Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
beardie, môžeš byť akokoľvek slušne vychovaný a môžeš počítať aj do 1000, no keď prídeš k autu a nájdeš si seknutý plech od dverí, tak by si najradšej toho čo ti poškodil auto umlátil. Toto som zažil v pondelok ráno, keď som prišiel ku svojemu autu. Ale už som zistil, kto to spravil. Len čakám, kedy ho vonku odchytím.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
beardie je zrejme nejaky mnich alebo je cele dni sfajceny, ze ho nedokaze nic totalne vytocit 
samozrejme, ze sa viem nasrat, ale povacsine som pokojny a nad vecou, hlavne vo veciach, ktore nemozem ovplyvnit
spominam si, ze som chcel naposledy obliat na futbale rozhodcu pivom, ale bol som daleko
spominam si, ze som chcel naposledy obliat na futbale rozhodcu pivom, ale bol som daleko
-
guess.whoo
Redeemer
no vidis
ja si skor myslim, ze v krajnych situaciach sa chovame pudovo a ked su fakt hranicne tak na pocitanie do 10 ani nepomyslis
Napriklad empatia. Boh neni nositelom moralky, je to len dosledok evolocnej snahy zefektivnit prezitie. To moralka vytvorila boha a nie naopak.strapaty napísal:je ale zaujimave sledovat ze ked clovek uvazuje o svete bez boha kazdy ho nazyva hned vrahom a nemoralistom ... sice je pravda ze si neviem momentale taku situaciu predstavit (ze vyrastam v spolocnosti ktora neveri v boha) co by ma motivovalo nepresadzovat svoje zaujmy akym kolvek sposobom ... teraz viem ze by mi take konanie ublizilo (a tym vobec nemyslim strach z posmrtneho mucenia )....
Tu som uz dokazal ze dobro a zlo neni, takze neni ani bohaja som len tvrdil ze keby boha nebolo nebol by ziaden dovod pre dobro a zlo lebo by nebolo dobro a zlo
Dokaz to.boh vytvoril zakony na zaklade coho vsetko funguje dobre (co je mimo jeho zakonov to nefunguje ...alebo nefunguje dobre) preco by som mal bit proti takym zakonom - moralke ... naco by sa ma pytal ... ludia ale take zakony nerobia ...
Ja poznam len zakony prirody ktore su absolutne a nemenne a od nich sa odvyja vsetko, dokonca aj tieto nezmysli co tu teraz pises.
Nie, tak isto ako bakteria neni na urovni psa. Neviem co tym chces povedat?cize chces povedat ze si na urovni zvierata...???
To ze mame viac vyvinutu schopnost vlastnej sebareflexie neni ziadnym dokazom boha ale opat len dosledok evolucie.
-
miki690
Medium Professional
Mas nejake fakty ktore by tuto hypotezu potvrdzovali ? Ja som sice v dejepise nikdy neexceloval, ale to, ze rozne spolocnosti sa riadili podla roznych moralnych zasad (casto suvisiace nabozenstvom ktore v danej spolocnosti prevladalo) si pamatam celkom dobre. Co mi pride v priamom rozpore s tym co si prave napisal. Ak by mala platit tvoja hypoteza, tak by sa predsa ani zakony nemenili a spolocnosti by sa rozhodovali rovnako stale. Napriklad v relativne nedavnej minulosti boli cernosi povazovani za menejcennych, co je v dnesnej "zapadnej" moralke uz nemyslitelne. Ak by vsak moralka bola vpisana do ludi takato zmena by predsa nikdy nemohla nastat.strapaty napísal: miki690
moralka sa nevyvijala je vpisana v ludoch ...
Naco by robil Boh zakony, ak mame vpisanu moralku ? A vobec, na zaklade coho posudzujes co je dobre ?strapaty napísal: boh vytvoril zakony na zaklade coho vsetko funguje dobre (co je mimo jeho zakonov to nefunguje ...alebo nefunguje dobre) preco by som mal bit proti takym zakonom - moralke ... naco by sa ma pytal ... ludia ale take zakony nerobia ...
Nie, chcem povedat, ze som zviera. Povedat, ze je niekto na urovni zvierata nesie zo sebou konotaciu, ze zviera je nieco menejcenne.strapaty napísal: cize chces povedat ze si na urovni zvierata...???
To ako sa citis/necitis je v tomto kontexte absolutne irelevantne. Ide o tvoj nazor (ludia su viac ako zvierata), budem len rad ked ho podporis argumentami. Ukaz mi ludsku cinnost, alebo vlastnost, ktora z nas robi nieco viac ako zvierata.strapaty napísal: lebo ja sa tak necitim ... ale takisto necitim nejaku pychu ze som nieco viac.... len si uvedomujem svoje miesto ...
K veci viac ako zviera som sa vyjadril vyssie. A vec menej ako Boh tiez nemoze byt faktom, kedze Boh nie je fakt.strapaty napísal: som viac ako zviera a menej ako boh .. je to holy fakt ...
strapaty napísal: aky je rozdiel medzi rivalom a oponentom ??
Velmi velky. Oponent existuje v podstate len v diskusii a pri posudzovani odbornych prac (toho teraz vynechame). V tejto diskusii som ja Tvojim oponentom a Ty mojim. Rival je super v sutazi, v boji o zdroje. Rivali v sporte bojuju o to aby ziskali jednu a tu istu vec ktorej je obmedzene mnozstvo (1. miesto je len jedno). Ak mas rivala v praci tak superite o lepsiu pracovnu poziciiu, ak je len jedna volna. Ak mas rivala v laske, tak bojujete o jednu zenu. Rivalita v prirode je velmi casto spojenie rivality teritorialnej a rivality sexualnej. Rivalita v dnesnej spolocnosti je prevazne o zdrojoch - jedna krajina napadne druhu, lebo maju dobry zdroj ropy, alebo cokolady, alebo cohokolvek co potrebuju... Oponovanie nie je sutaz o zdroje. Diskusia sa neda vyhrat, lebo neexistuje ziadna cena. To ze jedna strana da za pravdu druhej nie je nikoho vyhra, to je zvacsa koniec diskusie.
