jazda bez vodicskeho opravnenia

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: jazda bez vodicskeho opravnenia

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ja nosim VP pri sebe 99,9% casu. Ale obcas sa stane ze potrebujem zbehnut niekam par stoviek metrov a penazenku pri sebe nemam. Tak proste sadnem do auta a idem. A hodne by som bol nasraty, keby mi chcu dat 60 eur za to. Uz 10 je moc.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tak nasratý by si mal byť v tom prípade sám na seba. Ak je to raz v zákone, že VP pri šoférovani musíš mať pri sebe, tak sa aj na hlavu môžeš postaviť, no pokuta ťa neminie.
melonSVK
King
King

Ano, ale nie 60 eur. Tu v Cesku dostanes max. 1000Kc (35 eur) ked prekrocis rychlost v obci o 20 a mimo obce o 30km/h. Na Slovensku dostanes skoro dvojnasobok za to, ze nemas vodicak. :)

// nespochybnujem nutnost nosit VP, ale nezmyselnu vysku pokuty v porovnani s inymi priestupkami
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

VP musi byt samozrejmost mat pri sebe. Jednak to usetri cas policajtom, aj tebe. To uz by si nemusel teda ani technicak ani nic nosit, ved naco, ved je rok 2015 a internet a nech sa paci, policajt chod do auta zakazdym a tukaj 20-30min a ty budes nervozny, co mu to tak trva. Ludia by si asi najradsej dali cip pichnut do tela a boli by najstastnejsi, ved by sa nemuseli zohnut do priehradky a vybrat vodicak, kolka to ulava :)

Si pamatam, ze ked brat kedysi nemal pri sebe a zastavili ho na sidlisku kde byval, tak ho pustili za dobre slovo, ze ked ich donesie, dostane 100sk pokutu a aj ked tam prisiel bo dobracisko, tak uz tam neboli :)

melonsvk: V cesku za prekrocenie je 1500-2000czk http://www.12bodu.cz/bodovany-prestupek-125c-1f-4.html
Ked zabudnes v cesku vodicak, tak mas podobnu sumu ako u nas http://www.12bodu.cz/bodovany-prestupek-125c-1k.html :)
melonSVK
King
King

Blokova pokuta je do 1000kc, do spravneho rizeni by som to fakt netlacil, hlavne keby sa blizim hornemu limitu. :)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ja som jazdil bez VP a keď sa na to spätne pozriem tak nie som na seba za hrdý.
Síce bola iná doba písal sa rok 1989-1990. Požičal som si škodovku 120L od otca keď nebol doma a behal som po Košiciach z kamarátmi. Mal som 15-16 rokov. Policajti ma zastavili asi 4 krát a ani raz som nedostal pokutu ani nič podobné.
Vrchol z mojej strany bol keď som otcovi zobral večer o 22:00 auto (keď zaspal) a šiel som z kámošom do Jumbo Centra na diskotéku. Mal som 17 a skúšky na VP už za sebou ale prevziať som si ho mohol až od 18.
Môj otec sa zobudil o pol noci a šiel si zapáliť na balkón a zbadal že tam nieje auto. Tak zavolal na políciu aby ma našli že som mu vzal auto a aby ma postrašili. Ja som vyšiel z Jumbo Centra o 1 ráno von a pri aute policajti. Vraj sadnite si za volant a mažte okamžite domov. Milý boli. :D

Ale teraz to takto nefunguje a nikomu to ani neodporúčam. Ja si o sebe môžem povedať že jazdím zodpovedne a keď som mal 15-16 som sa z autom v uliciach choval normálne a nebola žiadna šialená jazda.
Proste používal som auto na presúvanie nie na šantenie. V 16 som robil autoškolu takže v tedy som už mal po meste legálne jazdy autoškolou. Takže mladý ľudia ak máte možnosť sadnúť si za volant bez VP radšej sa tomu vyhnite. Nestojí to zato. Aut je na ceste oveľa viac a autá sú podstatne rýchlejšie. :!:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Autá sú podstatne nebezpečnejšie a hlavne premávka je niekoľkonásobne väčšia oproti tej dobe. Ja som tiež niekedy v tej dobe prvýkrát vyskúšal šoférovanie, mal som 12, ledva som dosiahol na pedále na 120ke a bolo to len na prázdnom parkovisku a v aute bol aj otec. Do ostrej premávky nikdy. Auto som rodičom začal kradnúť až s vodičákom, našťastie sme ho mávali v garáži, takže to naši nemohli zbadať. Ako som neskôr zistil, robila to aj moja staršia sestra, samozrejme tiež až s vodičákom. :D
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

