Fibernet
-
debilko256
Amateur
Fibernet
Zdravim,
nedávno som si zaviedol internet 100/1 ktory ponuka sluzba orange. No po zavedeni mam stale na speedtest.net cca 40-60, oni sa vyhovaraju na moj pocitac( 8gb ram, 4 jadra AMS, as rock , OS Windows vista. Tak si pytam o radu kde je problem? Orange mi povedal ze pri externom merani routru je vsetko v poriadku, ale u mna to tak nevyzera, i ked pise speedtest.net ze nameralo to tych 60 skutocnost ked nieco stahuje (skusal som na stranke stahuj.sk velky subor), tak mam ledva 6mb/s. Neviete mi poradit v com to moze byt?
ps router i modem my dali oni(orange), je to optika.
nedávno som si zaviedol internet 100/1 ktory ponuka sluzba orange. No po zavedeni mam stale na speedtest.net cca 40-60, oni sa vyhovaraju na moj pocitac( 8gb ram, 4 jadra AMS, as rock , OS Windows vista. Tak si pytam o radu kde je problem? Orange mi povedal ze pri externom merani routru je vsetko v poriadku, ale u mna to tak nevyzera, i ked pise speedtest.net ze nameralo to tych 60 skutocnost ked nieco stahuje (skusal som na stranke stahuj.sk velky subor), tak mam ledva 6mb/s. Neviete mi poradit v com to moze byt?
ps router i modem my dali oni(orange), je to optika.
Re: Fibernet
Ideš WiFi či kábel? Nemáš možnosť skúsiť ešte na inom PC odmerať? (najlepšie pripojený káblom)
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
rychlost internetu nema s vykonom pc nic spolocneho. Technik co ti to povedal mal na mysli skor slaby router, alebo slabu sietovku v tvojom pc. Kazdopadne ta rychlost je teoreticka, a nikdy tych 100 nebudes mat. Zalezi aj kolko pusti server a plno inych faktorov.
-
hrban
Addict
ale 6MB/s sa rovná tých 60Mbit/s plus mínus, takže tú rýchlosť čo ti nameral speedtest je celkom reálna už len zistiť prečo nemáš 100Mbit ale len 60 ale to by som povedal bude tým, že je proste linka vyťažená alebo proste to viac v tvojej lokalite nepustí
daj si pozor je rozdiel bit a byte a 6Mbyte/s je zhruba 48Mbit/s
a teoreticky ten nižší download je možno kvôli tomu 1mbit uploadu, je to dosť málo, 100/1 je tak nanič rýchlosť, je dosť možné, že upload je na max vyťažený a ty nestíhaš potvrďovať prijatie packetov cez ten malý upload čo máš
daj si pozor je rozdiel bit a byte a 6Mbyte/s je zhruba 48Mbit/s
a teoreticky ten nižší download je možno kvôli tomu 1mbit uploadu, je to dosť málo, 100/1 je tak nanič rýchlosť, je dosť možné, že upload je na max vyťažený a ty nestíhaš potvrďovať prijatie packetov cez ten malý upload čo máš
-
bashnator
Light Star
Videl si niekedy 60 MB / s cez wifi ?:oDenco napísal:Ideš WiFi či kábel? Nemáš možnosť skúsiť ešte na inom PC odmerať? (najlepšie pripojený káblom)
Rovnako mam Fibernet a cez lan mi to ide sporadicky aj cez 90 pouzivam on boardku sietovku cize nic extra, router mam od Orangu, tazko povedat, mozno si len v "horsej" zone -> starsia infrasktruktura, vacsia vytazenost.
zdravim, mam jeden komentar a jednu otazku:
KOMENTAR: zaviedol som si internet 100/1 ktory ponuka sluzba orange a ide mi to 110/4 stabilne > uplna spokojnost. PC je pripojeny LAN kablom cat 5e/6 z optickeho konvertora priamo do GB sietovej karty PC. mozno treba najst vhodnu kombinaciu AV a firewallu aby to nespomalovalo.
