IMAX v BA

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Pascalwb
Addict
Addict

Re: IMAX v BA

Príspevok od používateľa Pascalwb »

No som zvedavy, taky Interstellar by som si kukol kludne este raz v IMAX-e.
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa retkvic »

Trochu OT, ale má Praha true I-MAX? Plátno čo má rozmery nekropovaného 70mm filmu, alebo je to len v pár kinosálach na svete.
Čo som našiel, tak v tej Prehe majú plátno o veľkosti 25x14 metrov, teda širokouhlé plátno, podobne ako tomu má byť v BA.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Hmm "A standard IMAX screen is 22 m × 16.1 m", cize tam odseknu 3 metre z obrazu ci ako?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Hmm, a keď mám blu-ray film, ktorý má na širokoúhlej obrazovke pásy hore a dole (2.35:1), a má IMAX scény, ktoré akurát sedia na 16:9, tak to čo znamená? Že v originále sú tie scény ešte o niečo väčšie na výšku? Osobne sa mi pomer strán 16:9 zdá ideálny.
retkvic
Addict
Addict

Ešte som niečo pohľadal a našiel som celosvetový zoznam imax sál http://www.lfexaminer.com/ImaxMapUS.htm a najbližšia true sála je v Nemecku v Sinsheime, všetko sú to viac menej múzeá, kde mohli natrepať také monštrum plátno, všetky okolo nás sú už digitalizované i-maxi a teda kropnuté, neviem či sedí ten údaj z Prahy,ale čo majú ten údaj na g earth, tak tam je výška toho plátna 18,5 m, takže to plátno má rozmery ako true imax plátno, len asi keď im tam dorazila digitalizácia, tak už uvádzajú len ten širokouhlý rozmer, to by teda znamenalo, že ak premietajú film, tak ho priemetajú na plátno, ktoré je vyššie ako výška samotného filmu? To by bolo trochu divné... môže to niekto čo bol v Prahe potvrdiť, poprípade vyvrátiť? A podľa všetkého to tak je, ak niekto sleduje napr. taký interstellar na true plátne, tak vidí sekvencie natočené raz klasickou 35mm kamerou a raz 70mm, strieda sa širokouhlý obraz s obrazom roaztiahnutým na celé plátno, sranda.

//edit: kropnuté nie je celkom správne slovo, lebo obraz sa nezreže len napasuje na širokouhlý záber, pri 35mm filme sa to z klasického kinoplátna niatiahne a zo 70mm sa to zasa zúši.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

IMAX v Prahe nie je az take terno, v case uvedenia Avatara som tam bol a vdaka digitalizacii bol pohyb rovnako trhavy ako v klasickom Cinemaxe. Vyhodou je iba vyssie platno, ale vacsina novych filmov je v sirokouhlom formate, takze ta vyhoda sa straca. A velkost platna sa da vykompenzovat tym, ze si kupite listky viac dopredu :)
Slovensky IMAX na tom bude asi podobne, takze za seba odporucam vyuzit IMAX iba ak sa bude premietat film na to urceny. Pre IMAX vznika aj vela dokumentov, to by sa urcite oplatilo pozriet hlavne kvoli zazitku.
Hensym
VIP
VIP

http://i61.tinypic.com/2emlypu.jpg Takže podľa tohto sú niektoré IMAX sály menšie ako niektoré bežné sály napr. v Cinemaxe? V čom potom ten IMAX?
retkvic
Addict
Addict

Už asi nenájdem link, ale digital i-max je zmeska 35mm a 70mm filmu a ten 70mm mu vraj dáva lešiu svetelnosť/jas a farebnosť ako je to u bežného multiplexu a sály sú stavané tak, že plátno je bližšie k divákovi aby sa tam navodil pocit ako pri true i-max, tie pôvodné imaxi už aj tak pomaly miznú, lebo ich zdigitalizovali, neviem či v Prahe nie je v kontinentálnej európe posledná kotúčová premietačka, všade je už len digitál, stále však bude digi imax nebe a dudy oproti klasickému kinu.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

retkvic napísal:to by teda znamenalo, že ak premietajú film, tak ho priemetajú na plátno, ktoré je vyššie ako výška samotného filmu? To by bolo trochu divné... môže to niekto čo bol v Prahe potvrdiť, poprípade vyvrátiť? A podľa všetkého to tak je, ak niekto sleduje napr. taký interstellar na true plátne, tak vidí sekvencie natočené raz klasickou 35mm kamerou a raz 70mm, strieda sa širokouhlý obraz s obrazom roaztiahnutým na celé plátno, sranda.

