Zákaz sťahovania v EU
Re: Zákaz sťahovania v EU
nemusia trestat vsetkych, staci ked naparia pokuty iba niektorym. Viem ze napr v Nemecku uz taketo pokutečky su posielane pravidelne a dost pálky. Staci sa ale pri pripojeni anonymizovat a clovek je v podstate nevystopovatelny.
Neklesá s tým aj rýchlosť internetu - nereálne sťahovanie?
Takéto bububu prípady tuším boli aj na Slovensku.
Takéto bububu prípady tuším boli aj na Slovensku.
Hensym
cim by mala klesat rychlost stahovania?
cim by mala klesat rychlost stahovania?
Anonymizovanim. Jedina moznost je sukromny privacy VPN server, ale pri trafficu 200GB filmov to moze byt problem (cena).
anonym VPN servery mas v pohode bez mesacneho limitu aj rychlost stahovania byva neobmedzena.
Cena zvykne zacinat od cca 4Usd mesiac, ale existuju aj free verzie kde si iba obmedzovany rychlostou stahovania aj to iba mierne, pokial clovek nepotrebuje mat 300 Mb/s ale je skromnejsi tak nie je problem.
Cena zvykne zacinat od cca 4Usd mesiac, ale existuju aj free verzie kde si iba obmedzovany rychlostou stahovania aj to iba mierne, pokial clovek nepotrebuje mat 300 Mb/s ale je skromnejsi tak nie je problem.
Ja som to pár krát riešil práve free verziami anonymizerov, a vždy bola rýchlosť taká, že nereálne aj pre samotné surfovanie. Nejaké video nehrozí. Pripojenie mám 60 mbit.
ty si isel asi cez anonym proxy, to je pomale a nedostatocne anonymne, treba hladat anonym VPN na predch stranke som dal post kde je tomu venovana cela stranka s recenziami roznych VPN
-
*****HERO*****
Guru wannabe
hehe sranda, tesim sa na to, ako budem vysvetlovat, ze akurat tych 500gb zasifrovanych dat, co som stiahol zo zdroja, kde sa uplne nahodou nachadzaju aj nelegalne softveri a filmy, su fotky z lyzovacky. mozno nie mojej, lebo som na ziadnej nebol, ale niekoho urcite.
nemal by som kvoli tomu vobec obavy. ak sa pri stahovani budu dodrziavat iste "bezbecnostne" predpisy, vlada je na to kratka.
inak zaujimala by ma presna definicia toho zakona, ale trochu po technickej stranke. podla mna je zbytocne sa kvoli tomu zatazovat nejakymi VPNkami a podobne, lebo co je vlastne trestne? prietok nelegalnych dat z neoficialneho zdroja do mojho routera? alebo ich uchovavanie? co ked tie data nijak neuchovavam, ale este predtym, ako precitam nejaky payload packetu, ho zahodim? tym padom autorsky zakon neporusujem, lebo som nevidel nic, co by som vidiet nemal a urcite to nijak nemozu overit.
co ked sa mi niekto nabura do routra? ved ja ako koncovy uzivatel nemusim byt technicky zdatny na to, aby som si spravne zabezpecil siet. a nech to ani neskusaju obhajit tym, ze za svoj internet som si zodpovedny sam. ked uz tak, za bezpecnost mojho internetu by mal byt zodpovedny provider. pokial by tu zodpovednost chceli preniest na ludi, nech teda vsetkym poskytnu bezplatne skolenia o zabezpeceni sieti.
co public wifiny? virusy? pojde za mna sediet do jointu ten virus, ked to stiahne bez mojho vedomia? a co ked mi niekto ten film posle napr ako raw binary data normalne textom cez Skype? ako tomu zabranim? dokonca to nemusi byt cez Skype, ale priamo cez nejaky prenosovy protokol. ved ja mam verejnu IP, vidi ju hocikto a hocikto tam moze poslat hocico. ci uz na tom konkretnom porte pocuvam a tie data prijmem alebo nie, to uz je moja vec.
