[diskusia] rozlisenie displeja telefonu

Všetko o mobiloch, PDAčkach...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: [diskusia] rozlisenie displeja telefonu

Príspevok od používateľa wladas »

Hensym - velmi zle prirovnanie, elektroniku musis poriadne vyskusat a az potom zistis ake to ma muchy popripade pozitiva.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

My sa ale bavíme stale o displejoch (aj nazov témy) a ten sa da pozrieť a zhodnotiť aj na prvy podhľad nehovoriac o tom, že niekto ma možnosti si mobil aj na dlhšie zadovážiť na odskúšanie..
wladas
Redeemer
Redeemer

Vsak prave, uplne zle prirovnanie. Ale neberiem ti to, ale mne urcite nestaci sa na mobil len pozriet, popripadne na 10 min odskusat.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Tebe staci, ked si precitas o nom na nete, alebo niekto na fore ti ho odporučí..... To ti ja tiez neberiem.. Vsak tvoje peniaze..
Pokiaľ sa si ale uzivas HD na plno a nevidíš rozdiel od QHD bud len rad a ja Ti ticho budem závidieť (ušetriš peniaze ) :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Nikde som nepisal ze mne staci len precitat daco o mobile. A uz vobec nieco od "uja".

Inac vseobecne tento typ temy je uplne zbytocny. Kazdy si povie svoje, svoj nazor nikto nezmeni a vsetci ostanu stastni az do smrti :)

Vidim rozdiel ale z mensej dialky nez je normalna vzdialenost. Preto to pre mna nema zmysel.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Co znamená menšia vzdialenost? Aka je všeobecná správna vzdialenost? Ma niekto certifikát na to aby určil ktorá vzdialenosť je ta správna a najvhodnejšia?
Ty si len zabudol napísať že PRE TEBA že? Či chceš vydávať svoj názor za pravdu? :-D :-D... isto vieš načo narážam :-)
wladas
Redeemer
Redeemer

Nie, neviem na co narazas. Neviewm o ziadnom certifikate ani o vseobecne spravnej vzdialenosti. Existuje ale takzvana klasicka vzialenost, bezna, obcajna, nazvy si to ako chces. Na citanie knihy existuje certifikat? :) Alebo na citanie udajov na palubnom pocitaci auta? Preco na palubaku niesu pismenka napr o polku menjsie? Vsak keby boli tak by sa dali citat, stacilo by sa priblizit.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Prsne nie je.. Preto niekto čumí na 80cm tv z metra, niekto z dvoch, niekto niekto na monitor opretý v kresle a niekto nalepeny na skoro nosom atd atd... Preto niečo ako normálna bežná podla mna nieje, ale len kazdemu vyhovujúca vzdialenosť .. Preto nik by nemal všeobecne (len za seba) napísať, že ta ci ona vzdialenosť je normálna alebo obyčajna bežná atď.

Ina vec je ak by sme sa bavili z technického hľadiska co sa displeja týka.. Tam su uz nejake tabuľky o ktorých sme sa bavili a tie by v prípade fonu nemuseli každému vyhovovat.. (pohybovali by sme sa vo vzdialenostiach približne 15-25 cm) takže by bolo korektnejsie písať za seba keďže kazdemu vyhovuje ine a tym to aj povazuje za "normalne" pretože používanie dnešných smartfón je uz kus na inej urovni ako niekedy ked fon slúžil väčšinou na volanie, pisanie sms a displeje nemali ani polovičné rozlíšenie ako dnešné ... Vtedy by bolo podľa mňa na mieste pozerať naň z vždy z nejakých 40cm (čiže niečo označiť ako bežné a normálne) keďže z bližšia nebolo na čo pozerať..

Mam si kúpiť len hd ready tv za to, že bežná a normálna vzdialenosť bola roky X metrov a rozdiel na takú vzdialenosť nevidím ? Nie.. Ja osobne si kupim tv s lepším rozlíšením a pozerať budem z bližšia a určím si sám ZA SEBA aka je pre MNA bezna a normálna vzdialenosť a ta bude ina keďže som náročnejší a chcem vidieť viac detailov.. Tento istý princíp podľa mňa funguje aj pri fonoch ako aj všade pri "zobrazovacoch"

Ten príklad si zabil s tým palubným počítačom.. Je to auto ktoré mas bezpečné riadiť a nie požadovať kvalitu a rozlíšenie displeja ako napr pri tv alebo fonoch.. . Od veci dosť nehnevaj sa..
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

wladas napísal:Hensym - velmi zle prirovnanie, elektroniku musis poriadne vyskusat a az potom zistis ake to ma muchy popripade pozitiva.
Elektroniku áno. Aj mobil ako taký, pri výbere mobilu skutočne pozriem desiatky recenzií. Ale bavíme sa o displejoch. Keď vyšli prvé mobily s FullHD a videl som ich v predajniach, tak som odpadol z tých displejov hneď po odomknutí. Rozdiel obrovský, stačí k tomu minúta, ak preferuješ pekné displeje, nemáš o čom a nepotrebuješ to testovať hodiny.