Samozrejme su aj taki, ktori nechcu mat deti. Ide o pripad, kedy prevladaju ine pudy nad tymto. V tomto pripade ide skor o deviaciu od normalu. Poznam vela ludi, troi tvrdili ze nikdy nechceli mat deti, ale potom sa nieco zmenilo a uz ich maju viac. Takych ktori naozaj necitia potrebu mat deti je pomerne malo a ano ak maju takuto deviaciu, tak je tu urcita sanca, ze ich DNA nesie chybnu informaciu ktora potlaca tento pud a pre to dany jedinec nie je ochotny preniest svoje geny dalej. Holt v takom pripade zlyhala.strapaty napísal: a co ludia co nemaju deti a nechcu mat deti ... co ich DNA ... ?? nevhodna na replikaciu ???
guess.whoo
tak u mna je rozhodujuce svedomie .. basa ma az tak moc netankuje ..
harrison314
ked pomenujes boha vrahom to ako by si hovoril o porodnikovi ze je vrah ... boh zivot dava .. a vdaka kristovi(bohu) zivot nekonci ... len prechadza do ineho sveta .. ako aj novorodene dieta vychadza z sveta (lona) matky do nasho sveta ... bohuzcuje zaciatok a koniec zivota .. ale to cloveku nenalezi ..nema na to pravo ..preco ??? lebo je to proti bozim zakonom vpisanych v nas...
guess.whoo
v ubiti niekoho mi v prvom rade brani bolest toho cloveka ... a to ja vybuchnem lahko a musim sa dobre ovladat ... zvycajne to schyta nejaka neziva vec...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 12:43)
AllGoneDead
ci si to rpiznas alebo nie aj ty vsetkoposudzujes zo subjektivneho pohladu ... aj to je len tvoj pohlad na vec...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 12:44)
Noobsz DJ On-line
si normalny ..ublizit niekomu koli plechu ...?? vsak to sa da za par korun v servise spravit...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 12:55)
kali520
boh je moralka ... boh existuje nezavisle od ludi ...ako aj slnko ako aj vesmir...
tak dobro je lebo ho prezivam ..ako aj zlo .. samozrejme nie z objektivneho hladiska .. ale to neexistuje potom ani umenie ... lebo to je hmotnym vyjadrenim myslienok a citov ... ani laska ... lebo sa neda merat ... ani tuzba zial ani ziadna ina emocia ... si len jednoducho naprogramovany robot ktoremu k srpavnej funkcii preba len zopar praskov... cize jeden xanax 3x denne a vsetci sme ako zo skatulky..
ci si tie zakony nazves zakomi prirody alebo boha je jedno ... svet podla nich funguje a su nezavisle od ludi ...
co mam dokazovat ze voda je mokra ???
co ej to evolucia... nie je to dalsi zakon prirody ??, cize Boha??
a mozno ziadna nebola ale boh to stvoril za jeden den a tie vsetky skameneliny tam dal aby ste sa nenudili pri vyuzivani tych 5% kapacity
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 13:13)
miki690
mikimikimiki ... ty ma tu cely cas nepocuvas ... viera nie je o faktoch a dokazovani .. je to o odovzdani sa bohu a zivotnej istote jeho existencie ... to nie je ani tak presvedcenie ako sposob zivota... a dalsia vecboh je tak obsiahly ze je ho nemozne skumat .. je to ako by virus chcel skumat mars ..... to je clovek v porovnani s bohom .. ked necitis v seba moralku je to s tebou tazke . ...
kym clovek pojme boha do svojho zivota to chvilu trva .. a preto su tu zakony ... clovek ktory je naplneny laskou-bohom zakony nepotrebuje lebo su mu prirodzene... zakon neni prenho predpis s damoklovym mecom ... ale rada ako viac prilnut k bohu a bit stastnejsi lepsi...
menejcennost je dost hlupy vyraz... skor by som to proovnal s dobrym pastierom ... boh vladne svetu a chce vsekym dobre ... (z bozieho pohladu vecnosti ... nie co je pre nas dobre tu nejakych par rokov... ) preto kazdy kto sa mu odovzda zije stastny zivot nech by sa mu pritrafilo cokolvek... clovek je panom tvorstva .. panom neznamena ze bude drancovat zem ale ako boh sa bude o nu starat a zveladovat ... bohuzial na zemi ked sa povie pan vsetci si to provnaju z realitou a s panmi ktory svoje postavenie zneuzivaju a nestaraju sa o zverene veci .. ale taky skoncia v prachu zeme a tam bude plac a skrypanie zubami ....
rozhodnuta sa pre dobro a zlo ... cize slobodna vola ..zviera sa rozhodne pudovo .. lebo nedokaze rozlisit dobre od zleho ...
boh je viac ako fakt ... on fakty (ich zakony tvori a moze ich porusit) ...
tak ano rival moze bit oponentom ale nemusi ... a oponent nemusi bit rivalom ... v tom kontexte co som pouzil bol rival sucasne oponentom... palec hore ..
takisto za DNA
tak u mna je rozhodujuce svedomie .. basa ma az tak moc netankuje ..
harrison314
ked pomenujes boha vrahom to ako by si hovoril o porodnikovi ze je vrah ... boh zivot dava .. a vdaka kristovi(bohu) zivot nekonci ... len prechadza do ineho sveta .. ako aj novorodene dieta vychadza z sveta (lona) matky do nasho sveta ... bohuzcuje zaciatok a koniec zivota .. ale to cloveku nenalezi ..nema na to pravo ..preco ??? lebo je to proti bozim zakonom vpisanych v nas...
guess.whoo
v ubiti niekoho mi v prvom rade brani bolest toho cloveka ... a to ja vybuchnem lahko a musim sa dobre ovladat ... zvycajne to schyta nejaka neziva vec...
AllGoneDead
ci si to rpiznas alebo nie aj ty vsetkoposudzujes zo subjektivneho pohladu ... aj to je len tvoj pohlad na vec...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 12:44)
Noobsz DJ On-line
si normalny ..ublizit niekomu koli plechu ...?? vsak to sa da za par korun v servise spravit...
