Money, money, money..

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Money, money, money..

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Lenze na slovensku aj tak narok na stipendium nemam. A ci uz ma mama zaplatit 250 euro za horsiu skolu alebo 300 za lepsiu, ambicie a volu sice mam ale necitim sa na takeho frajera ze by som mohol chodit na horsiu skolu ked nemusim :D Tak ci tak som dospel k zaveru ze seriem na vsetky svoje materialne sny a peniaze odlozim. Mozno tu za rok budem dakovat :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ak ides na vysku, tak na hranie cas mat nebudes (ak ides na poriadnu), okrem toho si to mozes kupit neskor.
Bud si to odloz, alebo investuj do zazitku, alebo dacoho co si uzijes, obcas to vyjde na 20 € :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

to zas nie je celkom pravda, ze cas nebude mat :D kamarat chodil na manazersku matiku na matfyz a hral veselo :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

guess.whoo napísal:to zas nie je celkom pravda, ze cas nebude mat :D kamarat chodil na manazersku matiku na matfyz a hral veselo :D
Povedal som, zalezi kde bude chodit.
keby chodil na STU, tak minimalne prve dva roky nebude mat cas kvoli uceniu, ked bude chodist na Všmu, tak nebude mat cas lebo kazdy den, bude na nejakej party alebo chodbovicy :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

guess.whoo napísal:no praveze pisal, ze vytvori to tlak. tiez by som v tomto pripade volil slovensku alternativu ako mat potom 5-6 rokov pocit, ze mama nema ani na pecivo.
Pisal ze by to vytvorilo tlak, ale
1. ma nieco nasetrene
2. mohol by ho podporovat iny rodinny prislusnik - dedko
3. mohol by nieco zarobit vo Svedsku

plus, podla skoly, stale je moznost najst si nejaku brigadku a par tisic si privyrobit. V Prahe ked som bol, tak boli bezne ludia ktori si cele studium financovali z brigad, ano, nie matfyz, nie medici, ale da sa to.

Dalsia vec hodna spomenut - na rozdiel od SR sa v CR neplati prvy rok predlzeneho studia, ani sa dlzka studia v CR nepocita (alebo este nedavno nepocitala) do naroku v SR, takze stale moze relativne bezbolestne ukoncit pripadne studium v CR a zacat dalsi rok v SR.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Keď tak píšeš o tom predlžovaní štúdia tak je to reálna vec pri prvých dvoch stupňoch štúdia ak človek má aspoň niečo v hlave?? S opakovaním semestra som ja ako abstinent(pivo sa neráta), introvert a človek čo si nič nenechá na poslednú chvílu vôbec nerátal a ty o tom hovoríš ako keby to bolo dosť pravdepodobné :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

no ano, len tisicka sa fakt rozuteka rychlo. keby ta podporoval dedko tak kludne len si to musite vyjasnit aby si potom nebol zrazu bez penazi
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

ono teoreticky je to ešte ďaleko takže zatial som sa s ním o tom nebavil ale padne na to reč hneď ako budem prijatý, dúfam že už v decembri :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Mr-Freek napísal:Keď tak píšeš o tom predlžovaní štúdia tak je to reálna vec pri prvých dvoch stupňoch štúdia ak človek má aspoň niečo v hlave?? S opakovaním semestra som ja ako abstinent(pivo sa neráta), introvert a človek čo si nič nenechá na poslednú chvílu vôbec nerátal a ty o tom hovoríš ako keby to bolo dosť pravdepodobné :D
Zalezi... niekomu to vyhovuje a rozplanuje si rocniky rovno na dlhsie napr. kvoli praci.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

určite by som si peniaze odložil na tvojom mieste 1000e je dobrá rezerva pre študenta idealne je aj viac ak si chceš platit intrak mimo bydliska.
Sám som momentalne v situacií keď ľutujem že som si nič dokopy neušetril. čiže chalan radím kašli na ps4 a ine zbytočnosti a ušetri si 1000e neni nijaka extra rezerva no dobrý začiatok ak si vieš zarobiš. nikdy nevieš nedajbože mama dojde o prácu hočičo mať rezervu je fajn :)
toť môj názor.
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