nemal by som kvoli tomu vobec obavy. ak sa pri stahovani budu dodrziavat iste "bezbecnostne" predpisy, vlada je na to kratka.
inak zaujimala by ma presna definicia toho zakona, ale trochu po technickej stranke. podla mna je zbytocne sa kvoli tomu zatazovat nejakymi VPNkami a podobne, lebo co je vlastne trestne? prietok nelegalnych dat z neoficialneho zdroja do mojho routera? alebo ich uchovavanie? co ked tie data nijak neuchovavam, ale este predtym, ako precitam nejaky payload packetu, ho zahodim? tym padom autorsky zakon neporusujem, lebo som nevidel nic, co by som vidiet nemal a urcite to nijak nemozu overit.
co ked sa mi niekto nabura do routra? ved ja ako koncovy uzivatel nemusim byt technicky zdatny na to, aby som si spravne zabezpecil siet. a nech to ani neskusaju obhajit tym, ze za svoj internet som si zodpovedny sam. ked uz tak, za bezpecnost mojho internetu by mal byt zodpovedny provider. pokial by tu zodpovednost chceli preniest na ludi, nech teda vsetkym poskytnu bezplatne skolenia o zabezpeceni sieti.
co public wifiny? virusy? pojde za mna sediet do jointu ten virus, ked to stiahne bez mojho vedomia? a co ked mi niekto ten film posle napr ako raw binary data normalne textom cez Skype? ako tomu zabranim? dokonca to nemusi byt cez Skype, ale priamo cez nejaky prenosovy protokol. ved ja mam verejnu IP, vidi ju hocikto a hocikto tam moze poslat hocico. ci uz na tom konkretnom porte pocuvam a tie data prijmem alebo nie, to uz je moja vec.
*****HERO*****
mas pravdu v tom, ze bezny stahovac sa obavat zatial velmi nemusi, pretoze nasa policia nema zaujem riesit taketo drobne porusenia zakona.
Inac vec je, ze ak by sa situacia pritvrdila tak policia ma moznosti najst proti stahovacom kompromitujuce dokazy. Kvalitne sifrovanie uloziska je urcite ze z hladiska bezpecnosti dobra vec, ale ak by z nejakeho dovodu policia chcela dokazy tak ich aj tak dostane. Policia v kazdom vyspelom state, rovnako samozrejme aj tajne sluzby /teraz dva dni dozadu to verejne priznala napr policia CR/ pouziva spehovacie softy ktore sa dokazu infiltrovat do akehokolvek zariadenia s pripojenim na net /pc,notebook,mobil/ a ziskavat z neho akekolvek informacie, hesla, vsetko spravanie uzivatela, každy ťuk,nahraju si vsetko..
Preto existuju anonym VPN servre ktore zabezpecuju prave to, ze identifikacia IP uzivatela je vyrazne stazena, lebo ak profik ma IP tak uz je iba vecou casu aby sa nabural so systemu.
Takze tak
mas pravdu v tom, ze bezny stahovac sa obavat zatial velmi nemusi, pretoze nasa policia nema zaujem riesit taketo drobne porusenia zakona.
Inac vec je, ze ak by sa situacia pritvrdila tak policia ma moznosti najst proti stahovacom kompromitujuce dokazy. Kvalitne sifrovanie uloziska je urcite ze z hladiska bezpecnosti dobra vec, ale ak by z nejakeho dovodu policia chcela dokazy tak ich aj tak dostane. Policia v kazdom vyspelom state, rovnako samozrejme aj tajne sluzby /teraz dva dni dozadu to verejne priznala napr policia CR/ pouziva spehovacie softy ktore sa dokazu infiltrovat do akehokolvek zariadenia s pripojenim na net /pc,notebook,mobil/ a ziskavat z neho akekolvek informacie, hesla, vsetko spravanie uzivatela, každy ťuk,nahraju si vsetko..