Stále sa ale vraciam k tomu, že ja sa s Yogim vôbec nestotožňujem, lebo ja nosím okuliare, veľmi veľa času ich nemám na očiach a a práve vtedy telefón používam najviac. Bez nich nemám perfektný zrak a som ďalekozraký, teda nevidím dobre do blízka, nezaostrím na takú vzdialenosť, preto je pre mňa kúpa QHD mobilu kvôli kvalite obrazu (napr. pre filmy) nepodstatné. Taktiež, ako bolo spomenuté, displej je z 15cm vzdialenosti pre zdravé oko naozaj nádherný, a pri tejto vzdialenosti bude rozdiel oproti FullHD krásne vidieť, Yogi ale písal, že pozerá FullHD filmy, takže ani tu ten rozdiel byť vidno nemôže.

Rozdiel tam teda určite je, avšak pre mňa na BEŽNÉ používanie zanedbateľný, na druhú stranu, aktuálne zvažujem po dvoch rokoch upgrade mobilu, a obzerám sa IBA po modeloch s QHD, práve kvôli VR, verím, že s kvalitným headsetom (nie cardboard, ale niečo ergonomickejšie, plastové za 30€) si už s takým rozlíšením môžeš užiť 3D film, alebo plnohodnotné 360° videá či VR hry. Veď prakticky také rozlíšenie má aj Oculus Rift (ktorý je vymakanejší vo všetkom inom, ale aj tak). Práve tu vidím využitie, inde asi naozaj nie.

Sto ľudí, sto chutí. Inak, k prvému príspevku. Áno, na Lumii vidno rozdiel podstatne menej ako na iOS alebo Androide, práve kvôli vzhľade toho OS. :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Hensym napísal:Elektroniku áno. Aj mobil ako taký, pri výbere mobilu skutočne pozriem desiatky recenzií. Ale bavíme sa o displejoch. Keď vyšli prvé mobily s FullHD a videl som ich v predajniach, tak som odpadol z tých displejov hneď po odomknutí. Rozdiel obrovský, stačí k tomu minúta, ak preferuješ pekné displeje, nemáš o čom a nepotrebuješ to testovať hodiny.
S tymto sa neda nesuhlasit, to je samozrejmost. "Hadka" tu je ale pre QHD.

Ked uz je o tom zas rec, co je to vlastne VR a co to ma spolocne s headsetom?
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Hensym .. To da rozum, že niekto kto nevidí kvôli horšiemu zraku rozdiel v displeji, že ho nebude na bežné používanie riešiť....
Tym že pozerám fullhd na QHD displeji som chcel poukázať že uz aj to sa da pozerať z blízka, z diaľky akú som napisal a že vysoké rozlíšenie ma význam aj v mobile ... Ak by boli dostupné filmy vo vyššom rozlíšení budem pozerať na ne.... Čiže poukazujem stale na princíp využitia zatial co najvyššieho možného dostupného rozlíšenia a ze to význam pre niekoho má..
Hensym
VIP
VIP

"Virtuálna realita", výraz trošku pritiahnutý za vlasy, lebo využitie vidím pre mobily skôr v 360° snímkach a po novom videách, 3D filmoch a podobne, nie veľmi v hrách a teda klasickej virt. realite ...a hovorím o VR headsetoch, ako Oculus, a pod., ...ako Cardboard za 2€, alebo o tých, ktoré za to stoja (tie rôzne plastové, za 30€, prípadne tie profi, čo vyrába oficiálne Samsung, a tak). Tam už je aj QHD málo.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja by som virtualnu realitu s mobilom vobec neriesil. odhliadnuc od nepraktickosti (strkat mobil do headsetu, vzdy ho nastavovat aby bol presne v strede, neprakticke ovladanie jednym tlacitkom), tak je to vyuzitelne ozaj maximalne tak na filmy, pretoze pripojenie k pc a hranie hier na tom zatial moc dobre nefunguje (odozva je dost biedna).
pokial ma niekto vazny zaujem o virtualnu realitu, nech si radsej kupi ten oculus rift alebo nejaku inu konkurenciu.

aj cena nie je az taka strasna, ked si clovek zoberie ze samsung gear vr stoji 200 eur, potrebujes k tomu jeden konkretny mobil, ktory nie je zrovna najlacnejsi a ked ten mobil stratis/pokazis/vymenis tak ti je zrazu 200 eurovy gear vr na hovno.
oculus rift stoji nejakych 350 eur a je ovela prepracovanejsi.

mal som moznost vyskusat oculus rift, tiez som si pre srandu domov kupil cardboard, bola sranda na 15 minut, potom som to uz nezapol... aj pri tych hrach velmi zalezi od konkretnej hry, pri vacsine strielaciek a vseobecne hier kde pohybujes postavou, ti bude za chvilu zle z kinetozy.
no a dlhodobe nasledky pouzivania takehoto zariadenia zatial nikto poriadne neriesi, ako to moze ovplivnit tvoje oci. niekde som raz cital ze typek nepresiel lekarskou prehliadkou na pilotne skusky, pretoze mal nieco s ocami, vraj sposobene castym pouzivanim oculusu... co je na tom pravdy neviem, chcem to riskovat? pride kriza stredneho veku a radsej ako porsche by som tie pilotne skusky chcel :D
Hensym
VIP
VIP

Jasné, že Cardboard nestojí ani za reč. Gear VR je predražená, na čínskych weboch sa dajú kúpiť vraj celkom slušné headsety za tých cca 30€.

