Excel v praxi
Excel v praxi
Zdravím, robí tu niekto v práci s Excelom? Idem totiž na testovanie do jednej firmy a vraj tam budú testovať aj Excel. Viem len, že treba vedieť kontingenčné tabuľky, ale čo ešte také by tam mohli chcieť? Čo sa často používa v praxi? Ďakujem sa všetky vhodné rady.
Re: Excel v praxi
Na akú pozíciu? Ja na manažérskej pozícii mám kontigenčné tabuľky a navyše bežná práca s tabuľkami - formátovanie, podmienené formátovanie, základné funkcie, rôzne % prepočty, nájdenie max, min, hľadanie riešena atď.. ale inak na moju pozíciu by stačili tie základné veci, funkciami navyše ako je hľadanie riešenia, podmiené formátovanie, zložitejšie vzorce si len ja sám uľahčujem svoju prácu, aby som na nejakej veci nemusel robiť pol dňa, ale aby som to mal za pár minút zvládnuté.
Inak používam ešte jednu tabuľku s makrom, hoci o makrách viem veľké kulové.. to makro bolo vytvorené minimálne pred 10r, dedí sa zo zamestnanca na zamestnanca (ja som asi tretí v poradí) a jedinú vec, čo musím k tomu ovládať, je, akou klávesovou skratkou makro spustím. Dosť som tŕpol, keď mi dávali nový komp s Windows 7 + Office 2010, či makro bude fungovať, ale funguje.. fúúú!
Inak používam ešte jednu tabuľku s makrom, hoci o makrách viem veľké kulové.. to makro bolo vytvorené minimálne pred 10r, dedí sa zo zamestnanca na zamestnanca (ja som asi tretí v poradí) a jedinú vec, čo musím k tomu ovládať, je, akou klávesovou skratkou makro spustím. Dosť som tŕpol, keď mi dávali nový komp s Windows 7 + Office 2010, či makro bude fungovať, ale funguje.. fúúú!
Je to začiatočnícka ekonomicka pozícia - Junior Controller
urcite si pozri zakladne funkie (if, sumif/sumifs, vlookup...); kombinacie funkcii na ulahcenie celkovej prace; linkovanie zdrojov z roznych suborov - a naslede refreshovanie linkov; nemlo by ti problem robit fixovanie stlpcov, riadkov, buniek; transponovanie
Heeeeeeeeelp 
neviem si uz rady...
potrebujem z harku Ryba ZA ponuka vyhladat v stlpci D zhodu cez VLOOKUP a vrátiť do hárku MG formulár stvrty stlpec vpravo od najdenej zhody (sorry ze to vysvetlujem ako hotentot ale vlookup ma trosku hotentotsku syntaxu)
problem? #NEDOSTUPNÝ
neviem co moze byt zle ale ani za svet mi to nevrati, ak pozmenim vyhladavanie na stlpec A tak mi to vrati hodnoty, ale stlpec A nemozem pouzit, su tam odlisnosti... Akonahle pouzijem stlpec D tak vrati nedostupny, ci uz dam na konci TRUE alebo FALSE, skusal som aj kopirovat nanovo bez formatovania cele harky a stale to iste... neviem uš... viac obrazok.
znenie vzorca: =VLOOKUP(D9;'Ryba ZA ponuka'!A:J;4;FALSE)
moje vysvetlenie: =VLOOKUP(
D9; - hľadanie hodnoty v bunke D9
'Ryba ZA ponuka'!A:J - vyhladavanie v hárku 'Ryba ZA ponuka' v rozsahu stlpcov A až J;
4; vráti bunku z rovnakého riadka, štvrtého stĺpca od stĺpca D
FALSE) iba presná zhoda
Dakujem
neviem si uz rady...
potrebujem z harku Ryba ZA ponuka vyhladat v stlpci D zhodu cez VLOOKUP a vrátiť do hárku MG formulár stvrty stlpec vpravo od najdenej zhody (sorry ze to vysvetlujem ako hotentot ale vlookup ma trosku hotentotsku syntaxu)
problem? #NEDOSTUPNÝ
neviem co moze byt zle ale ani za svet mi to nevrati, ak pozmenim vyhladavanie na stlpec A tak mi to vrati hodnoty, ale stlpec A nemozem pouzit, su tam odlisnosti... Akonahle pouzijem stlpec D tak vrati nedostupny, ci uz dam na konci TRUE alebo FALSE, skusal som aj kopirovat nanovo bez formatovania cele harky a stale to iste... neviem uš... viac obrazok.
znenie vzorca: =VLOOKUP(D9;'Ryba ZA ponuka'!A:J;4;FALSE)
moje vysvetlenie: =VLOOKUP(
D9; - hľadanie hodnoty v bunke D9
'Ryba ZA ponuka'!A:J - vyhladavanie v hárku 'Ryba ZA ponuka' v rozsahu stlpcov A až J;
4; vráti bunku z rovnakého riadka, štvrtého stĺpca od stĺpca D
FALSE) iba presná zhoda
Dakujem
Hladas to podla nazvu -"cestoviny talianke" alebo ceny "6793" ?
ak nazvu, musis zmenit D9 na D1
ak ten ceny (ci co to je) musi ohranicit tabulku na prvy stlpec ktory hladas - DJ
=VLOOKUP(D9;'Ryba ZA ponuka'!D:J;4;FALSE)
ak nazvu, musis zmenit D9 na D1
ak ten ceny (ci co to je) musi ohranicit tabulku na prvy stlpec ktory hladas - DJ
=VLOOKUP(D9;'Ryba ZA ponuka'!D:J;4;FALSE)
Musis dat hladat od stlpca D, pretoze vlookup hlada zhodu v stlpci, ktory je uplne nalavo v danom rozsahu.
BINGO!GothaR napísal:Musis dat hladat od stlpca D, pretoze vlookup hlada zhodu v stlpci, ktory je uplne nalavo v danom rozsahu.
Ďakujem krásne