Nastavenie svetiel
Nastavenie svetiel
Zdravim,
je mozne si nejako v domacich podmienkach spravne nastavit svetla? Existuju nejake stanovy, normy, vyhlasky, zakony, etc., ktore urcuju ako maju byt nastavene co sa tyka horizontalnej aj vertikalnej osi? Alebo to jednoducho treba spravit v servise, kde na to maju patricne vybavenie?
Dakujem.
je mozne si nejako v domacich podmienkach spravne nastavit svetla? Existuju nejake stanovy, normy, vyhlasky, zakony, etc., ktore urcuju ako maju byt nastavene co sa tyka horizontalnej aj vertikalnej osi? Alebo to jednoducho treba spravit v servise, kde na to maju patricne vybavenie?
Dakujem.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Nastavenie svetiel
Mozno to nastavis od oka, ale to bude len take, ze maximalne budes vediet, ci osvetlujes alebo neosvetlujes vodicov v dialke. To uz radsej zaplatit 2-5 eur za nastavenie v servise, je to robota na par minut. Nevyhoda v pripade niektorych novsich aut je ta, ze treba polohu svetla ulozit cez diagnostiku.
Tu na konci clanku sa docitas o nastaveni: http://www.autorubik.sk/technika/osvetl ... agnostika/
Tu na konci clanku sa docitas o nastaveni: http://www.autorubik.sk/technika/osvetl ... agnostika/
Za to nastavenie svetiel si pýtajú troška viac ako uviedol Hojko, ale tak zasa budeš mať istotu, že svetlá budú nastavené ako majú byť. A ak pôjdeš aj na TK, tak ti nebudú robiť problémy kvôli svetlám. Z vlastnej skúsenosti viem, že na TK kontrolujú nastavenie svetiel. Nastavenie ti spravia v každom jednom servise, kde majú regloskop. U nás v Citroene odo mňa vzali 15€ za nastavenie svetiel.
-
Grim
Darca
...u nás to rovno na STK nastavia, teda nikdy som nebol s autom, ktoré to má v diagnostike, ale bežným autám, kde stačí pošpárať šrobovákom to robia...
-
uNreal_saTch^
Professional
Mna na STK nepustili dalej kvoli svetlam :)) Musel som ist do servisu a potom na opakovacku na STK.
-
hojko
Site Admin
Noobsz DJ: Vidis, ty si platil za nastavenie svetiel 15 eur v Citroene, aj ked popravde neviem za co. Ja som platil v nejakej dielni v ktorej mali regloskop tusim 3 eura, bola to robota na 5 minut.
-
Michaelo
Hardcore addict
Rovnaka skusenost ako Grim.
Na TK mi to nastavili, kedze mi svetla svietili priliz nizko. Robota na necelu minutu to dostelovat.
Hold, asi zalezi kto danu TK robi.
Na TK mi to nastavili, kedze mi svetla svietili priliz nizko. Robota na necelu minutu to dostelovat.
Hold, asi zalezi kto danu TK robi.
Michaelo musim suhlasit. Ked som bol naposledy na STK, so svetlami sice problem nebol, ale keby bol, tak technik by skor celu TK "sabotoval", nez by sme ich mali nastavit. Dany technik pindal na vsetko co sa dalo (a mozno este trosicku viac). ☺
//autoeditácia príspevku (24 Mar 2015, 22:46)
Opatovne otvaram tuto temu s otazkou: ako nastavim horizontalnu vzdialenost svetiel od seba? Teda vzdialenost medzi miestami lomu.
//autoeditácia príspevku (24 Mar 2015, 22:46)
Opatovne otvaram tuto temu s otazkou: ako nastavim horizontalnu vzdialenost svetiel od seba? Teda vzdialenost medzi miestami lomu.
- Prílohy
-
- svetla.png (2.34 KiB) 9985 zobrazení
-
hojko
Site Admin
Preco to nejdes nastavit do servisu na regloskop??? Vsak to maju nastavene za 3 minuty a zaplatis za to 2-3 eura.
Rad sa v tom rypem. 
-
hojko
Site Admin
Zial, od oka to aj tak nenastavis. Mozno si budes mysliet, ze podla toho ako ti svieti na garazi, ze ti svietia okej, ale osobne si myslim, ze ich aj tak nedokazes presne a idealne nastavit.
Samozrejme, ked to nepojde tak je najmenej to dat spravit do servisu.
Len ma zaujimalo ci existuju nejake "kriteria" podla ktorych sa daju vypocitat/ziskat hodnoty, ako to nastavit.
-
hojko
Site Admin
Vysku teoreticky nastavis, ale stranu uz nie. Vysku nastavis tak, ze vacsinou mas pod kapotou niekde pri svetle napisane percento pod akym ulhom svetlo svieti. Mas tam napriklad 1,25 percenta. To znamena, ze o tolko nizsie svieti na vzialenosti jedneho metra. Ak si postavis auto niekde na rovinu ku stene, tak na vzdialenost 10 metrov je to 10 nasobok tejto hodnoty, teda 12,5 centrimetra. Ked si vezmes nejaku tyc a prilozis kolmo na zem, tak pri aute vidis vysku svetla, urcis si teda nejaky bod, idealne stredny bod v ktorom je ziarkovka. Vo vzdialenosti 10 metrov by si mal mat bod v ktorom sa male svetlo teda o 13,5 centrimetra nizsia. Ked mas zle ziarovky alebo odraznu plochu, tak to moc neuvidis a mas smolu
Ale ako by si mohol trafit nastavenie stran svetiel, tak to neviem. Ked si vezmem, ze mi nastavovali svetla, tak som pekne videl, ze ked som isiel rovno a lave koleso so mal pri stredovej ciare, tak na stredovej ciare sa lamalo svetlo tak, aby neosvetlovalo vodicov iducich oproti. Uhol tohto lomu je 15 alebo 15 stupnov, to by nemal byt problem vygooglit. Ale ako ho chces trafit zase od oka, tak to neviem. Teoeticky si to mozes opat prepocitat, ale bude to komplikovane. Okrem toto lamanie svetla nenastavuje vari na stred svetla, ale je to vychylene, ako, kde a o kolko vobec netusim. Ked sa rad sa v niecom rypes, tak sa skus rypat v nose a svetla nechaj na niekoho s regloskopom 
Vdaka za rady. Ono by sa to dalo na nejakej rovnej ceste v noci nastavit. Samozrejme tam, kde nechodia auta. Zakryvat stale jedno svetlo a vidiet, kde sa lomi.
