Excel - vypísanie vzorcov v rozsahu premennej
Excel - vypísanie vzorcov v rozsahu premennej
Ahoj, potreboval by som v Exceli dosiahnuť 2 (pre mňa) zložité veci.
1) predstavme si, že mám bunku N. Táto bunka je premenlivé a obsahujú čísla maximálne od 1 po 10.
Ďalej mám rad čísel K ktorý nadobúda hodnoty od 0 po N (čiže, ak N=4, tak rad čísel je 0,1,2,3,4). Pre každé K prislúcha číslo qK, ktoré sa počíta na základe vzorca ktorý si viem do Excelu dosadiť úplne bez problémov.
Môj problém ale je, že potrebujem aby daný vzorec platil iba pre rozsah čísel od 0 po B. Teda, ak bude N=3, dostanem 4 vzorce pre K patrí 0,1,2,3. Ak bude N=4, tak budem mať vzorce pre 0,1,2,3,4.
2) Druhý problém je, že po tom čo dostanem hodnoty qk pre k=0 až N, potrebujem v tomto rozsahu spočítať sumu.
Je niečo takéto vôbec v Exceli možné? Ručne to samozrejme urobiť viem, ale potrebujem aby to vedelo robiť len na základe toho, že prepíšem N a ono to všetko preráta bez ďalšieho zásahu.
Ďakujem za každú pomoc
1) predstavme si, že mám bunku N. Táto bunka je premenlivé a obsahujú čísla maximálne od 1 po 10.
Ďalej mám rad čísel K ktorý nadobúda hodnoty od 0 po N (čiže, ak N=4, tak rad čísel je 0,1,2,3,4). Pre každé K prislúcha číslo qK, ktoré sa počíta na základe vzorca ktorý si viem do Excelu dosadiť úplne bez problémov.
Môj problém ale je, že potrebujem aby daný vzorec platil iba pre rozsah čísel od 0 po B. Teda, ak bude N=3, dostanem 4 vzorce pre K patrí 0,1,2,3. Ak bude N=4, tak budem mať vzorce pre 0,1,2,3,4.
2) Druhý problém je, že po tom čo dostanem hodnoty qk pre k=0 až N, potrebujem v tomto rozsahu spočítať sumu.
Je niečo takéto vôbec v Exceli možné? Ručne to samozrejme urobiť viem, ale potrebujem aby to vedelo robiť len na základe toho, že prepíšem N a ono to všetko preráta bez ďalšieho zásahu.
Ďakujem za každú pomoc
-
jorg22
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Excel - vypísanie vzorcov v rozsahu premennej
Dufam ze som to spravne pochopil v prilohe posielam priklad ako by to malo ist. Jedine co tam menis je N.
Dufam ze ti to pojde otvorit. Robil som to v OpenOffice.
Nepocitas nahodov smerodajnu odchylku? Davno som to nerobil ale trochu mi to pripomina nieco. Na vypocet smerodajnej odchylky existuje funkcia linest()
http://www.kf.elf.stuba.sk/prakticke/Li ... 110301.pdf
Kód: Vybrať všetko
SUM(OFFSET(B4;0;0;D2))
//SUM je na scitavanie rozsahov buniek
//Offset urcuje ktore bunky ma spocitat s tym ze v D2 je ulozeny ten offset pocitany od B4
IF(ROW()-4<$D$2;ROW()-4;"")
//IF je pomienka, ta nam zabezpeci len to aby nevypisoval nic v pripade ze sa nachadzame na riadku s vyssim cislom ako je v D2
//ROW nam iba da cislo riadka, v ktorom sme. Chceme zacinat od 0, preto - 4
IF(ROW()-4<$D$2;5*A5;"")
//To iste co v predoslom pripade len teraz ak sme na riadku s nizsim cislom ako je v D2 tak pouzije vzorec 5*A5 - to je iba priklad, tam si das vzorec co potrebujes
Nepocitas nahodov smerodajnu odchylku? Davno som to nerobil ale trochu mi to pripomina nieco. Na vypocet smerodajnej odchylky existuje funkcia linest()
http://www.kf.elf.stuba.sk/prakticke/Li ... 110301.pdf
- Prílohy
-
- automaticky_rozsah.xls
- (8.5 KiB) 60 stiahnutí
Veľmi pekne ďakujem!
Chcel by som s tým počítať systém hromadnej obsluhy M/M/n
Vlastne vo všetkých potrebuješ určiť Σqk, kde k=n. Na základe toho vieš vyrátať potom p0, nakoľko p0=1/Σqk. A keď už p0 tak vieš vyrátať všetky pravdepodobnosti pk.
Ešte väčší problém potom nastáva že napr. systémoch M/M/n/m sa k=m a po n členoch sa mení vzorec pre výpočet z qk. To by som už ale asi chcel veľa, nakoľko mi robí aj momentálne problém do toho tvojho excelu (mimochom funguje mi to super) dostať svoje vzorce
EDIT: Takže všetko som pochopil
Jediný problém mám, že teraz potrebujem číslovať k podľa N a M a to nasledovne:
N = 4 tak idem riadne k=0,1,2,3,4 (to mi funguje pekne) a potom ďalej prichádza napríklad M = 3 a budem číslovať od N+1 až do N+M, čiže v našom prípade K = 5,6,7. Jednoduchšie povedané, druhé číslovanie potrebujem začať v N+1 a skončiť v N+M. Inak mi funguje všetko úplne krásne
EDIT2: Prikladám aj súbor, v prvom liste (M M n) to funguje krásne. V druhom liste (M M n m) potrebujem zmeniť to číslovanie druhej časti, podľa toho M, ako som písal vyššie
Chcel by som s tým počítať systém hromadnej obsluhy M/M/n
Vlastne vo všetkých potrebuješ určiť Σqk, kde k=n. Na základe toho vieš vyrátať potom p0, nakoľko p0=1/Σqk. A keď už p0 tak vieš vyrátať všetky pravdepodobnosti pk.
