Planovane zastaravanie
Re: Planovane zastaravanie
vladenko007 - pocuval si to, aspon cast, oplati sa pocuvat to 2 hodiny?
-
vladenko007
VIP
Jasne že som to počúval a celé. Nikdy nepridávam bez toho aby som to najprv vypočul.
beardie - sorry, ale vacsiu.. sprostost som uz dlho necital na tuto temu. To ze spominaju cenu je casty argument, ale akokolvek to porovnavat s POTRAVINAMI? Ved pri potravinach je trvanlivost bezpredmetna, pecivo ci maso ma velmi obmedzenu trvanlivost a to kazdy vie, tam to funguje naopak, co vydrzi kratko, cerstve maso, pecivo, zelenina, je vacsinou velmi kvalitne, to co vydrzi roky, vacsinou obsahuje aj desiatky E-cok a roznych konzervantov, sladidiel a inych nahrad ktore su casto rovnako skodlive alebo este viac ako klasicky cukor napriklad, ale to je na inu temu...
Francuzski poslanci su tiez taki sprosti, aj vsetci opravari ktori sa odvazili povedat pravdu aj pred kamerou, ktori sa s tym stretavaju denne, ktori to UKAZALI na kameru, stovky zakaznikov ktori maju konkretne pripady, DOKAZANE pocitadla v tlaciarniach, USVEDCENY APPLE v kauze ipod - za co bol Apple odsudeny a dostal pokutu a sudny prikaz aby to napravil, toto teraz BEZTRESTNE robia vsetci ostatni, len zvysili zivotnost baterie na 2 roky a uz je to legalne...
Francuzski poslanci su tiez taki sprosti, aj vsetci opravari ktori sa odvazili povedat pravdu aj pred kamerou, ktori sa s tym stretavaju denne, ktori to UKAZALI na kameru, stovky zakaznikov ktori maju konkretne pripady, DOKAZANE pocitadla v tlaciarniach, USVEDCENY APPLE v kauze ipod - za co bol Apple odsudeny a dostal pokutu a sudny prikaz aby to napravil, toto teraz BEZTRESTNE robia vsetci ostatni, len zvysili zivotnost baterie na 2 roky a uz je to legalne...
to o tych kolacoch, to bola ironia 
Nezda sa mi to, aj ked som to prebehol pomerne rychlo, neda sa to citat, zacitujem este:
"Pritom kvalita produktov, ktoré používame, za posledných dvadsať rokov neskutočne vzrástla. Len si spomeňte v akých autách sme sa vozili, ako vyzerali vlaky, aké kuchynské spotrebiče sme používali, ako vyzerali telefóny..."
Tak postupne, napr. auta sa zmenili velmi malo, 4 kolesa, benzin, manual, zmenilo sa to, ze ked sa pokazi suciastka za par Eur, musi sa vymenit cely blok za 2000€, ked vyhori ziarovka, treba ist do servisu kde musia rozobrat polku auta aby ju vymenili, domyslite si cenu ziarovky a tej komplet vymeny v servise. Inak na temu auta je vela kazitok, hladajte, zacat mozete odkazmi v prvom prispevku tejto temy.
Kuchynske spotrebice - pracka ci chladnicka, mraznicka vyzera prakticky rovnako, chladi/mrazi prakticky rovnako, len s tym rozdielom, ze mnohe stare ktore maju desiatky rokov stale funguju a nove vydrzia tak 2-5 rokov, aj v tejto teme niekto pisal ze museli menit uz asi 3x, pracka ci chladnicka, nechce sa mi to hladat. Kde je ta "vzrastajuca kvalita"??
"Pritom kvalita produktov, ktoré používame, za posledných dvadsať rokov neskutočne vzrástla. Len si spomeňte v akých autách sme sa vozili, ako vyzerali vlaky, aké kuchynské spotrebiče sme používali, ako vyzerali telefóny..."
Tak postupne, napr. auta sa zmenili velmi malo, 4 kolesa, benzin, manual, zmenilo sa to, ze ked sa pokazi suciastka za par Eur, musi sa vymenit cely blok za 2000€, ked vyhori ziarovka, treba ist do servisu kde musia rozobrat polku auta aby ju vymenili, domyslite si cenu ziarovky a tej komplet vymeny v servise. Inak na temu auta je vela kazitok, hladajte, zacat mozete odkazmi v prvom prispevku tejto temy.
