Škola a práca, teória vs. prax

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Uplatnujete teóriu zo školy v praxi?

Ano.
25
37%
V obmedzenej miere.
20
29%
Prax je dosť iná ako teória.
9
13%
Prax nemá nič spoločné s teóriou.
0
Žiadne hlasovania
Robím v inom odbore, no vedomosti zo školy mi pomáhajú.
3
4%
Robím v inom odbore a škola mi bola zbytočná.
11
16%

Celkom hlasov: 68

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Škola a práca, teória vs. prax

Príspevok od používateľa harrison314 »

Zaujíma ma asi toto. Všade, kde sa pohnem, tak vravia, že škola človeka nič nenaučí, že teória je jedno a prax druhé.
Zaujímalo by ma, či vás vysoká škola pripravila na reálnu prácu, a do akej miery, a či pracujete vo svojom odbore.
Vyše roka pracujem, a mám pocit, že veci čo som sa učil v škole reálne používam v práci, dokonca sa mi nestalo, že by som aj o nových veciach nemal šajn, čo to asi je.
Robím IT (programátor) a týka sa to aj soft skils, nie len technických vecí.
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Škola a práca, teória vs. prax

Príspevok od používateľa beardie »

Robím v odbore, väčšinu vecí zo školy využívam denne.

Ajtaci, medici, zubári, stavbári,... väčšinou studuju to, čo budú potrebovať. To sa ale nedá povedať o humanitných vedách. 300 politológov ročne Slovensko nepotrebuje.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Veci co som sa naucil v skole v praci pouzivam, a to som prosim nedostudovany ekonom co robi v IT...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

robim v IT a z teorie sa neda pouzivat vsetko, hlavne nie veci z takej cistej matiky. ale snazim sa pouzivat veci, ktore som sa tam naucil ako napr. zlozitosti, architektury informacnych systemov a design patterny... zas nemozem povedat, ze mi ta skola nic nedala... a okrem toho som mal v skole tolko prezentacii na seminaroch k bakalarke, diplomovke a inym temam specifickym pre seminare, ze mam aj nejaky zaklad presentation soft skills
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

Ľudia z môjho okolia čo toto hovoria väčšinou študovali humanitné vedy alebo tú školu ledva preliezli. Tí čo zoženú prácu v obore to dosť pravdepodobne budú potrebovať.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Robím v IT a podobne ako mirak2, neplatí že uplatním všetko čo som sa učil v škole. Veľkú časť tých vedomostí čo som tam získal tu ale dokážem uplatniť a určite tá škola je veľmi dobrý (nie nevyhnutný) predpoklad pre moju prácu. A tiež súhlasím s vonjose. Väčšinou keď počujem názory na zbytočnosť školy, ide o humanitné alebo lacné prírodovedné odbory (environmentalistika a spol.)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja robim momentalne v automotive a studoval som jazyky. vyuzivam to, co som sa naucil na vyske kedze komunikujem denne v ang a nemcine (plynulost komunikacie, skladanie viet a pod.)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme nejde pouzit vsetko pri jednom konkretnom zamestnani - predpokladam ale, ze to moze pouzit zas niekto iny na trochu odlisnej pozicii
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som si to vsimol, dost u ludi, co studovali "Vysoku skolu zivota" :D
Ale aj u ludi z odboru, co chceli len titul, a skolu nestudovali kvoli vedomostiam a snazili sa prejst.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

No v medine denne teóriu využívam, ale treba sa, samozrejme, ďalej vzdelávať denne. Akurát že v škole sme sa učili, keď mám taký a taký problém podám takú a takú účinnú látku a v praxi treba vedieť, aký medikament, koľko, čo ho treba zriediť atď. Veľa vecí sa mesačne mení, veľa závisí od nemocnice a konkrétnej krajiny. Tu v Nemecku sú iné štandardy ako na Slovensku.
V podstate ako bolo hore napísané, v oboroch ako IT, zubári, doktori, podľa mňa aj učitelia, školu treba.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Aj ked sa da povedat ze som este v skole, doktorand, viem ze v obore ktory chcem robit, to budem naplno vyuzivat co teraz robim... popravde aj svoje phd navadzam tym smerom aby som ho co najlahsie mohol po skole zamestnat na mieste ktore si zelam...

ale vidim ze su okolo mna aj Phd, u ktorych je jasne ze po skole to nebudu mat najlahasie aby sa zamestnali... alebo len ja neviem, kde ich kvality budu potrebovat....

