Stavba domu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Re: Stavba domu

Príspevok od používateľa peterkozel »

davnejsie sa pelety oplatili, cena bola fajn, teraz je to pekne drahe
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Lub0$ »

peterkozel napísal:nie je to az take jednoznacne, je vela ludi co pohorelo na podlahovom, inak ludia co palia s drevom aj odpadky su hovada
-odstavenim plynu a kurenim drevom rozhodne usetris, je to pre ludi ktory ani nemaju inu moznost, hlavne na dedinach, stare nezateplene stavby a ked to jednoducho nezvladnu financne,su stale doma... nie je to nic strasne narezat a nastiepat dreva, brigada pre par ludi na par dni, ani to zakurovanie, netreba mat ani neviem aky drahy kotol so zasobnikom, ak mas kvalitne presusene bukove drevo staci prihodit par polien 3-4x za den, pelety a neviem aka biomasa su tiez podla mna hlupost
-o kolektoroch-ta cena je sialena, 3000€ a tvarit sa ako usetrim a ze to bude fungovat 20.rokov, kravina, toto ani zdaleka nie je pre masu ludi, ani neviem ake cerpadla, naj je ze poznam vela kurenarov ktory ti poradia -daj si podlahove, kup si kolektor, ved tak to ma byt ak chcu mat kseft ale pravda je taka ze ked stavali oni tak dali od tohto ruky prec, ziadne kolektory, ako zaloha kotol na pevne palivo, v chalupe krb, liatinove riadiatr, plyn kotol, ak pouzijes podlahove a kolektor stavba moze ist hore aj o 10000, dalsia vec je rozdiel stavat dom v blave a na orave, vietor, teploty, kde sa kolko zaraba, ceny dreva, vela ludi ma aj vlastnu horu...
Ty proste pochop, ze veci sa posuvaju. V dnesnej dobe su ine stavebne materialy a ine techniky, ktore pred 10-20 rokmi neboli. V dnesnej dobe, byt zastancom kotla na drevo je sice pekne, ale nie vsade sa to da aplikovat....to je presne ten spominany ''sedliacky rozum'' ziadne rozmyslanie...ale sesternica mojej babky to mala tak to je dobre...ved vsetko co je stare je dobre, no nie? :roll:
Ked si dnes postavis, nulovy dom trebars,alebo nizkoenergeticky, tak sa teplota vo vnutri sprava uplne inac. Dom je tak zaizolovany, ze nechladne, a tym padom, je tazko si nahle zmenit teplotu, cize riadiator je uplna sprostost napriklad. Ved trosku rozmyslaj logicky, ake maju veci nasledky, ako to funguje, ake su moznosti. Vidis iba jednu moznost, s ktorou suhlasis, lebo si sedlak, a neurazam ta tym...sam si sa tak nazval tym, ze mas sedlacky rozum. Je 21 storocie, je kopec riesni, ktore su LEPSIE ako kurenie radiatorom a kotlom na drevo.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

ja netvrdim ze kazdy nech ma kotol na drevo, myslim to tak ze nie je to az take zle ako mnohy uvadzaju, ako som pisal hodi sa to urcitym ludom, urcitemu typu chalup, tak asi hej som sedliak, asi som za zblaznil ked sa mi nepaci mat v chalupe 3hajzle a davat si extremne drahy system kurenia a ze mi nevadia riadiatr
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tak ludia, ktori byvaju blizko lesa alebo robia pre Lesy SR si nebudu davat plyn a pod.
hlavne v mensich dedinach je kotol na drevo stale popularnejsi ako plyn
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

guess.whoo napísal:tak ludia, ktori byvaju blizko lesa alebo robia pre Lesy SR si nebudu davat plyn a pod.
hlavne v mensich dedinach je kotol na drevo stale popularnejsi ako plyn
ved jasne, nic ine netvrdim, mnohym sa skor vyplatilo nie zateplit ale vratit sa k drevu, hlavne starsi ludia
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale tato tema sa vola ''stavba domu'' Vela starsich ludi na dedine nestava...maju svoje stare domy. Do noveho domu je somarina davat si kotol na tuhe palivo.
A nechcem byt drzy, ale co ma spolocne byvanie blizko pri lese s kotlom na drevo? Nesie si to nejake vyhody???
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Lub0$ napísal:Ale tato tema sa vola ''stavba domu'' Vela starsich ludi na dedine nestava...maju svoje stare domy. Do noveho domu je somarina davat si kotol na tuhe palivo.
A nechcem byt drzy, ale co ma spolocne byvanie blizko pri lese s kotlom na drevo? Nesie si to nejake vyhody???
nesie, v lese ked je tazba a byvas nedaleko zacvakas za dovoz menej, alebo vela ludi ma podomacky spraveny traktor ak si chces vytazit drevo sam, ak kuris drevom cim blizsie je hora tym lepsie, asi podla teba sedliacina
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