možnosti je viac
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

p4ra napísal:Co by som ja dal zato, aby som mal taku pevnu volu, aku mate mnohi z vas. Obdivujem vas, naozaj. Ja som vdaka Bohu mal (aj mam) to stastie, ze mam oboch rodicov. Boli lepsie, aj horsie casy, ale vzdy sme s bratom dostali to, co sme chceli (samozrejme v ramci medzi, a co rodicia povazovali, ze bolo potrebne). Platili nam skoly (aj ked ja som tu svoju nedokoncil, ale tie peniaze som im vratil spat, ked som zacal pracovat). Co tym chcem povedat je, ze teraz, ked zarabam viac ako nadpriemerne, tak aj tak nesetrim. Lebo to jednoducho neviem. Ja, ked nieco chcem, tak si to proste kupim, a nerozmyslam. Ked niekam chcem ist, tak proste idem (priklad, min. stvrtok som si zmyslel, ze idem na dovolenku na vikend a isiel som), aj ked som vedel, ze je to drahe a asi aj zbytocne, isiel som aj tak. Potom si ale niekedy vecer lahnem a rozmyslam nad tymto a pride mi, ze ci by nebolo rozumnejsie sa skrotit, a splatit takmer celu hypoteku, ani nie za rok, a vzdy od toho upustim. A to je chyba.

Ja byt na tvojom mieste, asi by som setril a hladel na buducnost. Sam dobre vies v akej si situacii, a co ta caka, tak si zachovaj triezvy rozum. Evidentne ho mas. Drzim palce.

Na margo socialneho systemu sa nema ani zmysel vyjadrovat. Proste Slovensko..
V urcitych veciach sme si vseci podobni... ale urobil si krok dalej, takze asi si sa nad tym zamyslal velmi silno... Mne sa nedari, nech robim co robim, budeme musiet skocit na pivo, dohovoris mi :D
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

To je celkom "začarovaný kruh". Vysvetlím. Kúpiš PS -> minieš peniaze -> musíš zarobiť minuté peniaze aby si sa uživil -> nemáš čas na hranie sa. Čas, ktorý by si strávil hraním radšej investuj do nejakej brigády (aby mala pre teba zmysel, nemyslím vykladanie tovaru za pár €, to je pre mnohých ľudí, čo sa vedia obracať len stratou času ) a zarobené peniaze investuj do seba, do rozvoja ale aj do zábavy. To je to najlepšie, čo s nimi môžeš urobiť.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Hegy napísal:V urcitych veciach sme si vseci podobni... ale urobil si krok dalej, takze asi si sa nad tym zamyslal velmi silno... Mne sa nedari, nech robim co robim, budeme musiet skocit na pivo, dohovoris mi :D
Hehe, tak to ano. Tam si niektore veci vysvetlime. :)
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Rád by som sem postol menší update pocitov z tejto zakliatej témy. Kvôli zhode náhod som si kúpil dlho okukovaný notebook a telefón čím som minul 2/3 úspor čo ma dosť sralo. Zistil som ale že netreba toto "šetrenie" aplikovať na všetko a nedopriať si to len kvôli tomu že to nepotrebujem na 100%. Treba dobre rozlíšiť kedy človek chce míňať peniaze na veci zbytočné z rozmaru a kedy zase šetrí zbytočne. Ja som bol napr. schopný stráviť hodinu tým že som browsoval po nete a obzeral notebooky/telefóny čo teraz vôbec nerobím a nie je to len prvým ošialom z novej veci ale z všeobecnej spokojnosti :) teraz tú hodinu môžem dať priateľke alebo si ísť zabehať, taktiež viem robiť na PC efektívnejšie a na fóne tiež. To sú už ale osobné názory/pocity.

K vyriešeniu tohto môjho "detského" problému mi pomohla hlavne jedna kniha o osobných financiách kde boli prijemné rady ako rozlíšiť či tú vec naozaj človek potrebuje alebo je len oblbnutý komerciou. K tomu zopár rád z internetu a hlavne "Fap before every imporant decision" mi pomohli dokonale rozlíšiť čo potrebujem a čo nie :)

Ak je tento thread niekomu smiešny tak to úplne chápem. Dnes som čítal hrozný problém jedného chlapíka na fóre ktorý má len priemernú výšku a ubíja mu to sebavedomie takže si viem predstaviť že podobne pocity pohŕdania aké som mal ja voči nemu má niekto voči mne. Verím ale že sa nájde niekto kto možno má podobný problém a usmerní ho prečítať si že sa to dá v pohode zvládnuť :)

//autoeditácia príspevku (05 Okt 2015, 20:09)
//edit pohľadal som v cloude a kniha sa volá: Dave Ramsey - Total Money Makeover. Je to smerované pre američanov a ich kreditky ale aj nezadĺžený pubertiak ako ja sa si z toho strašne veľa zobral :) ak má niekto odporúčanie na podobný titul tak sem s ním
Napísať odpoveď