Kuchynske spotrebice - pracka ci chladnicka, mraznicka vyzera prakticky rovnako, chladi/mrazi prakticky rovnako, len s tym rozdielom, ze mnohe stare ktore maju desiatky rokov stale funguju a nove vydrzia tak 2-5 rokov, aj v tejto teme niekto pisal ze museli menit uz asi 3x, pracka ci chladnicka, nechce sa mi to hladat. Kde je ta "vzrastajuca kvalita"??
Nekupuj odpad, budeš mať kvalitu
Lenze VSETKO je ODPAD, dnes nemame na vyber, napr. tlaciarne maju kartel, podobne to maju vsetci, uz aj high-end sa robi na jedno pouzitie, dobrym prikladom je ten ipod, vies si predstavit vyssiu triedu ako predrazene jablko?
Inak som nasiel zaujimavy komentar, presny povod nepoznam...
"Jak funguje plánované zastarávání Plánované zastarávání není výmyslem 21. století, ale v určitých formách existuje již přes sto let. V roce 1932 publikoval Američan Bernard London pozoruhodný spis nazvaný Konec hospodářské krize pomocí plánovaného zastarávání. London se v něm zasazoval o to, aby trvanlivost všech výrobků, od automobilů přes obuv až po budovy, byla určena předem a aby občané byli pod vysokými pokutami nuceni toto zboží po jejím uplynutí odevzdat zpátky k likvidaci. Koupí nového tak měli zaručit koloběh výroby a udržení pracovních míst. Ačkoliv návrh ve své době nebyl přijat, koncept plánovaného zastarávání se po válce stal základem boomu světové ekonomiky založené na rychlé spotřebě. Spolehlivé výrobky s dlouhou životností začaly postupně nahrazovat šmejdy na krátké (či jen jediné) použití. Výrobci napříč odvětvími totiž zjistili, že nejvíce vydělají na modelu "čím horší kvalita výrobků, tím nižší náklady, vyšší prodej a větší tržby". V roce 1954 rozšířil americký průmyslový inženýr Brooks Stevens koncept plánovaného zastarávání o novou, takzvanou morální dimenzi – zákazníky je nutné motivovat k tomu, aby sami odkládali ještě funkční výrobky a kupovali nové pod taktovkou neustále se měnícího designu. Stevensova dodnes platná marketingová strategie zněla "vštípit zákazníkovi touhu vlastnit něco trošku novějšího, trošku lepšího o trošku dříve, než by bylo nutné"."
Inak som nasiel zaujimavy komentar, presny povod nepoznam...
"Jak funguje plánované zastarávání Plánované zastarávání není výmyslem 21. století, ale v určitých formách existuje již přes sto let. V roce 1932 publikoval Američan Bernard London pozoruhodný spis nazvaný Konec hospodářské krize pomocí plánovaného zastarávání. London se v něm zasazoval o to, aby trvanlivost všech výrobků, od automobilů přes obuv až po budovy, byla určena předem a aby občané byli pod vysokými pokutami nuceni toto zboží po jejím uplynutí odevzdat zpátky k likvidaci. Koupí nového tak měli zaručit koloběh výroby a udržení pracovních míst. Ačkoliv návrh ve své době nebyl přijat, koncept plánovaného zastarávání se po válce stal základem boomu světové ekonomiky založené na rychlé spotřebě. Spolehlivé výrobky s dlouhou životností začaly postupně nahrazovat šmejdy na krátké (či jen jediné) použití. Výrobci napříč odvětvími totiž zjistili, že nejvíce vydělají na modelu "čím horší kvalita výrobků, tím nižší náklady, vyšší prodej a větší tržby". V roce 1954 rozšířil americký průmyslový inženýr Brooks Stevens koncept plánovaného zastarávání o novou, takzvanou morální dimenzi – zákazníky je nutné motivovat k tomu, aby sami odkládali ještě funkční výrobky a kupovali nové pod taktovkou neustále se měnícího designu. Stevensova dodnes platná marketingová strategie zněla "vštípit zákazníkovi touhu vlastnit něco trošku novějšího, trošku lepšího o trošku dříve, než by bylo nutné"."
