povinné zmluvné poistenie vs. havarijne poistenie
povinné zmluvné poistenie vs. havarijne poistenie
Zdravím, aký je hlavný rozdiel medzi týmito dvoma poistkami? alebo prečo je táto poistka vôbec povinná? môžte mi sem niekto hodiť link kde to je celkom dobre popísané?
Čo som sa dočítal tak pzp hradí všetky škody pri havárii ktoré napácham druhým autám no moje škody na aute to nekryje, a havarijná poistka kryje škody môjho auta, čo čítam tak takmer vo všetkých poisťovaniach je podstata tá istá no chcem mať v tom jasno či tomu dobre rozumiem. Za reakcie vopred ďakujem
Čo som sa dočítal tak pzp hradí všetky škody pri havárii ktoré napácham druhým autám no moje škody na aute to nekryje, a havarijná poistka kryje škody môjho auta, čo čítam tak takmer vo všetkých poisťovaniach je podstata tá istá no chcem mať v tom jasno či tomu dobre rozumiem. Za reakcie vopred ďakujem
Re: povinné zmluvné poistenie vs. havarijne poistenie
rozumies tomu spravnetomas147 napísal:pzp hradí všetky škody pri havárii ktoré napácham druhým autám no moje škody na aute to nekryje, a havarijná poistka kryje škody môjho auta
platí to isté čo sa týka aj újmi na zdravý?
Iba PZP rieši škody spôsobené na majetku a na zdraví ostatných, ale havarijná vo všeobecnosti rieši iba škody na vlastnom aute, zo zdravím nemá nič (jedine ak by nejaká poisťovňa predávala aj nejaký špeciálny balík). Tvoje vlastné zdravie rieši Tvoja zdravotná poisťovňa, v prípade nehody niekde v zahraničí sú rôzne cestovné poistenia.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Doplnim ze vela, ak nie vacsina, havarijnych poistiek riesi aj vandalizmus, pripadne kradeze.
Netušíte, do akej výšky priemerne kryje povinné zmluvné poistenie ujmu na zdraví v prípade nehody? V papieroch od svojej poistky som akurát našiel, že to je kryté, ale nenašiel som už detaily o tom, v akej výške. Je to rádovo v tisíckach alebo desaťtisíckach eur?
-
Jaccobinho
Medium Star
Sú to rádovo milióny eur.Pilifo napísal:Netušíte, do akej výšky priemerne kryje povinné zmluvné poistenie ujmu na zdraví v prípade nehody? V papieroch od svojej poistky som akurát našiel, že to je kryté, ale nenašiel som už detaily o tom, v akej výške. Je to rádovo v tisíckach alebo desaťtisíckach eur?
Pilifo.. pozri webku svojej poisťovne.. ale malo by to byť nejakých 5mil. € pri základnom PZP..
OK, Ďakujem za potvrdenie. Myslím, že informácia o tom, že je to v rádoch miliónov €, mi postačuje.
Každopádne by ma ešte zaujímala nasledovná situácia. Som vinník nehody, pričom som nebol pod vplyvom žiadnych omamných látok, ale spôsobím pritom ujmu na zdraví niekoľkým ľuďom. Vzťahuje sa táto poistka len na ľudí v tom druhom aute alebo aj na posádku môjho auta?
Ide o to, že často vozím ľudí štýlom www.jazdomat.sk a chcem vedieť, že ak by som nedajbože spôsobil nejakú nehodu, pri ktorej by vznikli istým ľuďom trvalé následky, tak som krytý poisťovňou a nemusel by som nikomu do konca života platiť bolestné...
Díky.
Každopádne by ma ešte zaujímala nasledovná situácia. Som vinník nehody, pričom som nebol pod vplyvom žiadnych omamných látok, ale spôsobím pritom ujmu na zdraví niekoľkým ľuďom. Vzťahuje sa táto poistka len na ľudí v tom druhom aute alebo aj na posádku môjho auta?
Ide o to, že často vozím ľudí štýlom www.jazdomat.sk a chcem vedieť, že ak by som nedajbože spôsobil nejakú nehodu, pri ktorej by vznikli istým ľuďom trvalé následky, tak som krytý poisťovňou a nemusel by som nikomu do konca života platiť bolestné...
Díky.
