právna rada - vyhodenie z bytu bez vysporiadania majetku
-
Old Dirty Bastard
Guru
právna rada - vyhodenie z bytu bez vysporiadania majetku
zdravím, potreboval by som právnu radu pre známu, ktorá sa zo dňa na deň ocitla v ťažkej situácii.
dosť neštandardná situácia, skúsim v skratke a výstižne popísať problém.
ak som náhodou tému zaradil zle, poprosím moderátorov o nasmerovanie.
s ex-manželom je známa rozvedená veľmi dlho, no napriek tomu žijú stále v spoločnej domácnosti. mal ju vyplatiť, aby mohla odísť z bytu. to sa nikdy nestalo. súd rozhodol, že jej má vyplatiť nejakých smiešnych na SVK necelých 300000 korún. čo nie je ani štvrtinová hodnota nehnuteľnosti, ale o to teraz nejde.
teraz ex-manžel na ňu vybehol s tým, že uplynula premlčacia doba 10 rokov a keďže za ten čas v danom smere nič nekonala a nepodnikala žiadne kroky, byt teraz legálne v plnej výške patrí LEN jemu a nemá nárok na absolútne nič. proste ostala s holým zadkom, len šatstvo a vraj si to on všetko preveroval a právne je to v poriadku.
dal jej určitú lehotu na vysťahovanie a chce na ňu po uplynutí volať políciu. dokonca bol taký drzý, že jej bez jej vedomia zrušil na mestskom úrade trvalý pobyt a teraz je zrejme vedená len priamo tam, ako nejaký bezdomovec (ešte si to nebola overiť, nemala kedy kvôli práci). je toto vôbec normálne?
papierovým vlastníkom bytu je len on, aj keď byt nadobudli v priebehu manželstva a dokonca ex-manželka splatila za tie roky väčšinový podiel bytu.
mňa by teraz zaujímalo, ako vyvrátiť alebo predĺžiť tú premlčaciu dobu? vec sa má tak, že ona od neho opakovane žiadala vyplatenie z bytu, aby mohla odísť, lenže to boli všetko len slová. nič sa nedá papierovo podložiť. stačí v tomto prípade ústna dohoda? bude to slovo proti slovu? môže prizvať svedkov?
prosil by som o radu. taktiež ak by ste vedeli o nejakom právnikovi, s ktorým by sa dala daná situácia minimálne konzultovať, najlepšie pro bono, v rámci michalovského okresu, bol by som povďačný. peniaze nazvyš nemá..
dosť neštandardná situácia, skúsim v skratke a výstižne popísať problém.
ak som náhodou tému zaradil zle, poprosím moderátorov o nasmerovanie.
s ex-manželom je známa rozvedená veľmi dlho, no napriek tomu žijú stále v spoločnej domácnosti. mal ju vyplatiť, aby mohla odísť z bytu. to sa nikdy nestalo. súd rozhodol, že jej má vyplatiť nejakých smiešnych na SVK necelých 300000 korún. čo nie je ani štvrtinová hodnota nehnuteľnosti, ale o to teraz nejde.
teraz ex-manžel na ňu vybehol s tým, že uplynula premlčacia doba 10 rokov a keďže za ten čas v danom smere nič nekonala a nepodnikala žiadne kroky, byt teraz legálne v plnej výške patrí LEN jemu a nemá nárok na absolútne nič. proste ostala s holým zadkom, len šatstvo a vraj si to on všetko preveroval a právne je to v poriadku.
dal jej určitú lehotu na vysťahovanie a chce na ňu po uplynutí volať políciu. dokonca bol taký drzý, že jej bez jej vedomia zrušil na mestskom úrade trvalý pobyt a teraz je zrejme vedená len priamo tam, ako nejaký bezdomovec (ešte si to nebola overiť, nemala kedy kvôli práci). je toto vôbec normálne?
papierovým vlastníkom bytu je len on, aj keď byt nadobudli v priebehu manželstva a dokonca ex-manželka splatila za tie roky väčšinový podiel bytu.
mňa by teraz zaujímalo, ako vyvrátiť alebo predĺžiť tú premlčaciu dobu? vec sa má tak, že ona od neho opakovane žiadala vyplatenie z bytu, aby mohla odísť, lenže to boli všetko len slová. nič sa nedá papierovo podložiť. stačí v tomto prípade ústna dohoda? bude to slovo proti slovu? môže prizvať svedkov?
prosil by som o radu. taktiež ak by ste vedeli o nejakom právnikovi, s ktorým by sa dala daná situácia minimálne konzultovať, najlepšie pro bono, v rámci michalovského okresu, bol by som povďačný. peniaze nazvyš nemá..