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
s prepáčením, ale mám doma dve sušičky jedna má 10 rokov a idem ju predávať a druhá má asi 4 roky ale stále sa jej nechce do šrotu, detto asi mám šťastie na laptopy, elektroniku a podobne. Teraz zaťukám na drevo ale v aute mám osram žiarovky a sú tam už snáď 2 roky a furt svietia. Keď som tam kupoval pár centové z tesca tak som ich menil ako na bežiacom páse ale tieto mrchy držia, čiže hej kvalita produktov ide hore len si treba priplatiť. Na margo apple, to je kapitola sama o sebe a ľudia čo to kupujú tiež, to platí aj o super drahých telefónoch od SG, ale to je na inú debatu. Súhlasím s názorom ''pána pekára'', kazátka majú ľudia v hlave. A s čím môžem s vami jedine súhlasiť, že áno montujú sa kazítka zámerne, ale zámer je zníženie výrobnej ceny a tým vačší profit spoločnosti, ako inak by ozajstný výrobcovia mohli konkurovať pseudovýrobcom ako napr BEKO. Národ je tupí, uvidí práčku za 199€ a isto si nekúpi niečo rozumné za 500€ i keď poriadna práčka je na 10 rokov. A potom po kúpe lacnýh produktov ľudia vyplakávajú, že existujú kazítka bo najlacnejšia práčka sa mi pokazila. Takisto značka samsung v spojení biela technika, čo čakáte od výrobcov telefónov, nablízkané čačky s dispejom a featurkami ktoré aj tak nikto nevyužije, hlavne, že to tam je, ale samsung nikdy nevyrábal bielu techniku, oni to ešte nemajú omakané a majú na<-> stratégiu, takže tam nemôžeš čakať od práčky samsung, že to vydrží.
Jediné čo sa mi rozsypalo je fritúra a to ešte v záruke, ale kúpil som ju snáď za 10€ takže od nej ani nič nečakám. Viacmenej funguje, len sa trošku pokrútila.
Btw prečo sa táto téma nezlúči s témou konšpirácie naše každonenné? Tam by ste sa mali o čom baviť, by ste boli aspoň na rovnakej vlnovej úrovni.
Je mi jasné, že 90% zástancov tejto témi si nedá ani námahu dočítať tento post a bude rovno karmovať ale na to vám z vysoka prdím a zvyšných 10% si to možno aj dočíta ale aj tak si budú mlieť to svoje, viacmenej mi len ide o to tu trošku nasrať pánov konšpirátov
(*and grabs popcorn*) 
Jediné čo sa mi rozsypalo je fritúra a to ešte v záruke, ale kúpil som ju snáď za 10€ takže od nej ani nič nečakám. Viacmenej funguje, len sa trošku pokrútila.
Btw prečo sa táto téma nezlúči s témou konšpirácie naše každonenné? Tam by ste sa mali o čom baviť, by ste boli aspoň na rovnakej vlnovej úrovni.
Je mi jasné, že 90% zástancov tejto témi si nedá ani námahu dočítať tento post a bude rovno karmovať ale na to vám z vysoka prdím a zvyšných 10% si to možno aj dočíta ale aj tak si budú mlieť to svoje, viacmenej mi len ide o to tu trošku nasrať pánov konšpirátov
hrban - Tak po prve, nemam zaujem davat karmu, je to tvoj nazor a skusenost, ktoru akceptujem, ale ty by si mohol byt tiez menej povrchny, ja som napisal mnoho prikladov, dokazanych pripadov, v tejto teme aj vlastnych skusenosti, nie je to len o cene, su high-end kvalitky a high-end srot, rovnako lacne veci su odpadove a tiez kvalitne, budik s premietanim na stenu z lidlu za 150 korun mi vydrzal 10 rokov, potom odisla len ziarovka, ktora sa neda vymenit, vsetko je lepene, ale ostatne funkcie stale funguju.
K tym prackam, pozri si aj nejake dokumenty, prave pridavna zbytocna elektronika, el. displej na prackach je casto tym kazitkom a je castejsie pri drahsich prackach. Samozrejme neplati to, ze vsetci vyrobcovia pouzivaju kazitka, nie vzdy funguju tak ako je naplanovane, nie kazdy pouziva vyrobky rovnako, takze je normalne ze niekto ma pozitivne skusenosti a iny negativne...
Inak je zaujimave ze odporcovia tohto problemu nikdy nereaguju na konkretne pripady, napr. ziarovka fungujuca 100 rokov a dnesne ziarovky fungujuce sotva par mesiacov.
