Fermiho paradox !

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dun
Light Expert
Light Expert

Re: Fermiho paradox !

Príspevok od používateľa Dun »

Pre dinosaury to až taký koniec neznamenalo, časť z nich prežila a dnes ich poznáme ako vtáky a časť z tých vtákov je aj pomerne inteligentná.
mystique
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

wladas napísal: S tym by som si nebol taky isty. Suter o velkosti 1km rutiaci sa 60000 km/h ma taku kynetiku ze koniec, posledny nech zhasne.
http://rosetta.esa.int
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dinosaury obyvali tuto planetu po dobu minimalne 150 az 200milionov rokov, rozvinuli sa do nespocetnych poddruhov, boli najrozsirenejsim druhom na Zemi a nebyt jedneho asteroidu tak by tu boli nepochybne dodnes./vlastne su v zastupeni-vid vtaky, krkavcovite su radene medzi najinteligentnejsie tvory/.
Clovek je tu oproti tomu iba zlomok casu a vzhladom k svojej slabej fyzickej konstitucii /jednoznacny geneticky upadok/ a nizkej celkovej odolnosti /myslene aj na urovni odolnosti voci infekciam a pod/ je tak trochu zazrak ze este ako biologicky druh existujeme ale dlho to trvat nebude.
Prvotna je biologicka inteligencia a neskor nasleduje vyssi stupen- technologicka- ktora casom ovladne vsetky ostatne vyvojovo jednoduchsie tvory.
Ludia su v pozicii tancujucich a veseliacich sa cestujucich na Titanicu netusiacich ze ich cas je spocitani a osud rozhodnuty. Jediny dôvod preco ludstvo existuje je aby stvorilo bod technologickej singularity- co nastane z pohladu evolucie za dobu trvajucu lusknutie prstami. Nasledne technologicka superinteligencia sa stane sucastou ludi ktori uz bud viacej transhumanoidmi ako ludmi.V dalsom vyvojovom kroku technologicka superinteligencia dosiahne takeho stupna inteligencie a poznania ze sa vzdiali pochopeniu transhumanoidov a dosiahne moc nad celou civilizaciou. Co nastane potom netusi nikto, transhumanoidi budu defacto iba otrokmi a nebudu mat na nic vplyv, jedine co mozu dufat je ze technologicka superinteligencia nebude mat zaujem o znicenie nizsich vyvojovych druhov- co je otazne.

---
Otazka ci je vesmir simulaciou je sice citatelsky velmi vdacna, ale na tomto vyvojovom stupni neriesitelna. Ludska mysel je prilis obmedzena na riesenie tohto typu otazok, musime si pockat na technologicku singularitu od ktoreho bodu bude nase poznanie rast exponencialne a civilizacia ako taka sa zmeni na nepoznanie.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

o singularite som uz pocul, dokonca aj hawking sa vyjadril ze raz pride...
gogo956
Redeemer
Redeemer

technologicka singularita nie je otazkou ci pride, ale kedy. Neexistuje moznost aby nakoniec nenastala,jedine ze by padol giganticky meteorit a zmazal cele ludstvo z povrchu zemskeho.
/ale nakoniec by aj tak vznikla u inej civilizacie v inej galaxii atd/

Bezni ludia si neuvedomuju ze tato najvyznamnejsia udalost v celych dejinach ludstva je blizko.
Na zapade existuje na tuto temu bezpocet knih, zoskupeni,hnuti, webov, tejto otazke sa venuje mnoho vedcov a spisovatelov. Iba namatkovo- asi najznamejsi https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Kurzweil Ray Kurzweil, Michio Kaku, St. Hawkings sa o nej v dielach zmienuje tiez a dalsi./napr aj u Asimova/
Nejde o ziadnu sci-fi myslienku ale vedecky a technologicky fakt, prirodzene pokracovanie evolucie.

http://www.singularitysymposium.com/def ... arity.html
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

co sa tyka technologickej singularity, tak si to skor predstavujem ako film Transcendencia, ale nebola by taka hlupa :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nemyslim si ale ze singularita prijde este pocas nasho zivota, takze prakticky je to sci-fi :)

mozno sa mylim a popravde aj celkom rad by som nieco take zazil, ale moc tomu neverim.
Pstros
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Pstros »

Na technologickú singularitu je ale potrebné vlastné vedomie počítača, dajme tomu pozitrónový mozog od Asimova... No nemám taký pocit že by sme sa čo i len blížili vytvorenia niečoho takéhoto :? Alebo mi niečo ušlo?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Uz som zachytil spravu,ze ked sa spytali jednej AI co prave robi tak im odpovedal: Existujem.