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 12:55)
kali520
boh je moralka ... boh existuje nezavisle od ludi ...ako aj slnko ako aj vesmir...
tak dobro je lebo ho prezivam ..ako aj zlo .. samozrejme nie z objektivneho hladiska .. ale to neexistuje potom ani umenie ... lebo to je hmotnym vyjadrenim myslienok a citov ... ani laska ... lebo sa neda merat ... ani tuzba zial ani ziadna ina emocia ... si len jednoducho naprogramovany robot ktoremu k srpavnej funkcii preba len zopar praskov... cize jeden xanax 3x denne a vsetci sme ako zo skatulky..
ci si tie zakony nazves zakomi prirody alebo boha je jedno ... svet podla nich funguje a su nezavisle od ludi ...
co mam dokazovat ze voda je mokra ???
co ej to evolucia... nie je to dalsi zakon prirody ??, cize Boha??
a mozno ziadna nebola ale boh to stvoril za jeden den a tie vsetky skameneliny tam dal aby ste sa nenudili pri vyuzivani tych 5% kapacity
//autoeditácia príspevku (02 Jún 2015, 13:13)
miki690
mikimikimiki ... ty ma tu cely cas nepocuvas ... viera nie je o faktoch a dokazovani .. je to o odovzdani sa bohu a zivotnej istote jeho existencie ... to nie je ani tak presvedcenie ako sposob zivota... a dalsia vecboh je tak obsiahly ze je ho nemozne skumat .. je to ako by virus chcel skumat mars ..... to je clovek v porovnani s bohom .. ked necitis v seba moralku je to s tebou tazke . ...
kym clovek pojme boha do svojho zivota to chvilu trva .. a preto su tu zakony ... clovek ktory je naplneny laskou-bohom zakony nepotrebuje lebo su mu prirodzene... zakon neni prenho predpis s damoklovym mecom ... ale rada ako viac prilnut k bohu a bit stastnejsi lepsi...
menejcennost je dost hlupy vyraz... skor by som to proovnal s dobrym pastierom ... boh vladne svetu a chce vsekym dobre ... (z bozieho pohladu vecnosti ... nie co je pre nas dobre tu nejakych par rokov... ) preto kazdy kto sa mu odovzda zije stastny zivot nech by sa mu pritrafilo cokolvek... clovek je panom tvorstva .. panom neznamena ze bude drancovat zem ale ako boh sa bude o nu starat a zveladovat ... bohuzial na zemi ked sa povie pan vsetci si to provnaju z realitou a s panmi ktory svoje postavenie zneuzivaju a nestaraju sa o zverene veci .. ale taky skoncia v prachu zeme a tam bude plac a skrypanie zubami ....
rozhodnuta sa pre dobro a zlo ... cize slobodna vola ..zviera sa rozhodne pudovo .. lebo nedokaze rozlisit dobre od zleho ...
boh je viac ako fakt ... on fakty (ich zakony tvori a moze ich porusit) ...
tak ano rival moze bit oponentom ale nemusi ... a oponent nemusi bit rivalom ... v tom kontexte co som pouzil bol rival sucasne oponentom... palec hore ..
takisto za DNA
Toto sú úplne iracionálne a nelogické argumenty. Aké božie zákony vpísané do nás? Koniec života neurčuje Boh, ale ľudia (zabitie), príp. iné okolnosti (choroba, nehoda, atď.).strapaty napísal:guess.whoo
bohuzcuje zaciatok a koniec zivota .. ale to cloveku nenalezi ..nema na to pravo ..preco ??? lebo je to proti bozim zakonom vpisanych v nas...
Ja v sebe necítim žiadne božie zákony vpísané vo mne. Obyčajným ľuďom sa stačí riadiť morálkou. Ak by si aj morálku chcel nazývať božími zákonmi, ako je potom možné, že niekto by mal tie zákony vpísané hlbšie a niekto skôro vôbec - cháp niekto sa drží všeobecných morálnych zásad spoločnosti a niekomu druhému nerobí problém vraždiť, kradnúť a klamať. Niekto je u Boha obľúbenejší ako niekto iný alebo ako by si to vedel vysvetliť?
Ten pravý sa ma pýta, či som normálny. Ten, čo žije vo vymyslenom svete. Ten, čo ospevuje vymyslenú bytosť. Ten, čo si nevie ani len zistiť rozdiel dvoch rôznych pojmov (napríklad ako si sa naposledy predviedol pri pojmoch rival - oponent)... a takto by som mohol pokračovať donekonečna.
A predstav si, že áno. Kvôli tomu, že mi niekto poškodí majetok a tvári sa, že sa ho to netýka, som ochotný tej danej osobe spôsobiť bolesť/starosti. A v ktorom, že to servise mi plechy spravia za pár korún? Lebo poškodená chrómová lišta ma výjde na 60£ + dovoz na Slovensko, 80€ metalíza na ľavú polovicu auta a cca 350€ za prácu (oprava preliačeniny, odstrojenie auta, nástrek a v neposlednom rade vypaľvacia komora). Hneď som nad sumou 500€ a neexistuje jediný dôvod, aby som toto nechal len tak. Aspoň je vidieť, ako máš ty vôbec prehľad o reálnom živote.
A predstav si, že áno. Kvôli tomu, že mi niekto poškodí majetok a tvári sa, že sa ho to netýka, som ochotný tej danej osobe spôsobiť bolesť/starosti. A v ktorom, že to servise mi plechy spravia za pár korún? Lebo poškodená chrómová lišta ma výjde na 60£ + dovoz na Slovensko, 80€ metalíza na ľavú polovicu auta a cca 350€ za prácu (oprava preliačeniny, odstrojenie auta, nástrek a v neposlednom rade vypaľvacia komora). Hneď som nad sumou 500€ a neexistuje jediný dôvod, aby som toto nechal len tak. Aspoň je vidieť, ako máš ty vôbec prehľad o reálnom živote.