Ešte väčší problém potom nastáva že napr. systémoch M/M/n/m sa k=m a po n členoch sa mení vzorec pre výpočet z qk. To by som už ale asi chcel veľa, nakoľko mi robí aj momentálne problém do toho tvojho excelu (mimochom funguje mi to super) dostať svoje vzorce
EDIT: Takže všetko som pochopil
N = 4 tak idem riadne k=0,1,2,3,4 (to mi funguje pekne) a potom ďalej prichádza napríklad M = 3 a budem číslovať od N+1 až do N+M, čiže v našom prípade K = 5,6,7. Jednoduchšie povedané, druhé číslovanie potrebujem začať v N+1 a skončiť v N+M. Inak mi funguje všetko úplne krásne
EDIT2: Prikladám aj súbor, v prvom liste (M M n) to funguje krásne. V druhom liste (M M n m) potrebujem zmeniť to číslovanie druhej časti, podľa toho M, ako som písal vyššie
- Prílohy
-
- OA_Pocitadlo.xls
- (48 KiB) 59 stiahnutí
-
jorg22
Medium Professional
Nejak takto?
- Prílohy
-
- automaticky_rozsah2.xls
- (8.5 KiB) 57 stiahnutí
Presne tak to myslím!
Len mne to nejako nefunguje, buď mi to bude rátať iba do (M+N)-1 alebo to ráta úplne zle, neviem kde robím chybu.
Nemôžeš mi to prosím pozrieť?
edit: už to mám a funguje to super! VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM
//autoeditácia príspevku (21 Máj 2015, 23:50)
Aj tak som natrafil na chybu ktorú neviem vyriešiť, pri podmienkach zobrazovania prázdneho riadku mám asi chybu a jednoducho keď menín "M", tak mi to nevypočíta hodnoty, takisto druhá suma mi z nejakého dôvodu nesedí
[viď. príloha]
//autoeditácia príspevku (22 Máj 2015, 13:15)
Dobre, takže sa mi podarilo všetko čo som chcel rozchodiť a teraz bojujem už hádam s poslednou vecou pre tretí typ príkladu:
1. časť tabuľky: K má hodnoty od 0 po N = to funguje správne
2. časť tabuľky K má hodnoty od N+1 po M+N. M+N potrebujem zmeniť na M+R a vôbec sa mi nedarí trafiť to..
Len mne to nejako nefunguje, buď mi to bude rátať iba do (M+N)-1 alebo to ráta úplne zle, neviem kde robím chybu.
Nemôžeš mi to prosím pozrieť?
edit: už to mám a funguje to super! VEĽMI PEKNE ĎAKUJEM
//autoeditácia príspevku (21 Máj 2015, 23:50)
Aj tak som natrafil na chybu ktorú neviem vyriešiť, pri podmienkach zobrazovania prázdneho riadku mám asi chybu a jednoducho keď menín "M", tak mi to nevypočíta hodnoty, takisto druhá suma mi z nejakého dôvodu nesedí
//autoeditácia príspevku (22 Máj 2015, 13:15)
Dobre, takže sa mi podarilo všetko čo som chcel rozchodiť a teraz bojujem už hádam s poslednou vecou pre tretí typ príkladu:
1. časť tabuľky: K má hodnoty od 0 po N = to funguje správne
2. časť tabuľky K má hodnoty od N+1 po M+N. M+N potrebujem zmeniť na M+R a vôbec sa mi nedarí trafiť to..
- Prílohy
-
- OA_PocitadloV2.xls
- (48.5 KiB) 62 stiahnutí
-
- OA_PocitadloV3.xls
- (64.5 KiB) 59 stiahnutí
-
jorg22
Medium Professional
Vsak staci zmenit podmienku:
=IF(ROW()-20<$F$2;$D$2+1+ROW()-20;"")
na
=IF(ROW()-20<$G$2;$D$2+1+ROW()-20;"")
To som samozrejme skúšal, ale ak to urobím tak mi hodnoty K bude vypisovať ako súčet N+R a nie ako súčet M+R.
Rozsah hodnôt K v druhej tabuľky by mal byť od N+1 (to funguje) po R+M (to nefunguje).
Rozsah hodnôt K v druhej tabuľky by mal byť od N+1 (to funguje) po R+M (to nefunguje).
-
jorg22
Medium Professional
No to uz su banalne upravy nad ktorymi sa staci lepsie zamysliet:
=IF(ROW()-20<$F$2+$G$2-$D$2;$D$2+1+ROW()-20;"")
//V podmienke budes zistovat ci je relativny offset riadku mensi ako m+r-n
Super, už to funguje presne ako som potreboval!
Ešte raz sa Ti musím poďakovať, naozaj si mi veľmi pomohol
Ešte raz sa Ti musím poďakovať, naozaj si mi veľmi pomohol