Solarne systemy - diskusia
Solarne systemy - diskusia
pouzivatie niekto solarne systemy na dome?
zaobera sa niekto nimi?
celkom ma zaujala tato tema...avsak pri hladani netom som nenasiel presne odpovede.
vieme, ze solarny panel dokaze zozbierat obrovske mnozstvo energie.
vie niekto ako to funguje s akumulatormi ?
su schopne vydrzat prevadzku maleho domu ?
kurenie, ohrev vody, spotrebice ? proste full service, alebo teda na % pokryt aspon 50% spotreby.
pozeral som, vacsina sluzi na ohrev vody pomocou boilera - to nechcem.
co ma vsak zaujima je uskladnenie energie.
nasiel som 200Ah akumulatory.. dalo by sa takto spekulovat?
zaobera sa niekto nimi?
celkom ma zaujala tato tema...avsak pri hladani netom som nenasiel presne odpovede.
vieme, ze solarny panel dokaze zozbierat obrovske mnozstvo energie.
vie niekto ako to funguje s akumulatormi ?
su schopne vydrzat prevadzku maleho domu ?
kurenie, ohrev vody, spotrebice ? proste full service, alebo teda na % pokryt aspon 50% spotreby.
pozeral som, vacsina sluzi na ohrev vody pomocou boilera - to nechcem.
co ma vsak zaujima je uskladnenie energie.
nasiel som 200Ah akumulatory.. dalo by sa takto spekulovat?
Re: Solarne systemy - diskusia
https://www.google.sk/search?q=tesla+10 ... 2&ie=UTF-8
Fotovoltaika na dom ma navratnost 15-20 rokov. Ci je to v pohode sa uz musis sam rozhodnut.
Fotovoltaika na dom ma navratnost 15-20 rokov. Ci je to v pohode sa uz musis sam rozhodnut.
pokial na to nedostanes dotaciu tak navratnost je velmi otazna. /myslime vyrobu elektriny, tepla voda je uz pekne navratna/
http://www.teslamotors.com/powerwall 10kwh bateria 3500 dolarov.. myslim ze pri tomto je ta navratnost uz nikede uplne inde, a hlavne sa mozes uplne odstrihnut.
Bohuzial zabudas ze powerwall je iba akumulator. Aby si to naplnil 10KW, potrebujes k tomu dost vela panelov, takze sme opat tam kde sme boli....brainwirm napísal:http://www.teslamotors.com/powerwall 10kwh bateria 3500 dolarov.. myslim ze pri tomto je ta navratnost uz nikede uplne inde, a hlavne sa mozes uplne odstrihnut.
V praxi to je daco v strede. Lebo ked je v lete pri najlepsom azimute slnka najsilnejsia vyroba ele tak ju vacsinou nieje kde minat. A prave na to je dobra ta Tesla. Lenze je to dalsia invensticia ale v globale to znizi navratnost ale ziadne terno to neni.
je to zaujimame tak ci tak, dik za reakcie.
Powerwall + kolektory dajme tomu 10m2
nasiel som kolektor min. energetický zisk 525 kWh/m2/rok s plochou 2m2
vypocet jednoduchy 525/365*2*4=11,50 kWh/denne, ale to je teoria, zacina sa mi to pacit.
Powerwall + kolektory dajme tomu 10m2
nasiel som kolektor min. energetický zisk 525 kWh/m2/rok s plochou 2m2
vypocet jednoduchy 525/365*2*4=11,50 kWh/denne, ale to je teoria, zacina sa mi to pacit.
