Radenie rychlosti podla palubneho PC
Radenie rychlosti podla palubneho PC
Mam Opel Corsa D, 1.4 a ma to taku "funkciu", ze mi ukazuje na palubnej doske zelenu kontrolku SHIFT, ked mam podla polubneho PC zaradit vyssiu rychlost. No mne sa zda, ze to chce zaradit vyssiu rychlost prilis skoro. Napriklad, idem v meste v trojke, mam 2000 otacok, idem okolo 40 a uz sa rozsvieti kontrolka, aby som zaradit 4-ku. Nie je to skoro radit vyssi stupen pri 2000 otackach ? ... alebo moze byt, ze je motor tak stavany, ze je to OK ?
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Radenie rychlosti podla palubneho PC
vsetky motory su "stavane" na jazdu pod 2000ot., to len Vas ucia kraviny v autoskolach... kludne sa riad podla toho, co Ti pise, pri zrychlovani si ale podrad...
Vzdy ti to bude ukazovat aby si radil hore hned ako je to mozne kvoli spotrebe. Osobne si to vobec nevsimam.
-
hrban
Addict
radiť tak nízko je imho blbosť na spotrebu, preradiť pri 2k otáčko a potom do toho dupnúť a spotreba bude vyššia ako keby radíš normálne, normálne ak chceš jazdiť šetrne tak tých 2,5-2,8 je dobre ako aj pre motor tak aj pre spotrebu,
ináč nechcem vidieť tie sadze vo výfuku ak niekto radí pri 2k.
ináč nechcem vidieť tie sadze vo výfuku ak niekto radí pri 2k.
-
RATZINGER666
Darca
hrban: tesi nas, ze s nami zdielas svoj subjektivny, nespravny nazor...
Dopc, jaké vymoženosti sú už v tých autách a ja radím na mojom stále podľa hodín na palubke
.
-
guess.whoo
Redeemer
teraz som mal na tyzden rapidku spaceback a ta mi naznacovala, ze by som mal radit do 6tky pri 1600-1800 otackach a rychlosti okolo 68km/h.
dunno kazde auto je ine, cize ak ti niekto tu povie ze rad pri 2 500 otackach, nemusi to sediet na tvoje auto...
ak len zacinas so soferovanim a necitis/nepocujes ci terba preradit, tak sa riad tym palubnym pocitacom... ti inzinieri co robili to auto, vedia o tom daleko viacej ako my vsetci dokopy... pochopitelne je x situacii kde je lepsie podrzat nizsii stupen (kopec, predbiehanie, brzdenie motorom (v tom pripade pocitac urcite nebude namietat aby si preradil vyssi stupen))... no to vsetko bude po chvilke automaticke a na palubny pocitac sa ani nemrknes...
ak len zacinas so soferovanim a necitis/nepocujes ci terba preradit, tak sa riad tym palubnym pocitacom... ti inzinieri co robili to auto, vedia o tom daleko viacej ako my vsetci dokopy... pochopitelne je x situacii kde je lepsie podrzat nizsii stupen (kopec, predbiehanie, brzdenie motorom (v tom pripade pocitac urcite nebude namietat aby si preradil vyssi stupen))... no to vsetko bude po chvilke automaticke a na palubny pocitac sa ani nemrknes...
-
audiotrack
VIP
presne tak, a je dobre si od toho palubného čo najrýchlejšie odvyknúť, lebo sadneš do auta ktorý to nemá a nebudeš vedieť kedy radiť. Rovnako ako bindo011 píše o hodinkách, ja som sadol do otcovho starého meganu (rok 98) ktorý má namiesto otáčkomera naozaj ručičkové hodiny. Najlepšie je radiť vtedy, keď si to motor žiada. On ti to dá najavo zvukom, a ak ho ignoruješ tak pridá vibrácie 
-
guess.whoo
Redeemer
a ak ho budes ignorovat aj tak a auto je starsie tak ti to da najavo aj parou spod kapoty 
-
hrban
Addict
presne, lebo ten tvoj je vždy správny...RATZINGER666 napísal:hrban: tesi nas, ze s nami zdielas svoj subjektivny, nespravny nazor...
Tak zasa v tomto má Ratzinger pravdu. Na mojom aute keď idem 90km/h (podľa rýchlomeru) na 5 prevodovom stupni, tak mám cca 1800ot/min. Keď zaradím pri 90km/h na 4 prevodový stupeň a sledujem palubný PC, tak aktuálna spotreba ide zrazu z cca 5,5l/100km na viac ako 7,5l/100km. Držať motor v otáčkach v rozmedzí 2500 - 2800ot/min by bolo v mojom prípade viac na škodu, ako úžitok.