OTAZKA: preco nemam 110 ked to prepojim cez Nkovy router (jedno ci DLink od Orangeu alebo moj TPLink?)? nehovorim o wifi. preco cez LAN/router memam 110 Mbps? Ide mi to ledva polovicnou rychlostou. Kable CAT 5e/6, router nastaveny na N. ?
KOMENTAR: zaviedol som si internet 100/1 ktory ponuka sluzba orange a ide mi to 110/4 stabilne > uplna spokojnost. PC je pripojeny LAN kablom cat 5e/6 z optickeho konvertora priamo do GB sietovej karty PC. mozno treba najst vhodnu kombinaciu AV a firewallu aby to nespomalovalo.
OTAZKA: preco nemam 110 ked to prepojim cez Nkovy router (jedno ci DLink od Orangeu alebo moj TPLink?)? nehovorim o wifi. preco cez LAN/router memam 110 Mbps? Ide mi to ledva polovicnou rychlostou. Kable CAT 5e/6, router nastaveny na N. ?
pises, ze nehovoris o wifi, co ma teda nastavenie routera na N spolocne s kablom?
to Nko som uvadzal len tak. irituje ma ked to zapojim cez LAN kable/router tak mi klesne rychlost o polovicu
neviem ci to je dake nastavenie routra alebo samotny HW.. bud taham 100% rychlostou ked mam PC prepojeny kablom priamo s optickym konvertorom, alebo 50% rychlostou ked mam zariadenia napojene cez router/kable.
No, su to smejdy. Kup si cisco/linksys a pojde to stovkou
-
audiotrack
VIP
čím viac prvkov do siete zapojíš, tým jej rýchlosť bude pomalšia. To je predsa logické. Router je zložité zariadenie, aj ke´d sa ti to nezdá. Musí analyzovať každý jeden packet a rozhodovať kam ho poslať. K tomu filtrovať packety ktoré tam nemajú čo robiť a zahadzovať ich, a ak je to nejaký inteligentnejší router s QOS tak ešte sledovať aj pásma a plno iných vecí. A ak je to lacnejší router, tak mu to bude trvať dlhšie. Fw takého routra je menej optimalizovaný, jeho priepustnosť (cháp vstupná a výstupna fronta) je menšia a podobne. Toto všetko sa odzrkadlí na rýchlosti. Kúpi si nejaký cisco za 370€ a určite bude pracovať rýchlejšie ako nejaký 20€ tplink či d-link čo čo to máš teraz (ak máš pôvodný od orangu, tak ten nemá hodnotu ani 20€, tiež som ho musel meniť za výkonnejší)
dakujem za odpoved. a miesto 350 eur routra by mi nestacil 100 eur switch? potrebujem napojit: vystup z optickeho konvertora do hlavneho PC cez LAN s max rychlostou (co momentalne mam) a zaroven ten isty internet/siet potiahnut do smejdackeho routra ktory pojde polovicnou rychlostou. pomoze mi gigabit switch? ako som skusal ten orange opticky konvertor, z tych ostatnych portov internet dako nepotiahnem.. toto by to nevyriesilo?
http://www.alza.sk/cisco-slm2008t-eu-d258084.htm
http://www.alza.sk/cisco-slm2008t-eu-d258084.htm
-
audiotrack
VIP
nie, switch ti nepomôže. Treba router. Switch pracuje o jednu vrstvu nižšie v TCP/IP modely. Ty potrebuješ smerovať packety podľa IP adresy aby ti ten net išiel na všetkých zariadeniach, a nie iba rozdelovať rámce podľa MAC adresy na jednotlivé porty ako to robí switch
-
Sarger
Guru wannabe
Zdar, zneužijem túto tému nech zbytočne nezakladám podobnú.
Orange mi začal ponúkať Fibernet v rámci tej ich "super akcie" spolu s Huawei echolife hg8245h.