Prax je ale diametralne uplne inde, typujem takych 200-230 kWh za rok. Da sa to vypocitat presnejsie podla mapy pre fotovoltaiku.
na to cislo si ako prisiel, aj v tych najslabsich mas 1200/900
Aha to si uz dal priemernu hodnotu...tak berem spet.
a v nasom podnebnom pasme si myslis ze tych 10m/2 kolektorov aky zazrak urobi? Je nieco uplne ine mat solar v bezoblacnej slnecnej Kalifornii ako na Slovensku.. Ako draha zabavka pre eko-chlapikov to je ok, ale o rentabilite nemoze byt velmi rec. Plus neviem ci ratas aj zo starnutim baterii ktore casom vyrazne znizuje kapacitu a tak si za nejaku dobu budes moct kupovat znovu /najneskor do 10rokov/
ciitim z tvojho komentaru negativitu
mas tu mapu.
tu su kolektory. http://www.solarenergo.sk/index.php?str ... ory_ploche
min. hodnota tam je: 525, pre m2
to su "fakty"... samozrejme bateria napr. ta tesla sa este ani nepredava... ale myslim si ze casom baterie pojdu s cenou dole a s kapacitou hore.
ratam 15000 investiciu, baterie + panely + montaz, 10rokov si free, resp. je tam zaruka, myslim ze za 10 roky budeme uz inde aj s tymto... vrati sa ti to mozno za 20.
mas tu mapu.
tu su kolektory. http://www.solarenergo.sk/index.php?str ... ory_ploche
min. hodnota tam je: 525, pre m2
to su "fakty"... samozrejme bateria napr. ta tesla sa este ani nepredava... ale myslim si ze casom baterie pojdu s cenou dole a s kapacitou hore.
ratam 15000 investiciu, baterie + panely + montaz, 10rokov si free, resp. je tam zaruka, myslim ze za 10 roky budeme uz inde aj s tymto... vrati sa ti to mozno za 20.
Forsaken
kolko je tvoja mesacna spotreba elektriny? tipujem ze tak do 20€ mesacne. Za 15tis € mas elektrinu na 63rokov dopredu, takze sa urcite "oplati" ich radsej vrazit do solaru kde za 10rokov budes musiet kompletne vymenit baterie a za 20rokov bude kompletne cely system na odpis pretoze vykon kolektorov padne pod bod efektivity plus ta vsetka elektronika okolo toho tiez nebude večná.
aj si to trochu pocital predtym ako si sa pustil do rozvijanie tej myslienky?

kolko je tvoja mesacna spotreba elektriny? tipujem ze tak do 20€ mesacne. Za 15tis € mas elektrinu na 63rokov dopredu, takze sa urcite "oplati" ich radsej vrazit do solaru kde za 10rokov budes musiet kompletne vymenit baterie a za 20rokov bude kompletne cely system na odpis pretoze vykon kolektorov padne pod bod efektivity plus ta vsetka elektronika okolo toho tiez nebude večná.
aj si to trochu pocital predtym ako si sa pustil do rozvijanie tej myslienky?
20€ mesacne na dome??? Sak len v byte to mam za 32€. V dome to bude viac. Ale na rentabilite to aj tak nic nemeni - neoplati sa.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
Forsaken - fotovoltaika je na vyrobu elektriny, pokial viem, tak ak na to dostanes dotaciu, tak to musis davat do siete a elektrarne ci rozvodna firma ti bude platit. Kazdopadne, okrem mozno juznych slovenskych okresov sa to neoplati, pretoze aj tie panely maju len obmedzenu zivotnost a pri tych vysokych vstupoch vela uzitku z toho nebude.
Druhou vecou je ohrev teplej vody, co je uplne ina technologia. Otec to ma na ohrev vody v bazene, ale urcite sa to oplati aj na rodinny dom, ale tam opat potrebujes pekne zaplatit celu technologiu.
Nizkoenergeticke domy maju aj tepelne cerpadlo. Vsetko je to dost drahe a netreba zabudat, ze vsetko ma svoju zivotnost plus pri pasivnych domoch si zavisly na elektrine pretoze aj vetranie musi byt nutene.