Preto existuju anonym VPN servre ktore zabezpecuju prave to, ze identifikacia IP uzivatela je vyrazne stazena, lebo ak profik ma IP tak uz je iba vecou casu aby sa nabural so systemu.
Takze tak
-
*****HERO*****
Guru wannabe
jaj, ved ale my nie sme v CSI:NY.
policia vidi akurat to, co im poskytne provider. provider vidi akurat to, co moze vidiet kazda tretia strana, ktora sa napichne medzi teba a druhu stranu, s ktorou komunikujes. a od toho sa prave vymyslelo sifrovanie dat, aby akakolvek tretia osoba medzi tebou a serverom, nemohla tie data precitat. do toho spada aj provider a teda aj policia. oni sice mozu vidiet s kym komunikujes a ze medzi vami tecie 1000gb dat denne, ale nemaju ani paru, co to je.
to, ako tato kryptografia funguje, nie je nic tajne a nastudoval by si si to kludne aj sam za par hodin z wiki. je to cele o matike a o zlozitosti sa reverzne dopatrat ku klucu, ktorym tie data dekryptujes. ta zlozitost je taka, aby tie data nebolo mozne dekryptovat v prijatelnom case (pokial ten kluc nepoznas). a je uplne jedno, ci sa do toho zapoji policia, NSA alebo sam pan birmovany Fico. matika proste nepusti.
inak, nehovorim o sifrovani ulozisiek. hovorim o sifrovani komunikacie medzi mnou a uloziskom. je uplne jedno, ako tie data maju zabezpecene na ulozisku, to uz nie je moj problem. moj problem je tie data bezpecne dostat z uloziska ku mne bez toho, aby bolo jasne, o ake data ide.
policia vidi akurat to, co im poskytne provider. provider vidi akurat to, co moze vidiet kazda tretia strana, ktora sa napichne medzi teba a druhu stranu, s ktorou komunikujes. a od toho sa prave vymyslelo sifrovanie dat, aby akakolvek tretia osoba medzi tebou a serverom, nemohla tie data precitat. do toho spada aj provider a teda aj policia. oni sice mozu vidiet s kym komunikujes a ze medzi vami tecie 1000gb dat denne, ale nemaju ani paru, co to je.
to, ako tato kryptografia funguje, nie je nic tajne a nastudoval by si si to kludne aj sam za par hodin z wiki. je to cele o matike a o zlozitosti sa reverzne dopatrat ku klucu, ktorym tie data dekryptujes. ta zlozitost je taka, aby tie data nebolo mozne dekryptovat v prijatelnom case (pokial ten kluc nepoznas). a je uplne jedno, ci sa do toho zapoji policia, NSA alebo sam pan birmovany Fico. matika proste nepusti.
inak, nehovorim o sifrovani ulozisiek. hovorim o sifrovani komunikacie medzi mnou a uloziskom. je uplne jedno, ako tie data maju zabezpecene na ulozisku, to uz nie je moj problem. moj problem je tie data bezpecne dostat z uloziska ku mne bez toho, aby bolo jasne, o ake data ide.
policia ma akurat take moznosti, ako kazdy iny hacker. spehovacie softy tu nehraju ziadnu rolu, lebo keby to takto bolo, davno by sa na to prislo. vsetky odchadzajuce data z tvojho PC si mozes jednoducho sledovat. kazdy jeden packet. takze nie je problem si odsledovat, ci ti nahodou nejake packety s heslami, obsahom diskov atd, neutekaju niekam smerom na http://www.policia.sk . nehovoriac o tom, ze ten "spehovaci soft" by ti najprv museli nejak dostat do PC ..Inac vec je, ze ak by sa situacia pritvrdila tak policia ma moznosti najst proti stahovacom kompromitujuce dokazy. Kvalitne sifrovanie uloziska je urcite ze z hladiska bezpecnosti dobra vec, ale ak by z nejakeho dovodu policia chcela dokazy tak ich aj tak dostane. Policia v kazdom vyspelom state, rovnako samozrejme aj tajne sluzby /teraz dva dni dozadu to verejne priznala napr policia CR/ pouziva spehovacie softy ktore sa dokazu infiltrovat do akehokolvek zariadenia s pripojenim na net /pc,notebook,mobil/ a ziskavat z neho akekolvek informacie, hesla, vsetko spravanie uzivatela, každy ťuk,nahraju si vsetko..