-
94jakub
Guru wannabe
To by ma aj celkom zaujímalo. Mohol by si to aspoň skúsiť.strapaty napísal:co mam dokazovat ze voda je mokra ???
5% je hoax. A možno žiadny boh neexistuje a všetko si to len vymyslel kedysi dávno jeden človek, pretože si chcel vystreliť z kamaarátov. Oni však boli tak sprostí, že si mysleli, že im hovorí pravdu.strapaty napísal:a mozno ziadna nebola ale boh to stvoril za jeden den a tie vsetky skameneliny tam dal aby ste sa nenudili pri vyuzivani tych 5% kapacity
Ak tam dal tie skameneliny len ako "dôkaz proti Bohu" neznamená to, že Boh samotný pokúša vieru ľudí? Nemal by to robiť len diabol? Potom diabol = Boh?
Naozaj? Dobro a zlo sú len ľudské pojmy, preto ich zvieratá nepoznajú. Navyše sú absurdné a zbytočné, pretože ako si sám napísal, vnímaš ich subjektívne. Takže to, čo ty vnímaš ako dobro, vôbec dobro byť nemusí. A tiež, ako by povedal jeden známy mních, "Only a Sith deals in absolutes."strapaty napísal:..zviera sa rozhodne pudovo .. lebo nedokaze rozlisit dobre od zleho ...
-
harrison314
Hardcore addict
Ty si nikdy necital bibliu?strapaty napísal:harrison314
Este som ti dal konkretne priklady, ked boh vrazdil.
Tvoj priklad je blby, kedze porodnik nezabija prvorodenych v Egypt, len pre to, ze faraon nespravil co chcel nejaky bradaty muz. Porodnik neutopi celu zemegulu okrem jednej rodiny, len pre to, ze sa nesprava podla jeho predstav.
-
AllGoneDead
Medium Star
Ano posudzujem, ale netvrdim ze mam vo vsetkom pravdu a ani sa netvarim ze to co poviem musi byt pravda. Lenze ty nedokazes rozlisovat co je vedomost a co je len tvoj subjektivny nazor, pretoze vsetko co tu pises presadzujes ako holy fakt. A musim dodat ze to bez akehokolvek dokazu.strapaty napísal:ci si to rpiznas alebo nie aj ty vsetkoposudzujes zo subjektivneho pohladu ... aj to je len tvoj pohlad na vec...
Tak jedno to nie je, ak znovu potrebujes zistit rozdiel medzi dvomi slovami Priroda a Boh odporucam google.com. Existuju prirodne nabozenstva typu wicca, druidizmus, atd. a potom niekolko desiatok dalsich, medzi nimi aj krestanstvo z ktoreho vychadzas ty. Zamerne som pouzil "vychadzas ty" pretoze ty si ho modifikujes ako ta to prave napadne. Ty sa riadis podla bibile a desatora. Kedysi davno ludia uctievali bohov prave kvoli prirodnym ukazom, cim si svojim komentom nepriamo uznal inych bohov. Takze pamataj:strapaty napísal:ci si tie zakony nazves zakomi prirody alebo boha je jedno ... svet podla nich funguje a su nezavisle od ludi ...
Tvoje nabozenstvo ta teda odsudzuje na peklo.3. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa!
Neviem ake je teraz oficialne stanovisko cirkvi. Ale cirkev dlhu dobu evoluciu odmietala, kedysi davno som zachytil nejake vyhlasenie ze papze si mysli ze na tom nieco pravdy bude, ale nie som si isty ci to bola skutocna informacia alebo len nejaky novinarsky nezmysel. A musim podotknut ze nech je ako chce mnozstvo veriacich stale evoluciu odmieta.strapaty napísal:co ej to evolucia... nie je to dalsi zakon prirody ??, cize Boha??
Skor by som povedal ze ty si ten kto nepocuva. Najprv pises bludy ze boh je dobro a bez boha by sme sa tu pozabijali a teraz tu chces pisat o moralke? wtf is wrong with you?strapaty napísal: ty ma tu cely cas nepocuvas ... viera nie je o faktoch a dokazovani .. je to o odovzdani sa bohu a zivotnej istote jeho existencie ... to nie je ani tak presvedcenie ako sposob zivota... a dalsia vecboh je tak obsiahly ze je ho nemozne skumat .. je to ako by virus chcel skumat mars ..... to je clovek v porovnani s bohom .. ked necitis v seba moralku je to s tebou tazke
-
miki690
Medium Professional
Ale predsa diskusia vobec nebola o tom co je, alebo nie je viera. Bavili sme sa o moralke. Ja som tvrdil, ze moralka sa spolu s ludstvom vyvyja a prilozil som k tomuto tvrdeniu argumenty, preco si myslim, ze to tak je. Ty si tvrdil, ze moralka je vpisana v ludoch, na co som Ta vyzval, aby si to podlozil nejakymi argumentami. Nevyzval som Ta na to aby si mi tu ukazoval dokazy Boha a ani dokazy viery.strapaty napísal: mikimikimiki ... ty ma tu cely cas nepocuvas ... viera nie je o faktoch a dokazovani .. je to o odovzdani sa bohu a zivotnej istote jeho existencie ... to nie je ani tak presvedcenie ako sposob zivota..
Toto prirovnanie je nespravne na tolkych urovniach, ze to snad ani nema zmysel rozoberat. Je sice lakave pouzivat prirovnania v diskusiach, ale velmi casto sa mozu otocit proti tebe. Celkovo sa mi zda, ze v diskusii pouzivas pomenrne vela prirovnani. Mozno by si mohol skusit argumentovat bez nich v ramci akehosi "mentalneho" cvicenia a uvidime ci to niekam posunie diskusiustrapaty napísal: a dalsia vecboh je tak obsiahly ze je ho nemozne skumat .. je to ako by virus chcel skumat mars ..... to je clovek v porovnani s bohom ..
