Money, money, money..

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Money, money, money..

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Zdravíčko, v poslednom čase ma trápia peniaze. Keďže je to úplne psycho téma tak sa radčej vybláznim na svojom oblúbenom fóre ako sa zverovať kamarátom alebo priateľke pretože by mi aj tak neporadili. Smiešne je ale to že ani nie tak to že peniaze nemám, ako to čo s nimi. Skúsim popísať situáciu takže kto nechce nech od tadeto nečíta ;)

Mám 18 a žijem s mamou je učiteľka s tým že otec je **** a pár rokov som ho nevidel, kedysi sme počítali každý cent kvôli otcovy, teraz po rozvode počítame tak každých 10euro. Ja osobne som veľmi šporovlivý typ a cez brigády a dotácie od starých rodičov sa mi podarilo pokúpiť si všetko čo mi chýbalo (smartphone, PC na učenie (bez gpu), arduino, ps3, atď.) a ešte aj našetriť pre mňa dosť veľa peňazí (okolo 1000euro).

Keď sa dostaneme k tým našetreným peniazom začína môj problém, o rok idem na vysokú (brno?) a nie je úplne isté ako to budem financovať keďže mama mi nemôže dať polku výplaty len tak. Preto síce neviem načo tie peniaze šetrím ale je mi ich lúto minúť aj keď by som chcel. To pretože vždy potrebujem mať všetko naplávanové a tentokrát to nejde a neistota mi to nedovolí. Napr. teraz sa mi pokazilo ps3 a aj keď by som si mohol kúpiť 3 skoro nové konzoly nekúpim si ani jednu lebo je mi lúto minúť tie peniaze.. a tak sa dostávam do začarovaného kruhu pretože je mi lúto peniaze minúť ale zároveň ma serie aj keď si tú vec ktorú chcem nekúpim. Potom už ani neviem posúdiť či tú vec naozaj potrebujem alebo ma len opili reklamy. Má niekto podobný problém?? Zistil som že ma to dosť seriózne serie a kazí mi to náladu tak by som s tým chcel niečo robiť, len neviem či nekupovať nič alebo kúpiť všetko :D :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Money, money, money..

Príspevok od používateľa beardie »

odloz si na skolu, je draha
ak sa ti da pracovat, pracuj
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

A pomôže mi taká suma ako 1000 euro?? Je mi to trochu proti srsti šetriť (asi 2 roky) a potom to minúť na teplú vodu a chleba s maslom za 2mesiace :/
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

To fakt chceš riešiť takú hlúposť ? Dnes pred spaním popremýšľaj nad vážnymi problémami ktoré ľudia majú :)
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

a k tej škole je dosť možné že mi ju zaplatí/požičia starký ktorý je podnikateľ a máme veľmi dobré vzťahy alebo že si na ňu našetrím vo švédsku vo firme priateľkynho strýka cez leto pred školou, aby to nevyzeralo že je to bezvýchodisková situácia a ja tu chcem míňať peniaze na ps4 :D

//autoeditácia príspevku (21 Júl 2015, 21:11)
Ja mám bezstarostný život práve preto ma trápia takéto veci, samozrejme z toho nemám depresiu ale mal som pocit že by som sa o tom mohol s niekým porozprávať aby mi poradil
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

A čo keď ti v živote príde do cesty nejaký vážny problém ? Ako to rozdýchaš/vyriešiš ak už teraz nevieš čo ďalej pri tak obyčajnej veci ?
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Myslím že som mal v živote veľa aj takých situácií, neviem ako ti to vysvetliť ale to čo som sem napísal mi nevyvoláva depresiu a aj spím dobre :D proste je to len niečo čo mi vŕta v hľave a preto sa chcem s niekým o tom porozprávať.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

minimalizuj riziko, ak sa ti da, zarob si, ak nie, rozmyslaj, kde si mozes nasetrit
napr VUT ponuka 6000 CZK pre 500 najlepsich ludi na primackach, nie je to horibilna suma, ale zaplatis si tym mesiac bezstarostneho zivota

je rozdiel ten chlieb s maslom mat a nemat ;-)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mr-Freek