//edit: kropnuté nie je celkom správne slovo, lebo obraz sa nezreže len napasuje na širokouhlý záber, pri 35mm filme sa to z klasického kinoplátna niatiahne a zo 70mm sa to zasa zúši.
tak bol som na Interstellar v IMAX v Prahe a bolo to tak, že tie 70mm scény využili úplne celú plochu plátna bez okrajov, od vrchu až po spodok a tie normálne boli menšie, s čiernými okrajmi. A Hobbit tuším tam bol tak ako si písal, bol som tam na Hobbitovi dvojke taže už to bolo dávnejšie ale asi premietalo sa tak že plátno bolo vyššie ako výška filmu. Každopádne ten Interstellar a špeciálne scény boli najlepšie filmové zážitky aké som v kine zažil, až som musel hlavu dvíhať hore a dole abo som si pozrel všetko čo sa deje na plátne :D len nechápem prečo tam dali do kina to hnusné zábradlie ktoré dosť zavadzalo a možno 1/6 obrazu kvôli tomu nebolo vidno. Dúfam že v BA to spravia lepšie keď tam dojdem na školu tak nech je už aj poriadne kino :D
ateista
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa ateista »

Uvidíme otvorenie je naplánované na 11.6.2015 a uvádzajú tam Mimoňov, Lokal TV film a Nový Jurský svet
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

9,95€ Jursky park Imax 3D vo stvrtok
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

No ako páni? Bol z vás niekto pozrieť?
Link na program vie niekto?
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

http://www.cine-max.sk/ ja idem zajtra na 21.40 na Jursky Svet :)
Hensym
VIP
VIP

Na Jurský Svet som počul veľkú chválu, ako aj na film, tak aj na IMAX projekiu. Tiež zvažujem.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Potom sa dúfam podelite o dojmy :-)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tak zatial predbezne sklamanie - treba kupit okuliare za 1,5€. Cize nebudu to tie kvalitne a ergonomicke ako volakedy ale zas jednorazove haraburdy co nebudu pohodlne.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Hensym napísal:Na Jurský Svet som počul veľkú chválu, ako aj na film, tak aj na IMAX projekiu. Tiež zvažujem.
Bol som vcera, z 400 miestna sala zaplnena asi 50mi ludmi...
Film nic extra, velmi pomaly rozbeh, ale t-rex a jeho kolegovia vyzerali ozaj realne.
Co sa tyka zazitku, ak ste boli v Orange IMAXe v BA, tak necakajte nic viac, ale aspon film netrva 30 minut ako tam.
Cakal som viac, ceny dost vysoke a obcerstvenie takisto za vysoke ceny.
Hensym
VIP
VIP

wladas napísal:Tak zatial predbezne sklamanie - treba kupit okuliare za 1,5€. Cize nebudu to tie kvalitne a ergonomicke ako volakedy ale zas jednorazove haraburdy co nebudu pohodlne.
Na to mám opačný názor. Neviem do akej miery je to o kvalite 3D, ale tie ľahké okuliare, čo sa kupujú, sú vždy pohodlnejšie podľa mňa, ako tie ťažké, kvalitné, ktoré sa požičiavajú, a po pol hodine z nich bolí nos a uši.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Hensym napísal:
Na to mám opačný názor. Neviem do akej miery je to o kvalite 3D, ale tie ľahké okuliare, čo sa kupujú, sú vždy pohodlnejšie podľa mňa, ako tie ťažké, kvalitné, ktoré sa požičiavajú, a po pol hodine z nich bolí nos a uši.
Radsej vlastne, ako pozicane, ktore su nehygienicke ...
Su v pohode, dobre sa nosia, take by som chcel aj slnecne 8) :lol:
ateista napísal:Uvidíme otvorenie je naplánované na 11.6.2015 a uvádzajú tam Mimoňov, Lokal TV film a Nový Jurský svet
Lokal az 18teho!
Hensym
VIP
VIP

To akože LokalTV bude v IMAX-e? To za to fakt dá niekto takú sumu, aby to videl v imaxe? :D
Napísať odpoveď