Kúpa TV ~150cm 4K vs FHD

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
The
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Kúpa TV ~150cm 4K vs FHD

Príspevok od používateľa The »

Zdravím, potreboval by som poradiť. Niekedy v lete plánujeme kúpiť televízor a nevieme sa rozhodnúť/dohodnúť.

Uhlopriečka by mala byť okolo 150cm, čiže tých 55 palcov najmenej, ideálne 60, maximálne 65.
Mal by byť smart/android tv (čiže lan/wifi samozrejmosťou), mal by vedieť "streamovať" veci z mobilu real-time (myslím, že to je DLNA).
Zaoblená byť nesmie, keďže potrebujem väčší pozorovací uhol.

Kvalita obrazu je dôležitá, no najväčšia otázka je, aké rozlíšenie pri takejto uhlopriečke? 4K alebo FHD?
Máme dosť 4K obsahu na prehrávanie (gopro,mobily atď), no aká bude kvalita tv vysielania na 4K telke oproti Full HD? Bude tam nejaký veľký rozdiel?
Dokáže FHD tv prehrať 4K video? Súčasný Panasonic čo má HD Ready rozlíšenie na mňa pekne kašle :D
Zatiaľ jeden z modelov čo sa mi pozdáva je tento https://www.alza.sk/55-sony-kd-55x8505b ... 638224.htm

Cena by nemala presiahnuť 2000€.

Ako vidíte moc sa v tom nevyznám, budem vďačný za každú radu, či už ohľadom UHD vs FHD alebo nejaký konkrétny model tv.
Vďaka :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Kúpa TV ~150cm 4K vs FHD

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Ak ma FHD televizor podporu konkretnych kodekov, tak dokaže prehrať aj 4k. Veľa ich ale nie je.

Pokiaľ to planuješ na leto, tak aj vyber TV nechaj napotom. Teraz je čas kedy ešte len nove modely prichadzaju na trh. Ten Sony sa predava par tyždňov, mnohe na trhu ešte nie su. O mesiac-dva bude vyber podstatne väčši. A aj ceny o trošku klesnu.

Kvalita TV vysielania bude samozrejme horšia kedže TV si musi viac vymyslieť. HD obsah bude ok.

Pokiaľ planuješ 4k tak sa oplati jedine taky, ktory ma podporu 10 bit a HDR. Aby bol kvalitativne pripraveny na obsah ktory momentalne ešte neexistuje. To ten Sony nie je.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kupovat elektroniku aby bola "kvalitativne pripravena" do buducna je globalne blbost nielen pri TV. A ked uz to 4k. Som zvedavy ako budes nalepeny na 55" telku 1,5m od nej aby si vobec vedel rozoznat rozdiel medzi FHD a 4k. Za mna jednoznacne cista marketongova masac ktora coraz viac zacina fungovat. Ale to som uz malicko OT.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ak uz niekto chce UHD televizor tak je este kolosalnejsia blbost kupovat taky TV ktory bude zastarany hned v momente ked uzrie svetlo sveta obsah. Takze "byt pripraveny na buducnost" je v tomto pripade tak nejak opodstatnene.

A ci to je marketingova masaz alebo nie, medzi tohtorocnymi modelmi uz nie je/nebude ziaden spickovy model vo FHD. Rovnako tak nenajdes kvalitny TV bez debilneho Smartu ci 3D.Takze ak ches TV s naozaj kvalitnym obrazom, nic ine ako UHD na vyber tohto roku nie je. (resp. nebude). Ci sa ti to paci alebo nie. Cize tie reci o marketingu sa minaju ucinku.

FHD bolo v case prichodu na trh rovnaka marketingova blbost. Tera to uz ale takto nenazves.
wladas
Redeemer
Redeemer

No to znie logicky. Lenze teraz sa to da matematicky dokazat ze to je marketingova blbost :-)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Dokazat sa da cokolvek ale bude ti to aj tak nanic. Spickovy obraz bez UHD uz nekupis. A to ti matika nevyriesi.
wladas
Redeemer
Redeemer

Takto proste funguje dnesny konzumny svet. Nic s tym nespravime.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Preco by mal uhd tv horsie zobrazit obraz ako fullhd pri tv vysielani? Vsak ked bude brat 4pixle ako jeden tak sa dokaze soravat ako fullhd, cize neoracuje s mensim mnozstvom informacii, akufat ze upscaling dokaze ten obraz zostrit (ako sa to dari je na dalsiu diskusiu), ale celkovo by logicky 55" uhd mal dokazat prehrat prinajhrosom v rovnakej kvalite tv vysielanie ako 55" fullhd tv.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano teoria je pekna vec. Ale elektronika nie je zazracna.
laforez
Light Professional
Light Professional

Vies mi to nejako v jednoduchosti vysvetlit oreco by to tak malo byt? Ved keby sa ta uhd spravala ako fullhd, cize vzdy by sa tie 4 pixeli v stvorci spravali ako jeden, tak je z toho uplne klasicka full hd tv. Preto nechapem preco by uhd mal horsie spravovat obraz, ked zdroj bude rovnaky.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ono to neupscaluje do FHD a tak zobrazi, ale rovno do UHD. Ten obraz rozbije na viac dielikov a tam vznikaju straty. TV si musi nieco vymysliet pre kazdy pixel.

