Domáce kino
Re: Domáce kino
To ze su na hudbu vacsie naroky je sice pravda ale u filmov to urcite nieje jedno. Posledny tyzden som si pozrel vsetky styri diely Alien a ten zvuk...nadhera.
Tiež si to myslim ....pri filmoch je tak isto podstatna kvalita ci uz "čistota" zvuku vyvazenie , dinamika , priestor.... Vsetko je to o narokoch ci uz v hudbe alebo filmoch ...
Rozdiel je asi v tom, ze na kvalitnu hudbu sa nájde viac maniakov a kvalitna hudba je pre viac ludi dolezitejsia ako zvuk pri filme....co ale neznamena, ze sa nenajdu ludia, u ktorych je to opacne..
Princip kvalitnej reprodukcii je v zakladoch ten isty ..
Rozdiel je asi v tom, ze na kvalitnu hudbu sa nájde viac maniakov a kvalitna hudba je pre viac ludi dolezitejsia ako zvuk pri filme....co ale neznamena, ze sa nenajdu ludia, u ktorych je to opacne..
Princip kvalitnej reprodukcii je v zakladoch ten isty ..
rozdiel medzi zostavou na film a hudbu skutocne je. Vecsinou ako vynuteny kompromis v podobe subwofera.
Skutocna hifi zostava pouziva totiz podlahove 3pasmaky /kvalitne,nie hocijake/ a preto sub nepotrebuje. Pripadne sa sub pouziva u regaloviek ale aj vtedy je v cenovej hladine vyssej ako hodnota celeho " bezneho domaceho kina". Tiez treba mysliet na to, ze vecsina ludi si filmy nepusta z DVD ci BR, ale z zgrabovane a stiahnute z net v takej kvalite ze obraz este ujde ale zvukove stopy su zosekane na nieco co s kvalitnym zvukom nic nema spolocne. Zakladne "zmrzacenia" povodneho signalu sa daju zistit napriklad tymto softom http://spek.cc . A zo slabeho signalu s nizkym bitrate atd. super zvuk uz nikto nikdy nedostane ani omylom.
Skutocna hifi zostava pouziva totiz podlahove 3pasmaky /kvalitne,nie hocijake/ a preto sub nepotrebuje. Pripadne sa sub pouziva u regaloviek ale aj vtedy je v cenovej hladine vyssej ako hodnota celeho " bezneho domaceho kina". Tiez treba mysliet na to, ze vecsina ludi si filmy nepusta z DVD ci BR, ale z zgrabovane a stiahnute z net v takej kvalite ze obraz este ujde ale zvukove stopy su zosekane na nieco co s kvalitnym zvukom nic nema spolocne. Zakladne "zmrzacenia" povodneho signalu sa daju zistit napriklad tymto softom http://spek.cc . A zo slabeho signalu s nizkym bitrate atd. super zvuk uz nikto nikdy nedostane ani omylom.
gogo956 - true story ale Yogi by ti rychlo vysvetlil ze bez subaca aj ked 100€ to neni ono 
Stačí len pochopit co clovek pise a zistis ze je to tak 
-
Makovnik
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Neexistuje rozdiel medzi zostavou na hudbu a film v kvalite, to je laicky zauzivany nezmysel z dovodu, ze aj jedno aj druhe musi hrat kvalitne.
Rozdiel je len v specifickom pouziti kina, spracovani zvuku, a pocte kanalov. Napr. kino ma pri DD 5.1 dedikovany diskretny 6ty kanal pre sub, zatial co v dolby surround alebo prologic nieco take neexistuje a subwoofer kanal sa len vypocita (sub nie je potrebny). Podobne niektore formaty DTS su len vypoctove pre sub kanal. A zase dalsie formaty, ako napr. novy DTS:X alebo Dolby Atmos maju subwoofrove kanaly aj viacnasobne.
Hudba ma samozrejme 2 kanaly, ale ani tam nie je problem pustit film v stereu a zaistit si vsetok zvuk prednych kanalov+ sub len do sterea vdaka receiveru.