Nemyslim si, ze by niekto citil moralku. Moralka je subor vsetkych pravidiel, podla ktorych rozlisujeme co je "dobre" a co "zle" (uvodzovky pre zdoraznenie subjektivity). Mozes mat pocit, ze nejake konanie je nespravne, ale nikdy nevnimas vsetky tieto pravidla sucasne. Ked ides zasliapnut chrobaka nerozmyslas nad tym, ci je spravne dat uplatok aby si vyhral predrazeny statny tender.strapaty napísal: ked necitis v seba moralku je to s tebou tazke . ...
Chvylu to trva, zie tak ako keby sme sa to museli najskor naucit ... Na co by sme sa mali ucit nieco co je v nas podla teba vpisane ?strapaty napísal: kym clovek pojme boha do svojho zivota to chvilu trva .. a preto su tu zakony ... clovek ktory je naplneny laskou-bohom zakony nepotrebuje lebo su mu prirodzene... zakon neni prenho predpis s damoklovym mecom ... ale rada ako viac prilnut k bohu a bit stastnejsi lepsi...
V com mame slobodnu volu oproti inym zvieratam ? Poprosim priklad. Ako to vidim ja tak ludia rovnako ako vsetky ostatne zvierata koname pudovo. Jediny rozdiel je, ze nekoname prvoplanovo, ale to je spojene s vyssou inteligenciou. Lev zabije antilopu aby sa najedol. Clovek nezabije kura aby sa najedol, ale zacne ich chovat, aby ich mohol zabijat pravidelne a pravidelne sa najest. Samozrejme clovek sa moze rozhodnut nejest maso, ale to len vdaka tomu, ze je vsezravec a vdaka tomu, ze zistil, ze existuju sposoby ako dostat dostatocnu vyzivu z cisto rastlinnej potravy. Ale ani v tomto niesme jedinecny, kedze napriklad take pandy funguju vylucne na bambusovej diete aj napriek tomu, ze su vsezravce.strapaty napísal: menejcennost je dost hlupy vyraz... skor by som to proovnal s dobrym pastierom ... boh vladne svetu a chce vsekym dobre ... (z bozieho pohladu vecnosti ... nie co je pre nas dobre tu nejakych par rokov... ) preto kazdy kto sa mu odovzda zije stastny zivot nech by sa mu pritrafilo cokolvek... clovek je panom tvorstva .. panom neznamena ze bude drancovat zem ale ako boh sa bude o nu starat a zveladovat ... bohuzial na zemi ked sa povie pan vsetci si to provnaju z realitou a s panmi ktory svoje postavenie zneuzivaju a nestaraju sa o zverene veci .. ale taky skoncia v prachu zeme a tam bude plac a skrypanie zubami ....
Popravde z tejto casti som trochu sklamany, lebo ked som pisal predchadzajuci prispevok tak ma napadlo hned niekolko ovela lepsich argumentov, ktore si mohol napisat, preco by sme mali byt viac ako zvierata . Ale ty si tu zasa zacal hovorit stale to svoje dookola.
strapaty napísal: boh je viac ako fakt ... on fakty (ich zakony tvori a moze ich porusit) ...
"Nieco viac ako fakt" je sice linguisticky spravne slovne spojenie, ale nedava to absolutne ziaden vyznam. To je ako keby si povedal, ze noviny su viac ako jablko.
Pilifo
v teme nabozenstva ak chces komunikovat "racionalne a logicky " musime si ujednotit slovnik ... (co som sa tu uz zopar krat snazil ale marne) leb pre kazdeho boh znamena nieco ine a inak je definovany v katolickej cirkvy (s ktorou sa stotoznujem)... ale to je potom debata na velmi dlho ...
BOH ... je len jeden ... v bohu su 3 bozske osoby Otec(povodca, stvoritel) Syn (vykupitel, spasitel) a duch svaty (potesitel, posvatitel)
cize Boh je osoba ... cize ma vedomie ... robi veci vedome
Boh je najvysie bitie a povodca vsetkeho dobreho ... je dobro v samotnej podstate ... je povodca, sesncia bytia a zivota ....
boh je dokonaly a uplny ... boh je nekonecna laska ..
boh stvoril svet podla nejakych pravidiel a tymi nazyvame bozie zakony ... alebo prirodzene zakony ... ludia pravdu o bozich zakonoch netvoria ale ju spoznavaju .... cize bozie zakony su vpisane vo vsetkom nie len v tebe... clovek ktory zije v sulade s bozimi zakonmi okusuje ovocie tychto zakonov ... laska, radosa, pokoj, zhovievavost, neznost, dobrotivost, vernost, krotkost, zdrzanlivost... vsetko co sa protivy bozim zakonom ma ovocie zle ... nenavist, smutok, nepoko, hrubost, zaidostivost, divokost, nevera, ...
moralka je rozlisenie co je dobre a co zle ... dobre su veci vychadzajuce z boha .. a zle su veci ktore abstinuju boha... tieto veci tiez neurcuje clovek ale ich ponavame z prirodzenosti bitia... vzorec rovnaky ako pri bozich zakonoch ...
bozi zakon je vpisany do kazdeho rovnako ... ale velakrat je zaneseny nanosom zla ... cize ho clovek v sebe nevidi... hlasom bozieho zakona je svedomie.. ale ten umlcuju ovocie zla ... ale po smrti sa clovek zbavi tela ako ja ziadostivosti ... a spozna holu pravdu o vsetkom co v zivote vykonal... a nebyt nekonecneho bozieho milosrdenstva nik nebude spaseny...
boh bojuje za kazdeho cloveka rovnako ... ale "sam stvoril skalu ktoru nemoze dvihnut" a tou skalou je nasa slobodna vola ... kedze na snestvoril ako neme bitosti ... ale nas stvoril na svoj obraz ... dal nam moznost zit s nim vo vecnej blazenosti ...alebo bez neho ... aby mohol zi clovek podla jeho zakonov ... podla moralky ... musi mu to dovolit.. myslis ze ludia ktory vrazdia kradnu a klamu su stastny???
