Zakladame eshop - Otázky a odpovede
Zakladame eshop - Otázky a odpovede
Ahojte, uvažujem nad založením eshopu. Začal som kontaktovať nejakých distribútorov a výrobcov sortimentu, kt by som chcel predávať. Ponúkli mi celkom výhodné ceny, takže by som to chcel vyskúšať. Keďže však s tým nemám žiadne skúsenosti, založil som tému, kt. by mohl slúžiť aj pre ostatných aby tu našli pokope všetky základné informácie.
Takže čo treba na začiatok?
-založiť živnosť
-registrovať eshop na úrade pre ochranu osobných údajov
Zaujímajú ma dosť otázky k vytvoreniu webstránky eshopu:
Kde kúpiť výhodne doménu?
U koho mať webhosting?
Vytvoriť si eshop sám alebo dať to vyrobiť nejakej firme?
Ak sám, tak kde?
Čo služby ako atomer.sk a pod., oplatí sa to? Nevyzerajú tie eshopy potom rovnako?
Kladiete dôraz na dizaj eshopu alebo vás zaujíma len jeho obsah?
-založiť živnosť
U koho mať webhosting?
Vytvoriť si eshop sám alebo dať to vyrobiť nejakej firme?
Ak sám, tak kde?
Čo služby ako atomer.sk a pod., oplatí sa to? Nevyzerajú tie eshopy potom rovnako?
Re: Zakladame eshop - Otázky a odpovede
1. Domenu mas jedno kde kupis, ten rozdiel v cene je par eur a tak ci das 9 alebo 13 eur za domenu je podla mna zanedbatelne cislo. Kup ju kde chces, na vyber mas Forpsi, Websupport, Exohosting a kopu dalsich webov.
2. Hosting je ina otazka. Su hostingy site pre shop, teda nemaju tolko webov na strase servera a tak server nebyva vytazeny, preto ide web pri dobre optimalizacii scriptov rychlo, cena je o nieco vyssia.
3. Ked kupis shop od firmy, mas tam komplet preklad, byva tam implementacia platobnych bran, export pre uctovnicke programy pouzivane u nas, sklad, byva doladeny a zvyknu opravovat chyby, ak sa objavia. Ak si ho chces robis sam napriklad na PrestaShope, tak aj tak ten web bude vyzerat ako kopa dalsich postavenych na Preste, len na inom grafickom template. Aj firmy s hotovym shopom ti ponuknu graficke templaty na vyber, aj vlastny podla tvojej potreby ti spravia. Navyse sudim, ze si scripty obchodu nikdy nevidel a kym by si to spravil, tak prejde dlhy casz mozno by si to aj tak nespravil.
Ja by som volil ptenajom shopu alebo rovno kupu. Pri prenajme platis napriklad 15 eur mesacne a mas shop aj aj s hostingom. Uz si len cez administraciu upravujes co treba. Pri shope je pre mna dolezita prehladnost, jednoduchost, dostatok informacii a aj design. Tiez vyzadujem rychlost nacitania stranok. Pre mna je velmi dobry priklad Alza.sk, to je rychly a prehladny web, velky popis produktov a informacii. Nezabudaj tiez na Obchodne podmienky, tie su velmi dolezite a pravnik za to berie aj 150 eur. Taktiez mysli na financie na zaciatku, tovar budes musiet kupovat na svoje naklady a potom jo dalej predat, takze potrebujes nejake to imanie na zaciatok. Ries aj dopravu, zmluva s UPS, DPD alebo GLS, pri preprave kurierom cakas ale na peniaze 1 az 2 tyzdne. Tiez myslis na banku, bankove prevody a platobne brany pre online platby.
2. Hosting je ina otazka. Su hostingy site pre shop, teda nemaju tolko webov na strase servera a tak server nebyva vytazeny, preto ide web pri dobre optimalizacii scriptov rychlo, cena je o nieco vyssia.
3. Ked kupis shop od firmy, mas tam komplet preklad, byva tam implementacia platobnych bran, export pre uctovnicke programy pouzivane u nas, sklad, byva doladeny a zvyknu opravovat chyby, ak sa objavia. Ak si ho chces robis sam napriklad na PrestaShope, tak aj tak ten web bude vyzerat ako kopa dalsich postavenych na Preste, len na inom grafickom template. Aj firmy s hotovym shopom ti ponuknu graficke templaty na vyber, aj vlastny podla tvojej potreby ti spravia. Navyse sudim, ze si scripty obchodu nikdy nevidel a kym by si to spravil, tak prejde dlhy casz mozno by si to aj tak nespravil.
