[diskusia] rozlisenie displeja telefonu

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

[diskusia] rozlisenie displeja telefonu

Príspevok od používateľa aacid »

nedavno som v inej diskusii riesil kupu noveho telefonu, moj favorit bola lumia 640 xl. niektori ludia ma tam odhovarali ze na tak velky displej (5.7") to ma velmi slabe rozlisenie (720p). trochu ma to vystrasilo a skoro odradilo od kupy, predstalen dnes uz aj mensie telefony mavaju rozlisenie vacsie nez full hd a full hd je uz taky standart.

nakoniec som ten telefon predsa kupil a z displeja som bol celkom prekvapeny, myslel som si ze si budem musiet nejaky cas zvykat na to ze je to trochu zubatejsie (predtym som mal 5.2" telefon s full hd rozlisenim) ale nakoniec som zistil ze to ziadny problem nie je.

rozlisenie je uplne v pohode, zatial som neobjavil ziadny use case kde by to rozlisenie nebolo dostatocne. naopak to ma vyhodu ze displej zerie menej baterku.

len som sa utvrdil v tom ze vysoke rozlisenie displeja je len dalsi marketingovy tah ako presvedcit ludi ze potrebuju novy model...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: [diskusia] rozlisenie displeja telefonu

Príspevok od používateľa Hensym »

Vôbec nie. Pri HD a FullHD vidno rozdiel obrovský, aj v samotnom rozlíšení, ale hustejšia mriežka spôsobuje aj krajšiu bielu, žiarivejšie farby, lepšiu viditeľnosť na slnku, a tak. Na druhá stranu, pri FullHD a QHD už nevidím rozdiel ani s okuliarmi, no skôr či neskôr (skôr skôr ako neskôr) sa poriadne rozšíria VR headsety pre telefóny, keďže sú dosť lacné a veľa toho ponúkajú, a tam ani to QHD nestačí. Technológia ide dopredu, vúčšie rozlíšenie nejak radikálne neznižuje životnosť batérie, telefóny s QHD držia rovnako dlho ako HD telefóny.

Ja nejak v dnešných batériách problém nevidím, vôbec mi nevadí nabíjať každý deň. Ak idem niekam mimo na viac dní, bez elektriny, tak väčšinou nepotrebujem smartfón na nič iné ako fotenie, telefonovanie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja netvrdim ze nie je vidno rozdiel, ten samozrejme vidno je, skor nevidim ziadne podstatne vyhody vo vyssom rozliseni.
krajsia biela tomu nejak nerozumiem ale lepsiu viditelnost na slnku urcite nie. teda mozno ano, ale minimalne, aktualne ta lumia 640 xl ma 100x lepsiu viditelnost na slnku nez stara lg g2...

to s tou baterkou mas odkial? nevrav mi ze 2 telefony ktore su inak uplne identicke akurat sa lisia v rozliseni displeja vydrzia rovnako dlho... to je proste logika, napajat jednu ledku vydrzim ovela dlhsie nez napajat ledky dve. napajat 1280*720 lediek mozem dlhsie nez napajat 1920*1080...

mne teda dnesne baterie vadia extremne... mam pocit ze som otrokom telefonu, vzdy ked zapnem displej prve na co sa podvedome pozriem je kolko ostava z baterky, kedze aj tento aj predchadzajuci telefon maju vacsiu baterku, nemusim nabijat kazdy den, ale zase kazdy druhy den riesim ci uz mam nabit v robote, ale este pockat do vecera, kde zase riskujem ze na to zabudnem a rano bude baterka uplne vybuchana.

v robote vidim to iste u kolegov, furt niekto nahana nabijacku, na meetingoch su hadky o to kto bude sediet pri stene a nabijat a uz pomali zacinaju ludia zo sebou tahat externe baterie aj len tak po kancelarii.

neviem kam chodievas ty na viac dni, ale poslednych par krat co som bol ja niekde, tak som prave vyuzival mobil castejsie nez normalne. ides do cudzieho mesta, potrebujes navigaciu a idealne aj internet aby si vedel najst co treba ked treba (v horsom pripade aspon tripadvisor aplikaciu, ktora vie fungovat aj offline).
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Až nato, že tie ledky sú menšie, majú asi o niečo menší výkon a spotrebujú menej elektriny. Netvrdím, že spotreba displeja je rovnaká ale tvrdiť, že 1 led(720p) << 2 led(1080p) je trochu odvážne.