-
hojko
Site Admin
Neviem, ze ci som ti pomohol, teoriu mozno ako tak vies. Urcite na internete budu niekde postupy ako na to, ale myslim si, ze trafit ten lom po stranach bude problem a preto obetovat 3 eura a mat dobre nastavene svetla mi pride predsalen lepsie ako nad tym doma maturovat, skusat to a trapit sa s tym. Ale je to na tebe.
-
Fabo
Hardcore addict
no, neviem ti clovece, ci mas v beznej garazi dost rovnu podlahu aby si to mohol takto nastavit, a na ceste uz vobec nie.
Proste so svetlami sa nebabrat, mimo nejakej vymeny ziaroviek.
Proste so svetlami sa nebabrat, mimo nejakej vymeny ziaroviek.
-
tacosi
Moderátor
no,,ked som mal svetla dole a daval som ich nazad,tak som omylom pri zakrucani skrutky zatocil aj z nastavovacou maticou,ktora sluzi na nastavenie licovania svetiel (hojko by mal vediet o com hovorim
) .
Svetla mi trebalo nastavit a bola sobota.Trebalo nastavit aj do stran,tak som sa na to dal len tu na nasej ceste.Najprv som skusil aspon priblizne na stene domu,co sa ale neda.
Takze trvalo mi to sice asi pol hodinu,ale podarilo sa aj do stran a aj vysku.
Ako to viem? bol som na STK,prilozil regloskop,pytam sa ho ci su dobre nastavene vyskovo a aj do stran,zmeral a bolo to ok.
Mozno nahoda,ale minimalne sa to da nastavit na 80% presne.
Samozrejme je najlepsie ist do servisu a tam ma clovek istotu za par drobnych a za par minut.
Svetla mi trebalo nastavit a bola sobota.Trebalo nastavit aj do stran,tak som sa na to dal len tu na nasej ceste.Najprv som skusil aspon priblizne na stene domu,co sa ale neda.
Takze trvalo mi to sice asi pol hodinu,ale podarilo sa aj do stran a aj vysku.
Ako to viem? bol som na STK,prilozil regloskop,pytam sa ho ci su dobre nastavene vyskovo a aj do stran,zmeral a bolo to ok.
Mozno nahoda,ale minimalne sa to da nastavit na 80% presne.
Samozrejme je najlepsie ist do servisu a tam ma clovek istotu za par drobnych a za par minut.
Logicky by dva svetelné kužele mali byť vzdialené tak ako sú vzdialené svetlomety na aute, ako na obrázku. Horšie je presne identifikovať miesto kde sa kužeľ láme.
Ak by to niekomu pomohlo, prisiel som na to, ako nastavit svetla do stran. Je potrebne mat rovnu cestu a pri nej kolmu stenu s tym, aby sa dalo autom ist az bezprostredne k tej stene (napr. podzemne parkovisko). Treba ist autom presne kolmo na tu stenu a co najblizsie, ako sa len da (vzdialenost oboch svetiel od steny musi byt rovnaka). Najlepsie je zobrat si napr. ciernu izolacku a prilepit kriziky presne tam, kde je stred svetiel, pri sosovkach je to lahsie - krizik nalepime tam, kde su sosovky. Volant musi byt 100% rovno a takto vycuvame na vzdialenost cca 7m od steny. Najlepsie je preistotu odmerat znova ci su svetla rovnako vzdialene od steny. Tam, kde su na stene nalepene tie kriziky, treba nastavit lom svetiel. Co sa vysky tyka, to uz zavisi od konkretneho auta, nakolko zavisi od toho, ako vysoko svetlo na aute je a podla toho sa udava % sklonu svetla. Docital som sa (a v mojom pripade to aj to funguje) ze je dobre pri tej vzdialenosti 7m od steny, aby svietili do vysky cca 10-15cm od okraja skiel na prednych bocnych sverach (cize ako zacina sklo smerom dole cca 10-15cm - odtialto merat po zem a do takej vysky nastavit svetla od zeme na tej stene).
Resp. s vyskou sa pohrat je uz to najmenej, dolezite je to nastavenie do stran a ten popis vyssie funguje. Svetla sa pekne lomia sucasne v strede cesty. Protiiducich neoslnuje a krajnica je pekne osvetlena.
Resp. s vyskou sa pohrat je uz to najmenej, dolezite je to nastavenie do stran a ten popis vyssie funguje. Svetla sa pekne lomia sucasne v strede cesty. Protiiducich neoslnuje a krajnica je pekne osvetlena.
Skor ludom pomoze servis a 3 eura co daju za nastavenie a nie taketo kraviny v podobe nastavovania v podzemnej garazi a obdobne praktiky.