Skúsil som googliť a sú dve verzie..
http://www.allianzsp.sk/skody-na-zdravi ... -kryje-pzp
a druhé:
https://www.netfinancie.sk/casto-kladen ... -odpovede/
konkrétne:
Ale mne sa zdá, že PZP by malo brať do úvahy aj spolujazdcov.. či?
http://www.allianzsp.sk/skody-na-zdravi ... -kryje-pzp
a druhé:
https://www.netfinancie.sk/casto-kladen ... -odpovede/
konkrétne:
Spoiler
Obraciam sa na Vás zo žiadosťou o pomoc, potrebovala by som poradiť ako postupovať v takomto prípade... Mala som dopravnú nehodu, bola som ako spolujazdec a utrpela som dosť vážne zranenia, s ktorých sa liečim ešte stále. Šofér, ktorý dopravnú nehodu spôsobil mal aj poistenie osôb. Šofér, ktorý nehodu zavinil, mi ešte neposkytol žiadne finančné prostriedky ani sa mi neozvali z jeho poisťovne za náhradu škody. Žijem len z nemocenskej dávky, ktorá je vypočítaná z minimálnej mzdy. A preto sú moje financie veľmi obmedzené. A nemôžem navštíviť ani žiadneho právnika pretože mi to financie nedovoľujú. Dopravná nehoda sa ale stala v inom meste a my sme obaja z iného mesta. Už som bola aj na výsluchu, ale od vtedy sa mi nikto neozval, že ako to pokračuje a ja osobne som sa s týmto ešte nestretla takže tiež neviem ako postupovať v takomto prípade... neviem ani či budem potrebovať právnika, či mi ho môže poskytnúť štát. Budem rada ak mi v tejto situácii pomôžete a poradíte.
Najdôležitejším faktorom je, kto zavinil dopravnú nehodu: či šofér vozidla, v ktorom ste cestovali, alebo vodič iného vozidla. O tom musí rozhodnúť polícia. Vás ako účastníka nehody by mali upovedomiť o rozhodnutí, ak tak neurobili, požiadajte ich o to, ako účastník konania. Teoreticky je možné, že o vinníkovi nehody rozhodne až súd, pokiaľ niektorý z vodičov nebude s rozhodnutím polície súhlasiť. Ak nehodu zavinil vodič iného motorového vozidla, zaplatí vám náhrady za poškodenie zdravia jeho poisťovňa, v ktorej má uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Ak neviete, v ktorej poisťovni má vinník nehody PZP, ľahko to zistíte na stránke http://www.skp.sk – stačí ak zadáte poznávaciu značku jeho vozidla. Tú by ste mali ale vedieť aj zo záznamu šetrenia na polícii. Obráťte sa potom na príslušnú poisťovňu škodcu (vinníka nehody) so žiadosťou o vyplatenie škôd na zdraví z jeho zákonného poistenia. Výšku celkovej náhrady za poškodenie zdravia, príp. následkov síce poisťovňa škodcu stanoví až po ukončení vašej doby liečenia a stanovenia celkového poškodenia a trvalých následkov, ale môžete ju požiadať o vyplatenie napr. 50% zálohy, čomu obvykle poisťovňa vyhovie. Ak nehodu zavinil vodič vozidla, v ktorom ste boli vy a ten má havarijné poistenie s úrazovým pripoistením spolujazdcov (sedadiel vo vozidle), alebo iné samostatné poistenie osôb vo vozidle, môžete si náhradu škody uplatňovať v jeho poisťovni. Musíte však vedieť, o akú poisťovňu ide, príp. číslo poistnej zmluvy pre poistenie sedadiel. Podobne aj v tomto prípade môžete požiadať poisťovňu o zálohu na poistné plnenie, musíte však poisťovni poslať policajný záznam o nehode a lekársku správu. Ak vám vodič, ktorý nehodu spôsobil alebo aj vodič vozidla, v ktorom ste sa ako spolujazdec viezli a ktorý má spomínané poistenie sedadiel, odmietol poskytnúť informácie o svojom poistení alebo inak pomáhať riešiť vaše nároky zo zdravotného poškodenia, môžete sa obrátiť na Centrum odškodnenia VOTUM, ktoré pomáha osobám poškodeným na zdraví pri dopravných nehodách a odborne ich zastupuje v procese získania finančného odškodnenia. Je to špecializovaná spoločnosť práve pre takéto prípady, kedy má osoba, ktorej vznikla ujma na zdraví, problémy uplatniť si nároky. Viac sa dozviete na http://www.odskodnenie.sk. V takomto prípade nemusíte mať právnika: jednak spoločnosť VOTUM disponuje tímom právnikov a znalcov a rieši z vás dlhý a zložitý proces dokazovania, ona zálohovo hradí celý proces zastupovania a zároveň si odmenu uplatňuje len v prípade úspechu. Štát vám sám od seba žiadneho právnika nedá.