A sice sa zda, ze sme od AI ktora nas prekona daleko ale vezmi si do uvahy, ze pokrok je exponencialny nie linearny. Takze je velmi realna sanca, ze sa toho dozijeme.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Je vôbec možné "reálnu" AI zostrojiť? Toto už je zrejme debata na samostatnú tému, ale nebude to vždy iba program, odpovedajúci na základe naprogramovaných, alebo nadobudnutých "znalostí", a učiaci sa na vlastných chybách? Takýto program by sa samozrejme stále zdokonaloval, ale je vôbec možné naprogramovať plnohodnotné vedomie, schopné vlastných názorov, emócií, a pod? Podľa mňa nie.

Niekde som videl akože AI program, ktorý skoro prešiel Turingovym testom, alebo aj prešiel, neviem, a keď som si čítal prepis rozhovoru s "komisiou", tak to bol úplne okatý program. Teda, ako áno, úctyhodná simulácia, ale stále v porovnaní s človekom primitívne.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Čo je to inteligencia? Schopnosť prispôsobiť sa prostrediu a prežiť? Schopnosť učiť sa a logicky vyvodzovať ďalšie komplexnejšie závery?
AK to druhé, tak stojíme na prahu. Ak to prvé, tak to sme ešte veľmi ďaleko, pretože stačí vytiahnuť zo zástrčky...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hensym napísal:Je vôbec možné "reálnu" AI zostrojiť? Toto už je zrejme debata na samostatnú tému, ale nebude to vždy iba program, odpovedajúci na základe naprogramovaných, alebo nadobudnutých "znalostí", a učiaci sa na vlastných chybách? Takýto program by sa samozrejme stále zdokonaloval, ale je vôbec možné naprogramovať plnohodnotné vedomie, schopné vlastných názorov, emócií, a pod? Podľa mňa nie.
Samozrejme, ze je mozne nieco take zostrojit. Ty ako inteligentna bytost mas tiez nejake znalosti, poznas nejake fakty a vies sa ucit.
Hensym napísal: Niekde som videl akože AI program, ktorý skoro prešiel Turingovym testom, alebo aj prešiel, neviem, a keď som si čítal prepis rozhovoru z "komisiou", tak to bol úplne okatý program. Teda, ako áno, úctyhodná simulácia, ale stále v porovnaní s človekom primitívne.
Turingov test bol uz prekonany, aj ked trikom.
Co sa taky inteligencie, umelej inteligencie a toho ci vieme rozlisit inteligenciu od simulacie inteligencie je tu super clanok http://invivomagazin.sk/umela-inteligen ... iu_255.htm
begbeee napísal:Čo je to inteligencia? Schopnosť prispôsobiť sa prostrediu a prežiť? Schopnosť učiť sa a logicky vyvodzovať ďalšie komplexnejšie závery?
AK to druhé, tak stojíme na prahu. Ak to prvé, tak to sme ešte veľmi ďaleko, pretože stačí vytiahnuť zo zástrčky...
Na otazku to co je inteligencia a vedomie nejetvuje uspokojiva odpoved.

Daco na zamyslnie: nie je jedno ci dana entita je inteligentna alebo inteligenciu iba simuluje? Jej spravanie a ciny budu rovnake, aj schopnosti...
Osobne si myslim, ze nasu inteligenciu povazujeme za nieco viac, ako umelu inteligenciu, len z dovodu nasho egoizmu a pocitu nadradenosti nad svetom (pozrite sa na nabozenstva, clovek ma dusu, ale zvierata a veci nie).
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

harrison314 napísal:Osobne si myslim, ze nasu inteligenciu povazujeme za nieco viac, ako umelu inteligenciu, len z dovodu nasho egoizmu a pocitu nadradenosti nad svetom (pozrite sa na nabozenstva, clovek ma dusu, ale zvierata a veci nie).
http://www.sme.sk/c/7544728/papez-frant ... oreny.html :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

cim viac citam o umelej inteligencii a deep learning a popri tom sledujem vyvoj novorodeneho syna tak si uvedomujem ze ludsky mozog nie je nic ine nez neuronova siet, presne taka ake sa dnes vyuzivaju na kadeco, akurat je nesmierne zlozitejsia. takze ano, realnu AI zostrojit je mozne, akurat na to este nemame technologie. aj keby sa niekto pokusil spojit superpocitace sveta a pustit na nich najkomplexnejsiu neuronovu siet aka kedy bola stvorena, tak by to ani z daleka nedosahovalo vykon ludskeho mozgu.

