EK - rozne maximalne hodnoty
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
EK - rozne maximalne hodnoty
Zdravim,
vrtam sa trochu v merani dymivosti dieslovych motorov, a ked pozeram do protokolov o EK z roku 2012, tak mam ustanovenu hodnotu dymivosti 2,5 m^-1. V protokole z roku 2014 je tato hodnota (z inej STK) 1,01 m^-1. Tato hodnota len tak kolise PRETOZE?
Ak ma niekto info cim to je ovplyvnene (zakon, meraci pristroj etc), sem s tym.
//edit
A uz ked som otvoril temu o EK, tak len otazka do vetra. Metodika meranie dymivosti vznetovych motorov vychadza z europskej direktivy 77/143/EHS alebo tak nejak (resp. aspon by mala pokial viem). Otazka je, ako je mozne, ze ta ista direktiva na Slovensku hovori "tocte motory az pokial agregat z kasne nevyskoci majitelovi do narucia" a v Spanielsku (zhodou okolnosti som tam svoju C4cku kupoval, jazdil a bol aj na EK) meraju do 2,5 max 3k otacok?
vrtam sa trochu v merani dymivosti dieslovych motorov, a ked pozeram do protokolov o EK z roku 2012, tak mam ustanovenu hodnotu dymivosti 2,5 m^-1. V protokole z roku 2014 je tato hodnota (z inej STK) 1,01 m^-1. Tato hodnota len tak kolise PRETOZE?
Ak ma niekto info cim to je ovplyvnene (zakon, meraci pristroj etc), sem s tym.
//edit
A uz ked som otvoril temu o EK, tak len otazka do vetra. Metodika meranie dymivosti vznetovych motorov vychadza z europskej direktivy 77/143/EHS alebo tak nejak (resp. aspon by mala pokial viem). Otazka je, ako je mozne, ze ta ista direktiva na Slovensku hovori "tocte motory az pokial agregat z kasne nevyskoci majitelovi do narucia" a v Spanielsku (zhodou okolnosti som tam svoju C4cku kupoval, jazdil a bol aj na EK) meraju do 2,5 max 3k otacok?
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: EK - rozne maximalne hodnoty
hodnota je pre teba to čo máš v techničáku. ja som mal ten istý problém, neprešiel som EK a šiel som do ineho STK a tam som spravil lebo norma bola vyššia. Euro2 auto nemôže mať dymivosť a CO2 ako euro5 auto.
Om*dávajú na STK, asi toľko, o tom točení tam to je jedno, nech sa snažil vytáčať akokoľvek, mal som 1,2 a v tk mám až do 1,5. To, či to vytočí do 5k alebo 3,5 k nehrá rolu, (aspoň nie takú veľkú) meranie je z nýzkych ustálených otáčok mu naložiť.
Om*dávajú na STK, asi toľko, o tom točení tam to je jedno, nech sa snažil vytáčať akokoľvek, mal som 1,2 a v tk mám až do 1,5. To, či to vytočí do 5k alebo 3,5 k nehrá rolu, (aspoň nie takú veľkú) meranie je z nýzkych ustálených otáčok mu naložiť.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Tak trochu nechapem
A nesuhlasims tym, ze je jedno v akych otackach je motor. Ak ide motor v nizsich otackach, ma palivo moznost horiet dlhsi cas (relativne o dost malo, ale pri tom ako rychlo prebieha horenie je to dost) ako ked mu prikurim a automaticky to co nevyhorelo pluje na meraciu sondu -> vyssia dymivost.
, tak je dolezite to co je v technicaku alebo to aka je norma na STK?hodnota je pre teba to čo máš v techničáku. ja som mal ten istý problém, neprešiel som EK a šiel som do ineho STK a tam som spravil lebo norma bola vyššia
A nesuhlasims tym, ze je jedno v akych otackach je motor. Ak ide motor v nizsich otackach, ma palivo moznost horiet dlhsi cas (relativne o dost malo, ale pri tom ako rychlo prebieha horenie je to dost) ako ked mu prikurim a automaticky to co nevyhorelo pluje na meraciu sondu -> vyssia dymivost.
-
hrban
Addict
tu máš k tomu komplet manuál http://www.seka.sk/public/files/dokumen ... 0_2014.pdf
toto je pre teba dôležité
d) Maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“, m-1
,
Maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ vozidiel kategórie M a N s emisným
systémom BKAT, NKAT je hodnota vypočítaná súčtom korigovaného súčiniteľa
absorpcie „XL“ s hodnotou konštanty 0,5 m-1 (DMAX = XL+ 0,5, m-1), pričom sa prioritne
použije korigovaný súčiniteľ absorpcie uvedený v osvedčení o evidencii. Ak osvedčenie
o evidencii, korigovaný súčiniteľ absorpcie neobsahuje, použije sa korigovaný súčiniteľ
absorpcie uvedený na výrobnom štítku vozidla alebo na samostatnom štítku.
Maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ vozidiel kategórie M a N prvýkrát
prihlásených do evidencie vozidiel po 01.01.2008 je zhodná s hodnotou korigovaného
súčiniteľa absorpcie „XL“, uvedeného v osvedčení o evidencii (DMAX = XL, m-1). Ak
osvedčenie o evidencii korigovaný súčiniteľ absorpcie neobsahuje, použije
sa korigovaný súčiniteľ absorpcie uvedený na výrobnom štítku vozidla alebo
na samostatnom štítku.
Ak hodnota korigovaného súčiniteľa absorpcie nie je známa (nie je uvedená v osvedčení
o evidencii a vozidlo už nedisponuje výrobným štítkom vozidla alebo samostatným
štítkom s hodnotou korigovaného súčiniteľa absorpcie), maximálna hodnota dymivosti
sa stanoví zo servisných informačných dokumentov alebo zo špecializovaných
odborných katalógov.
Ak servisný informačný dokument alebo špecializovaný odborný katalóg obsahuje
korigovaný súčiniteľ absorpcie, postupuje sa rovnako ako v prípade keby bol korigovaný
súčiniteľ absorpcie uvedený na výrobnom štítku vozidla alebo na samostatnom štítku.
hodnotu určenej dymivosti, tak hodnota maximálnej dymivosti „DMAX“ je rovná hodnote
určenej dymivosti „D“ (DMAX = D, m-1).
Ak hodnota korigovaného súčiniteľa absorpcie „XL“ alebo dymivosti „D“ nie je známa,
potom maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ je stanovená:
4,00 m-1 pri vozidle prihlásenom do evidencie do 31. decembra 1979,
3,00 m-1 pri vozidle s preplňovaným motorom,
2,50 m-1 pri vozidle s nepreplňovaným motorom,
1,50 m-1 pri vozidle prihlásenom do evidencie od 1. júla 2008,
0,7 m-1 pri vozidle prihlásenom do evidencie od 1. januára 2015.
Pre vozidlá kategórie T sa maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ stanoví
nasledovne:
1,50 m-1 pri vozidle prihlásenom do evidencie od 1. januára 2015.
e) Rozptyl /Rmax/ m-1
Maximálna prípustná hodnota rozptylu je 0,5 m-1
tu máš súčiniteľ absorpcie „XL“, ak je auto z pred roku 2008 tak sa pripočíta 0.5 ak po roku 2008 tak platí súčiniteľ absorpcie „XL“. Poprípade tam môzeš mať rovno hodnotu určenej dymivosti „D“.
toto je pre teba dôležité
d) Maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“, m-1
,
Maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ vozidiel kategórie M a N s emisným
systémom BKAT, NKAT je hodnota vypočítaná súčtom korigovaného súčiniteľa
absorpcie „XL“ s hodnotou konštanty 0,5 m-1 (DMAX = XL+ 0,5, m-1), pričom sa prioritne
použije korigovaný súčiniteľ absorpcie uvedený v osvedčení o evidencii. Ak osvedčenie
o evidencii, korigovaný súčiniteľ absorpcie neobsahuje, použije sa korigovaný súčiniteľ
absorpcie uvedený na výrobnom štítku vozidla alebo na samostatnom štítku.
Maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ vozidiel kategórie M a N prvýkrát
prihlásených do evidencie vozidiel po 01.01.2008 je zhodná s hodnotou korigovaného
súčiniteľa absorpcie „XL“, uvedeného v osvedčení o evidencii (DMAX = XL, m-1). Ak
osvedčenie o evidencii korigovaný súčiniteľ absorpcie neobsahuje, použije
sa korigovaný súčiniteľ absorpcie uvedený na výrobnom štítku vozidla alebo
na samostatnom štítku.
Ak hodnota korigovaného súčiniteľa absorpcie nie je známa (nie je uvedená v osvedčení
o evidencii a vozidlo už nedisponuje výrobným štítkom vozidla alebo samostatným
štítkom s hodnotou korigovaného súčiniteľa absorpcie), maximálna hodnota dymivosti
sa stanoví zo servisných informačných dokumentov alebo zo špecializovaných
odborných katalógov.
korigovaný súčiniteľ absorpcie, postupuje sa rovnako ako v prípade keby bol korigovaný
súčiniteľ absorpcie uvedený na výrobnom štítku vozidla alebo na samostatnom štítku.
hodnotu určenej dymivosti, tak hodnota maximálnej dymivosti „DMAX“ je rovná hodnote
určenej dymivosti „D“ (DMAX = D, m-1).