Určite nie len na filmy, na Androide rozbeháš skoro každý BT gamepad, a môžeš sa aj hrať. Smartfón má dnes skoro každý, takže jediná investícia navyše bude ten headset (gamepad nerátam, ten by si kupoval aj pri Oculuse (na klávesnici sa to fakt nedá)), takže rozdiel 350€ a nejakých, dajme tomu aj 50, je dosť veľký. (Pokiaľ už máš nejaký hi-end QHD mobil).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no ale predsa je trosku rozdiel mobilne hry a pc hry... jedina hra pre ktoru som ja zvazoval oculus rift je elite dangerous (mozno este warthunder), to si proste na mobile nezahras.
si vygoogli ake VR hry existuju na mobily, zistis ze su to skoro vsetko jednoucelove hracky, ktore ta nebudu bavit viac nez 10 minut.
Hensym
VIP
VIP

To je pravda, na druhú stranu, mobily už dnes potrebným výkonom disponujú, ide skôr o nedostatok kvalitných vývojárov s potrebným rozpočtom.

Na Oculus eko hovoríš, Elite Dangerous by ma bavil, potom akýkoľvek dobrý automobilový simulátor (alebo ani nie simulátor, napr. aj GRID), ale aj akékoľvek FPS s gamepadom. Keď Oculus testoval pre redakciu kamarát, a skúšal som tie hororové hry, tak som skoro odpadol. Doslova infarktové stavy, a to išlo iba o slabučku DK1 verziu. :)
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Dnes som sa kus nudil, tak som kus testoval a skúmal keďže som mal po ruke nejaké fony..
Galaxy s5 cize fullHD a G3 s QHD.. Obrazok bol v rozlíšení 4k .
Jas na oboch fonoch na plno..
Pozorovacia vzdialenost - rôzna, meraná pravitkom :-) ..čo už :-D
Zucasneni - traja plus ja :-)
Výsledok :
Okrem mňa ešte 3 ďalší ludia videli evidentný rozdiel v detailoch a to zo vzdialenosti 25cm....(s tým pravítkom som sa citil kus divne, ale čo clovek nespraví pre vedomosti :-) ).to len tak na oživenie témy :)
..foto asi veľa nepovie, keďže sa zda, že po nahrati sa zmenšilo rozlíšenie, ale na pôvodných fotkach to dobre vidno (na mobile)
fotené lacnou g2 mini ( bol po ruke )z 20 cm...
uploadfromtaptalk1433447393513.jpg
uploadfromtaptalk1433447381608.jpg
uploadfromtaptalk1433447370145.jpg
Tak neviem, či v mojom okolí žijú ludia s nejakým výnimočným zrakom, ale z uvedených, každý po pár sekundách videl rozdiel v detailoch....

Doplnené foto bez zmeny veľkosti:

http://s23.postimg.org/x8hvig0ij/20150604_213441_01.jpg

http://s14.postimg.org/gncll05dt/20150604_213447_02.jpg

Na živo je ten rozdiel ešte lepšie vidno..

Do pozornosti by som dal tie tri ovaly či čo to je, približne v strede fotky, asi sú to nity...a v pravo hore ta sieť čí mreža...
wladas
Redeemer
Redeemer

Nevidim dovoc preco by clovek so zdravim zrakom po preskumani nemal vidiet rozdiel. To je predsa normalne.
Hensym
VIP
VIP

Rozdiel na tých fotkách vidno obrovský, ale pri Samsungu mi to skôr príde ako problém kompresie, spôsobenej veľkým "zmenšením" fotky, aby sa 4k fotka zobrazila na tak malom rozlíšení. Čím väčšie zmenšenie, tým nepresnejší výsledok.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Ja len za to, že som pocul vela názorov na to, že rozdiel medzi týmto rozlíšenim je nepostrehnutelny ludskym okom a ked uz tak len z velmi malej vzdialenosti.. 25cm podľa mňa taká malá vzdialenost nie je.. Normalne som z takej vzdialenosti pozeral aj na fon z fullhd displejom...čiže aký marketing?
Podľa mňa je to normálny pokrok v technológii, ktorý prináša ľuďom, ktorí si potrpia na kvalitu a detaily zas niečo lepšie....tým pádom to nie je len marketing a to že je to takto dokázateľne to už nieke len nazor jednotlivca ale fakt.....
Napísať odpoveď