A problém niektorých mladých ľudí je že doma hrajú NFS na počítači a potom si myslia že to takto funguje aj v skutočnosti. Sadnú si prvý krát za volant a zrazu brzdy nefungujú ako v hre a zatáčky sa nedajú prejsť takou rýchlosťou ako v hre.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja som bol na tom obdobne jak ratzi, foter ma ucil soferovat uz ked som mal asi 12 rokov na sluzobnom Formane samozrejme na obrovskych parkoviskach ci na cestach-necestach... potom obcas tu tam som si pozical auto ked som si potreboval vybavit nejake veci v trinastich /jk :D / a tak celkovo ma to velmi lakalo... Samozrejmostou musel byt aj pionýr a taketo veci, povazujem to ako sucast mojho detstva a nejsom na to ani hrdy ale rozhodne to ani nelutujem. Tie pokuty su strasne palby ale ... Kamosa tiez capli, robil si akurat autoskolu a nevedel vydrzat... 300€, 1 rok odklad...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Hegy: ja tiez neriesim, ci to bolo zodpovedne alebo nie, vtedy sme boli frajeri, ktori soferuju auta :wink: :P tymto pozdravujem anonymneho karmistu, ktoremu do osemnastky nedal tatko ani len z piva odpit :D
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Strasny frajeri :)
Nastastie sa nikomu nic nestalo.. ze.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

och, ved sme mali 13-14 rokov, vtedy si bol Ty tiez urcite maximalne zodpovedny a takuto moznost by si vtedy urcite kvoli bezpecnosti odmietol :roll: a co sa ako malo stat? v sestnastich som mal odjazdene stovky kilometrov a urcite som vedel soferovat lepsie ako ktorykolvek napr. 20-rocny clovek, ktory mimo autoskoly sedel za volantom dokopy 5x...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Za volant som prvý krát sadol až v autoškole. Ponuku otca zajazdiť si pred autoškolou som odmietol.
rufus59
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rufus59 »

Jazdil som vo firme či parkoval, po cestách lesných či polnych ale viac s nakladiakom ako s osobným. Vačšinou s Tatrou. Pre niektorých možno nezvyčajné. Osobné auto som asi v autoškole začal. Viac som jazdil motorky ale to tiež terén. Pri nákladných som aj ostal robiť vodiča.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ja osobne aj pred autoskolou, ale zasadne len s niekym dalsim (vacsinou otcom, obcas strykom) a len mimo beznych ciest (polne cesty, areal druzstva, prazdne parkovisko a tak).
Potom pocas autoskoly obcas na malo frekventovanych cestach, kde nehrozil vyskyt policajtov (cesty miestneho vyznamu tzn. zadne cesty medzi dedinami, do obchodu a do kostola po zadnej ceste v dedine a tak).

Bezna premavka, mesto, hlavne cesty... az v ramci autoskoly a po prebrati VP.

Inak osobne si myslim ze 60 eur je zbytocne vysoka pokuta za to, ze niekto nema pri sebe VP, IMHO dohovor az 20-30 eur by zodpovedalo zavaznosti.
Samozrejme nehovorim o tom ak niekto VP nema vobec. Tam je ta financna pokuta a hlavne odklad potreba.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

60 je sakra vela. akurat dnes som si zabudol doma cely pudilar a tak som to odkeruval bez toho, z prace zas. ak si predstavim, ze by som mal dostat 60 za toto a este ich ani neukecam kedze nemam pri sebe cash mi je az zle.
uplne by stacilo nejakych 20€. nie je to nic co by ohrozovalo ostatnych alebo ma obmedzovalo soferovat. jasne, treba to nosit, ale 60e v dnesnej dobe za toto je masaker.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

keď niekto vodičák nemá, a políciu bude vždy klamať že si zabudol, tak to je ohrozujúce. A ver mi, že keby tie pokuty boli 20€ tak by takýchto prípadov bolo omnoho viac. Neviem ako sa môže stať, že si ho niekto zabudne. Peňaženka, klúče a mobil, to sú veci bez ktorých sa z bytu nepohnem. A ak mi niečo chýba, tak sa cítim celý nesvoj už pri dverách
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no napr. ja som mal zvyk, ze vsetko toto som nosil v kabate. kedze sa oteplilo kabat som si nebral a zrazu prisla zrada...to, ci niekto ma alebo nema vodicak si zistia za menej ako minutu
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Inak za to, že nemáte pri sebe doklady na vedenie a premávku/prevádzku vozidla, čiže aj VP, je pokuta max do 50€ podľa §22 ods. 1 písm. l) zákona o priestupkoch a podľa sadzobníka pokút je vo výške 30€. Čiže ak niekto dostal 60€ je to nezákonne uložená pokuta.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

audiotrack napísal:keď niekto vodičák nemá, a políciu bude vždy klamať že si zabudol, tak to je ohrozujúce. A ver mi, že keby tie pokuty boli 20€ tak by takýchto prípadov bolo omnoho viac.
Tento argument bol realny tak pred 20 rokmi, predtym nez existovali nejake centralne prepojene siete s informaciami. Ano, ked musel policajt najprv volat vysielackou na vlastne oddelenie, odkial telefonom kamsi, kde sa niekto zacne hrabat v sanonoch... tak hej. Vtedy toto mohlo realne hrozit.

Dnes? Overit je otazka par minut, dat symbolicku pokutu typu nabuduce si daj pozor a hotovo.
Napísať odpoveď