Ak hodnota korigovaného súčiniteľa absorpcie „XL“ alebo dymivosti „D“ nie je známa,
Pre vozidlá kategórie T sa maximálna prípustná hodnota dymivosti „DMAX“ stanoví
nasledovne:
1,50 m-1 pri vozidle prihlásenom do evidencie od 1. januára 2015.
e) Rozptyl /Rmax/ m-1
Maximálna prípustná hodnota rozptylu je 0,5 m-1
tu máš súčiniteľ absorpcie „XL“, ak je auto z pred roku 2008 tak sa pripočíta 0.5 ak po roku 2008 tak platí súčiniteľ absorpcie „XL“. Poprípade tam môzeš mať rovno hodnotu určenej dymivosti „D“.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Jop, precital som to, len ten sucinitel tam nemam vo svojom technickom, takze sa na to teraz nepozriem.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2015, 21:20)
Tak ci onak, podla toho, by som mal mat v kazdom protokole rovnaku hodnotu a nie dve rozne.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2015, 21:20)
Tak ci onak, podla toho, by som mal mat v kazdom protokole rovnaku hodnotu a nie dve rozne.
-
hrban
Addict
tu je postup ako sa má merať, čiže z voľnobehu a pedál až na podlahu, http://www.seka.sk/stranka/ek-vozidiel- ... ezkat-nkat
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2015, 21:32)
btw, ak to tam nemáš tak pre teba platí toto
čiže predpokladám, že máš mať normu 1,5.
btw, zhrniem čo som napísal v tom dlhom texte hore, buď to to máš v TP, ak nie, tak to máš na štítku alebo niekde v papieroch od auta (v tej knižke pod sedačkou), ak nie je ani tam alebo štítok nemáš, tak sa to pozerá podľa katalógov. Ak nie je ani v katalógoch, tak sa použije tá tabuľka čo som dal. Ide o to, že táto norma je daná výrobcom auta a nemení sa. Ak máš starý deasel ešte bez ERG tak asi ťažko spravíš normu pod 3.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2015, 21:32)
btw, ak to tam nemáš tak pre teba platí toto
čiže predpokladám, že máš mať normu 1,5.
btw, zhrniem čo som napísal v tom dlhom texte hore, buď to to máš v TP, ak nie, tak to máš na štítku alebo niekde v papieroch od auta (v tej knižke pod sedačkou), ak nie je ani tam alebo štítok nemáš, tak sa to pozerá podľa katalógov. Ak nie je ani v katalógoch, tak sa použije tá tabuľka čo som dal. Ide o to, že táto norma je daná výrobcom auta a nemení sa. Ak máš starý deasel ešte bez ERG tak asi ťažko spravíš normu pod 3.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
1,5 skor nie, vozidlo bolo prihlasene prvykrat do evidencie v 2005 (sice nie na SVK, ale podla prihlasenia do evidencie na SVK zavadaz hodnoty dymivosti je dost scestne). Aj tak 1,5 nikde nemam. Na jednom protokole je 2,5, ale auto ma preplnovany motor.
Datum prvej evidencie v technickom je, takze to by malo byt skor 3.
Datum prvej evidencie v technickom je, takze to by malo byt skor 3.
-
hrban
Addict
aha, myslel som, že máš auto z roku 2008+, tak potom máš 3 a koniec debaty.
ja som bol na stk, tam som prdol 1,2, v TP mám 1,5, auto je z roku 2008 takže mám mať aj podľa tabuľky 1,5, na EK mi tam prdli normu 1,0 a , nevyhovuje. Pritom to bol rok 2014 a v tedy úplne nové škodovky by nespravili.
ja som bol na stk, tam som prdol 1,2, v TP mám 1,5, auto je z roku 2008 takže mám mať aj podľa tabuľky 1,5, na EK mi tam prdli normu 1,0 a , nevyhovuje. Pritom to bol rok 2014 a v tedy úplne nové škodovky by nespravili.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Vdaka za pomoc. Vtip je, ze ani jedna z tychto hodnot nie je v protokole ale vsetky su nizsie. Ta 1,01 je najlepsia, taze tak. Som zvedavy, co bude na dalsej, 0,5? 
Fajne, tak podla coho tam potom davaju? Jake mala, take dala?
Fajne, tak podla coho tam potom davaju? Jake mala, take dala?
-
hrban
Addict
pozri to niekde na štítku/knižke alebo zbehni rovno do citroenu, mali by ti vedieť povedať, akú má to auto stanovenú hodnotu podľa vin. nabehni na stk a vynadj im do kok*tov ale STK tam potom nerob, isto by ti našli chybu v podvozku etc, treba ísť inam. A čakajú, že im fukneš niečo do vačku asi.
