Linux?

Všetko ohľadom Linuxu...
Filip359
Light Star
Light Star

Linux?

Príspevok od používateľa Filip359 »

Ahoj. Mám jednu otázku. Je linux os dobrý na bežné používanie? Nechcem vyhadzovať peniaze na windows a na bežné veci prevažne office a internet by mohol byť fanj. Už osm používal na pc ubuntu keď mi nešiel win a bol v pohode. Len mám ešte otázku. Išli by dokumenty a prezentácie vytvorené v libreoffice otvoriť aj v MS office? Nebolo by niečo pozmenené?
Aká distribúcia len najlepšia na notebook? Hlavne bežné veci ale samozrejme nemám problém sa naučiť v tom aj viac vŕtať a pod.
hrban
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Linux?

Príspevok od používateľa hrban »

Hej prezentácie budú fungovať, ale musíš pozrieť keď ukladáš, či ukladáš v správnom formáte, viď obrázok dole.
Môžeš použiť aj office 2003

btw ak by si chcel lacne windows tak isto by som odporučil kupovať tu
http://www.g2play.net/catalogsearch/res ... ?q=windows

windows 7/8 za 26.50€ plus 0.70€ garancia ak by ti kľúč nefungoval pošlú nový, čiže za 27,30€ máš OS.
Prílohy
save-files-in-docx-xlsx-formats-in-LibreOffice-Ubuntu-1.jpg
Filip359
Light Star
Light Star

Ok pekne. A bolo by to kompatibilné aj s MS office 2013??? Inak ani sem nevedel, že win sa dá zohnať do 30€ :D. Mne ale ide o to, že by som chcel niečo iné. Neštudujem ani nepracujem v oblasti IT ale zaujímam sa o to a baví ma to. No a preto by som sa chcel niečomu novému priučiť.
Hlavne mi ide o to aby keď budem pracovať v office aby to išlo aj na iných PC kde je väčšinou MS office 2013. Chcem si kúpiť asi HP probook 430 g2. Bol by vhodný na nejakú distribúciu linuxu? Len sa bojím, že tam po inštalácii nepôjde polovica vecí. :D
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Na Linux si stiahnes LibreOffice a s tym mozes ukladat dokumenty, prezentacie vo vselijakych formatoch. A ano, ked ulozis napr. textovy dokument vo formate Wordu 2003, tak ti to otvori aj Word 2013.

Linux sa da pouzivat aj ako primarny OS, len dost tam chybaju aplikacie primarne pisane na Linux, ale tie zase mozes emulovat pomocou wine. Okrem toho, ked distribucia, tak by som Ti odporucil elementaryOS, alebo Mint. Ale mne sa paci najviac ten elementaryOS - vyzera trosku na OSX.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Súbory sa samozrejme dajú ukladať tak, aby boli otvorené aj vo windowsáckom Office, no neviem ako teraz, ale pár rokov dozadu boli občas rozhodené formáty. Ak by Ti šlo iba o prezeranie dokumentov bez potreby ich následnej editácie v Office, šiel by som do pdfka.
hrban napísal:btw ak by si chcel lacne windows tak isto by som odporučil kupovať tu
http://www.g2play.net/catalogsearch/res ... ?q=windows

windows 7/8 za 26.50€ plus 0.70€ garancia ak by ti kľúč nefungoval pošlú nový, čiže za 27,30€ máš OS.
Má toto niekto overené? Aj by som veru do toho šiel.. :D Nie je problém so slovenčinou a updatami? :)
Filip359
Light Star
Light Star

Tak ten elementary os sa mi veľmi páči. Vyzerá jednoducho, čisto a pekne. Je tak aj podpora slovenčiny?
lupoo
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lupoo »

brm napísal:Súbory sa samozrejme dajú ukladať tak, aby boli otvorené aj vo windowsáckom Office, no neviem ako teraz, ale pár rokov dozadu boli občas rozhodené formáty. Ak by Ti šlo iba o prezeranie dokumentov bez potreby ich následnej editácie v Office, šiel by som do pdfka.