a som strukturalny geolog, modelujem ako to vyzera pod nasimi nohami... uplnetnenie, no vsetko spojene z geologiou...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

bolek napísal: Tu v Nemecku sú iné štandardy ako na Slovensku.
OT: Takze aj ty si po promociach zdrhla? Par kamaratov teraz akurat riesi nedostatok pracovnych prilezitosti pre mudr.ych absolventov... Ci bola si chvilu aj na domacej pode?
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Ja tiez suhlasim s tym, co tu bolo napisate. V IT a v niektorych dalsich technickych odboroch a v medicine clovek vyuzije to, co sa naucil v skole. Ale co sa tyka humanitnych odborov, tam sa vacsina ludi zamestna v uplne inej oblasti, takze tam to vobec neplati.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

vystudoval som strojarinu a robim sap basis admina, nemam zle spomienky na skolu, som rad ze ju mam, ale v mojom obore to bola 5 rocna strata.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

zelovoc napísal:vystudoval som strojarinu a robim sap basis admina, nemam zle spomienky na skolu, som rad ze ju mam, ale v mojom obore to bola 5 rocna strata.
A co technicke myslenie?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

robim v IT, vystudoval som IT, skola mi trochu pomohla ale keby som miesto skoly 5 rokov pracoval tak som uplne niekde inde. to ze sa vela ludi z IT odborov dokaze uplatnit nema nic spolocne s kvalitou IT skol, ale len s tym ze po IT je na trhu vecsi dopyt a ista cast studentov uz pracuje popri skole, resp. sa tomu venuje aj nad ramec skoly.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ropman napísal:robim v IT, vystudoval som IT, skola mi trochu pomohla ale keby som miesto skoly 5 rokov pracoval tak som uplne niekde inde. to ze sa vela ludi z IT odborov dokaze uplatnit nema nic spolocne s kvalitou IT skol, ale len s tym ze po IT je na trhu vecsi dopyt a ista cast studentov uz pracuje popri skole, resp. sa tomu venuje aj nad ramec skoly.
Na ktorej si studoval?
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

ale prosím Vás, veď ak má človek dosť potrebnej teórie, tak to v praxi na 100% využije, predsa ak, napr. strojárska oblasť či ako automechanik, tak sa po teoretickej stránke rozumie výrobe a konštrukcii áut, a keď napr. niekde v servise to vyrobené auto už len nastavuje, rozoberá, mení niečo - teda opravuje, tak najprv musí aj trochu analyticky myslieť, že ako je to vlastne poskladané, ako to postupne rozoberať, a do toho myslenia zapája ruky, čím sa len zdokonaľuje po manuálnej stránke - zručnosti, motorike, ale základ je mať najmä teoretické vedomosti, ako napr. typy skrutiek, spôsoby obrábania, zlievania kovov, plastov, dreva, ako funguje spaľovanie v motore - napr. ak niečo nejde, tak musí diagnostikovať hlavou, že v čom je asi daný problém, čo to môže spôsobovať , ako funguje turbodúchadlo a pod...
Tak ako i IT, tiež musia mať aspoň nejaké vedomosti o el. obvodoch, odpory, generátory
Takže tá odborná teória je určite veľmi potrebná, aby sa dala používať aj v praxi, lebo pravda, že niektoré veci sa teóriu naučiť nedá, len v praxi, no najprv musí teoreticky myslieť, že ako to naozaj v praxi zrealizovať
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Hej hlavne ked nastupis vo firme kde je celkom customized erp, rozhrania, veskery software, vesetko ma svoje interne postupy, firma v ktorej robim ma akademiu kam chodia ludia studovat aby potom mohli postupit vo firme...
Poviem uprimne, z toho co som sa naucil na skole vyuzivam nic a co by som teoreticky vyuzit aj mohol si musim vzdy prejst od znova, lebo za tie roky sa vsetko aj tak 100x pomenilo...
Uprimne, vazne nejak neviem, mozno to je tym ze som skoncil so strednou a tam sa dokopy nic nevyucuje hoci bola zamerana na IT/sietarinu...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hegy napísal:Hej hlavne ked nastupis vo firme kde je celkom customized erp, rozhrania, veskery software, vesetko ma svoje interne postupy, firma v ktorej robim ma akademiu kam chodia ludia studovat aby potom mohli postupit vo firme...
Poviem uprimne, z toho co som sa naucil na skole vyuzivam nic a co by som teoreticky vyuzit aj mohol si musim vzdy prejst od znova, lebo za tie roky sa vsetko aj tak 100x pomenilo...
Uprimne, vazne nejak neviem, mozno to je tym ze som skoncil so strednou a tam sa dokopy nic nevyucuje hoci bola zamerana na IT/sietarinu...
To je tou strednou :D
Napísať odpoveď