Keď už nič viac, tak si pri displeji treba pozrieť aj dpi. Pri nízkom dpi sa systém správa inak a môžeš vidieť menej informácií ako pri vyššom dpi. Pri nízkych dpi má Windows Phone výhodu v tom, že GUI je dosť hranaté, takže do až tak nevidieť.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Pri 5,5" QHD pre mna uz vyznam má.. Nieje to nejaký velky rozdiel, ale pri napr. miniatúrnych pismenach to uz vidno.. Aspoň ja to vidím.. Všetko je otázka nárokov... Niekomu staci pri 5.5" hd a je happy aky obraz to ma.. Ja som taký fon dal prec po týždni keď som uvidel QHD vedľa neho :-)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mal som v ruke dlhsie viac telefonov so super mega rozlisenim ale moj nazor je, ze viac nez 35O DPI je uz uuuuplna zbytocnost.
Napr take billboardy sa tlacia v urcitej kvalite - DPI ktora zalezi hlavne na pozorovacej vzdialenosti. No a ked pre citlivost oka staci 350 DPI (uz aj s rezervou) na klasicku pozorovaciu vzdialenost mobilu tak naco to zvysovat? Presne taaaaaak, kvoli marketingu.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

http://www.phonearena.com/news/Quad-HD- ... ce_id55697
Tu sa mi to zda celkom pekne opísané...

Ja ked prezeram web, tak väčšinou si text davam zobraziť velmi malým pismom (aby som nemusel posúvať) a čumím na to z blízka (merám to, tak nejakých 17cm) a tam jemný displej (QHD) oceňujem.. Dokonale hladké aj pri ozaj mini pismenach či obrázkoch..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

moj pc monitor ma 102 dpi a to ma nadstandartne vysoke rozlisenie.
vela tabletov ma dnes este rozlisenie pod 200 dpi...
o notebookoch skoda hovorit, tam niekedy ani tych 100 dpi nie je.
ziadnemu uzivatelovi tychto zariadeni to nevadi.
ale zrazu ked sa rozpravame o telefonoch, tak 300 dpi je malo :D

no a ten clanok, pecka, gratulujem cloveku co sa na svoj telefon pozera zo vzdialenosti 16 cm... ak to bude robit pravidelne tak o par rokov mu uz bude uplne jedno ake rozlisenie ma telefon :D

Yogi120: ano, to s tebou som si to pisal... ja fakt netusim co ty mas za oci... otvorim si na tom telefone sme.sk (klasicku, nie mobilnu verziu), bez toho ze by som cokolvek zoomoval bez problemov precitam cely clanok... text je citatelny. a to uz proste nejde viac zmensit, tak na ake pismo (a hlavne ako) si to zmensujes ty?
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Teraz mam akože zle oči, alebo dobre? Skúšal si tu stránku pozrieť na QHD a inom 5.5 palcovom displeji? Jasne, ze to prečítam aj na fullhd aj na hd cize s menším ppi, ale na QHD je to proste krajšie, ostrejšie, hladsie... Tak isto aj keď si pozerám fotky tak tie detaily sú neskutočne... A ja si na to proste potrpim.
Rozdiel videl aj kamarat, tak asi nie som sám s divným zrakom :-)

Nebolo tak dávno, ked sme cumeli na tv s hd ready rozlisenim a žasli sme na tým ake detaily vidime a boli sme borci, že na metrovu uhlopriečku cumime z 2 metrov.. Dnes cumime na 140cm fullhd z 250cm a ked bude použiteľné 4k , tak bude normálne na 180cm cumiet mozno aj z 220cm a tym si viac vychutnávať detaily a umocnit tak zážitok z pozerania.. (Vid imax :-) .. Technika napreduje a plati to aj pri telefónoch tak prečo si nedopriat to naj ked na to clovek ma a potrpi si na to?
wladas
Redeemer
Redeemer

accid - Nemozes porovnavat dpi-cka pri roznych pozorovacich vzdialenostiach. Napr tie mnou spominane bilboardy sa robia v 80 dpi (samozrejme su aj ine ale len ako priklad) a vidis na nich nedokonalost ked ides okolo z autom? O to ide. Spravit take DPI aby bolo dostacujuce pri pozadovanej pozorovacej vzdialenosti. Ked mas mensie nez treba, tak vidis rastre. Ked das vela, minas zbytocne vela toneru/atramentu alebo potrebujes viac pixelov -> vacsia spotreba materky, vyssia cena.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

aacid: Keď už tu píšeš i monitoroch a tabletoch, tak si naštuduj niečo o uhlovom rozlíšení oka, bežných pozorovacích vzdialenostiach a tomu prislúchajúcich uhlovým veľkostiach pixelov.
A ešte sa nauč čítať. Prečo by v tom grafe bola jedna os v centimetroch a druhá v palcoch?