Pozri, je možné, že výrobca stanovil niekde v papieroch 2,5 alebo 2,0, takže vtedy platí tá hodnota, ale ak sa nevie nikde nájsť tento údaj, tak sa použije všeobecná norma čo bola ustanovená počas výroby automobilu a to bola 3,0. Vtedy bola taká max norma pre výrobcov automobilov, oni si ale kľudne moholi spraviť na tú dobu ''zelený motor'' a v tedy môže byť táto hodnota nižšia. Najlepšie je si nájsť tento údaj a potom vieš koľko musíš mať.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2015, 21:54)
Pozri, je možné, že výrobca stanovil niekde v papieroch 2,5 alebo 2,0, takže vtedy platí tá hodnota, ale ak sa nevie nikde nájsť tento údaj, tak sa použije všeobecná norma čo bola ustanovená počas výroby automobilu a to bola 3,0. Vtedy bola taká max norma pre výrobcov automobilov, oni si ale kľudne moholi spraviť na tú dobu ''zelený motor'' a v tedy môže byť táto hodnota nižšia. Najlepšie je si nájsť tento údaj a potom vieš koľko musíš mať.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2015, 21:54)
myslí sa prvé prihlásenie, aneb rok výroby.S.T.E.A.L.T.H napísal:(sice nie na SVK, ale podla prihlasenia do evidencie na SVK zavadaz hodnoty dymivosti je dost scestne).
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Pozriem sa este, ci to niekde nie je napisane (v aute etc). Co sa tyka ist im vynadat, to asi nie. Jednak je tato udalost s 1,01 stara skoro rok a za druhe, obislo sa to...no, ako na Slovensku. Ja som nebol s autom na TK. Davnejsie som tu pisal o tom, ze mi skonci TK, EK a som v zahranici, tak som tam poslal niekoho ineho. A na STK typek tocil motor a plulo mu to tak ci onak 4. Respektive plulo to stale nizsie hodnoty, cim viac ho tocil (podla neho zajeba**** vyfuk od sadzi, co mozem asi len potvrdit, lebo som rok pred tym chodil vzdialenosti len v ramci mesta do 2 - 5 km a na dialnici auto nebolo, ani ziadne vytacanie motora; zato v zime neklepe, startuje na pretocenie kluca, cize so vstrekovacmi asi problem nebude). Pred par dnami som sa o tom s niekym bavil, tak som sa v tom zacal kus vrtat a v papieroch som nasiel tie nekonzistentne hodnoty, co ma doviedlo sem, spytat sa na to. Okrem ineho aj preto, ze sa pohravam s myslienkou dat vycistit vsetky vstrekovace, ale nejak sa mi nechce vyhodit 3kilka za nieco, kde nie je ani problem. Viem aj lepsie investovat prachy, hlavne ak auto pouzijem raz za tyzden v priemere.
celkom by ma zaujimalo preco to cenzuruje slovo z.a.j.e.b.a.b.r.a.n.y
celkom by ma zaujimalo preco to cenzuruje slovo z.a.j.e.b.a.b.r.a.n.y
-
Fabo
Hardcore addict
IMHO moze byt problem aj v tych "specializovanych katalogoch". S tym som mal problem teraz ked som chcel robit EK v piatok v pracovisku kde robia len EK (bez STK) (kvoli uspore casu).
Dosiel som tam, pol hodinu cakal kym si na mna spomenu (uspora casu teda vo vysledku 0 ), potom ked som vosiel znova do prijimacej kancelarie teda urobila "Jezis!", ja som vosiel do garaze no a za chvilu prisiel chlapik, lebo mi nevie urobit EK lebo mam nizky volnobeh... ze podla nejakeho vseobecneho programu co ma on ma byt minimalne 750 ot. a ja mam 720. Ze s tym mam ist na STK, kde maju nejake podrobnejsie katalogy a budu vediet spravit.
Nakoniec som to vyriesil tak, ze som odovzdal rano auto do servisu a poobede si ho vybral s novou STK a EK. Za tych par desiatok navyse mi to stalo.
Dosiel som tam, pol hodinu cakal kym si na mna spomenu (uspora casu teda vo vysledku 0 ), potom ked som vosiel znova do prijimacej kancelarie teda urobila "Jezis!", ja som vosiel do garaze no a za chvilu prisiel chlapik, lebo mi nevie urobit EK lebo mam nizky volnobeh... ze podla nejakeho vseobecneho programu co ma on ma byt minimalne 750 ot. a ja mam 720. Ze s tym mam ist na STK, kde maju nejake podrobnejsie katalogy a budu vediet spravit.
Nakoniec som to vyriesil tak, ze som odovzdal rano auto do servisu a poobede si ho vybral s novou STK a EK. Za tych par desiatok navyse mi to stalo.