Zaujíma ma skutočná rýchlosť, stabilita a ping. Na prvý pohľad sa to oplatí, ale stále neviem... lokalita Topoľčany.
Aké s nimi máte skúsenosti? Budem vďačný za každý príspepok. Ď.
Orange mi začal ponúkať Fibernet v rámci tej ich "super akcie" spolu s Huawei echolife hg8245h.
Zaujíma ma skutočná rýchlosť, stabilita a ping. Na prvý pohľad sa to oplatí, ale stále neviem... lokalita Topoľčany.
Aké s nimi máte skúsenosti? Budem vďačný za každý príspepok. Ď.
neviem ci teraz chces skusenosti konkretne s tym huawei alebo vseobecne s fibernetom.
ja mam fibernet uz minimalne 5 rokov a uplna spokojnost (ale ten huawei nemam). rychlost je perfektna (casto to ide rychlejsie je je pisane, napriklad ked som mal 100/1 tak upload chodil bez problemov aj 10Mbit), ping je tiez v pohode a vypadok si nepamatam kedy bol naposledy (teda pamatam, 2 roky dozadu ked nam zajac prehryzol opticky kabel
).
naopak telka od nich je uplny strach a hnus, oproti magiotv na zaplakanie.
ja mam fibernet uz minimalne 5 rokov a uplna spokojnost (ale ten huawei nemam). rychlost je perfektna (casto to ide rychlejsie je je pisane, napriklad ked som mal 100/1 tak upload chodil bez problemov aj 10Mbit), ping je tiez v pohode a vypadok si nepamatam kedy bol naposledy (teda pamatam, 2 roky dozadu ked nam zajac prehryzol opticky kabel
naopak telka od nich je uplny strach a hnus, oproti magiotv na zaplakanie.
-
Sarger
Guru wannabe
Myslel som všeobecne.
Či mám počítať s možnými problémami/obmedzeniami alebo nie.
-
audiotrack
VIP
tiež mám fibernet asi 4 roky a pohoda. Zo začiatku, možno prvý týždeň bývali výpadky ale potom to nejako odstránili a teraz ide stabilne. Čo sa rýchlosti týka, je postačujúca (závisí aj akú si kúpiš) ale ja ju aj tak nevyužívam naplno nakoľko sa pripájam cez wifi. Neviem akú majú teraz ponuku, ale ak je cena pre teba prijateľná tak čo sa týka technických problémov, tam sa moc báť nemáš čoho
-
Sarger
Guru wannabe
To rád počujem.
Ako je to routerom? Pri zmluve na dva roky je prenájom 2€ mesačne, otázne je čo po 2 rokoch? Ponúknu mi zariadenie na odkúpenie, novú 2 ročnú zmluvu alebo môžem pokračovať bez viazanosti? Na toto som sa zabudol popýtať.
Ako je to routerom? Pri zmluve na dva roky je prenájom 2€ mesačne, otázne je čo po 2 rokoch? Ponúknu mi zariadenie na odkúpenie, novú 2 ročnú zmluvu alebo môžem pokračovať bez viazanosti? Na toto som sa zabudol popýtať.
-
audiotrack
VIP
je to ako s mobilmi, po dvoch rokoch máš ten router splatený a je tvoj (ani zďaleka nemá hodnotu 48€). Takže môžeš pokračovať bez viazanosti, s tým, že suma sa ti zníži o 2€ alebo predlžíť zmluvu ak budú mať nejakú akciu ktorá ťa zaujme. Ten router je ale dosť oničom, ja osobne som kupoval vlastný a tento od orangu mám v šuflíku lebo mi na ňom vypadával signál vo vzdialených izbách. Ale na bežné používanie postačuje
-
Sarger
Guru wannabe
Takže klasika, to by mohlo vyhovovať. Síce neviem či pokryje 3 izbový byt na 100%, ale tam by asi nemal byť problém k nemu napojiť ďalší a boostnuť signál.
Vďaka za info Audio, dosť to pomohlo.
Vďaka za info Audio, dosť to pomohlo.