Ja mám niečo nad 300ppi a pri bežnom používaní to stačí. No ak sa pozriem vedome(rozumej s vedomím, že sa pozerám na pixely) na ten displej, tak tam raster vidím. To, že to tebe nevadí je okej ale keď to niekomu vadí prečo nemôže mať 450ppi lebo ho ohovorí pol internetu, že načo mu to je.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

krasny priklad s tymi 4k telkami... ano, technologia napreduje, ako som uz napisal vyssie, nejde o to ci rozdiel vidis, ide o to ci ten rozdiel si schopny efektivne vyuzit...
je totalna kravina si dnes kupit za 8 tisic 4k telku, ked to realne nie je na co vyuzit.

ja netvrdim ze vysoke rozlisenie je zbytocne, ako som pisal v prvom prispevku skor mi ide o to ze to nizsie rozlisenie je stale uplne v pohode... prave ty si ma skoro odhovoril v teme o kupe noveho mobilu od tej lumie, si tam rozpraval ake je to strasne mat taky velky telefon a take slabe rozlisenie... tak som ozaj zbehol do nakupneho centra, sice tam nemali 640 xl ale mali tam 1320, ktora je este vacsia (6 palce) a ma tiez len 1280*720 a sam som sa presvedcil o tom ze to vysoke rozlisenie mi nebude nijak chybat a urcite mi nestoji za dvoj az trojnasobok ceny (ta lumia stala 200 eur)... este k tomu ak to ma aj vyhody... ako som pisal, lumia 640 xl vydrzi viac nez lg g2 a to zase vydrzi viac nez lg g3, ktore ma to super mega qhd rozlisenie.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Lg g3 ma aj vacsi displej, cize by vydržal menej aj pri rovnakom rozlíšení! Osobne som skusal obidva tieto fony a rozdiel vo vydrží batérie je minimálny ( ako je rozdiel veľkosti displeja) ...
4k telku realne ešte nevyužijes lebo je malo 4K obsahu, ale mobil vyuzivaš na viacej účelov ako len pozerať filmy alebo tv program.. Napr. už len tie fotky maju daleko väčšie rozlíšenie ako je QHD.... Ale ako som písal .. Niekto sa uspokojí s tým niekto s inym..
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak tak, dobre vravis aacid. Este k tym telkam. Drviva vacsi ludi dnes pozera telku tak, ze ak by im tam niekto pustil dva obsahovo rovnake signaly, jeden HD a druhy FullHD tak nerozoznaju rozdiel. Hlavny problem je v tej pozorovacej vzdialenosti. Marketing pekne zamasiroval tak vsetci chceli FullHD :) Samozrejme pisem o dobe ked si clovek mohol pekne vybrat medzi nimi (4-5r dozadu). No a teraz je tu zrazu 4K a pritom ludia este stale nevyuzivaju potencial FullHD. Netvrdim ze je to uplna zbytocnost ale jedno viem urcite. 4K telka mensia nez 60" je somarina.
Hensym
VIP
VIP

Tiež kývem hlavou keď si niekto prerába obývačku, a gauč má 4 metre od TV a dodržiava "pravidlá" vzdialenosti z pred 20 rokov.
wladas
Redeemer
Redeemer

Preco nie? Daju sa dodrzat, staci kupit 60" mostrum :D
Yogi120
Light Professional
Light Professional

4m je vela aj na 60" :-) *
Hensym
VIP
VIP

To sú také tie technologické zlozvyky. Rovnako ako dať si TV na stenu príliš vysoko, alebo ako mať monitor na stole na podstavci, aby v úrovni očí bola spodná, a nie vrchná hrana, a podobne.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Presne tak.. Oci v polohe divaka mat v strede obrazovky co najviac kolmo a dvojnásobok uhlopriečky pozorovacia vzdialenosť.. No nie každému sa da vždy takto to postaviť...
wladas
Redeemer
Redeemer

Dvojnasobok uhlopriecky je uz vela pre FullHD ;)
Napísať odpoveď