predpokladam ze by sa to mohlo zmenit prichodom kvantovych pocitacov ale od toho sme este tiez velmi daleko :)
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

http://www.videacesky.cz/navody-dokumen ... y/prvek-92 mohlo by vás zaujímať. Máte tam aj kde sa asi naše hlúpe ľudstvo nachádza :D v skratke dnes od inteligetnej UI máme veľmi ďaleko.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V skratke UI je dobry sluha ale asi bude zly pan :D
V dnesnej dobe sa UI vyuziva casto a vela. Ale neszis sa vyrobit UI co vie robit vsteko, namiesto toho vyrobis jednoducsiu UI, ktora vie riesit jeden konkretny druh problemov. A na to nepotrebujes sebauvedomenie, ani potrebu socialnej interakcie. To je zbytocne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

hej, ale ta ozajsna inteligencia je potrebna na tu singularitu. ludsky mozog aj ked je aktualne najvyspelejsi pocitac vobec, je obmedzeny. su veci ktore ludstvo mozno nikdy nevynajde, pretoze na to nema kapacitu, co ale spravit mozme je postavit inteligenciu ktora tu kapacitu mat bude.
ak raz budeme schopny vytvorit pocitac vykonny ako ludsky mozog, tak vytvorit pocitac 2x, 3x alebo 50x tak vykonnejsi bude len otazkou zdrojov. podobne ako je si tazke predstavit mimozemsku civilizaciu, ktora je vo vyvoji milion rokov pred nami, tak je tazke si predstavit stroj 1000x intelitentnejsi. co bude ten schopny vymysliet za veci.

k tej hrozbe... je to vsetko tazke scifi a teorie. preco by mala samostatne mysliaca inteligencia byt zly pan? hlavne ak bude bez emocii. v kazdom filme vidime ako ihned po sebauvedomeni si sameho seba bude hned druha myslienka UI znicit ludstvo...
v tomto sa mi pacil zrovna film Transcendencia. ta umela inteligencia tam nebola zla, snazila sa iba pomoct a cely konflikt bol zalozeny na vzajomnom nepochopeni IU a ludi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aacid napísal:preco by mala samostatne mysliaca inteligencia byt zly pan? hlavne ak bude bez emocii.
uz len z toho dovodu, ze je dobre zahubit jeden druh zvierata, aby neboli zahubene dalsie ine
resp iba ho dat do ZOO, kde si nebude moct privelmi vyskakovat
gogo956
Redeemer
Redeemer

vsetky zivocichy cloveka nevynimajuc su tiez iba stroje-ale biologicke. Medzi neuronmi nam neustale prebieha tisice roznych programov ktore ako celok vytvaraju predstavu jedinečného "ja".
Ludsky mozog je oproti moznostiam technologickej inteligencie iba pomalá slepá vyvojova vetva. Sme dobri uz len na to aby nas stroje strcili do muzea za sklo alebo do zoo. Neurony ludskeho mozgu spolu komunikuju maximalne na 200Hz a rychlostou 120 m/s.
http://28oa9i1t08037ue3m1l0i861.wpengin ... igence.jpg
http://28oa9i1t08037ue3m1l0i861.wpengin ... gence2.png
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

no vidíš, rýchlosť len 200Hz, potreba len 20 W a aj tak má mozog solídnu inteligenciu
do 50 rokov tu urcite budu nejake neuronove siete schopné simulovať mozog ale na to najprv treba kompletne preskumat (ľudský) mozog a posunúť efektivitu CPU ešte o pár rádov vyššie, ale to sme od už off topic

k tomu velkemu filtru - to je vlastne bezny jav z vnutra alebo zvonka, ktory moze ale nemusi nastat, čiže "filter" v lokalnom ponímaní moze kludne byť aj zánik majskej/azteckej civilizacie alebo nadmerny rybolov žralokov, pre ľudstvo to môže byť nejaký vírus alebo kolaps ekosystému, proste všeobecne prežitie druhu vo vesmíre po dlhú dobu je (štatisticky) ťažké

dlho som mal v záložkach uložené Veľký filter: čo spôsobuje zánik civilizácii vo vesmíre? Diel 1., až pri tejto téme som si na to spomenul :D
Napísať odpoveď