Re: právna rada - vyhodenie z bytu bez vysporiadania majetku
Čiže má súdne rozhodnutie, že on jej má vyplatiť 300tis. SKK, on jej to nevyplatil a ona s tým naozaj nič nerobila? Nešla ani za exekútorom? Podľa mňa to bola chyba a asi jej manžel má pravdu, o tých 300tis. SKK po 10r od rozsudku prišla, ak nič nespravila. Ústne výzvy bohužiaľ nie sú nič platné.
Mám tiež jeden rozsudok, na základe ktorého mi jedna osoba má zaplatiť nejakú čiastku.. a môj právnik mi stále prízvukuje, že je tam premlčacia doba 10r, aby som nezabudol. Ale vraj stačí, aby som s tým rozsudkom šiel za prvým exekútorom a samotná exekúcia sa už kľudne môže ťahať aj 40-50 rokov.
Ale ešte tam môže niečo byť s tým vyhodením z bytu - tam myslím nemôžeš len tak niekoho "deložovať", ale to už nech sa vyjadrí nejaký právnik. Každopádne, o tých 300tis. SKK asi naozaj prišla!
Mám tiež jeden rozsudok, na základe ktorého mi jedna osoba má zaplatiť nejakú čiastku.. a môj právnik mi stále prízvukuje, že je tam premlčacia doba 10r, aby som nezabudol. Ale vraj stačí, aby som s tým rozsudkom šiel za prvým exekútorom a samotná exekúcia sa už kľudne môže ťahať aj 40-50 rokov.
Ale ešte tam môže niečo byť s tým vyhodením z bytu - tam myslím nemôžeš len tak niekoho "deložovať", ale to už nech sa vyjadrí nejaký právnik. Každopádne, o tých 300tis. SKK asi naozaj prišla!
Podľa mňa o nič neprišla. Pretože je premlčaný samotný rozsudok ale jej vlastnícky podiel sa premlčať nedá. On jej mal poskytnúť určité plnenie a tým by sa stal výlučným vlastníkom nehnuteľnosti. Tým, že z jeho strany nedošlo k plneniu nemohlo dôjsť k prenosu práva. Pri BSM je to zložité a neviem teraz ako to presne je, musím sa na to bližšie pozrieť, či po premlčaný rozsudku začínajú plynúť nejaké lehoty, kde dôjde k vysporiadaniu BSM zo zákona alebo nie.
No ak to je takto, potom opäť musia zopakovať celý súdny proces. Tým pádom nový sudca jej môže tú sumu v novom rozsudku navýšiť alebo aj znížiť.
Ale osobne si myslím, že to bude ako som písal. Potom tie premlčacie doby by boli zbytočné. Ale nejdem sa hádať, nie som právnik.

Ale osobne si myslím, že to bude ako som písal. Potom tie premlčacie doby by boli zbytočné. Ale nejdem sa hádať, nie som právnik.
Podla mna skor logicky znie co pisal skuki. Vsak to je uplny nonsens aby si prisiel o majetok kvoli nejakej premlcacej dobe.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Rovnako tak nejdes sediet za vrazdu, ked je uz premlcana
To iste s danovymi unikmi, pokial su premlcane 
Áno. Ale z Ústavy je vlastnícke právo nepremlcatelne. Tu by pomohla urcovacia žaloba na sud. Či existuje jej právo k nehnuteľnosti a či ide o podielové alebo bezpodielové vlastníctvo.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
To aj pravo na zivot, ale vrazda moze ostat premlcana 
Áno, na vlastnícke právo sa premlčanie nevzťahuje.. ale nebolo o jej vlastníckom práve rozhodnuté pri rozvodovom súdnom konaní pred 10r, v ktorom súd nariadil vyplatiť tých 300tis. SKK? Možno ak by pred 10r neprebehol súd, mohla by sa uchádzať o svoje vlastnícke právo na byte aj po 20r.
Opakujem, nie som právnik, takže len teoretizujem na základe svojich skúseností so súdmi.
Opakujem, nie som právnik, takže len teoretizujem na základe svojich skúseností so súdmi.