Nevravim ze je to nejaky zasadny rozdiel. Ale je viditelny. Obraz je viac maznuty. Hlavne rozlisenie pohybu je problem, u LCD je to vzdy len 300 riadkov.

Samozrejme u nejakeho spickoveho UHD moze vyzerat ten upscaling lepsie ako u lacneho FHD, ale vo vseobecnosti to tak nie je.
The
Star
Star

Ryan Giggs napísal:Ak ma FHD televizor podporu konkretnych kodekov, tak dokaže prehrať aj 4k. Veľa ich ale nie je.

Pokiaľ to planuješ na leto, tak aj vyber TV nechaj napotom. Teraz je čas kedy ešte len nove modely prichadzaju na trh. Ten Sony sa predava par tyždňov, mnohe na trhu ešte nie su. O mesiac-dva bude vyber podstatne väčši. A aj ceny o trošku klesnu.

Kvalita TV vysielania bude samozrejme horšia kedže TV si musi viac vymyslieť. HD obsah bude ok.

Pokiaľ planuješ 4k tak sa oplati jedine taky, ktory ma podporu 10 bit a HDR. Aby bol kvalitativne pripraveny na obsah ktory momentalne ešte neexistuje. To ten Sony nie je.
Ako zistím, či daný televízor podporuje tie kodeky čo potrebujem, alebo či podporuje 10bit a HDR?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Tak ze sa to unho pise.
The
Star
Star

A môžeš mi sem hodiť 1-2 príklady? Pár som ich pozeral a nevidel som nikde :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Lebo tie sa este nepredavaju. Na trh pridu onedlho. Napr. tie najnizsie modely Panasonic 55CX800E, Samsung UE55JS8500, Philips 55PUS8600 atd. atd.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nad UHD Tv som rozmyslal uz davnejsie tiez ale dosiel som na to ze by nebolo co pozerat.
Filmy pokial viem sa v 4K este nerobia, mozno nejake sportove satelitne kanaly, ale do toho maniak nie som. A 4K hry plynule rozbeha iba naozaj silny a drahy pocitac.
The
Star
Star

Kúpa tv je už pomaly aktuálna, tak sa k tomu vraciam opäť :D
Skúšal som prehrať 4K video na FHD v predajni a samozrejme to nešlo, takže to vyzerá na kúpu 4K.
Aktuálne sa mi zapáčilo toto sony https://www.alza.sk/55-sony-bravia-kd-5 ... 360630.htm
Vyzerá to na nový model rady, ktorú som posielal aj v prvom príspevku (rozdiel X8505B a X8505C). Veľké plus pre mňa je Android TV.
Otázka, http://store.sony.com/54.6-diag-x850b-4 ... ony-HD-TVs - je to rovnaký model ako som vyššie spomínal? Vyzerajú rovnako, len jeden model má označenie XBR- a druhý KD-.

Pozeral som ešte po televízoroch panasonic, konkrétne https://www.alza.sk/60-panasonic-tx-60c ... 306744.htm .
Páči sa mi uhlopriečka, 60" je najlepšie riešenie (55" tiež ok), no neviem ako je na tom panasonic po softvérovej stránke atď.
Nebránim sa ani samsungom, no v ponuke majú milión 55" 4k tv (60" žiadnu) a mám v tom kakao.
Ak by mi mohol niekto (ešte raz) poradiť, alebo odporučiť iné, budem len vďačný. :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Sony s C na konci su 2015. B je 2014. To Sony B z alzy a zo Sony store je to iste.

Samsung ma len 55" a potom až 65". 60" ma len v nizkej modelovej rade.

Panasonic použiva Firefox OS. Pozri si videa na youtube. Je to novinka tak veľa skusenosti s tym nie je.
laforez
Light Professional
Light Professional

Co som ja cital, tak z tohtorocnych 4k teliek sa asi ziadna este neoplati. Jedina co ma ako tak zaujimala od panaku sa aj tak bude predavat len v us.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Tohtorocne UHD este nie su na trhu (iba par modelov) a recenzii je tak na 2-3 modely. A su to novinky takze aj co sa tyka ceny tak ta startovacia je vzdy vysoka. Taketo zavery ked este nie su s "nicim" skusenosti su trosku usmevne.
Napísať odpoveď