označené vs neoznačené bankovky

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
tomas147
Star
Star

označené vs neoznačené bankovky

Príspevok od používateľa tomas147 »

Zdravím, často to počujem niekde v telke no nikde na nete neviem o tom nič nájsť, o čo tu ide aký je rozdiel medzi týmito bankovkamy? vďaka za odpovede
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: označené vs neoznačené bankovky

Príspevok od používateľa hojko »

Oznacene, tj. ked ziadas vykupne alebo nejaka kradez z banky..., proste banka dostava novotlacene peniaze v urcitej serii. Kazda bankovka ma svoje cislo na zadnej strane. Ked pride do banky trebars 50-tisic eur 50 eurovych bankovkach, tak su z jednej serie. Cisla bankoviek idu po sebe. Keby si vykradol banku a vzal taketo peniaze, tak su to vlastne oznacene peniaze, pretoze banka presne vie, ze ake bankovky si dostal, teda z akej serie. Ked sa dostanu do obehu, tak sa teoreticky da vystopovat lokalita kde sa najviac tychto bankoviek nachadza. Neviem akym sposobom funguju pocitacky penazi v banke, ktore ti automaticky prepocitaju kopku penazi, ale nedivil by som sa, ak by skenovali trebars aj to cislo bankovky.

Neoznacene su take ako bezne davaju v banke, teda ja pridem, vlozim 450 eur na ucet (9x50 eur) a zalozia ich do suflika. Pride za mnou dalsi, vlozi len 50 eur a odlozia do suflika. Dalsi pride a vyberie si 500 eur, takze dostane tych mojich 9x50 + 50 eur od toho co dosiel po mne. To su neoznacene bankovky, pretoze su kto vie odkial, kto vie od koho a z roznych serii.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Pojem oznacene bankovky nema nic spolocne so seriovym cislom. Znamena to ze su oznacene farbou.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nemyslim si, pretoze cervena farba je bezna prax v banke ci bankomate. Take peniaze ti predsa nikde ani nevezmu. Ja som mal vzdy oznacene bankovky ako tie s urcitym seriovym cislom, nie obliate cervenou farbou.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

hojko napísal:Nemyslim si, pretoze cervena farba je bezna prax v banke ci bankomate. Take peniaze ti predsa nikde ani nevezmu. Ja som mal vzdy oznacene bankovky ako tie s urcitym seriovym cislom, nie obliate cervenou farbou.
a ty si vykradol banku, keď si mal vždy označené bankovky?
To že ti červené bankovky nikde nezoberú je práve tá pointa pri krádeži. Už len preto sa mi nezdá to so sériovými číslami, že to by musel byť riadne drbnutý únosca aby nepožadoval bežné bankovky ale novotlače
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ale ved o to predsa ide, aby to dotycnemu nevzali resp. aby sa to dalo lahko odhalit. Lupicovi daju k peniazom bud prasok s farbou alebo uz rovno predtym oznacene bankovky.

Ved keby to malo suvis so seriovym cislom, tak ani ten nazov logicky nesedi. Seriovym cislom je oznacena kazda bankovka. Dalsia vec, banka nema prehlad o seriovom cisle kazdej bankovky. Ked mu da teta za okienkom peniaze ktore doniesli ludia tak je kazda z inej serie.

Znehodnocení bankovek barvami totiž používají standardně banky, přepravní bezpečnostní agentury nebo česká pošta při přepravě peněz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... direct=off
http://www.pluska.sk/krimi/domace-krimi ... obile=true
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Bankovky "oznacene" touto farbou su znehodnotene a nedaju sa dalej pouzit. Oznacene bankovky spominane vo filmoch su vo vacsine pripadov take ako spomina hojko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marked_bill
Marking bills is a technique used by police to trace and identify money used in illegal activities.[1][2] The serial numbers of the bills are recorded, and sometimes markings are made on the bank notes themselves (such as with a highlighter[3] or other writing[4]).
Non-law enforcement uses of marking bills may be as simple as distinctive text[5] on the bank notes, or recording serial numbers in the event of a robbery.
Bankovku znehodnotenu farbou mozes rovno vyhodit, bankovky z "oznacenej" serie sa daju pouzit v malom mnozstve, lebo bezne sa nedaju rozoznat. Pre vacsie kriminalne aktivity su nevhodne.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Bankovky znehodnotene farbou nemusis hned vyhodit. To je blbost. Daju sa tiez pouzit. Neznamena to ze tam je nutne nejaky velky flak. To mozu byt mikrociastocky ci atrament viditelny len pod UV atd.
http://www.ibp-ce.eu/inpage/farbiace-systemy/

V niektorych filmoch ziadaju aby boli neoznacene a zaroven aby mali rozne seriove cisla. Asi by to takto nespominali keby to bolo to iste. Alebo sa to da chapat oboma sposobmi.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Realne to znamena to, co si konkretny scenarista pod tym predstavi.
Napísať odpoveď