Pouzitie subwoofra je z dovodu, ze samotne hlavne reproustavy nezvladaju prenasat cele pasmo, v kine je to len kvoli tomu, ze hrmenie sa spracovava prave v jednom kanali pre sub.
Aj na hudbu sa vsak pouziva subwoofer, aj pri zostavach za 10000eur. Je to vsak skutocny sub, ktory hra napr. len do 40-50Hz a hlavne reprosustavy iba podporuje, najma ak su mensieho vzrastu.
Rovnako nie je pravda, ze skutocna hifi zostava pouziva len 3pasma, to je bullshit. Moze pouzivat dokonca aj 1 pasmo, vsetko zalezi na vyhotoveni.
V beznom domacom standarde je to len o tom, co ste ochotni si postavit. Nie kezdy ma rad 100-200L reproboxy, ale najradsej regalove budky do 5-15L a k tomu hrombednu, ktora basovy nedostatok spolocne s miestnostou dokompenzuje.
Zase tu prichadza dalsi typicky blud, ked laik vidi velke bedne - to musi hrat hlasno! samozrejme, diskoteka.
Rozdiel je len v specifickom pouziti kina, spracovani zvuku, a pocte kanalov. Napr. kino ma pri DD 5.1 dedikovany diskretny 6ty kanal pre sub, zatial co v dolby surround alebo prologic nieco take neexistuje a subwoofer kanal sa len vypocita (sub nie je potrebny). Podobne niektore formaty DTS su len vypoctove pre sub kanal. A zase dalsie formaty, ako napr. novy DTS:X alebo Dolby Atmos maju subwoofrove kanaly aj viacnasobne.
Hudba ma samozrejme 2 kanaly, ale ani tam nie je problem pustit film v stereu a zaistit si vsetok zvuk prednych kanalov+ sub len do sterea vdaka receiveru.
Pouzitie subwoofra je z dovodu, ze samotne hlavne reproustavy nezvladaju prenasat cele pasmo, v kine je to len kvoli tomu, ze hrmenie sa spracovava prave v jednom kanali pre sub.
Aj na hudbu sa vsak pouziva subwoofer, aj pri zostavach za 10000eur. Je to vsak skutocny sub, ktory hra napr. len do 40-50Hz a hlavne reprosustavy iba podporuje, najma ak su mensieho vzrastu.
Rovnako nie je pravda, ze skutocna hifi zostava pouziva len 3pasma, to je bullshit. Moze pouzivat dokonca aj 1 pasmo, vsetko zalezi na vyhotoveni.
V beznom domacom standarde je to len o tom, co ste ochotni si postavit. Nie kezdy ma rad 100-200L reproboxy, ale najradsej regalove budky do 5-15L a k tomu hrombednu, ktora basovy nedostatok spolocne s miestnostou dokompenzuje.
Zase tu prichadza dalsi typicky blud, ked laik vidi velke bedne - to musi hrat hlasno! samozrejme, diskoteka.
Pre toto som tvrdil, že subwoofer ku kinu jednoznačné patri.....bez neho je kino v podstate ochudobnene o jeden kanal a tým je to krok späť od zvuku ktorý je v skutočnosti v tom filme... Kto si akú kvalitnú zostavu poskladá a ako si ju nastaví je uz na ňom ale bez subwooferu bude vzdy chudobnejšia na zvuk ktory tam patrí.. Ci uz to bude dunenie alebo pekny mohumutny zvuk je uz vec kategorie (so subom ci bez) a nastavenia... Toto je ale pre vela ludi dosť ťažké pochopiť...
Pre niektorych ludi je skor tazke pochopit ze ak mam rozpocet nizky (dobry sub stoji minimalne liter) tak je lepsie za rozpocet kupit receiver + set 5 repro. To bude hrat urcite lepsie aj po stranke basovej nez hocijaka 5.1 zostava. Dobry zvuk z duniacich lacnych subwooferov je uz kazdeho subjektivny dojem. Ak mi nechuti tvaroch vsebecne, tak ma nezaujima ze je kvalitny a dobry.
