívneho rozpadu prvkov. Geológia zase poznatkami o ukladaní geologických vrsiev, pohybe kontinentov, zmenách klímy, zloženia atmosféry Zeme a podobne.
http://www.portal.cz/scripts/detail.php?id=5555
Námitky související s teorií vědy
Řada námitek proti evoluční teorii bezprostředně souvisí s teorií vědy jako takové. Někteří odpůrci evoluční teorie tvrdí, že evoluční teorie je „pouhá teorie a nikoliv vědecký fakt“. Jonathan Wells tvrdí, že evoluční teorie chápaná jako vysvětlení "původu všech organismů ze společného předka působením neřízených přírodních procesů" není založena na přímém pozorování či experimentu a tedy nevyhovuje definici vědecké teorie.[7] Jan Hendl však uvádí běžné pojetí vědecké teorie, které atributy přímého pozorování a experimentu nevyžaduje jako nezbytně nutné.[8]
na toto som si spomenul, ked strapaty spominal, ze nevidi empiricku evoluciu druhov
http://www.sozo.sk/wp/press/evolucia-ro ... S_EbfmUdYc
http://www.sozo.sk/wp/press/evolucia-ro ... S_EbfmUdYc
-
harrison314
Hardcore addict
beardie
... pekne ...
harison
...ale ja nespochybnujem evolucnu teoriu ...(az na to ze preipustam fakt ze to pan boh mohol stvorit za 6 dni aj zo vsetkymi skamenelinami ...
, ale preco by to robil ked mohol len urcit zakony a dalej to uz islo samo...) vedecka teoria a vedecky fakt su skoro na rovnakej urovni... len s tym rozdielom ze teoria je docasnym faktom (kym sa nenajdu nove skutocnosti) fakt je trvaly lebo je len skonstatovany, namerany... ale je vo svete vela veci co sa neda merat...da sa len odhadnut a predpokladat... cize vyvodzuje sa na zaklade nepriamich dokazov... to su vsetky teorie ktore sa nedaju uskutocnit ci uz preto ze sa odohrali v minulosti alebo nemame take technicke moznosti ... ale keby sme ich spochybnovali tak polovicku vednych odborov mozeme zavriet...
opakujem to uz asi 3x ja nemam problem s evolucnou teoriou ...len verim ze sa to deje vsetko na podnet boha ako vsetko na svete... (okrem slobodnej vole bytosti)
... pekne ...
harison
...ale ja nespochybnujem evolucnu teoriu ...(az na to ze preipustam fakt ze to pan boh mohol stvorit za 6 dni aj zo vsetkymi skamenelinami ...
opakujem to uz asi 3x ja nemam problem s evolucnou teoriou ...len verim ze sa to deje vsetko na podnet boha ako vsetko na svete... (okrem slobodnej vole bytosti)
-
harrison314
Hardcore addict
Tak o ocm tu 3 dni diskutujeme?strapaty napísal:...ale ja nespochybnujem evolucnu teoriu
Uved priklad.strapaty napísal:ale je vo svete vela veci co sa neda merat
Ak sa vsetko deje ako bozia vola, a mi mame slobodno volu, je nam to prd platne, kedze v takomto svete nemame na vyber, preto by bolo jedno ci slubodnu volu mame alebo nie, kontat ako koname sme donoteny okolnostami.strapaty napísal:...len verim ze sa to deje vsetko na podnet boha ako vsetko na svete... (okrem slobodnej vole bytosti)
harrison314
Tak o ocm tu 3 dni diskutujeme?
lebo si predpokladal z mojej reakcie ze evolucnu teoriu povazujem za hypotezu...
Uved priklad.
cierne diery, einsteinova relativita casu, antihmota, casopriestor...
kontat ako koname sme donoteny okolnostami.
vzdy mas na vyber len kazde rozhodnutie ma svoju cenu ... a nie vzdy je clovek ochotny tu cenu zaplatit... sloboda ide ruka v ruke s zodpovednostou...
Tak o ocm tu 3 dni diskutujeme?
lebo si predpokladal z mojej reakcie ze evolucnu teoriu povazujem za hypotezu...
Uved priklad.
cierne diery, einsteinova relativita casu, antihmota, casopriestor...
kontat ako koname sme donoteny okolnostami.
vzdy mas na vyber len kazde rozhodnutie ma svoju cenu ... a nie vzdy je clovek ochotny tu cenu zaplatit... sloboda ide ruka v ruke s zodpovednostou...
-
harrison314
Hardcore addict
Ok.strapaty napísal:lebo si predpokladal z mojej reakcie ze evolucnu teoriu povazujem za hypotezu...