Ak by som si riesil dom, tak namiesto tychto veci by som sa zameral na co najlepsiu izolaciu aby som minimalizoval tepelne straty a diverzifikoval zdroj tepla, tzn dal by som si do domu kondenzacny kotol na plyn a tak isto aj kotol na tuhe palivo, aby som nebol zavisly na jedinom zdroji energie. Slnecny kolektor na ohrev vody by som riesil jedine v pripade ak by tam bola navratnost do 10 rokov a zivotnost 20, pripadne ak by som mal bazen. Termostaticke ventily na kazdy radiator, aby som mohol vykurovat len to co chcem a ako chcem.
Ak mas stary dom, tak kvalitnymi oknami a termos. ventilmi vies usetrit tolko co slnecnymi kolektormi.
Druhou vecou je ohrev teplej vody, co je uplne ina technologia. Otec to ma na ohrev vody v bazene, ale urcite sa to oplati aj na rodinny dom, ale tam opat potrebujes pekne zaplatit celu technologiu.
Nizkoenergeticke domy maju aj tepelne cerpadlo. Vsetko je to dost drahe a netreba zabudat, ze vsetko ma svoju zivotnost plus pri pasivnych domoch si zavisly na elektrine pretoze aj vetranie musi byt nutene.
Ak by som si riesil dom, tak namiesto tychto veci by som sa zameral na co najlepsiu izolaciu aby som minimalizoval tepelne straty a diverzifikoval zdroj tepla, tzn dal by som si do domu kondenzacny kotol na plyn a tak isto aj kotol na tuhe palivo, aby som nebol zavisly na jedinom zdroji energie. Slnecny kolektor na ohrev vody by som riesil jedine v pripade ak by tam bola navratnost do 10 rokov a zivotnost 20, pripadne ak by som mal bazen. Termostaticke ventily na kazdy radiator, aby som mohol vykurovat len to co chcem a ako chcem.
Ak mas stary dom, tak kvalitnymi oknami a termos. ventilmi vies usetrit tolko co slnecnymi kolektormi.
-
Soviet
Darca
Zdravicko,
Ma tu niekto skusenosti so solarnymi panelami na dobijanie baterie z ktorej nasledne pohanate cokolvek ine?
Ak ano, na ktore solarne panely sa zamerat? Potrebujem cca 200W solarny panel a bateriu cim viac amperovu, nech zvladne nato nejaku autochladnicku pohanat a daku drobnu elektroniku aspon 1den+. Cize akekolvek osobne skusenosti pridu vhod
Ma tu niekto skusenosti so solarnymi panelami na dobijanie baterie z ktorej nasledne pohanate cokolvek ine?
Ak ano, na ktore solarne panely sa zamerat? Potrebujem cca 200W solarny panel a bateriu cim viac amperovu, nech zvladne nato nejaku autochladnicku pohanat a daku drobnu elektroniku aspon 1den+. Cize akekolvek osobne skusenosti pridu vhod
Ahoj,
tento rok som riešil komplet solárny systém na záhradku, keďže tam neexistujú žiadne iné možnosti pripojenia sa do siete. Robil som to komplet sám, od konštrukcie pre panel, zvedenie káblov až po prepájanie a akumuláciu.
Panel som si našiel na bazoši. Kúpil som ho od týpka, ktorý mi poradil čo ako ďalej. Panel je značky Kioto Solar (malo by to byť vraj Made in Austria), je to polykryštalický panel. Polyk. je vhodnejší viac, kdeže nemám úplne super presnú konštrukciu ktorá by natáčala uhol aby bol priamy osvit. Mám na záhrade len 1ks a stačí mi. Samozrejme k tomu PWM regulátor, čo riadi dobíjanie baterky. Baterku mám 12V, 250 Ah, staršiu, ale ide fajn. V chate sú urobené rozvody 12V (predovšetkým svetlo a autozásuvky na autopríslušenstvo) a 230V rozvod so zásuvkami. Mám tam menič, 300W/600W max, čistý sínus samozrejme. Menič nie je až taký silný, no to čo potrebujem potiahne s rezervou. Nie je stále zapnutý, je na vypínanie, pretože naprázdno má odber okolo 10W. Systém funguje parádne, vždy keď tam dobehnem je baterka full nabitá. Cez deň, keď je baterka dobitá a som tam, zapínam všetky spotrebiče čo sa dá, aby som ju trošku vybil, no nie vždy sa mi to podarí, pretože keď svieti slnko, tak energia ide z panela a nie baterky.