Len my sme sa v danej teme bavili o tom ci subwoofwer ano alebo nie ...a ak ma niekto maly rozpocet, cize si kupi lacne bedne tak pochybujem ze budu hrat lepsie ako lacne bedne s lacnym subwooferom co sa basov tyka...urcite lepsie zahra 5.1 zostava s 300e repro +100e subwofer ..ako 400e repro bez subwooferu...technicky je to aj jasne dane..lacna bedna urcite nepoda tak nizke tony ako lacna bedna (subwoofer), ktora je stavana na to a ma na to dokonca aj vlastny kanal vo zvukovej stope a navyse aj je rozsah v cislach jasne hovori ze ten bas bude hrat nizsie ..k tomu moznost osobytnej regulacie urovne a vysky tonu ..to snad uz aj jednoducho zmyslaci clovek musi pochopit ze to zahral vyrovnanensie a v basoch lepsie s mensim "hucani" a dunenim ako lacne repro pri snahe z nich dostat aspon nejake basy..
Opisal si to velmi spravne s tym tvatohom...aj ked Ti nechuti neznamena, ze nie je kvalitny a dobry..a o to ide pri serióznom radeni.. Poradit kvalitne a dobre za danu cenu ..uz ci mu to bude chutiť je na kazdom nech si zvazi sam ..
Opisal si to velmi spravne s tym tvatohom...aj ked Ti nechuti neznamena, ze nie je kvalitny a dobry..a o to ide pri serióznom radeni.. Poradit kvalitne a dobre za danu cenu ..uz ci mu to bude chutiť je na kazdom nech si zvazi sam ..
A prave o tomto subjektivnom nazore hovorim. Ano, bude to hrat lepsie ale v tvojich usiach. Druhemu bude hrat lepsie zostava za 400€ bez subu.
Len ja sa drzim toho ze "poslanim" domaceho kina, je co najvernejsi prednes zvuku vo filme a ten je urcite vernejsi, ked zostava zahra sirsi rozsah pasiem, ako zostava ochudobnena o pasma ktore tam su .. A kedze nemozem vediet co sa komu paci, tak poradim nieco co sa tomu vernejsiemu zvuku podoba viac...navyse po kupe kina si dotyčný moze subwoofer stisit, alebo aj vypnut ak by mu vadil ..ak mu ale naopak basy budu chybat, tak s tym uz nic nespravi v prípade zostavy bez subacu....
Tuto info mas odkial? Bezne zvukove stopy neobsahuju zvlast stopu pre SW.Yogi120 napísal:ma na to dokonca aj vlastny kanal vo zvukovej stope
Vyrobca si tam moze napisat hocake cisla ho napadnu. Od reality to ma vzdy velmi daleko.navyse aj je rozsah v cislach jasne hovori ze ten bas bude hrat nizsie
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2015, 14:21)
Radsej mensi rozsah pasma a kvalitnejsi prednes, nez vacsi a kvalita ziadna.Yogi120 napísal:ked zostava zahra sirsi rozsah pasiem, ako zostava ochudobnena o pasma ktore tam su
Bezne stopy vo filmoch, ktore su na domace kino su v tvare ...5.1 , 7.1 atd ... Co myslis co znamená to 1?
a preco to aj kazde kino obsahuje? a napokon preco to aj tak vymysleli ti co domace kino skonstruovali? Aby to bolo nekvalitnejsie a prednes bol menej realnejsi?
Ano, su vela krat aj tie cisla vymysli co sa tyka udajov na repro bedniach, ale to nic nemeni na tom, ze subwoofer zahra lepsie bas ako bedna v danej triede, ktora moze mat tiez vymysli napisane na stitku..
