mzda - danenie - rada
mzda - danenie - rada
zdravim
mam dva prijimi:
1. trvaly pracovny pomer, praca na plny uvazok (160h), zamestanec.
2. dohoda o vykonani prace (rozne odrobene hodiny, min. 30h/mesiac)
z obidvoch prijmov mi odchadzaju dane. - resp. odvody.
je mozne dosiahnut ze odvody budem platit iba z jedneho prijmu a druhu mzdu budem mat v plnej sume?
ak vie niekto poradit.
mam dva prijimi:
1. trvaly pracovny pomer, praca na plny uvazok (160h), zamestanec.
2. dohoda o vykonani prace (rozne odrobene hodiny, min. 30h/mesiac)
z obidvoch prijmov mi odchadzaju dane. - resp. odvody.
je mozne dosiahnut ze odvody budem platit iba z jedneho prijmu a druhu mzdu budem mat v plnej sume?
ak vie niekto poradit.
Re: mzda - danenie - rada
Nie je to mozne.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Odvody sa platia na zaklade prijmu, nie toho co kde robis. Jedina vynimka je, ked si poistenec statu (student, nezamestnany a pod.) tak si do nejakej hodnoty oslobodeny. Takze to nie je o tom ze z akeho zdroja prijmu platis odvody (a dane), ale z celkoveho prijmu.
Vynimka je ked mas pasivny prijem (napr. autorska odmena ktora ti plynie postupne z predaja napisanej knihy)
Vynimka je ked mas pasivny prijem (napr. autorska odmena ktora ti plynie postupne z predaja napisanej knihy)
Jediné riešenie je, ak by si tú druhú prácu vykonával načierno.
hmm diky chalani... ale nieje to trosku blbost ze platim vsetko 2x ?
resp. ze platim socialku, zdravotnu a este neviem co 2x.
resp. ze platim socialku, zdravotnu a este neviem co 2x.
Tie veci sa neplatia fixne, čiže ich neplatíš 2x. Odvody sa platia ako % z výšky hrubej mzdy. Vďaka dvom mzdám máš vyšší celkový príjem, preto musíš odviesť aj vyššie odvody..
z kazdy prijmu musis odviest dane. Zarobis vlastnou hlavou a podstupenim financneho rizika a musis to zdanit. Ale ked napr pri podnikani prides o peniaze tak stat to nezaujima, jeho zaujima iba to ked zarobis a vtedy natrci ruku. Vyhnut sa to mu neda a zatajovat prijmy je protizakonne.
nezabudni na danove licencie.. statu je uz jedno aj to, ci prerobis. svoje peniazky dostane:)
este raz diky, aj ostanym.brm napísal:Tie veci sa neplatia fixne, čiže ich neplatíš 2x. Odvody sa platia ako % z výšky hrubej mzdy. Vďaka dvom mzdám máš vyšší celkový príjem, preto musíš odviesť aj vyššie odvody..
tu ma napada, kedze su to dvaja rozni zamestnavatelia - je potrebne aby o sebe vedeli ?
(pretoze ak je to % z celkovej hrubej mzdy) lenze ta sa meni od poctu odrobenych hodin, aky je postup aby to vsetko bolo v poriadku ?
treba nejake tlacivo, resp, je potrebne dosiahnut aby mi aj jeden aj druhy plat nezdanovali oddelene, ale zdanovali celkovu hrubu mzdu ?
lebo uvediem priklad
1. plat 1000 pride mi 760
2. plat 500 pride 410
oba su rovnako zdanene...
ale keby boli spolu zdanene - dan z 1500 =>1 110 vs 1000 + 500 => 1170 co je celkom rozdiel 60euro, teda je to viac...dako to nechapem
-
Fabo
Hardcore addict
Lebo aj jeden aj druhy pocita s odpocitatelnou polozkou zo zakladu dane. Dorovna sa to, ked podas buduci rok danove priznanie, vznikne ti nedoplatok (kedze obaja zamestnavatelia pocitali s preddavkami nizsimi o neodpocitatelnu polozku)
to ako si robis srandu ?
nic doplacat nebudem nikomu
a po spravnosti to treba teda ako nahlasit zamestnavatelom ? nech je vsetko v poriadku
a po spravnosti to treba teda ako nahlasit zamestnavatelom ? nech je vsetko v poriadku
Srandu si robis ty, doplacat to budes, tym si mozes byt isty
Zamestnavatel na TPP by ti mal spravit rocne zuctovanie aj s tou druhou pracou, len mu musis dat k tomu podklady. Alebo si najdi uctovnicku na to.
tak to je v rici
diky za odpovede...este raz. naivne som dufal ze to netreba danit...a este ze mi teda vratia nieco.
diky za odpovede...este raz. naivne som dufal ze to netreba danit...a este ze mi teda vratia nieco.
-
Fabo
Hardcore addict
No chlape potahovacky za kratenie dane si este nemal co? Ani nechci...
Bud ti to zuctovanie moze spravit zamestnavatel (ale v takomto pripade nemusi), alebo si ho mozes spravit sam. Spocitanie a vyuctovanie dane z prijmu FO nie je nic zlozite.