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 22:50)
Noobsz DJ
a 500€ ti stoji za to aby si niekoho nenavidel alebo mu ublizil... ?? ja mam auto obuchane z kazdej strany ... (aspon mi ho neukradnu ) ... a to ma 7 rokov ... a kupoval som ho nove... moj zivot sa netoci okolo plastov a plechov ... mozno keby si aspon oblukom zapichol okolo moralky nestaval by si svoj poklad na pominutelnych veciach .. co by si robil keby ta niekto obral o cely majetok ... ?? strielal by si po ulici ludi ???
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 22:53)
94jakub
preco by mali byt skameneliny dokaz proti bohu ???
dobro a zlo su nezavisle od ludi ... aj ked pojmy vymysleli ludia ... v tomto sa nezhodneme
v teme nabozenstva ak chces komunikovat "racionalne a logicky " musime si ujednotit slovnik ... (co som sa tu uz zopar krat snazil ale marne) leb pre kazdeho boh znamena nieco ine a inak je definovany v katolickej cirkvy (s ktorou sa stotoznujem)... ale to je potom debata na velmi dlho ...
BOH ... je len jeden ... v bohu su 3 bozske osoby Otec(povodca, stvoritel) Syn (vykupitel, spasitel) a duch svaty (potesitel, posvatitel)
cize Boh je osoba ... cize ma vedomie ... robi veci vedome
Boh je najvysie bitie a povodca vsetkeho dobreho ... je dobro v samotnej podstate ... je povodca, sesncia bytia a zivota ....
boh je dokonaly a uplny ... boh je nekonecna laska ..
boh stvoril svet podla nejakych pravidiel a tymi nazyvame bozie zakony ... alebo prirodzene zakony ... ludia pravdu o bozich zakonoch netvoria ale ju spoznavaju .... cize bozie zakony su vpisane vo vsetkom nie len v tebe... clovek ktory zije v sulade s bozimi zakonmi okusuje ovocie tychto zakonov ... laska, radosa, pokoj, zhovievavost, neznost, dobrotivost, vernost, krotkost, zdrzanlivost... vsetko co sa protivy bozim zakonom ma ovocie zle ... nenavist, smutok, nepoko, hrubost, zaidostivost, divokost, nevera, ...
moralka je rozlisenie co je dobre a co zle ... dobre su veci vychadzajuce z boha .. a zle su veci ktore abstinuju boha... tieto veci tiez neurcuje clovek ale ich ponavame z prirodzenosti bitia... vzorec rovnaky ako pri bozich zakonoch ...
bozi zakon je vpisany do kazdeho rovnako ... ale velakrat je zaneseny nanosom zla ... cize ho clovek v sebe nevidi... hlasom bozieho zakona je svedomie.. ale ten umlcuju ovocie zla ... ale po smrti sa clovek zbavi tela ako ja ziadostivosti ... a spozna holu pravdu o vsetkom co v zivote vykonal... a nebyt nekonecneho bozieho milosrdenstva nik nebude spaseny...
boh bojuje za kazdeho cloveka rovnako ... ale "sam stvoril skalu ktoru nemoze dvihnut" a tou skalou je nasa slobodna vola ... kedze na snestvoril ako neme bitosti ... ale nas stvoril na svoj obraz ... dal nam moznost zit s nim vo vecnej blazenosti ...alebo bez neho ... aby mohol zi clovek podla jeho zakonov ... podla moralky ... musi mu to dovolit.. myslis ze ludia ktory vrazdia kradnu a klamu su stastny???
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 22:50)
Noobsz DJ
a 500€ ti stoji za to aby si niekoho nenavidel alebo mu ublizil... ?? ja mam auto obuchane z kazdej strany ... (aspon mi ho neukradnu ) ... a to ma 7 rokov ... a kupoval som ho nove... moj zivot sa netoci okolo plastov a plechov ... mozno keby si aspon oblukom zapichol okolo moralky nestaval by si svoj poklad na pominutelnych veciach .. co by si robil keby ta niekto obral o cely majetok ... ?? strielal by si po ulici ludi ???
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 22:53)
94jakub
preco by mali byt skameneliny dokaz proti bohu ???
dobro a zlo su nezavisle od ludi ... aj ked pojmy vymysleli ludia ... v tomto sa nezhodneme
v skratke "boh je všetko a ničím ho nevyvrátite" ...len škoda, že sa nedá ničím ani dokázať a tak ako si napísal, naboženstvo nie je pre ľudí, ktorí sú racionálni a na veci sa pozerajú logicky, pretože racionalita a logika sú veci, ktoré náboženstvám chýbajú.
Možno trochu kruto povedané ale naivný, slaboduchý človek, či človek, ktorý potrebuje opornú barličku si v ňom nájde cestu. Tým nehovorím, že ľudia čo veria sú niečo menej. Je pekné mať vieru, len všetko treba brať s rezervou aj náboženstvo aj boha.
A to ty už nedokážeš, ty si presný príklad toho, keď viera a náboženstvo zájde až priďaleko.
Možno trochu kruto povedané ale naivný, slaboduchý človek, či človek, ktorý potrebuje opornú barličku si v ňom nájde cestu. Tým nehovorím, že ľudia čo veria sú niečo menej. Je pekné mať vieru, len všetko treba brať s rezervou aj náboženstvo aj boha.
A to ty už nedokážeš, ty si presný príklad toho, keď viera a náboženstvo zájde až priďaleko.
harrison314
taketo vysvetlovanie stareho zakona je dost povrchne ...
1. pre boha smrt neexistuje.. meni sa len forma zivota... cize ak aj zavrazil egyptanov prisli pred jeho tvar a on rozhodol o ich dalsom zivote... (preto ten priklad z porodnikov)
2. co sa tyka potopy tam boh hovori o tom ze na svete nebolospravodliveho okrem noeho a jeho rodiny... cize plati to co som pisal vysie ... chcel zastavit ludsku nepravost...
3. biblia nie je historicka kniha... biblia je nabozenska kniha ...jej cielom nie je vysvetlit ako veci sa udiali (to maju za ulohy vedci a historici) ale jej ulohou je priviest ludi k bohu ... zakladom celeho stareho zakona je moralne ponaucenie...a bozie zakony a zakonitosti ako funguju ... aj ked nemozno tvrdit ze su to vymysli ... ale nakolko sa prelinaju z historickymi udalostami a osobami vie len boh ... lebo biblia je ludsko -bozie dielo ...