mas sa prilis dobre, ale to nie je vzdy vyhra, pretoze potom si clovek neskor veci prilis nevazi a nemaju prenho cenu. Ja ked som mal 18rokov a chcel som napr tenisky tak som musel chodit na brigady a neskor do prace a nasetrit si, inac by som ich nemal. Moj prijem bol dlhe roky velmi nizky a napriek vsetkym nutnym vydavkom som si dokazal popritom dlhodobo setrit- a poviem ti ze to bola dobra skusenost do zivota..
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ale tu sa neni o com rozpravat. co cakas, ze ti niekto napise "min to, uzi si zivot!" alebo "radsej setri, to pomoze". ak na tom financne nie ste prave najlepsie, tak co sa tyka vs to vidim na dve slova, socialne stipendium.
inac tieto myslienky ma kazdy, tiez som si chcel vselico kupit v minulosti, teraz tie peniaze su a mne sa ich jaksi nechce minat :D vyriesit si to musi kazdy ale sam. konzolu nekupuj, aj tak este na nich nie je az tak moc co hrat a cena pojde dolu. ale ked uz tak mam poradit, tak ich daj do niecoho co ti nieco da a comu sa mozes naplno venovat. vtedy tu kupu clovek neolutuje.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

netusim ako je to v Brne, no v takej NR sa dalo celkom slusne zit aj zo socialneho sitpendia
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mno, ak sa ti bude dať, tak si nádji niečo cez leto a zarob si na tu ps4 či po čom to tak túžiš, najidealnejšie by bolo do toho švedska, ale to asi riešiš až na ten budúci rok, každopádne taká rezerva 1000 eur nie je na zahodenie, keďže plánuješ aj tú cestu do švédska, čo asi tiež nebude zadarmo.
Treba aj trochu zvážiť štúdium na sk, ak by si študoval tu, tak by ti soc. stipendium pokrylo náklady na ubytovanie a este by ti aj zostalo na stravu, cestovanie máš v podstate zadara :) dnes, takže si treba uvedomiť, či si jednoznačne rozhodnutý pre brno a či na sk nie je pre teba adekvátna škola.

Ja som chodil na výšku aj tu a aj v čechách, konkretne Brno a nevýhodou štúdia v čechách je, že nemáš nárok na soc. štipendium, pričom na sk za splnených podmienok(to si musíš obehať úrady) máš celkom slušný obnos penazí, za mna takých 5 rokov späť to bolo okolo 150 eur mesačne, výška záleží od viacerých faktorov, vzdialenosť od školy, či si zaopatrený máš dvoch rodičov, v tvojom prípade by to bol možno len jeden rodič, takže by sa ti to navyšovalo, to len ako príklad.
V Čechách máš nárok akurát na ubytovacie štipenidum, aspoň 4 roky späť to tak bolo, dnes to tak nemusí byť, čo predstavuje sumu 1 mesačného nájmu na koleji 2500kč +/-.
Na ubytovanie počítaj mesačne 2500kč/100 eur na koleji, na priváte možno čosi lacnejšie, strava záleží či si budeš niečo nosiť z domu, alebo všetko kúpiš tam,to presne odhadnúť neviem, ale počítaj takých 100-150 eur/ mesiac a to ešte nepočítam príležitostné pitky a dopravu domov.

Asi nebudeš o moc múdrejší, ale taká rezerva nikdy nie je na škodu, možno budeš mať za pár mesiacov iné priority ako máš teraz...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Ja to robím tak, že všetko čo chcem si napíšem do zoznamu. Po nejakom čase zistíš, že bez niektorých vecí z toho zoznamu dokážeš celkom dobre fungovať a že ich vlastne nepotrebuješ. Takto vyškrkáš nejaké veci a kúpiš si len to, čo ti v tom zozname vydrží určitú dlhšiu dobu.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja som mal skoro kazde leto nasetrenych cez 1000e na skolsky rok a uz zaciatkom letneho semestra som trel biedu a siel pekne brigadovat do Nay-ka :D radsej som si poriadne uzival pocas vysky a som rad, lebo hned po nej nastal skutocny zivot so skutocnymi problemami a ostali mi krasne spomienky a celozivotni priatelia.