K tym prackam, pozri si aj nejake dokumenty, prave pridavna zbytocna elektronika, el. displej na prackach je casto tym kazitkom a je castejsie pri drahsich prackach. Samozrejme neplati to, ze vsetci vyrobcovia pouzivaju kazitka, nie vzdy funguju tak ako je naplanovane, nie kazdy pouziva vyrobky rovnako, takze je normalne ze niekto ma pozitivne skusenosti a iny negativne...
Sorry, toto sa ti v mojom pripade nepodarilo, mam toho o teme nacitaneho dost vela, mam vela vlastnych skusenosti, rozhodne som si isty, ze nejde o konspiraciu."viacmenej mi len ide o to tu trošku nasrať pánov konšpirátov"
Inak je zaujimave ze odporcovia tohto problemu nikdy nereaguju na konkretne pripady, napr. ziarovka fungujuca 100 rokov a dnesne ziarovky fungujuce sotva par mesiacov.
stale o tom apple. mas daky ich produkt?
ja som kupil macbook o rok skor ako kamarat svoje low-end dellko. kym s mojim predrazenym zariadenim, ktore by malo byt napachate kazitkami som nemal ziaden HW problem. on musel menit disk kazdeho polroka, a tyzden po konci zaruky mu prdla aj MB
iphone detto.
ja som kupil macbook o rok skor ako kamarat svoje low-end dellko. kym s mojim predrazenym zariadenim, ktore by malo byt napachate kazitkami som nemal ziaden HW problem. on musel menit disk kazdeho polroka, a tyzden po konci zaruky mu prdla aj MB
iphone detto.
Zase tocis dookola o 1 výrobku. Štatisticky je to úplne zanedbateľné
ja sa tiez pridavamk tym co tvrdia ze "kazitka" su nezmysel. Jednak z vlastnej skusenosti, pretoze sa mi veci kazia menej ako by som chcel /mal by som aspon dovod si kupit novy model po ktorom pokukujem
/. Za druhe je to este jeden dovod: hypoteticky predpokladajme ze kazitka existuju, V tom pripade ale idu vyrobcovia sami proti sebe. Preco? Pretoze ked sa spotrebitelovi pokazi vyrobok znacky XY, tak je malopravdepodobne ze si kupi znovu tu istu firmu. Z dovodu toho ze bude na tu firmu mierne nabruseny ze vyrobila smejd ale hlavne preto ze v dnesnej dobe mas ponuku na trhu doslova desiatok roznych znaciek tak preco by si sa mal viazat prave iba na jednu jedinu? Kazitka su konšpiračka ako kazda ina, proste nezmysel, to co niekto povazuje za kazitka su v skutocnosti iba lacne suciastky na ktorych chce vyrobca usetrit.
-
Fabo
Hardcore addict
Clovece ty si aky idiot?Dreamer napísal:Nezda sa mi to, aj ked som to prebehol pomerne rychlo, neda sa to citat, zacitujem este:
Sadni si do favorita a povoz sa a sadni si do noveho golfa a povoz sa, a povedz este raz, ze auta sa zmenili velmi malo...
Samsung vyraba vsetko mozne, aj auta, len u nas sa znacka rozsirila vo vacsom aj s telefonmi.hrban napísal:Takisto značka samsung v spojení biela technika, čo čakáte od výrobcov telefónov, nablízkané čačky s dispejom a featurkami ktoré aj tak nikto nevyužije, hlavne, že to tam je, ale samsung nikdy nevyrábal bielu techniku, oni to ešte nemajú omakané a majú na<-> stratégiu, takže tam nemôžeš čakať od práčky samsung, že to vydrží.
-
hrban
Addict
O samsungu viem, že robia všetko možné, ale nejak tej ich bielej elektronike neverím, proste nie sú na trhu v tomto tak dlho ako iný výrobcovia, plus ich práčka je viac telefón ako práčka. Od SG mám telku, monitor a s nimi som spokojný, ale sporák alebo práčku by som asi nechcel.