Pri nizkej triede bez subwooferu budes mat kvalitu nikde a ani rozsah nikde
Treba si len uvedomit, ze subwoofer hra na tom istom principe ako basy v klasickych bedniach.. Maju rovnaky material ozvucnici (v danych kategóriach) maju basaky hrajuce na rovnakom principe ako bedne a aj "filtracia" basoveho pasma je na rovnakom principe. K tomu vyrobca sa moze viac zamerat na kvalitu prednesu basov danej bedni kedze nemusi tak dbat pri jeho vyrobe na vzhlad ( nech je to aj blba kocka) na umiestnenie ostatnych menicov atd... tak nechapem ako moze niekto povedat, ze subwoofer hra nieco co nie je, ze si "vymysla" ..jedine co to moze zapricinit je, ze si poslucháč z nevedomosti nastavi subwoofer na plne gule, alebo na vysoke tony a potom sa divi, ze pocuje dunenie a hucanie.. To isté sa da predsa spachat aj na normalych bedniach, len nie do takej miery... Subac ma okrem toho vyhodu, ze mas ovela viac moznosti si ho vhodne umiestnit a tym tie basy do znacnej miery regulovať a k tomu aj uz tolko krat spomenute moznosti nastavovat jeho hlasitost a hĺbky tony v ovela väčších rozsahoch ...ak toto niekto povazuje za subjektiny nazor na kvalitu vysledneho zvuku kina, ktoreho zvuk je k tomu v nahravke 5.1, tak nie je uz co dodat..
a preco to aj kazde kino obsahuje? a napokon preco to aj tak vymysleli ti co domace kino skonstruovali? Aby to bolo nekvalitnejsie a prednes bol menej realnejsi?
Ano, su vela krat aj tie cisla vymysli co sa tyka udajov na repro bedniach, ale to nic nemeni na tom, ze subwoofer zahra lepsie bas ako bedna v danej triede, ktora moze mat tiez vymysli napisane na stitku..
Pri nizkej triede bez subwooferu budes mat kvalitu nikde a ani rozsah nikde
Treba si len uvedomit, ze subwoofer hra na tom istom principe ako basy v klasickych bedniach.. Maju rovnaky material ozvucnici (v danych kategóriach) maju basaky hrajuce na rovnakom principe ako bedne a aj "filtracia" basoveho pasma je na rovnakom principe. K tomu vyrobca sa moze viac zamerat na kvalitu prednesu basov danej bedni kedze nemusi tak dbat pri jeho vyrobe na vzhlad ( nech je to aj blba kocka) na umiestnenie ostatnych menicov atd... tak nechapem ako moze niekto povedat, ze subwoofer hra nieco co nie je, ze si "vymysla" ..jedine co to moze zapricinit je, ze si poslucháč z nevedomosti nastavi subwoofer na plne gule, alebo na vysoke tony a potom sa divi, ze pocuje dunenie a hucanie.. To isté sa da predsa spachat aj na normalych bedniach, len nie do takej miery... Subac ma okrem toho vyhodu, ze mas ovela viac moznosti si ho vhodne umiestnit a tym tie basy do znacnej miery regulovať a k tomu aj uz tolko krat spomenute moznosti nastavovat jeho hlasitost a hĺbky tony v ovela väčších rozsahoch ...ak toto niekto povazuje za subjektiny nazor na kvalitu vysledneho zvuku kina, ktoreho zvuk je k tomu v nahravke 5.1, tak nie je uz co dodat..
-
Ryan Giggs
VIP
To je riadna demagogia.Yogi120 napísal: ale to nic nemeni na tom, ze subwoofer zahra lepsie bas ako bedna v danej triede,
Ako inak

Vies logicky vysvetlit preco kvalitne SW zacinaju na cenovke cca 800€ ? Nie, niesu to tie na ozvucenie velkych sal.
Preto to iste, preco kvalitne reprobedne zacinaju pri 1000e
Tak inac. Mam 5.0 kino a chcel by som sub. Rozpocet do 300€. Co mi poradis? Nic z bazaru.
/ano
/ano
cize subac do tej ceny?
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2015, 17:31)
Este mi napis ake mas repro len tak pre zaujimavost
Mozes aj velkost miestnosti.
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2015, 17:31)
Este mi napis ake mas repro len tak pre zaujimavost
Mozes aj velkost miestnosti.
-
Ryan Giggs
VIP
Inak byť nemôže. Pravdu neokecaš. To tvoje tvrdenie je mimo uplne realitu.