vplyv napetia na roztavenie vodica ( prudova hustota)
-
gego
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
vplyv napetia na roztavenie vodica ( prudova hustota)
zdravim pri uverejneni fotky stabilizatora na fb sa mi pod fotkou rozprudila tazka debata o tom ci ma na zahrievanie ( roztavenie vodica ) vplyv vykon tj vysoke napetie x prud , podla mojho nazoru nema rozhodujuci je iba prud , poprosim ludi ktory sa fakt nudia aby mi to napisali pod prispevok ci to je tak ako tam pisem ja alebo ako pise kamos , nechcem byt srab ze prispevok zmazem ale ludia si uz myslia ze som blby pritom si myslim ze mam pravdu ja cize dam priklad :
1000 W
1000 Voltov x 1 A cez vodic priemeru 2 mm nestane sa nic
1000 Amperov x 1 V vodic lahne prachom
beriem usmerneny ustaleny prud a napetie z tvrdeho stabilizovaneho zdroja aby mi zase niekto neriesil ohmove zakony ako kamos
Vid prispevok https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
ked mi tam nejaka dobra studovana dusa napise nejaky rozumny nazor
1000 W
1000 Voltov x 1 A cez vodic priemeru 2 mm nestane sa nic
1000 Amperov x 1 V vodic lahne prachom
beriem usmerneny ustaleny prud a napetie z tvrdeho stabilizovaneho zdroja aby mi zase niekto neriesil ohmove zakony ako kamos
Vid prispevok https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
ked mi tam nejaka dobra studovana dusa napise nejaky rozumny nazor
-
harrison314
Hardcore addict
Re: vplyv napetia na roztavenie vodica ( prudova hustota)
co takto aplikovat ohmov zakon a teplny vykon?
Teoreticky je to jedno, pretoze vychadzame z Joulovho zakona:
Q=U.I.t, resp. P=U.I
Cize teoreticky nezalezi na tom ci tam mas 1000 V a 1 A alebo 1000 A a 1 V.
Ak ale berieme realny priklad s odporom, tak, to si vyjadris z Ohmovho zakona:
P=R.I^2 alebo P=U^2 / R
A tym je to vlastne vyriesene, pretoze pri zahrnuti odporu je jasne, ze vykon znizime aj znizenim prudu. Preto sa na prenosy velkych vykonov vyuzivaju rozvody s vysokym napatim.
//edit: trochu som to preforumuloval a zjednodusil, aby to bolo zrozumitelnejsie
//edit2: tu je to najlepsie http://www.elektrotechnika1.estranky.sk ... zakon.html
Q=U.I.t, resp. P=U.I
Cize teoreticky nezalezi na tom ci tam mas 1000 V a 1 A alebo 1000 A a 1 V.
Ak ale berieme realny priklad s odporom, tak, to si vyjadris z Ohmovho zakona:
P=R.I^2 alebo P=U^2 / R
A tym je to vlastne vyriesene, pretoze pri zahrnuti odporu je jasne, ze vykon znizime aj znizenim prudu. Preto sa na prenosy velkych vykonov vyuzivaju rozvody s vysokym napatim.
//edit: trochu som to preforumuloval a zjednodusil, aby to bolo zrozumitelnejsie
//edit2: tu je to najlepsie http://www.elektrotechnika1.estranky.sk ... zakon.html
-
harrison314
Hardcore addict
ja som chcel poukzat ze ide o to, ze ak ma rovnaky vodic (rovnake R), nan neda 1V a prud bude 1kA, a potom tam da 1kV a bude nim pretekat 1A.
-
gego
Light Professional
pomocou stabilizacia napetia a prudu si predstavime kablik dlhy 10 cm a na ten ( po zanedbani odporu ) si naregulujem ako len chcem , proste tam ide o dokaz toho ze napetie nema vplyv na zahrievanie drotu ale prud , dajme si priklad teslova cievka 1000000 v a 0,01 A to mame = 1000 W , a ak do toho isteho drotu poslem 1 V a 1000 A ( teoreticky iba podla mna ho odpali uz pri 100 A ) a prave o toto mi ide ze vykon a zlozka vykonu napetie nema na zahrievanie drotu vplyv
-
harrison314
Hardcore addict
Nenagenerujes, bud nastavis prud alebo napetie, a to druhe ti vypadne sgego napísal:pomocou stabilizacia napetia a prudu si predstavime kablik dlhy 10 cm a na ten ( po zanedbani odporu ) si naregulujem ako len chcem
U = R.I
I = U/R
-
gego
Light Professional
no hej samozrejme napetie bude adekvatne prudu , tak iny priklad v pajkovacke su 2 volty a asi 20 A ked by som tam dal 20 V a 2A tak sa to nehreje nejak tak ako pri tom prvom sposobeharrison314 napísal: Nenagenerujes, bud nastavis prud alebo napetie, a to druhe ti vypadne s
U = R.I
I = U/R
-
harrison314
Hardcore addict
samozrejme, ale to uz musi byt iny vodic s inym odporom
-
gego
Light Professional
cize ked si to zhrnieme napetie vplyv na to ci sa drot roztavi nema , prud je rozhodujuci , zoberieme si hlupe tavne poistky , je tam tenky drotik ktory sa tavi pri urcitom prude bez ohladu na napetie
Drotik sa roztavi vplyvom joulovho tepla. A to je definovane ako "vykon za cas", takze napatie z toho nemozes vylucit. Napatie a prud su v obvodoch uzko prepojene. Poistky sa oznacuju velkostou prudu kvoli jednoduchsej orientacii, ale uvedom si, ze mas rozne poistky pre domacnosti (230 V) a napriklad pre auta (12 V).
Hra v tom rolu aj prudova hustota, ale nepamatam si presne vzorce.
Hra v tom rolu aj prudova hustota, ale nepamatam si presne vzorce.
-
gego
Light Professional
dobra spravim pokus 12 V poistka 2 A , cize 24 w , pustim tam 220 V a 100w ziarovka ktora ma odber pri danom napeti 0,45 A podla tejto logiky ju musi spalit este som pokus nerobil ale dam si ruku odrezat ak ju spali pretoze to normalne pojdeGothaR napísal:ze mas rozne poistky pre domacnosti (230 V) a napriklad pre auta (12 V).
-
harrison314
Hardcore addict
Positky su diemnzovane na prevadzkovane napetie s inych dovodougego napísal:
dobra spravim pokus 12 V poistka 2 A , cize 24 w , pustim tam 220 V a 100w ziarovka ktora ma odber pri danom napeti 0,45 A podla tejto logiky ju musi spalit este som pokus nerobil ale dam si ruku odrezat ak ju spali pretoze to normalne pojde
Aby ich neprezilo na kostru, nie pre to aby si tam pripojil 230V
//edit
Odpor ziarovky sa meni s teplotou vlakna, nemozes len tak vypocitat je odpor s prevadzkoveho napetia a prudu, lebo pri inom prude bude ten odpor iny.
Tak tak, to je najlepsie. Sam som zvedavy, lebo teoria hovori, ze by sa mala prepalitgego napísal:
dobra spravim pokus 12 V poistka 2 A , cize 24 w , pustim tam 220 V a 100w ziarovka ktora ma odber pri danom napeti 0,45 A podla tejto logiky ju musi spalit este som pokus nerobil ale dam si ruku odrezat ak ju spali pretoze to normalne pojde
-
gego
Light Professional
no jasne ze to pojde do bane kruciGothaR napísal: Tak tak, to je najlepsie. Sam som zvedavy, lebo teoria hovori, ze by sa mala prepalit
No ako si dopadol?