To je teda sedlacina, kradnut drevo z lesa...nehnevaj sa na mna, to ako keby som prisiel na tvoju chalupu s privesnym vozikom, nalozil si tvoje drevo, a odisiel...bol by si spokojny? A potom cely Slovensky narod nadava na ciganov...ved aj biely sa tak spravaju...
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

tak toto ma dostalo, kto chodi do lesa kradnut drevo?, je uplne bezne mat listok na drevo alebo tazit na svojom, legalne a rozhodne nie zadarmo, dokonca aj ked chces tazit zo svojho potrebujes suhlas, heh
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ked mas svoje, je to tvoja povinnost. Ale kto kazdy ma vlastny les? Kolko ludi poznas? Ked uz vlastnia majetky ako lesy, nechapem, ako je mozne, ze nemaju na podlahovku ;)
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

trepes hluposti akoby si mal 15, je bezne ze ludia na dedinach maju kus lesa vo vlastnictve, nic to neznamena ak v tom hladas bohatstvo, ide o rozne zdedene veci po inych a skoro vzdy ide o nekvalitne drevo urcene ako palivove drevo, zalesnenie je casto iba samonaletom, stale nechapem co riesis, koncim uz nebudem reagovat
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Na dedinach to nie je o tom, ze ma niekto dom za domom. Je to o problematickej a chybajucej plynofikacii, pretoze kopa obco dalej od mesta nema dotiahnuty plyn. To, ze ma niekto les za domom este neznamena, ze si tam pili drevo do piecky.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Lubos, na dedinach je to fakt bezne ze mas les ako majetok, podielovo v dedicstve kdesi cosi. Suhrnna hodnota mozno na kupu ojazdeneho hatchbacku, ale das to do spravy napr. urbariatu a nechas sa vyplacat drevom. Plus to ze mas les s tazbou blizko sa mozno nezda, ale je to kua rozdiel. hlavne ked ti to dovezie hen Fero co robi s traktorom cestou domov nech nejde s prazdnou vleckou. Nechat si doviezt len par desat KM nakladiakom uz su riadne peniaze.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Doviest drevo nestaci, este ho treba stale narubat a pockat, kym dobre vyschne. Takze prve dva ci tri roky aj tak drevo kupis, pretoze to tvoje vlastne ti doma nevyschne.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

hojko napísal:Doviest drevo nestaci, este ho treba stale narubat a pockat, kym dobre vyschne. Takze prve dva ci tri roky aj tak drevo kupis, pretoze to tvoje vlastne ti doma nevyschne.
Na to sa na Slovensku sere...ludia dnes porubu a zajtra hadzu do pece. Bohuzial
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

V takom pripade sa neda vraviet o uspore, pretoze vyhrevnost takehoto dreva je uplne niekde inde.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Lubos pleties sa do debaty, do ktorej nemas absolutne co priniest. ked uz niekto stavia dom na dedine s kotlom na tuhe palivo tak nie je blby, aby prvy rok-dva kuril mokrym. spravi si rovno nejaky pristresok kde si to nachysta dopredu a zatial kuri kupenym. Mokre drevo nema ani taku ucinnost a bolo by to mrhanie (ale to kazdy vie, kto si takto kuri/kuril).

napisem, ze ked byva na dedine s dobrou dostupnostou lesa uz vidis kradez. normalne sa kupuju listky a samozrejme, ze sa zoberie nieco navyse, ale nikdy nie tolko aby to bilo do oci. vacsinou len popadane starsie stromceky alebo "haluzina".
takztiez sa davaju listky cisto na odpadove drevo, cize zvysky po tazbach a pod. a ako tu uz pisali, skus sa informovat, kolko stoji kilometer furmanky a uvidis
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Osobne poznam domacnosti, ktore kuria drevom, poznam domacnosti, ktore kuria ilegalne ziskanym drevom z najblizsieho lesa, na ktore sa chodi hlavne v noci, aby ta nikto nevidel. Poznam tak isto domacnosti ,ktore do pece hodia nie len drevo....a ako som spominal vyssie, bohuzial realita na Slovensku je taka, ze nie kazdy ma na to, aby si nakupil do domu, hned drevo na 2-3 sezony do predu, lebo ho treba susit. Ludia ziju z mesiaca na mesiac, nie to este z roka na rok...dovolim si tvrdit, ze je luxus ked si niekto vie urobit taky ''management'' dreva, teda, ze ho susi rok, ci dva. a stale ma s cim kurit.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no pokial si to drevo nachystas sam tak to nie je taka strasna palka ani na 2 sezony, len sa clovek narobi.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

takto to nefunguje aby si ľudia zhanali drevo na 3.roky dopredu. staci ak ti po zime zostane dreva tak na cca 2.mesiace kurenia a pouzijes ho vlastne na kurenie ked začne nova zima a zároveň na presusenie nového suroveho dreva. ľudia ked majú veľkú kotolnu ulozia nastiepane drevo priamo do kotolne a ususene je fest rýchlo. roky na presusenie sa caka ak je drevo neporezane a leží niekde na záhrade. ak teraz cez leto porubes drevo a ulozis trebárs aj vonku pod strechu tak v zime kuris a z vyhrevnostou ktorá sa vyrovna ba az predbehne čokoľvek. nemam to nacitane z katalógu ale žijem na dedine a skúsenosti sú viac ako keci. neviem prečo to tak zatracujete. nic na tom nie je kurit drevom. hladas v tom ako chorý hneď podvod a neviem akú zlobu. je mi to fest smiesne. mam pocit akoby si dedincanom zavidel par metrov dreva co si odmakaju cez leto. inak ako uz bolo napisane fest veľa dedin ani nemá plyn a ľudia sú tiez neni blby. neboj aj ľudia na dedine si vedia spocitat co je pre nich vyhodnejsie. ci ist do krcmy a zohnať par chlapov na brigadu alebo kúpiť kondenz kotol
Napísať odpoveď