Delphi 6 - 360° pohyb objektu na TCanvas

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
AdamPerinay
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Delphi 6 - 360° pohyb objektu na TCanvas

Príspevok od používateľa AdamPerinay »

Dobrý večer, mám malý problém. Na ploche, image + canvas, mám polygon ktorý chcem aby sa pri stlačení šípok do strán točil, to už mám ale aby sa pri stlačení šípky UP pohyboval dopredu, ale nie hore ale dopredu z uhla polygonu teda napr. smerom na 5. hodinu. Tento problém som vyriešil ale hýbe sa iba do ôsmych strán čo je dosť zlé a preto sa pýtam ako urobiť pravidelný (t.j. bez sekania) pohyb aj inak ako po ôsmych smeroch - teda inak ako pričítať a odčítať pixely a kombinovať to. mám tam premennú uhol:integer; torá vlastne určuje ako je ten polygon otočený teda viem vy-case-vať 8 smerov. Rozmýšľal som, že by som ten uhol delil alebo násobil len to by hodilo 0.xxx čo sa mi nepodarí posunúť (pozícia je iba v celých číslalch). Nepotrebujem kód stačí iba zrozumiteľné logické vysvetlenie ako to urobiť (inými slovami iba logiku toho kódu). Ďakujem ... Keby dačo chýbalo dopíšem
Redpoint1
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Re: Delphi 6 - 360° pohyb objektu na TCanvas

Príspevok od používateľa Redpoint1 »

Ja by som to riesil tak, ze by som najprv hodil body daneho polygonu ako maticu [x, y, 1]. Potom tieto matice by som vynasobil maticou posunu [[1,0,0],[0,1,0],[posun_x, posun_y,1]] a nasledne tieto posunute body by som este zrotoval o dany uhol vynasobenim maticou rotacie [[cos(uhol_na_rad), -sin(uhol_na_rad), 0],[sin(uhol_na_rad), cos(uhol_na_rad), 0],[0,0,1]]. A vysledne matice by mali byt v tvare [nove_x,nove_y,1] a tieto hodnoty pouzijes ako body do polygonu.

Ak chces, aj nadalej posuvat, tak toto nasobenie budes musiet vykonavat stale bod*posunutie*rotacia. Takze musis zachovat body v originalnej forme a nesnaz sa ich prepisat. V podstate co to zrobi, tak dany body polygonu zrotuje globalne, ale posunie lokalne.
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Delphi 6 - 360° pohyb objektu na TCanvas

Príspevok od používateľa audiotrack »

bavíme sa o canvase, takže tretia súradnica je tam zbytočné mrhanie pamäťou. A neviem či to tými maticami zbytočne nekomplikuješ, keď výslednú súradnicu vie priamo vypočítať ako

Kód: Vybrať všetko

x += step * cos(alpha);
y += step * sin(alpha);
Napísať odpoveď