Ohľadom áut, je pravda, že tam sa fakt po roku 2000 spravili mierne úpravy. Príklad octavia I a octavia II, kým som mal octavku I tak mi prdla cievka ABS čidla, malý kovový krúžok na náboji kolesa podľa ktorého čidlo merá otáčky, vtedy stál tento krúžok pár €, teraz sa mi na OctavkeII stalo čosi podobné, ale tento krúžok sa samostatne nedá meniť, treba meniť celý náboj, čo je 38€. častokrát sa nedá meniť iba ložisko alebo čap, lebo je všetko napevno zalisované. Ale zas mám o to menej roboty a viem, že ok ten náboj má už sedem rokov má nalietaných 200k KM pravdepodobne by aj tak čoskoro začal robiť neplechu. Tak ho vymením celý a mám pokoj. Dôvod ale nie je, že by sa výrobca snažil vytiahnúť viac peňazí zo zákazníka. Keďže som sa pohyboval v automobilovom priemysle, viem ako to je s náhradmými dielmi. Predstav si, že koncern vw audi má 100 modelov áut, na ktoré musí dodávať náhradné diely, tým, že spoja 10 dielov do jedného, sa ušetria nehorázne peniaze, nakoľko nemusia produkovať každú blvosť po jednom, nemusia toľko toho skladovať, technologicky sa produkuje takáto ''spojená'' časť oveľa rýchlejšie, tým pádom je výsledný zlepenec lacnejší. Keď si spočítaš 100 áut, (neviem či to ešte na takýto koncern nie je málo) do toho na každé auto 1000 súčiastok, tak šetrenie pár centov na súčiastke je ohromný balík, plus skladovanie, (ako dielov tak aj foriem, fréz, a celkovej techniky potrebnej na výrobu) tak si na enormnom šetrení, tak to je dôvod, prečo sa pri pokazenej prkotine mení celý kus. (a nehovoriac o tom, že blbca vždy v garáži natiahnú o pekný balík samotní mechanici, kde vymenia tyčky stabilizátora pre odstránenie závady ale popritom pomenia polku dobrého podvozku aby si zarobili.) Čiže toľko k autám.
A k tomu, aby firmy predávali sa používajú iné páky, napr TomTom, ti da k navigácií doživotné mapy, doživotné info o zápchách a nehodách a uzávierkách ciest, ale to doživotné znamená, pokým neskončia s produkciou a podporovaním daného modelu, potom hasne to doživotné, takto si čo 5 rokov pritiahnú zákazníkov aby si kúpili ich navigácie, lebo boli spokojný s funkciami, ale skončilo im to ''doživotné'' a chcú to znova. Nepotrebujú montovať kazítka, bo by potom zákazník po dvoch takýchto navigáciách šiel do Garminu a to sa TomTom-u neoplatí.
Ohľadom áut, je pravda, že tam sa fakt po roku 2000 spravili mierne úpravy. Príklad octavia I a octavia II, kým som mal octavku I tak mi prdla cievka ABS čidla, malý kovový krúžok na náboji kolesa podľa ktorého čidlo merá otáčky, vtedy stál tento krúžok pár €, teraz sa mi na OctavkeII stalo čosi podobné, ale tento krúžok sa samostatne nedá meniť, treba meniť celý náboj, čo je 38€. častokrát sa nedá meniť iba ložisko alebo čap, lebo je všetko napevno zalisované. Ale zas mám o to menej roboty a viem, že ok ten náboj má už sedem rokov má nalietaných 200k KM pravdepodobne by aj tak čoskoro začal robiť neplechu. Tak ho vymením celý a mám pokoj. Dôvod ale nie je, že by sa výrobca snažil vytiahnúť viac peňazí zo zákazníka. Keďže som sa pohyboval v automobilovom priemysle, viem ako to je s náhradmými dielmi. Predstav si, že koncern vw audi má 100 modelov áut, na ktoré musí dodávať náhradné diely, tým, že spoja 10 dielov do jedného, sa ušetria nehorázne peniaze, nakoľko nemusia produkovať každú blvosť po jednom, nemusia toľko toho skladovať, technologicky sa produkuje takáto ''spojená'' časť oveľa rýchlejšie, tým pádom je výsledný zlepenec lacnejší. Keď si spočítaš 100 áut, (neviem či to ešte na takýto koncern nie je málo) do toho na každé auto 1000 súčiastok, tak šetrenie pár centov na súčiastke je ohromný balík, plus skladovanie, (ako dielov tak aj foriem, fréz, a celkovej techniky potrebnej na výrobu) tak si na enormnom šetrení, tak to je dôvod, prečo sa pri pokazenej prkotine mení celý kus. (a nehovoriac o tom, že blbca vždy v garáži natiahnú o pekný balík samotní mechanici, kde vymenia tyčky stabilizátora pre odstránenie závady ale popritom pomenia polku dobrého podvozku aby si zarobili.) Čiže toľko k autám.