Panel určite voliť čo najväčší, tie malé ti to nedobijú.
Ak chceš vedieť viac, pýtaj sa.
tento rok som riešil komplet solárny systém na záhradku, keďže tam neexistujú žiadne iné možnosti pripojenia sa do siete. Robil som to komplet sám, od konštrukcie pre panel, zvedenie káblov až po prepájanie a akumuláciu.
Panel som si našiel na bazoši. Kúpil som ho od týpka, ktorý mi poradil čo ako ďalej. Panel je značky Kioto Solar (malo by to byť vraj Made in Austria), je to polykryštalický panel. Polyk. je vhodnejší viac, kdeže nemám úplne super presnú konštrukciu ktorá by natáčala uhol aby bol priamy osvit. Mám na záhrade len 1ks a stačí mi. Samozrejme k tomu PWM regulátor, čo riadi dobíjanie baterky. Baterku mám 12V, 250 Ah, staršiu, ale ide fajn. V chate sú urobené rozvody 12V (predovšetkým svetlo a autozásuvky na autopríslušenstvo) a 230V rozvod so zásuvkami. Mám tam menič, 300W/600W max, čistý sínus samozrejme. Menič nie je až taký silný, no to čo potrebujem potiahne s rezervou. Nie je stále zapnutý, je na vypínanie, pretože naprázdno má odber okolo 10W. Systém funguje parádne, vždy keď tam dobehnem je baterka full nabitá. Cez deň, keď je baterka dobitá a som tam, zapínam všetky spotrebiče čo sa dá, aby som ju trošku vybil, no nie vždy sa mi to podarí, pretože keď svieti slnko, tak energia ide z panela a nie baterky.
Panel určite voliť čo najväčší, tie malé ti to nedobijú.
Ak chceš vedieť viac, pýtaj sa.
-
Soviet
Darca
Ja som premyslal nad nejakym takymto panelom. Vypada, ze by to mohol v pohode zvladat, kedze max ma cez 8A
https://www.ecoprodukt.sk/solarne.nabij ... 888a.s.usb
https://www.ecoprodukt.sk/solarne.nabij ... 888a.s.usb
Uff, strašne drahé. Ja som mal panel za 140 eur 270W, regulátor za 20 eur, tiež má USB. Nepočítaj, že z toho polezie 8A, jedine pri ideálnych podmienkach, ktoré možno ani nenastanú. A vieš, že keď je horúco, praží slnko a panel sa prehrieva sa znižuje jeho účinnosť...
PS: Ešte aby bolo jasné, všetky veci som kupoval nové, žiaden second hand.
PS: Ešte aby bolo jasné, všetky veci som kupoval nové, žiaden second hand.
Nevedel som kam s tym, tak ozivim starsiu temu.
Obávate sa životnosti solárnych panelov? Odmerali ich výkon po 31 rokoch. Výsledky sú prekvapivé
Obávate sa životnosti solárnych panelov? Odmerali ich výkon po 31 rokoch. Výsledky sú prekvapivé
Strešný solárny systém nainštalovaný pred viac ako tridsiatimi rokmi vo východnom Francúzsku, ktorý je údajne najstarším inštalovaným systémom v krajine, stále funguje. Aj po takto dlhej dobe dodáva necelých 80 % svojho pôvodného výkonu. Podrobnosti prináša web Renew Economy. Solárne panely sú navrhnuté tak, aby vydržali desiatky rokov, pričom ich odhadovaná životnosť sa pohybuje medzi 20 až 40 rokmi.