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 23:08)
mluks
opak je pravdou ... len ten co to neberie z rezervou ... nema moderny pohlad na nabozenstvo (lebo to su vacsinou pokrytci co sice tvrdia ze su krestania ale ich viera sa nezhoduje s zakladnymi moralnimi pravidlami krista ... lebo to je krestanstvo ...nasledovanie krista ... a jeho ucenia ... )... moze spoznat podstatu boha ... ak si myslis ze je to jednoduhe ... ze je to barlicka .. skus dodrziavat vsetky moralne poziadavky ktore kladie viera... ludia neveria lebo zivot bez boha je pohodlny ... ale prazdny...
taketo vysvetlovanie stareho zakona je dost povrchne ...
1. pre boha smrt neexistuje.. meni sa len forma zivota... cize ak aj zavrazil egyptanov prisli pred jeho tvar a on rozhodol o ich dalsom zivote... (preto ten priklad z porodnikov)
2. co sa tyka potopy tam boh hovori o tom ze na svete nebolospravodliveho okrem noeho a jeho rodiny... cize plati to co som pisal vysie ... chcel zastavit ludsku nepravost...
3. biblia nie je historicka kniha... biblia je nabozenska kniha ...jej cielom nie je vysvetlit ako veci sa udiali (to maju za ulohy vedci a historici) ale jej ulohou je priviest ludi k bohu ... zakladom celeho stareho zakona je moralne ponaucenie...a bozie zakony a zakonitosti ako funguju ... aj ked nemozno tvrdit ze su to vymysli ... ale nakolko sa prelinaju z historickymi udalostami a osobami vie len boh ... lebo biblia je ludsko -bozie dielo ...
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 23:08)
mluks
opak je pravdou ... len ten co to neberie z rezervou ... nema moderny pohlad na nabozenstvo (lebo to su vacsinou pokrytci co sice tvrdia ze su krestania ale ich viera sa nezhoduje s zakladnymi moralnimi pravidlami krista ... lebo to je krestanstvo ...nasledovanie krista ... a jeho ucenia ... )... moze spoznat podstatu boha ... ak si myslis ze je to jednoduhe ... ze je to barlicka .. skus dodrziavat vsetky moralne poziadavky ktore kladie viera... ludia neveria lebo zivot bez boha je pohodlny ... ale prazdny...
co konkretne je na mojom zivote prazdne?
sorry, ale toto su dristy...
veris v krestanskeho Boha len preto, ze si sa narodil v strednej Europe a bola ti tato viera indoktrinovana, nic viac, nic menej, skus sa nad tym zamysliet a vyvrat to
sorry, ale toto su dristy...
veris v krestanskeho Boha len preto, ze si sa narodil v strednej Europe a bola ti tato viera indoktrinovana, nic viac, nic menej, skus sa nad tym zamysliet a vyvrat to
AllGoneDead
nikdy som netvrdil ze su to fakty ... od zaciatku hovorim o svojej viere... a myslim ze v teme "Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera" je to na mieste... ked sa budeme bavit o nastavovani pocitacov ....budeme sa bavit o faktoch ..
tak ano boh a priroda su dva rozne pojmi ... ale niekedy neveriaci ked hovoria o prirode hovoria ako o bohu (kto sa ma v nich vyznat... )a ja blbec aby som sa priblizil ich slovniku pojmi v diskusii stotoznim ... cize od teraz priroda je vsetkozive na zemi ....cize vsetko prirodzene...
evolucna teoria je zavrhovana ak je prezentovana ako vznik zivota bez bozieho pricinenia ... cize ze zivot vznikol sam od seba... ak je prezentovana ako mozny nastroj bozieho tvorenia tak je pripustana ... totiz nabozenstvo sa nezaobera presne ako vsetko vzniklo .. ale sa zaobera tym ze vsetko stvoril boh... to je alfa a omega celej knihy genezis...
nikdy som netvrdil ze su to fakty ... od zaciatku hovorim o svojej viere... a myslim ze v teme "Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera" je to na mieste... ked sa budeme bavit o nastavovani pocitacov ....budeme sa bavit o faktoch ..
tak ano boh a priroda su dva rozne pojmi ... ale niekedy neveriaci ked hovoria o prirode hovoria ako o bohu (kto sa ma v nich vyznat... )a ja blbec aby som sa priblizil ich slovniku pojmi v diskusii stotoznim ... cize od teraz priroda je vsetkozive na zemi ....cize vsetko prirodzene...
evolucna teoria je zavrhovana ak je prezentovana ako vznik zivota bez bozieho pricinenia ... cize ze zivot vznikol sam od seba... ak je prezentovana ako mozny nastroj bozieho tvorenia tak je pripustana ... totiz nabozenstvo sa nezaobera presne ako vsetko vzniklo .. ale sa zaobera tym ze vsetko stvoril boh... to je alfa a omega celej knihy genezis...
-
vladenko007
VIP
Toto všetko čo tu píšeš mi pripomína to pravidlo o šéfovi.strapaty napísal:..........
1. Šéf ma vždy pravdu
2. Ak ju nemá tak platí pravidlo 1
Keď už nemáš čím argumentovať a to už pekne dlho nemáš, tak stále dokola píšeš naučené frázy ktoré nedávajú žiadny zmysel a logika tade tiež nešla a ani okolo. "boh je všetko, boh je všade a iné dristy" Ako môže byť pôvodca všetkého dobrého keď zabíja alebo dovolí zabíjať?
miki690
tak miki suhlasim ..aj ja som vela krat sklamani zo svojou argumentaciu ... ale snazim sa zlepsovat...