A k tomu, aby firmy predávali sa používajú iné páky, napr TomTom, ti da k navigácií doživotné mapy, doživotné info o zápchách a nehodách a uzávierkách ciest, ale to doživotné znamená, pokým neskončia s produkciou a podporovaním daného modelu, potom hasne to doživotné, takto si čo 5 rokov pritiahnú zákazníkov aby si kúpili ich navigácie, lebo boli spokojný s funkciami, ale skončilo im to ''doživotné'' a chcú to znova. Nepotrebujú montovať kazítka, bo by potom zákazník po dvoch takýchto navigáciách šiel do Garminu a to sa TomTom-u neoplatí.
To som uz vysvetloval, KARTEL, ved v tom dokumente boli aj konkretne dokumenty, dokonca kto vyrobil vyrobok ktory vydrzal dlhsie ako je urcene, tak musel platit pokutu, toto podpisali velke firmy, ved to je dokaz, mozno dnes je ten kartel bez zmluv, ale je tu.gogo956 napísal:Pretoze ked sa spotrebitelovi pokazi vyrobok znacky XY, tak je malopravdepodobne ze si kupi znovu tu istu firmu.
Priklad preco sa im to oplati:
A) Janovi sa nepokazi HP tlaciaren, Igorovi sa nepokazi Epson - HP nezarobi, Epson nezarobi.
B) Janovi sa pokazi HP tlaciaren, Igorovi sa pokazi Epson , Jano kupi Epson , Igor kupi HP - HP zarobi, Epson zarobi.
Fabo - mohol by som na to reagovat, ale takym stylom ja nekomunikujem, nadavat niekomu ked ma iny nazor.
hrban - tak vlastne si priznal kazitka v autach, ale robis sa ze si slepy a nevidis to, ved tie suciastky nemusia byt pre kazde auto rozne, je to ako s akumulatormi vo fotakoch, kazda znacka ma vlastne a este kazdy model znacky ma vlastny, podobne mobily, po par rokoch sa uz neda kupit akumulator do starsieho modelu, ako na tom usetria? Ak by spravili univerzalne, mohli by ich dodat tam kde je potrebne, takto sa pre 1 model vypreda a pre iny to zbytocne skladuju. Ved mobily aj fotaky su uplne rovnake placky, pozrite sa niekedy v nayke, kludne by stacilo niekolko malo standardnych velkosti pre vsetky fotaky.
K navigaciam, opat si priznal kazitko, ved to nemusi byt suciastka, ukoncenie vyroby a podpory, ak je dana na iste obdobie, je vlastne kazitko, resp. planovane zastaravanie, planovane a zamerne. K zvysku, ze by zakaznik zmenil znacku, plati to iste co v priklade s tlaciarnami vyssie.
tak nam teda porad, co mame robit, pan odbornik 
k tlaciarnam: moze si kupit Brother alebo nejakeho ineho vyrobcu, ktory v karteli nie je, ty ako clovek znaly problematiky urcite vies, ktori vyrobcovia v karteli su a ktori nie
k tym autam: citanie s porozumenim ti nejde, takze to zhrniem - ide o naklady
k navigaciam: "dozivotna" takto funguje vzdy a na kazdy vyrobok, skoncenim podpory totiz ten vyrobok doziva, minimalne pre vyrobcu, ak sa s tym chce drbat niekto zadarmo, vacsinou moze
k tlaciarnam: moze si kupit Brother alebo nejakeho ineho vyrobcu, ktory v karteli nie je, ty ako clovek znaly problematiky urcite vies, ktori vyrobcovia v karteli su a ktori nie
k tym autam: citanie s porozumenim ti nejde, takze to zhrniem - ide o naklady
k navigaciam: "dozivotna" takto funguje vzdy a na kazdy vyrobok, skoncenim podpory totiz ten vyrobok doziva, minimalne pre vyrobcu, ak sa s tym chce drbat niekto zadarmo, vacsinou moze
1.)zalozit firmu co vyraba produkty bez kurv****
2.) spravit masivnu kampan a rozbit trh!
3.) ????
4.) PROFIT!
2.) spravit masivnu kampan a rozbit trh!
3.) ????