Ja by som volil ptenajom shopu alebo rovno kupu. Pri prenajme platis napriklad 15 eur mesacne a mas shop aj aj s hostingom. Uz si len cez administraciu upravujes co treba. Pri shope je pre mna dolezita prehladnost, jednoduchost, dostatok informacii a aj design. Tiez vyzadujem rychlost nacitania stranok. Pre mna je velmi dobry priklad Alza.sk, to je rychly a prehladny web, velky popis produktov a informacii. Nezabudaj tiez na Obchodne podmienky, tie su velmi dolezite a pravnik za to berie aj 150 eur. Taktiez mysli na financie na zaciatku, tovar budes musiet kupovat na svoje naklady a potom jo dalej predat, takze potrebujes nejake to imanie na zaciatok. Ries aj dopravu, zmluva s UPS, DPD alebo GLS, pri preprave kurierom cakas ale na peniaze 1 az 2 tyzdne. Tiez myslis na banku, bankove prevody a platobne brany pre online platby.
Dik, presne takuto odpoved som potreboval.
Planujem si zabezpecit nejaky tovar skladom, na zaciatok viac tovaru v mensom pocte a potom podla zaujmu upravovat ponuku.
Co sa tyka toho prenajmu eshopov, poznas aj nejaku serioznu spolocnost?
Popr. ak by som si chcel dat spravit svoje vlastne logo plus banner na stranke, nevies v akej cenovej relacii sa to pohybuje?
Planujem si zabezpecit nejaky tovar skladom, na zaciatok viac tovaru v mensom pocte a potom podla zaujmu upravovat ponuku.
Co sa tyka toho prenajmu eshopov, poznas aj nejaku serioznu spolocnost?
Popr. ak by som si chcel dat spravit svoje vlastne logo plus banner na stranke, nevies v akej cenovej relacii sa to pohybuje?
Logo a banner su zakladne graficke prace. To ti niekto spravi za pol hodinu za 10 az 20 eur, firma vypyta aj 150 eur. Tu sa cena neda jednoznacne povedat. Aj na fore je par sikovnych grafikov co to dokazu spravit. Druha vec je design shopu podla predstavy, to je uz prplacka a aj ta cena by bola ina, tu by som pocital uz 100 eur a mozno aj viac, pripadne na cms kupit hotovy Template Monster alebo nieco podobne.
Na prenajom shopov sa opytam kamarata, on ma prenajaty shop a pochvaluje si.
Na prenajom shopov sa opytam kamarata, on ma prenajaty shop a pochvaluje si.
Ked si aspon trochu zdatny a amas aspon nejaky prehlad v tvorbe webu, tak mozes pozriet moznost Wordpress. Na theme forest napriklad si najdes nejaku temu s Woocommerce pluginom a sam si to upravis a nahadzes produkty. Mas moznost si to rozsirovat kadejakymi pluginmi a podobne, takze moznosti je dost.
len doplním už spomenuté odpovedeDeco napísal:Ahojte, uvažujem nad založením eshopu. Začal som kontaktovať nejakých distribútorov a výrobcov sortimentu, kt by som chcel predávať. Ponúkli mi celkom výhodné ceny, takže by som to chcel vyskúšať. Keďže však s tým nemám žiadne skúsenosti, založil som tému, kt. by mohl slúžiť aj pre ostatných aby tu našli pokope všetky základné informácie.
-založiť živnosť
U koho mať webhosting?
Vytvoriť si eshop sám alebo dať vyrobiť nejakej firme?
Ak sám, tak kde?
1. pre zaujímavosť, cena domény je 19,90€ bez DPH (https://www.sk-nic.sk/main.jsp?form=price_list)
vo väčšine prípadov, je doména registrovaná na firmu... keď chceš vedia spraviť ako majiteľa domény teba, ale musíš podpísať a poslať formulár F1 do sk-nicu (https://www.sk-nic.sk/main.jsp?form=user_new_1)
2. vezmi radšej drahší hosting, ale aby išiel spoľahlivo. pri pár objednávkach za mesiac ti to bude jedno, ale pri niekoľko objednávkach za deň ťa spomalený alebo vypadávajúci hosting bude oberať o peniaze. a keĎ sa ti stánka pomaly načítava, tak "návštevníci sú smutní
určite nepozeraj po free hostingoch ..