(ja to totiz neovladam ale ucim sa to vsetko za chodu... a ver mi ked argumentujes 7 ludom uz ten mozok nepracuje na 100% )
tak podla mna je moralka subor vlastnosti dobrych a zlych (lepsie povedane spravanie... ktore je dobre a zle ...) toto spravanie je nezavisle na cloveku a clovek musi spoznavat pravdu o tom co je dobre a co je zle ... ak je boh a to co predstavuje to vsetko dobre,,,, zakonite zvysok je to zle ...
moralka sa nevyvyja ... len ludia su moralnejsi a menej moralny...
keby moralka nebola vpisana v ludoch tak by sa ziaden zly clovek nemohol zmenit ... alebo preco si myslis ze sa ludia menia ... preco si myslis ze su ludia moralny .... rodia dobro.. ???
suhlasim ze prirovnania su pre mna takou mentalnou barlickou .. snazim sa svoj pohlad prirovnat na zaklade znamych javov a ako hovoris casto sa moja uprimna snah obracia proti mne...
..ale to co je "dobre" alebo "zle " u kazdeho cloveka ma svoj progres.... a clovek zo skusenosti a porovnani prehodnocuje ... a co bolo mozno niekedy dobre je zle .. a co bolo pre neho zle zistil len ze bolo zle pochopene...
ale clovek sa musi ucit co je dobre a co je zle ... a zrkadlom mu je svedomie ...
slobodna vola ... napriklad empatia... vezmime si sexualny pud ... zviera ked ma moznost tak ho uspokoji ... clovek dokaze bit zdrzanlivy aby tej druhej ososbe neublizil...
jedlo ... zviera ked ma tak zere ... niektore az do prasknutia ... clovek sa dokaze jedla vzdat ... pre ineho .. alebo pre svoj duchovny rast ... clovek sa dokaze podelit ... najsilnejsie zviera sa najskor uspokoji a potom pusti ostatnych ...
zabijanie ... predator ked ma moznost zabija vsetko zranene a slabe... clovek je tiez "predator" dokaze zvazit ci to protebuje alebo nie .. ci to spotrebuje alebo nie ... nie ej to akcia reakcia...jednoducho clovek svoje nizke-zvieracie pudy na zaklade poznania a svedomia reguluje a optimalizuje... co ziadne zviera nedokaze...
dalsia kapitola su city a pocity...
v tom poslednom tvrdeni vychadzam z predpokladu ze ludske badanie nie je ukoncene a dokonale ... jednoducho mnozina nasich faktov je len zlomok cekoveho poznaia ... a kedze boh je vsetko poznanie a pravda pouzil som slovny zvrat boh je viac ako fakt .. a druhy dovod preco som to urobil ze aj keby ludstvo poznalo vsetky fakty ziaden z nich mu nezaruci vecny zivot co boh ano ... cize boh je viac ako fakt a aj viac dolezity ako vsetky fakty..
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 23:53)
beardie
je to moj nazor a moja skusenost... nevyhlasil som to ako neomylny fakt... (mozem aj ked som krestan mat nazory na zaklade skusenosti ... ci uz nie ???)
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 23:54)
vladenko007
citaj venoval som sa aj tomu
tak miki suhlasim ..aj ja som vela krat sklamani zo svojou argumentaciu ... ale snazim sa zlepsovat...
tak podla mna je moralka subor vlastnosti dobrych a zlych (lepsie povedane spravanie... ktore je dobre a zle ...) toto spravanie je nezavisle na cloveku a clovek musi spoznavat pravdu o tom co je dobre a co je zle ... ak je boh a to co predstavuje to vsetko dobre,,,, zakonite zvysok je to zle ...
moralka sa nevyvyja ... len ludia su moralnejsi a menej moralny...
keby moralka nebola vpisana v ludoch tak by sa ziaden zly clovek nemohol zmenit ... alebo preco si myslis ze sa ludia menia ... preco si myslis ze su ludia moralny .... rodia dobro.. ???
suhlasim ze prirovnania su pre mna takou mentalnou barlickou .. snazim sa svoj pohlad prirovnat na zaklade znamych javov a ako hovoris casto sa moja uprimna snah obracia proti mne...
..ale to co je "dobre" alebo "zle " u kazdeho cloveka ma svoj progres.... a clovek zo skusenosti a porovnani prehodnocuje ... a co bolo mozno niekedy dobre je zle .. a co bolo pre neho zle zistil len ze bolo zle pochopene...
ale clovek sa musi ucit co je dobre a co je zle ... a zrkadlom mu je svedomie ...
slobodna vola ... napriklad empatia... vezmime si sexualny pud ... zviera ked ma moznost tak ho uspokoji ... clovek dokaze bit zdrzanlivy aby tej druhej ososbe neublizil...
jedlo ... zviera ked ma tak zere ... niektore az do prasknutia ... clovek sa dokaze jedla vzdat ... pre ineho .. alebo pre svoj duchovny rast ... clovek sa dokaze podelit ... najsilnejsie zviera sa najskor uspokoji a potom pusti ostatnych ...
zabijanie ... predator ked ma moznost zabija vsetko zranene a slabe... clovek je tiez "predator" dokaze zvazit ci to protebuje alebo nie .. ci to spotrebuje alebo nie ... nie ej to akcia reakcia...jednoducho clovek svoje nizke-zvieracie pudy na zaklade poznania a svedomia reguluje a optimalizuje... co ziadne zviera nedokaze...
dalsia kapitola su city a pocity...
v tom poslednom tvrdeni vychadzam z predpokladu ze ludske badanie nie je ukoncene a dokonale ... jednoducho mnozina nasich faktov je len zlomok cekoveho poznaia ... a kedze boh je vsetko poznanie a pravda pouzil som slovny zvrat boh je viac ako fakt .. a druhy dovod preco som to urobil ze aj keby ludstvo poznalo vsetky fakty ziaden z nich mu nezaruci vecny zivot co boh ano ... cize boh je viac ako fakt a aj viac dolezity ako vsetky fakty..
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 23:53)
beardie
je to moj nazor a moja skusenost... nevyhlasil som to ako neomylny fakt... (mozem aj ked som krestan mat nazory na zaklade skusenosti ... ci uz nie ???)
//autoeditácia príspevku (04 Jún 2015, 23:54)
vladenko007
citaj venoval som sa aj tomu