- ty si to predstavujes, ze prideme k ciernej diere s pravitkom a domerame aka je velka? S jej pobenia na okolie toho vieme zistit dost.strapaty napísal:cierne diery, einsteinova relativita casu, antihmota, casopriestor..
- einsteinova relativita casu - máme hodinky
- antihmota - vieme o nej dost, pozname hmotnost, energiu, ...
- casopriestor -
S casti ano a z casti nie, to ako sa rozhodujes je z velkej casti urcene okolnostami, vyhovou a tvojou minulostou. Ak za toto vsteko taha boh ako za snutrky babky, tak nie sme slobodny.strapaty napísal:zdy mas na vyber len kazde rozhodnutie ma svoju cenu ... a nie vzdy je clovek ochotny tu cenu zaplatit... sloboda ide ruka v ruke s zodpovednostou...
-
94jakub
Guru wannabe
strapaty:
čierne diery: čo konkrétne chceš merať? Gravitational lens a výtrisky akrečného disku sa dajú bez problémov pozorovať a merať.
relativita: merateľné aj na Zemi.
antihmota: v urýchľovačoch bežne vzniká a je merateľná.
časopriestor: čo chceš merať? zober si pravítko.
čierne diery: čo konkrétne chceš merať? Gravitational lens a výtrisky akrečného disku sa dajú bez problémov pozorovať a merať.
relativita: merateľné aj na Zemi.
antihmota: v urýchľovačoch bežne vzniká a je merateľná.
časopriestor: čo chceš merať? zober si pravítko.
harrison314
tak samozrejme mas preavdu ze nase rozhodnutia ovplyvnuju mnohe faktory ... ale to neznamena ze nie su slobodne... podla mna si zamienas slobodne rozhodnutie za spravne rozhodnutie (absolutne spravne)
94jakub
predpokladas ze cierne diery su vyhasnute hviezdy z obrovskou hmotnostou ... co ak nie su ??, (neviem sice co by mohli byt) dokonca ani nevies ci este su ...
ensteinova realtivita ... ??? cize ty vies na zemi odmerat ze pri cestovani rychlostou svetla ludia starnu pomalsie... (viem ze nie len o tom je E. relativita)
v urychlovacoch pozorujeme ze hmota zmizne ... a predpoklada sa ze je to natihmota...
mylim casopriestor ako ze vsetky mozne eventuality sa odohravaju naraz vo vsetkych casoch sucasne... pritomnost je prelet tymto priestorom...
tak samozrejme mas preavdu ze nase rozhodnutia ovplyvnuju mnohe faktory ... ale to neznamena ze nie su slobodne... podla mna si zamienas slobodne rozhodnutie za spravne rozhodnutie (absolutne spravne)
94jakub
predpokladas ze cierne diery su vyhasnute hviezdy z obrovskou hmotnostou ... co ak nie su ??, (neviem sice co by mohli byt) dokonca ani nevies ci este su ...
ensteinova realtivita ... ??? cize ty vies na zemi odmerat ze pri cestovani rychlostou svetla ludia starnu pomalsie... (viem ze nie len o tom je E. relativita)
v urychlovacoch pozorujeme ze hmota zmizne ... a predpoklada sa ze je to natihmota...
mylim casopriestor ako ze vsetky mozne eventuality sa odohravaju naraz vo vsetkych casoch sucasne... pritomnost je prelet tymto priestorom...
-
94jakub
Guru wannabe
čierne diery: Nie tak úplne. Ak máš lepšie vysvetlenie na pozorovania, ktorú boli uskutočnené, tak zverejni tvoju teóriu, ktorá vysvetlí tieto "anomálie" vesmíru.
Relativita: Áno, viem. A predstav si, že ti k tomu netreba ani rýchlosť svetla.
V urýchľovači toho pozorujeme dosť ale určite žiadne miznutie hmoty. Interakciou hmoty a antihmoty nevzniká nič(teda podľa teba nejaké "zmiznutie") ale vzniká energia.
Časopriestor: Nie, Interstellar nie je natočený podľa skutočnej udalosti.
Znova tu len ukazuješ svoju nevzdelanosť v tomto obore. Neviem, prečo tu vždy vytiahneš astrofyziku, jadrovú alebo kvantovú fyziku, keď očividne o tom veľa nevieš a tvoje príspevky sú na úrovni fyziky druhého stupňa ZŠ.
Relativita: Áno, viem. A predstav si, že ti k tomu netreba ani rýchlosť svetla.
V urýchľovači toho pozorujeme dosť ale určite žiadne miznutie hmoty. Interakciou hmoty a antihmoty nevzniká nič(teda podľa teba nejaké "zmiznutie") ale vzniká energia.