Podla mna pojdu maximalne po uploaderoch. Tak ako aj doteraz, aj ked neviem ci niekto este postuje na warez fora, ci nejake este funguju. Ak si dobre pamatam, tak CPU sledovala cz/sk fora a aj file servery davali info o useroch, potom uz len dosla policia pre PC a bolo.
Nastastie nasi ISP to maju dost uprdele co stahujes, na rozdiel od inych krajin, kde posielaju aj upozornenia mailom. Tipujem, ze 90% mladych ludi taha nelegalny obsah cize neviem, ci sa nieco bude menit.
Nastastie nasi ISP to maju dost uprdele co stahujes, na rozdiel od inych krajin, kde posielaju aj upozornenia mailom. Tipujem, ze 90% mladych ludi taha nelegalny obsah cize neviem, ci sa nieco bude menit.
-
javatar
Hardcore addict
Velke akcie robit aj tak nemozu, maximalne tak postrasit cize pokutovat par malych ryb.
UK ma internetovy buffer o velkosti 3 dni pre content a 30 dni pre metadata a piratov je tu stale dost.
UK ma internetovy buffer o velkosti 3 dni pre content a 30 dni pre metadata a piratov je tu stale dost.
Čo to znamená?javatar napísal: UK ma internetovy buffer o velkosti 3 dni pre content a 30 dni pre metadata a piratov je tu stale dost.
-
javatar
Hardcore addict
Internet = to snad vies
buffer = zasobnik, cache, medziulozny priestor
content = obsah
metadata = hlavicky suborov, mena, IP adresy, velkosti... (metadata = data o datach)
V praxi to znamena, ze akykolvek internetovy prenos z a do UK sa zaznamenava na vyssie spomenutu dobu. Takze sledovat jednotlive stranky/servre ci konkretnych uzivatelov ako aj dokazat, ze odtial stahovali nie je pocas doby uchovania absolutne ziadny problem.
buffer = zasobnik, cache, medziulozny priestor
content = obsah
metadata = hlavicky suborov, mena, IP adresy, velkosti... (metadata = data o datach)
V praxi to znamena, ze akykolvek internetovy prenos z a do UK sa zaznamenava na vyssie spomenutu dobu. Takze sledovat jednotlive stranky/servre ci konkretnych uzivatelov ako aj dokazat, ze odtial stahovali nie je pocas doby uchovania absolutne ziadny problem.
anonym VPN server ti prave taketo kryptovane spojenie poskytuje, treba ale si zistit aky silny sifrovaci kluc pouzivaju, napr taky 128-bit Blowfish je uz slabota pritom je kopec VPN ktore ho stale maju. Samozrejme ze niekto kto chce vysoky stupen anonymity tak pojde cez niekolko urovni zabepecenia pripojenia a iba zo samotnyou jednou VPN si nevystaci, ale ako zaciatok to problematiky je to dobre.
Myslím si a som presvedčený o tom, že toto je len naivná predstava. Provider má určite prístup ku všetkým preneseným dátam a vie sa k nim dostať vo forme plain textu. Veľmi pochybujem, že dáta bežných používateľov sú šifrované zo strany providera, tzn. ak si ich nezabezpečíš sám, provider sa k nim bez problémov dostane.*****HERO***** napísal: policia vidi akurat to, co im poskytne provider. provider vidi akurat to, co moze vidiet kazda tretia strana, ktora sa napichne medzi teba a druhu stranu, s ktorou komunikujes. a od toho sa prave vymyslelo sifrovanie dat, aby akakolvek tretia osoba medzi tebou a serverom, nemohla tie data precitat. do toho spada aj provider a teda aj policia. oni sice mozu vidiet s kym komunikujes a ze medzi vami tecie 1000gb dat denne, ale nemaju ani paru, co to je.