4.) PROFIT!
beardie - ja sa za odbornika nepovazujem, tlaciarne su v karteli udajne vsetky, mozno nejaky vyrobca ktory robi pre zdravotnictvo a pod. nie je, ak by existovala tlaciaren bez kazitka, je mozne ze cena je tak vysoka, ze sa to neoplati beznemu uzivatelovi. K tomu ze nejde vyrobit lacnu tlaciaren, mozne to je, ved staci SW ktory vynuluje to pocitadlo a funguje bez problemov dalej, to je dokaz ze sa da vyrobit lacna a spolahliva tlaciaren, no dnes uz su aj ine druhy kazitok v tlaciarniach, su v elektronike a nedaju sa tak lahko opravit, prakticky sa opravit nedaju vobec, o tom vsetkom hovorili opravari v tych dokumentoch, ze vytlaci stranky v zlej kvalite, alebo len polovicu strany.
K autam - tebe tiez citanie nejde, ja som to velmi dobre vysvetlil, ak by nepouzivali tak rozne suciastky, naklady by mali nizsie a efektivita by bola vyssia, potrebovali by aj menej priestoru na nahradne diely, ak by nemuseli skladovat suciastky zvlast pre kazdy jeden model auta.
Navigacie - dozivotne zaruky su (skoro) vzdy podvod, tebe to pride normalne, mne nie.
lumir - to nejde...
- po prve, ludia su sprosti, kupia si radsej lacnejsi vyrobok
- po druhe, ludia su hlupi, kupia si novy vyrobok aj ked ho nepotrebuju, len preto ze je krajsi, alebo ma o desatinu vacsi displej, ci viac ram, viac dpi a pod.
- po tretie, ludia su nedovercivi, tazko rozoznaju dozivotnu a "dozivotnu" zaruku a verit uz nebudu nikomu
Aby to fungovalo, musi to byt osetrene zakonmi, dobrymi, no pochybujem ze niekto odhadne ako dlho moze/mala by vydrzat chladnicka ci pracka, tiez nie kazdy ich pouziva rovnako, mozno prave pocitadla by pomohli, ale viditelne, ako na autach, zaruka by bola aj na pocet pouziti, no opat je mozne zneuzitie.
K autam - tebe tiez citanie nejde, ja som to velmi dobre vysvetlil, ak by nepouzivali tak rozne suciastky, naklady by mali nizsie a efektivita by bola vyssia, potrebovali by aj menej priestoru na nahradne diely, ak by nemuseli skladovat suciastky zvlast pre kazdy jeden model auta.
Navigacie - dozivotne zaruky su (skoro) vzdy podvod, tebe to pride normalne, mne nie.
lumir - to nejde...
- po prve, ludia su sprosti, kupia si radsej lacnejsi vyrobok
- po druhe, ludia su hlupi, kupia si novy vyrobok aj ked ho nepotrebuju, len preto ze je krajsi, alebo ma o desatinu vacsi displej, ci viac ram, viac dpi a pod.
- po tretie, ludia su nedovercivi, tazko rozoznaju dozivotnu a "dozivotnu" zaruku a verit uz nebudu nikomu
Aby to fungovalo, musi to byt osetrene zakonmi, dobrymi, no pochybujem ze niekto odhadne ako dlho moze/mala by vydrzat chladnicka ci pracka, tiez nie kazdy ich pouziva rovnako, mozno prave pocitadla by pomohli, ale viditelne, ako na autach, zaruka by bola aj na pocet pouziti, no opat je mozne zneuzitie.
Dreamer
pozrel som si ake znacky ma aktualne v ponuke napr len taka Alza:
Televizory: 19 znaciek
Mobily: 48 znaciek
atd. Pritom samozrejme musime brat do uvahy ze na celom svete je znaciek a firiem mnoho,mnoho nasobne viacej. To nam chces povedat ze sa vsetcia dohodli?
Nehovoriac o tom, ze sa mi zda dost nelogicke, ze co vlastne z toho firma A ma ked si zakaznik kupi vyrobok firmy B, lebo to posilnuje poziciu konkurenta- velmi rozumne to nieje 
pozrel som si ake znacky ma aktualne v ponuke napr len taka Alza:
Televizory: 19 znaciek
Mobily: 48 znaciek
atd. Pritom samozrejme musime brat do uvahy ze na celom svete je znaciek a firiem mnoho,mnoho nasobne viacej. To nam chces povedat ze sa vsetcia dohodli?