Najdôležitejším faktorom je, kto zavinil dopravnú nehodu: či šofér vozidla, v ktorom ste cestovali, alebo vodič iného vozidla. O tom musí rozhodnúť polícia. Vás ako účastníka nehody by mali upovedomiť o rozhodnutí, ak tak neurobili, požiadajte ich o to, ako účastník konania. Teoreticky je možné, že o vinníkovi nehody rozhodne až súd, pokiaľ niektorý z vodičov nebude s rozhodnutím polície súhlasiť. Ak nehodu zavinil vodič iného motorového vozidla, zaplatí vám náhrady za poškodenie zdravia jeho poisťovňa, v ktorej má uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Ak neviete, v ktorej poisťovni má vinník nehody PZP, ľahko to zistíte na stránke http://www.skp.sk – stačí ak zadáte poznávaciu značku jeho vozidla. Tú by ste mali ale vedieť aj zo záznamu šetrenia na polícii. Obráťte sa potom na príslušnú poisťovňu škodcu (vinníka nehody) so žiadosťou o vyplatenie škôd na zdraví z jeho zákonného poistenia. Výšku celkovej náhrady za poškodenie zdravia, príp. následkov síce poisťovňa škodcu stanoví až po ukončení vašej doby liečenia a stanovenia celkového poškodenia a trvalých následkov, ale môžete ju požiadať o vyplatenie napr. 50% zálohy, čomu obvykle poisťovňa vyhovie. Ak nehodu zavinil vodič vozidla, v ktorom ste boli vy a ten má havarijné poistenie s úrazovým pripoistením spolujazdcov (sedadiel vo vozidle), alebo iné samostatné poistenie osôb vo vozidle, môžete si náhradu škody uplatňovať v jeho poisťovni. Musíte však vedieť, o akú poisťovňu ide, príp. číslo poistnej zmluvy pre poistenie sedadiel. Podobne aj v tomto prípade môžete požiadať poisťovňu o zálohu na poistné plnenie, musíte však poisťovni poslať policajný záznam o nehode a lekársku správu. Ak vám vodič, ktorý nehodu spôsobil alebo aj vodič vozidla, v ktorom ste sa ako spolujazdec viezli a ktorý má spomínané poistenie sedadiel, odmietol poskytnúť informácie o svojom poistení alebo inak pomáhať riešiť vaše nároky zo zdravotného poškodenia, môžete sa obrátiť na Centrum odškodnenia VOTUM, ktoré pomáha osobám poškodeným na zdraví pri dopravných nehodách a odborne ich zastupuje v procese získania finančného odškodnenia. Je to špecializovaná spoločnosť práve pre takéto prípady, kedy má osoba, ktorej vznikla ujma na zdraví, problémy uplatniť si nároky. Viac sa dozviete na http://www.odskodnenie.sk. V takomto prípade nemusíte mať právnika: jednak spoločnosť VOTUM disponuje tímom právnikov a znalcov a rieši z vás dlhý a zložitý proces dokazovania, ona zálohovo hradí celý proces zastupovania a zároveň si odmenu uplatňuje len v prípade úspechu. Štát vám sám od seba žiadneho právnika nedá.
Ďakujem za snahu, brm. Skúsim pogoogliť aj ja, sem som to hádzal skôr kvôli tomu, či niekto nemá osobnú skúsenosť s niečím podobným...
Ničmenej to, či je ujma na zdraví spolujazdcov krytá z PZP, by ma stále zaujímalo. V tej odpovedi, ktorú sem brm hodil, je stále spomínané havarijné poistenie s pripoistením, ktoré nemám, mám len klasické PZP, takže si nie som istý tým krytím.
Ničmenej to, či je ujma na zdraví spolujazdcov krytá z PZP, by ma stále zaujímalo. V tej odpovedi, ktorú sem brm hodil, je stále spomínané havarijné poistenie s pripoistením, ktoré nemám, mám len klasické PZP, takže si nie som istý tým krytím.
Ale v tom prvom linku sa píše, že stopári sú krytí z PZP.. takže neviem.. 
Máš pravdu, v tom prvom linku je jednoznačne napísané, že ujmy na zdraví pre stopárov sú kryté z PZP majiteľa vozidla v prípade, že spôsobí nehodu. Takže si myslím, že sa to dá aplikovať aj na môj prípad, v ktorom nie sú spolujazdci štandardní stopári.
-
Fabo
Hardcore addict
Nie je lepsie napisat na vlastnu poistovnu?
Jasné, zajtra skúsim zavolať na helpdesk, tak sem potom hodím to, čo mi povedia.