ahoj
zaujímalo by ma koľko treba penazí na výrobu video hry rôznych kategorii napr. stratégie alebo nejakej AAA fps, rpg... alebo keby niekto vedel uviesť aj realne príklady. a za čo všetko treba zaplatit a čo všetko by som k tomu potreboval.
vopred dakujem za odpovede.
Takmer aj mega cca. Hlavne potrebujes vela programatorov ktori si vypytaju hodne slusne peniaze Ale samozrejme zalezi aku hru, moze to byt nizsie alebo o hodne vyssie.
Akční Grand Theft Auto 4 – rozpočet 100 milionů dolarů
Závodní Gran Turismo 5 – rozpočet 80 milionů dolarů
Adventura Shenmue – rozpočet 70 milionů dolarů
Hra na hrdiny Too Human- rozpočet 60 milionů dolarů (polovinu tvoří reklama)
Akční Halo 3 – rozpočet 55 milionů dolarů
On-linová APB – rozpočet 50 milionů dolarů
Akční L.A. Noire – rozpočet 50 milionů dolarů
Hra na hrdiny Final Fantasy XII – rozpočet 48 milionů dolarů
Akční Killzone 2 – rozpočet 40 milionů dolarů
Akční Call of Duty: Modern Warfare 2 – rozpočet 40-50 milionů dolarů
To ber ako hornú hranicu.
Spodná hranica je asi 20 eur, keď chceš aby som ti urobil krátku textovku v prehliadači.
Normálnejšie mobilné hry idú od nejakých 5tisíc eur vyššie.
Konkrétna cena záleží od zložitosti hry, niekde medzi tými 5tisíc a 100 miliónmi eur
CoD malo drahu a prehnanu kampan, billboardy v uliciach USA, na staniciach metra a tak podobne. Nepopieram, ze to nepatri k cene, ale pytal sa co stoji cena vyroby a tak som to upresnil, ze velka cas je reklama.
ako vidim tak výroba AAA hier je velmi drahý špás a pre začinajúcich vývojarov uplne nereálne, najlepšie je začať niečim malým, jednoduchým na výrobu ale niečim chytlavým a aby to hlavne vytiahlo od hráčov čo najviac penazí. pozeral som sa aj na kickstarter a za podobne projekty si pýtali od 5 000 po 50 000 dolarov a vela z nich boli úspešné projekty takže pravdepodobne to skúsim v buducnosti aj ja. a o reklamu sa nebojím lebo internet je jedna velkááá reklama.
Internet je velka reklama, ibaze takych ako ty su tisice. Takze sa na to vobec nespoliehaj. Skus sa zamerat na mobilne hry, pri zaujimavej hre a predaji cez Google Play vies co to zarobit.
heker napísal:Internet je velka reklama, ibaze takych ako ty su tisice. Takze sa na to vobec nespoliehaj. Skus sa zamerat na mobilne hry, pri zaujimavej hre a predaji cez Google Play vies co to zarobit.
ked si to spravis sam, zadarmo to teda nemas.
ak stravim 1000 hodin na tvorbe hry, tak som prisiel o 1000 hodin, ktore som mohol stravit pracou. teda ak zarabas 10 eur na hodinu, tak ta to stalo 10000 eur.
ja som tiez chcel spravit vlastnu hru, problem je ze akonahle nechces robit nejaku jednoduchu zabavku (flappy bird) tak zrazu zistis za naprogramovat hru predstavuje iba cast z celej tvorby hry, dokonca by som povedal mensiu cast. najviac vacsinou zaberie tvorba assetov. vytvorit modely, animacie, prostredie, hudbu, zvuky, dabing... no a samozrejme dizajn (hra sa najskor odohrava v nejakom svete, ktory treba vymysliet), scenar a rezia...
zatial co nieco z toho si ozaj spravis aj sam, ja sa napriklad na tvorbu modelov, animacii a akychkolvek zvukov vobec nechytam, takze urcite potrebujes viac ludi.
ja by som doporucoval kazdemu zacinajucemu programatorovi najst si nejaky open source projekt (na githube napr) a pridat s jeho vyvoju.
robiť to sám je naozaj hlúposť, keby som mal aspoň 30 kamarátov ktorý by to robili so mnou bez nároku na mzdu tak by sa to dalo ale bohužial z môjho okolia to nikoho nezaujíma takže som v tom sám.