-
Michaelo
Hardcore addict
Ja osobne drzim motor na 1800-2000ot. a radim vyssie nad 2500ot.
Ziaden palubny PC neni potrebny
Ziaden palubny PC neni potrebny
@Noobsz: Nemas nahodou diesel? Prip. turbobenzin, lebo tie otacky su hodne nizke. Ja mam pri 90tke okolo 2400ot na 6. prevode.
-
RATZINGER666
Darca
...to pravdepodobne tiez nie, ale ak mi zdovodnis, ako si na to prisiel, budem to respektovat... tych "povinnych" 2000ot. je asi najrozsirenejsia fama, aka o automobiloch existuje... zmysel mali pred desatrociami pri SV a prvych OHV rozvodoch... v tejto dobe pri OHC ci DOHC je to nezmysel dodrziavat... a 2500-2800 je uz uplny nezmysel... dnes aj 20rocne motory nemaju problem s 1600-1700 otackami, a to vcetne vysokootackovych... o novych motoroch ani nehovoriac, tie funguju v otackach este daleko nizsich... a to nehovorim o velkoobjemakoch...hrban napísal:
presne, lebo ten tvoj je vždy správny...
Áno, teraz mám už skoro 3 roky naftovú krabicu. Predtým som mal benzín (1,6l 82kW) a nad 2500ot/min som išiel len ak bolo treba predbiehať, poprípade som išiel po ceste mimo mesta. Pri tom benzínovom motore som to mal so spotrebou rovnako, ako pri terajšom naftovom motore. Najlepšie mi spotreba vychádzala, keď som mal motor v tých cca 2000ot/min. A to že máš pri 90km/h na 6 prevodovom stupni 2400ot/min. bude spôsobené asi tým, že máš krátke prevody. Ja som ich mal v predošlom aute prevodovku s dlhými prevodmi.melonSVK napísal:@Noobsz: Nemas nahodou diesel? Prip. turbobenzin, lebo tie otacky su hodne nizke. Ja mam pri 90tke okolo 2400ot na 6. prevode.
Vo vseobecnosti napisat, ze jazda pod 2000 otacok autu skodi, je teda pekna kravina. V uzivatelskej prirucke sa jasne pise (aspon ja to tam tak mam, Civic 2.2 i-ctdi), ze treba mat zaradeny vzdy co najvyssi prevodovy stupen, aky je motor schopny akceptovat.
V reale teda u mna plati, ze mesto, plynula jazda, rovinka, 56 tachometrovych = uplne v pohode 5ka. 76 tachometrovych = 6ka.
V reale teda u mna plati, ze mesto, plynula jazda, rovinka, 56 tachometrovych = uplne v pohode 5ka. 76 tachometrovych = 6ka.
Noobsz: Ani nie, ja mam klasicky atmosfericky benzin, prevody su k tomu motoru uplne fajn.
Nafta bezne toci nizsie ako benzin, je to odlisny koncept. Takisto ako naftu netocis po 6000, ale benzin je vtedy v najlepsej forme. Napriklad velke naftove motory v kamionoch jazdia bezne pri 1100-1200 otackach.
Aky ma zmysel chodit v meste na 1500 otackach a menej? To je potom labuzo ked tam mam 1200 a otrasa sa mi uz cely interier. Nehovoriac o ludoch ktory tam maju nizke otacky a daju tomu podlahu lebo chcu stihnut zelenu, rychlo predbehnut alebo neviem co a namiesto podradenia daju plnku. Vtedy je ten motor uplne spokojny. 
Ale kludne si chlapci chodte aj na 900.
Inak ta funkcia co ukazuje aky rychlostny stupen je vhodny ma pre mna asi taku cenu ako start&stop system (nulovu).
Ale kludne si chlapci chodte aj na 900.
Inak ta funkcia co ukazuje aky rychlostny stupen je vhodny ma pre mna asi taku cenu ako start&stop system (nulovu).
No, tvrdiť že benzín je v 6000ot. v najlepšej forme... určite nie. Benzín a akýkoľvek motor je v "najlepšej forme" vtedy, keď sa blíži k maximu krútiaceho momentu. To sa veľmi líši od motora, sú benzínové motory, ktoré majú max. krúťák už v 2500 otáčkach, sú motory ktoré ho majú aj nižšie, turbobenzíny a turbodízle. Sú motory ktoré ho majú povedzme v 4500ot. maximálny... atď. Ale tvrdiť že 6000ot. je najlepšia forma...
možno tak pre staré VTECy alebo VVTčka.