3. robiť si eshop sám je zo začiatku finančne výhodnejšie, ale oberie ťa to o čas... hlavne si daj pozor, aby sa ti nakoniec nestala z eshopu nepoužiteľná zgrclina.. tí čo neodídu hneď, nebudú vedieť čo robiť (v prílohe je obrázok ako ľudia klikajú keĎ ich nikam nenavádzaš) ( "návštevníci sú smutní
hlavne si daj pozor na "profesionálnu slepotu" - to čo sa tebe zdá prehladné, niekomu inému nemusí dávať žiadny význam
najjednoduchšie čo môžeš spraviť je posadiť pred PC známeho a nechať ho nakúpiť... a uvidíš kde máš chyby...
dať robiť eshop firme je drahšie, ale ty máš čas venovať sa tomu, na čo si otvoril eshop - teda predávať...
prenájom je dobré riešenie na začiatok.. máš vytvorený eshop od firmy, nestojí veľa a ty sa môžeš venovať predaju
ale čím bude tvoj eshop väčší, tým viac vecí budeš vymýšlať a začneš sa obzerať po novom dodávateľovi...
ak máš na rozbeh viac peňazí, možno je fajn sa popozerať po firme, ktorá ti eshop zastreší od registrácie domény po reklamu ...nevýhoda je závislosť na jednom dodávateľovi, ale aspoň nemusíš vždy zháňať niekoho iného
tu ale tá cena bude podstatne vyššia ako pri prenájme...
ale hlavne si daj pozor, či je to firma s dlhšou históriou a popozeraj ich tvorbu... dám ti tip.. kamarátkin klient najskôr obvolal klientov firmy, pre ktorú robí, zistil si ako prebiehala spolupráca s nimi, či sú spokojní, či by si ich vybrali znova tak a až na základe toho zavolal jej, že potrebuje eshop... takže dá sa to aj takto overiť
4. dizajn je dôležitý.. okrem toho, že stránka má byť pekná má byť aj funkčná... (znova môžeš pozrieť na heatmapu)
takže ľudia by mali bez problémov vedieť kam klikať (kliky nebudú tak veľmi roztrúsené, ale budeš vidieť ich "zhluky")
k tomu dopomáha dobre spravený dizajn
Na začiatok: živnosť a tú registráciu určite
Ďalej porozmýšľaj nad tým čo ideš predávať, pre koho to je určené... desig pre dôchodcov a pre puberťáčky bude iný...
porozmýšľaj kde na internete sa nachádzajú.. blogy, fóra, FB, ...
vyčleň si peniaze na reklamu
zo začiatku asi nebudeš potrebovať napojenie na ekonomické systémy, tak sa na to spýtaj, ak dáš robiť eshop firme, aby s tým v budúcnosti nebol problém
a už nejdem písať
matoa: dik za vycerpavajucu odpoved 
Momentalne som vo faze, kedy kontaktujem potencionalnych dodavatelov, resp. regionalnych distributorov, a zistujem, co od nich a za kolko mozem ziskat. Aby som si to porovnal s konkurenciou, ci sa mi do toho oplati ist.
Vdaka, za to, ze ste mi s hekerom trocha ozrejmili problematiku. Stale neviem ako sa rozhodnut, ci sa pustit a skusit si spravit ten eshop sam alebo si pomoct nejakym prenajmom. To budem musiet este zvazit.
Lub0$ - na wordpresse som mal svoj blog. Pracoval som s nim asi tak, ze som si vybral nejaku temu a tu upravil, pridal nejake widgety a pod., len totalne zakladne veci. Myslis si, ze by som bol schopny si pomocou tych tem a pluginov, vytvorit bez vacsich programatorskych skusenosti vlastny shop?
Co sa tyka hostingu, cital som nejake pozitivne referencie na ebola.cz, mate s nimi nejake skusenosti?
Este otazky k uctovnictvu.
Kedze by som si zalozil zivnost na zaciatok by malo stacit jednoduche uctovnictvo, vsak?