Šifrované dáta sa používajú v trošku vyšších sférach ako bankovníctvo, finančníctvo, vládne dáta, výskum, atď.
Ako si myslíš, že by sa inak dostala polícia k udeleniu tých pár pokút, ktoré boli už rozdané aj na Slovensku/Čechách? No tak, že polícia si vytipovala pár väčších rýb, prišla s nejakým súdnym príkazom za providerom a ten im jednoducho poskytol o tých užívateľoch potrebné informácie a dôkazy.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
lol. naivna predstava by to mozno bola, keby sa to nedalo odsledovat. ale da sa. mozes si capturnut vsetky svoje packety a realne vidiet, ako ta komunikacia prebieha. uvidis presne to, co uvidi aj provider. cize nic. maximalne nejaky handshake, vymenu klucov a potom uz iba haluzdata
ved ja nehovorim, ze provider nema pristup ku vsetkym datam. ma a kludne si ich moze uchovavat polstorocia dozadu. ale ak su tie data sifrovane, tak jedine co mozu spravit, je nazhavit vsetky CPUcka, snazit sa to rozsifrovat a dufat, ze este bude nejaky z tvojich potomkov na zive, aby ho za to mohli trestat
a ze sifrovane data sa pouzivaju vo vyssich sferach? ved aj tie vsetky srajdy, co pisem sem na hojka, su dostatocne sifrovane vdaka https protokolu
provider nie je nic viac ako obycajny "Man in the middle" a presne proti takym sa vymysleli mechanizmy na vymenu klucov. keby to vedel rozsifrovat provider, vedel by to rozsifrovat kazdy a teda by ziadne TLS nemalo vyznam. takze tak ..
ved ja nehovorim, ze provider nema pristup ku vsetkym datam. ma a kludne si ich moze uchovavat polstorocia dozadu. ale ak su tie data sifrovane, tak jedine co mozu spravit, je nazhavit vsetky CPUcka, snazit sa to rozsifrovat a dufat, ze este bude nejaky z tvojich potomkov na zive, aby ho za to mohli trestat
a ze sifrovane data sa pouzivaju vo vyssich sferach? ved aj tie vsetky srajdy, co pisem sem na hojka, su dostatocne sifrovane vdaka https protokolu
provider nie je nic viac ako obycajny "Man in the middle" a presne proti takym sa vymysleli mechanizmy na vymenu klucov. keby to vedel rozsifrovat provider, vedel by to rozsifrovat kazdy a teda by ziadne TLS nemalo vyznam. takze tak ..
-
Old Dirty Bastard
Guru
čo tak sťahovať anonymne a zadarmo http://www.tribler.org/
No nevyzera to bezpecnejsie ako vpn. Rovno na stranke maju velky baner, ze to neni hotove a netreba to povazovat za ochranu pred sledovanim. A nejak moc som sa tomu nevenoval, ale ak je to co som cital pravda, tak sa stavas exit nodom.
https://lists.torproject.org/pipermail/ ... 07999.html
https://lists.torproject.org/pipermail/ ... 07999.html
vo mne to tiez nebudi velku doveru, v kazdom pripade si myslim ze by clovek mal ist minimalne cez dva rozne anonymizacne systemy naraz a nespoliehat sa iba na jeden. A nakoniec, uplne anonymny na nete sa neda byt, vzdy clovek zanechava urcitu stopu a vsetko zavisi iba od toho aky velku motivaciu ma ten co sa chce dopatrat ku koncovemu uzivatelovi IP