Časopriestor: Nie, Interstellar nie je natočený podľa skutočnej udalosti.
Znova tu len ukazuješ svoju nevzdelanosť v tomto obore. Neviem, prečo tu vždy vytiahneš astrofyziku, jadrovú alebo kvantovú fyziku, keď očividne o tom veľa nevieš a tvoje príspevky sú na úrovni fyziky druhého stupňa ZŠ.
94jakub
ja nemam lepsie teorie... veda je pre mna oblast oddychu ako studia... len sme rozoberali rozdiel medzi vedeckym dokazom a vedeckou teoriou... vsetky poznamky smerovali k tomu ...
a nevitiahol som to ja bola to odpoved na otazku co sa na svete neda merat(konstatovat pozorovanim... co nie je vedecky fakt...)
ja nemam lepsie teorie... veda je pre mna oblast oddychu ako studia... len sme rozoberali rozdiel medzi vedeckym dokazom a vedeckou teoriou... vsetky poznamky smerovali k tomu ...
a nevitiahol som to ja bola to odpoved na otazku co sa na svete neda merat(konstatovat pozorovanim... co nie je vedecky fakt...)
-
Old Dirty Bastard
Guru
čas neplynie všade rovnako, to nie je teória. spomalenie času je overiteľné a netreba nám na to rýchlosť svetla, tu to máš napísané tak, aby si to zvládal spracovať, sekcia "Čas plynie pomalšie"
http://www.mladyvedec.sk/archiv/archiv- ... ivity.html
čo sa týka časopriestoru, to je štvorrozmerný priestor a je to len teória. ľudia sa ani nevedia zhodnúť, či je čas štvrtým rozmerom alebo či má priestor štyri rozmery.
čiže teraz ideme polemizovať o tom, či sa dajú merať nepotvrdené/nepochopiteľné veci? ty chceš overiteľný dôkaz (fakt) o merateľnosti niečoho, čoho existencia ani nie je potvrdená.
týmto chcem povedať, že pokiaľ ti to hrá do karát, tak kľudne začneš brať rôzne teórie ako fakty. a to len preto, že si nemal ako ďalej argumentovať, keď sa ťa niekto opýtal či na tom našom svete existuje niečo, čo sa nedá zmerať. ale pokiaľ nie, tak kľudne spochybňuješ evolučnú teóriu, pretože nie je potvrdená milión a jeden krát, ale dá sa vedecky pozorovať a potvrdiť iba milionkrát. sereš si do huby, opäť raz.
čiže.. čo faktografické/pozorovateľné sa na tom našom svete nedá zmerať? nech ten argument uzavrieme. a nenapíš mi prosím ťa, že láska.
http://www.mladyvedec.sk/archiv/archiv- ... ivity.html
čo sa týka časopriestoru, to je štvorrozmerný priestor a je to len teória. ľudia sa ani nevedia zhodnúť, či je čas štvrtým rozmerom alebo či má priestor štyri rozmery.
čiže teraz ideme polemizovať o tom, či sa dajú merať nepotvrdené/nepochopiteľné veci? ty chceš overiteľný dôkaz (fakt) o merateľnosti niečoho, čoho existencia ani nie je potvrdená.
týmto chcem povedať, že pokiaľ ti to hrá do karát, tak kľudne začneš brať rôzne teórie ako fakty. a to len preto, že si nemal ako ďalej argumentovať, keď sa ťa niekto opýtal či na tom našom svete existuje niečo, čo sa nedá zmerať. ale pokiaľ nie, tak kľudne spochybňuješ evolučnú teóriu, pretože nie je potvrdená milión a jeden krát, ale dá sa vedecky pozorovať a potvrdiť iba milionkrát. sereš si do huby, opäť raz.
čiže.. čo faktografické/pozorovateľné sa na tom našom svete nedá zmerať? nech ten argument uzavrieme. a nenapíš mi prosím ťa, že láska.
-
harrison314
Hardcore addict
tak sa ta opytam, co je to slobodne rozhodnutie?strapaty napísal:harrison314
94jakub
predpokladas ze cierne diery su vyhasnute hviezdy z obrovskou hmotnostou ... co ak nie su ??, (neviem sice co by mohli byt) dokonca ani nevies ci este su ...![]()
1, telesa/catice, ktre maju pokojovu hmotnost, nemozu cestovat richlostou svetla, mozu sa k nej len priblizitstrapaty napísal:ensteinova realtivita ... ??? cize ty vies na zemi odmerat ze pri cestovani rychlostou svetla ludia starnu pomalsie... (viem ze nie len o tom je E. relativita)
2, vdaka poznaniu teorie relativity nam GPS funguje spravne