K nehnuteľnostiam sa nadobúda/stráca vlastnícke právo až vkladom do katastra nehnuteľností. A či prišlo k vkladu do katastra a zmene z BSM do výhradného vlastníctva jej manžela tak túto informáciu nemáme. Ja som právnik ale venujem sa výhradne iba trestnému/priestupkovému právu, čiže sa tiež môžem mýliť. Pri takýchto sporoch rozhoduje každý detail, každý právny úkon. A tej žene by som odporučil sa obrátiť na bezplatnú právnu pomoc: http://www.cpp.finalarea.com/kde-a-kedy-nas-najdete
-
Old Dirty Bastard
Guru
ok, takže nemá šancu... sviňa s ňou proste parádne vypiekla. dnes bola na katastrálnom. výhradným vlastníkom nehnuteľnosti je z nejakého dôvodu ex-manžel. aj keď nechápem, pretože byt nadobudli v priebehu manželstva, ako to v takom prípade funguje s delením majetku pri rozvode? všetko ide na polovicu, nie? ak jej nedá polovičku bytu, musí jej dať nejakú zodpovedajúcu protihodnotu alebo nie? jemu zostane všetko a jej nič? vraj v priebehu manželstva nechala všetko písať na manžela, resp. on to tak najskôr navrhoval a ona bola ticho a držala krok. pri rozvode toho na ňu bolo veľa a na takéto veci nemyslela a ani na to popravde nemá hlavu.
exekútorom nič nevymáhala, ona sa spoliehala na jeho "ľudskosť" a že sa tak zákerne správať nebude. vraj o tej premlčacej dobe od svojej právničky vedela.
to môže výhradný vlastník nehnuteľnosti len tak vyhlasovať iné osoby z trvalého pobytu bez ich vedomia? to takto platí aj v prípade, že je niekto v podnájme/prenájme a pod.?
bude si musieť hľadať sociálny byt a v medzičase bývať u známych. tož dopadla, ách..
exekútorom nič nevymáhala, ona sa spoliehala na jeho "ľudskosť" a že sa tak zákerne správať nebude. vraj o tej premlčacej dobe od svojej právničky vedela.
to môže výhradný vlastník nehnuteľnosti len tak vyhlasovať iné osoby z trvalého pobytu bez ich vedomia? to takto platí aj v prípade, že je niekto v podnájme/prenájme a pod.?
bude si musieť hľadať sociálny byt a v medzičase bývať u známych. tož dopadla, ách..
Vedela o premlcacej dobe a nic nepodnikla ? .... Basnicka otazka.
Ano, vedela, teraz to napisal. Je to klasicky pripad krestanskej tety ktoru vie oklamat dovorou kdejaky jozko mrkvicka (bez urazky).
Prihlásenie na trvalý pobyt a tým odhlásenie z predchádzajúceho miesta je možné aj bez vedomia.. a podľa všetkého aj obyčajné odhlásenie:
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-sit ... ho-pobytu/ - pozri Ďalšie dôvody na zrušenie trvalého pobytu.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-sit ... ho-pobytu/ - pozri Ďalšie dôvody na zrušenie trvalého pobytu.
-
Old Dirty Bastard
Guru
jop, už mám všetky potrebné detaily daného prípadu. odhlásenie/prehlásenie je fakt možné bez vedomia danej osoby, výhradný vlastník má na to právo. dokonca v tomto prípade jej nie len odhlásil pobyt, ale jej aj zmenil adresu trvalého pobytu na adresu jej brata, všetko bez jej vedomia a vedomia jej brata, sila toto naše Slovensko..
čím viac o danej situácii človek zisťuje, tým viac láme rukami a prestáva mať chuť ju pomaly aj ľutovať. môžem povedať, že známa bola fakt hlupaňa a dokonca si to priznáva.
byt prešiel do osobného vlastníctva po rozvode, zostatková hodnota bytu bola vyplatená ex-manželom, on sa staral o všetku administratívu a byrokraciu, ona len nastavovala peňaženku. polovičku zostatkovej hodnoty mu vyplatila "na ruku", bez absolútne žiadneho potvrdenia. dovi dopo. pre 15000SKK prišla o polovičku bytu.
ďakujem všetkým zúčastneným za pomoc.
poučenie do života ostatným? nikdy nebuď dôverčivý blbec.
čím viac o danej situácii človek zisťuje, tým viac láme rukami a prestáva mať chuť ju pomaly aj ľutovať. môžem povedať, že známa bola fakt hlupaňa a dokonca si to priznáva.
byt prešiel do osobného vlastníctva po rozvode, zostatková hodnota bytu bola vyplatená ex-manželom, on sa staral o všetku administratívu a byrokraciu, ona len nastavovala peňaženku. polovičku zostatkovej hodnoty mu vyplatila "na ruku", bez absolútne žiadneho potvrdenia. dovi dopo. pre 15000SKK prišla o polovičku bytu.
ďakujem všetkým zúčastneným za pomoc.
poučenie do života ostatným? nikdy nebuď dôverčivý blbec.
teraz neviem ci je horsie to, ze prisla o byt alebo ze zila 10r s ex-manzelom v jednej domacnosti...peklo