tym chcem povedat to, ze sa oplati viac investovat do zazitkov ako do materialnych veci ako PS4. tiez by som sa na tvojom mieste poohliadol po slovenskej uni skrz toho stipka, ktore nie je zle..navyse ak sa budes dobre ucit dostanes aj prospechove a s tymito dvoma sa da vyzit celkom v pohode cely semester..navyse ak byvas niekde blizko mesta, kde su univerzity tak by si mohol aj dochadzat a nemusis platit intrak....proste tych veci je xy na ktorych vies aj na vyske usetrit eurace. Navyse ak si zozenies brigadu aspon na par hodin tak tyzdenne (co nie je problem) tak mas vystarane
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

ďakujem za všetky skúsenosti a rady :) čo sa týka tej výšky tak som si vypočítal na aké soc. štipendium mám nárok a vyšlo že nemám... trochu sprostý systém keď uvážim že otec výživne neplatí a myslím že mama zarába tesne pod tú priemernú mzdu (700eur?). Tak či tak ešte raz ďakujem, budem si musieť nájsť spôsob ako sa vysporiadať s chúťkami na mínanie :D
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Co by som ja dal zato, aby som mal taku pevnu volu, aku mate mnohi z vas. Obdivujem vas, naozaj. Ja som vdaka Bohu mal (aj mam) to stastie, ze mam oboch rodicov. Boli lepsie, aj horsie casy, ale vzdy sme s bratom dostali to, co sme chceli (samozrejme v ramci medzi, a co rodicia povazovali, ze bolo potrebne). Platili nam skoly (aj ked ja som tu svoju nedokoncil, ale tie peniaze som im vratil spat, ked som zacal pracovat). Co tym chcem povedat je, ze teraz, ked zarabam viac ako nadpriemerne, tak aj tak nesetrim. Lebo to jednoducho neviem. Ja, ked nieco chcem, tak si to proste kupim, a nerozmyslam. Ked niekam chcem ist, tak proste idem (priklad, min. stvrtok som si zmyslel, ze idem na dovolenku na vikend a isiel som), aj ked som vedel, ze je to drahe a asi aj zbytocne, isiel som aj tak. Potom si ale niekedy vecer lahnem a rozmyslam nad tymto a pride mi, ze ci by nebolo rozumnejsie sa skrotit, a splatit takmer celu hypoteku, ani nie za rok, a vzdy od toho upustim. A to je chyba.

Ja byt na tvojom mieste, asi by som setril a hladel na buducnost. Sam dobre vies v akej si situacii, a co ta caka, tak si zachovaj triezvy rozum. Evidentne ho mas. Drzim palce.

Na margo socialneho systemu sa nema ani zmysel vyjadrovat. Proste Slovensko..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Na tvojom mieste by som si nechal na skolu, tisic eur to uz mas pomaly semester zabezpeceny. Urcite by som nerozmyslal nad tym ci nestudovat na SK, ked mas moznost studovat na lepsej skole v cudzine, na tom urcite netreba setrit, samozrejme ak to nevytvori prilis velky tlak na financie v rodine.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no praveze pisal, ze vytvori to tlak. tiez by som v tomto pripade volil slovensku alternativu ako mat potom 5-6 rokov pocit, ze mama nema ani na pecivo.

ak je clovek sikovny tak sa dokaze rovnako presadit aj so slovenskou univerzitou, ak nie tak ceska to nezachrani
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Ak je clovek nemehlo, a nema ambicie a chut sa rozvijat, nezachrani ho ani len Harvard. V jeho pripade by asi mal volit tu slovensku, vzhladom na realnu situaciu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

To zalezi na viac veciach. Napr. kolko osob musi mama uzivit, kolko ma ine ucty a pod.

Ak mozes tak chod na rok zarabat do toho svedska a posielaj kolko penazi mozes domov. Bude to sice rok skromnosti ale ber to ako investiciu do buducna. Na PS4 kasli, teraz musis riesit ine problemy - radsej si najdi hobby ktore ta bude rozvijat viac ako hranie hier. A popri vyske pracovat. Nezavidim ti to detstvo a uvod do dospeleho zivota ale uz teraz ti zavidim to co ta to naucilo a nauci ak to zvladnes.
Napísať odpoveď