Má toto niekto overené? Aj by som veru do toho šiel.. :D Nie je problém so slovenčinou a updatami? :)
Casto to byvaju verzie, ktore su dostupne u nas napriklad studentom VS. Ja som svoje tak isto porozdaval rodine a pod. a doteraz nikto nemal problem s updatmi, dokonca vsetkym svieti aj update na windows 10.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tiež mám odtiaľ win, a AV na rok za šlupku :D zatiaľ nepozoruem žiadne problémy.
plus asi 30 titulov na steam-e.
plus tiež máš za 70 centov možnosť si poistiť kľúč, ak by nešiel tak pošlú druhý, zatiaľ šli všetky na prvý krát u mňa, ale podľa recenzií sa ľudia sťažujú, že druhý kľúč dostanú až zhruba po týždni.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Filip359 napísal:Tak ten elementary os sa mi veľmi páči. Vyzerá jednoducho, čisto a pekne. Je tak aj podpora slovenčiny?
Áno, malo by to tam byt slovenčina, ale minimálne čeština
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hrban napísal:tiež mám odtiaľ win, a AV na rok za šlupku :D zatiaľ nepozoruem žiadne problémy.
skvele ceny. Na visual studio nieco take nemas?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

javatar: nejake VSko je teraz zadara, tusim Community Edition sa vola, je to ale normalne full fledged VS, neexpresove. Aj ked nema vsetky Ultimate funkcie.

Pripadne skus Bizspark.
Filip359
Light Star
Light Star

Ahoj ešte. Doma mám starý slabučký netbook asus eee s procesorom AMD c-60 a 2gb ram. Je tam win7 ale ide to veľmi pomaly lebo je tam aj strašne veľa softveroveho svinstva od asusu a podobne. Poradili by ste aká linuxová distro by tam išla dobre? Niečo nenáročné ale radšej viac klikacie. Len aby tam išiel internet a libre office na veľmi občasné použitie. Len skontrolovať maily, kuknúť niečo na youtube alebo pozrieť nejakú prezentáciu.
Hlavne aby tam išiel usb port, wifi a touchpad.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Veď skús odinštalovať to softwerové svinstvo. Ja som na jeden o polovicu slabší notebook (1.6GHz Celeron + 1GB ram) dal Lubuntu a ide ako po masle pekne plynulo v porovnaní s XP.

:)
Filip359
Light Star
Light Star

Teraz som začal odinštalovať a mazať pomaly všetko. Ale aj tak skúsim tam dať nejaký linux. Skúsim ten elementary os a potom keď nc tak Lubuntu. Ďakujem za radu.

//autoeditácia príspevku (09 Júl 2015, 13:13)
Ešte otázočka. Mám tam dať 32 alebo 64bitový systém??
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

urcite 32bit.
Hawk123
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Hawk123 »

Ahoj, chcem si kúpiť nový notebook a chcel by som tam mať elementary os. Len mám otázku ohľadom chladenia. Bude fungovať rovnako ako pod windowsom a bude sa samo regulovať podľa potreby?? Na starom notebooku ide stále naplno ale to preto lebo má 6 rokov a je špinavý a aj pod win7 hučal tak rozdiel som nezaznamenal. Ide mi o to aby sa zbytočne neprehrieval nový book. Už mám objednaný tento http://datacomp.sk/acer-aspire-v15-v3-5 ... bJ2hPli7HQ
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ano, regulácia chladenia a podtaktovanie/pretaktovanie procesora podľa potreby je u linuxu samozrejmosť
Hawk123
Expert
Expert

Paráda :)
A nieje nejaký problém s broadwell CPU? Na nete som našiel, že tam je problém u elementary os https://disqus.com/home/discussion/elem ... ell_based/
Ale to bolo pred pár mesiacmi tak neviem.
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Nainstaluj a uvidis. Nemal by byt problem. Ak bude, nainstalujes ine distro alebo windows.
Hawk123
Expert
Expert

No hej to som chcel :D. Len ešte niečo. USB alebo wifi, bluetooth toto všetko bude fungovať? Len ovládač na grafiku treba stiahnúť či? Na pc som nemal problém ale v notebooku je veľa blbostí touchpad, Fn kombinácie kláves a tak.
Napísať odpoveď