Ak by som sa rozhodol spravit si sam ten shop, ako sa riesi vytvaranie faktur. Kludne si len stiahnem nejaky program a cez to by som to vyhotovoval, alebo je mozne si do urcitej temy nainstalovat aj nejake sk pluginy na vyhotovenie faktur?
Momentalne som vo faze, kedy kontaktujem potencionalnych dodavatelov, resp. regionalnych distributorov, a zistujem, co od nich a za kolko mozem ziskat. Aby som si to porovnal s konkurenciou, ci sa mi do toho oplati ist.
Vdaka, za to, ze ste mi s hekerom trocha ozrejmili problematiku. Stale neviem ako sa rozhodnut, ci sa pustit a skusit si spravit ten eshop sam alebo si pomoct nejakym prenajmom. To budem musiet este zvazit.
Lub0$ - na wordpresse som mal svoj blog. Pracoval som s nim asi tak, ze som si vybral nejaku temu a tu upravil, pridal nejake widgety a pod., len totalne zakladne veci. Myslis si, ze by som bol schopny si pomocou tych tem a pluginov, vytvorit bez vacsich programatorskych skusenosti vlastny shop?
Co sa tyka hostingu, cital som nejake pozitivne referencie na ebola.cz, mate s nimi nejake skusenosti?
Kedze by som si zalozil zivnost na zaciatok by malo stacit jednoduche uctovnictvo, vsak?
Ak by som sa rozhodol spravit si sam ten shop, ako sa riesi vytvaranie faktur. Kludne si len stiahnem nejaky program a cez to by som to vyhotovoval, alebo je mozne si do urcitej temy nainstalovat aj nejake sk pluginy na vyhotovenie faktur?
Ak by si riešil cez prestashop, tak sa dá stiahnuť modul na vytváranie faktúr. napr: http://prestashop-plus.eu/sk/fakturacia ... ropis.htmlDeco napísal:Este otazky k uctovnictvu.
Inak môžeš použiť nejaký program na účtovníctvo, napr. pohodu, ktorú by si potom neskôr, keď bude treba, prepojil s eshopom http://eshop.nextcom.sk/pohoda-connector.xhtml
prípadne využiť službu ako superfaktúra, ktorá tiež ide prepojiť s eshopom...
Ano myslim si, ze ked sa vies orientovat v administracii wordpress, tak budes vediet zbuchat aj e-shop.Deco napísal:matoa: dik za vycerpavajucu odpoved
Riesite domenu za 9 resp 13€. Zaujimalo by ma teda, akej oblasti sa bude eshop venovat.
Mala modelova situacia. Predavas telky, niekto si objedna 10x v celkovej cene 8000€. Objednas od dodavatela, zakaznik posunie termin prebratia. Sklad? Nasledne v 14dnovke ti 3kusy vrati, to ti uz dodavatel spet nezoberie. Co potom?
Pred zalozenim to chce samozrejme prieskum trhu, pravnika na obchodne zmluvy s dodavatelmi, vypracovat VOP, nejaky system na evidenciu zakaznikov a objednavok, dohodnut sposob dodania (dpd, zasielkovna, posta), implementovat moznosti platby (vubpay, tatrapay, paypal, kartou, prevodom, splatky), ponuka poistenia, predlzenej zaruky ci inych sluzieb k vyrobku.. no je toho viac
zalezi od charakteru tovaru.
Mala modelova situacia. Predavas telky, niekto si objedna 10x v celkovej cene 8000€. Objednas od dodavatela, zakaznik posunie termin prebratia. Sklad? Nasledne v 14dnovke ti 3kusy vrati, to ti uz dodavatel spet nezoberie. Co potom?
Pred zalozenim to chce samozrejme prieskum trhu, pravnika na obchodne zmluvy s dodavatelmi, vypracovat VOP, nejaky system na evidenciu zakaznikov a objednavok, dohodnut sposob dodania (dpd, zasielkovna, posta), implementovat moznosti platby (vubpay, tatrapay, paypal, kartou, prevodom, splatky), ponuka poistenia, predlzenej zaruky ci inych sluzieb k vyrobku.. no je toho viac
Plusminus dobre poznamenal. Aj dobre obchodne podmienky znamenaju to, ze zakaznik ma 14 dni na vratenie tovaru. Na leto si objedna GoPro kameru, zrkadlovku s objektivom za 3000 eur, spravi si krasne fotky na dovolenke a potom tovar bez udania dovodu vrati.