Súčasná generácia rodičov a deti...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
SAnthOS
Amateur
Amateur

Súčasná generácia rodičov a deti...

Príspevok od používateľa SAnthOS »

Myslíte si že súčasná generácia rodičov je príliš pohodlná alebo je normálne, že deti vyrastajú nechané za PC? Je predsa oveľa jednoduchšie nechať dieťa ľapieť pred PC samo a venovať sa svojim hobby než sa mu venovať a hrať s ním trebárs logix. ČO si o tom myslíte? VENUJETE sa vy svojim deťom aj v takomto smere? Ja mám totiž pocit že sme okolím považovaní za divných...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Súčasná generácia rodičov a deti...

Príspevok od používateľa hojko »

Ide to s dobou, elektronika nahradila spolocenske hry.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Tak, tak. Doba je iná, ale myslím že by bolo dobré deti viesť aj na "klasickú" zábavu von atď.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Niektori ano, ale snad nie vsetci strcia malemu dietatu mobil doruky nech je ticho a nemusia s snim hrat a podobne.
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa gego »

problemov je viac nez dost ako by povedal klasik :) ono je tam viac aspektov prvy je ten ze sa uz az tak nehladi na nazor rodicov deti tych deti , na druhu stranu kedysi neboli pocitace a ako tu povedal typek pred tym vela dnesnych rodicov ocenia klud a pokoj ktory im pocitac pre ich deti prinesie , je ine ked nebol pc a na televizore chodili kraviny tak deti sa dozadovali pozornost , teraz su na pc a pozornost nedozaduju , nevyhoda je to ze v realite nevedia povedat suvislu vetu
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

velmi tazko sa tomu da vyhnut. vidim to na okoli a vidim to aj na nasej malej. nema ani dva roky a uz si vie posuvat fotky v telefone, zapnut video...staci, ze vidi rodica nieco robit na mobile a uz je pri nom.
zahra sa aj normalne, zboznuje trampolinu, ale ked sa chvilku "nudi" tak hned pyta Mášu alebo Fíhu, Spievankovo a nevníma okolie. Ked sme boli malí my, tak sa s nami rodicia podla mna viac nehravali, len sme nemali tolko elektroniky okolo seba, ktora by nas lakala. bola jedna mala telka, ktora sa musela prepinat manualne a byvala zapnuta len vecer
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ak je to slušnej miere, tak nevidím problém. Je to vrcholne individuálne, ale s vlastným mobilom by som počkal na 2. stupeň ZŠ (aj to asi ne-smartfon). Vlastný PC od SŠ. Myslím, že deťom nič neutečie.
Na druhej strane by som *im pravdepodobne kúpil Nintendo konzolu.

*muhahahahaha
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no ono aj ked by si ty pockal tak vacsina rodicov nepocka a potom si vies asi predstavit to peklo :D ja sa budem snazit aby k tomu doslo co najneskor, ale je to aj tak zrejme nevyhnutne. Ked vidim, ake telefony maju dnes niektore 9 rocne deti je mi normalne zle
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Ja som mal pocitac kde som sa mohol hrat Counter Strike ked som bol na zs niekedy v nizsom stupni, som splocensky, viem anglicky, nemam problem sa rozpravat s hocikym, som slusny, vychovany, nefajcim, pijem prilezitostne (pivo sa snad nerata :P)...neda sa povedat ze pocitace mi pokazili detstvo, aj ked moj rocnik (94) je asi jeden z poslednych rocnikov, ktory zazil to "detstvo" na preliezkach, nahanackach, schovavackach, kazdodennych stretavackach susedov z ulice a kecanie a nicnerobenie na ulici atd... mne osobne to velmi chyba, mozem povedat ze som mal pekne detstvo aj ked parkrat som spravil zle veci (roztrtkal zbierku auticok kladivom, ktore mali velku hodnotu), rozoberanie televizorov, radii so susedom, telefonovanie cudzim ludom zo zlteho zoznamu (ano, ten tazky, ktory ma mozno vasa stara mama pod pevnou linkou, nie ta vasa stara mama co ma smartfon), nasledne zistenie ze existuje kredit a prave ste ho cely prevolali :D Dnesna mladez pi*uje, sexuje v mladom veku este ked prave zistili ze penis sa pouziva aj na nieco ine ako na vylucovanie mocu, nevravim o alkohole, davnejsie som sa presiel pozriet ku nam na ZS, mam ju kusok od domu, kde byva otec, zarazila ma hlaska "videl si aku ma novu fotku Peter na fejsbuku? riadny swager" skoro ma vystrelo ako taketo veci vyjdu z papule ziaka 1. stupna ZS... smartfony, fejsbuky, instagramy, nie je to pre deti dobre, v tej dobe fungoval max. xchat, nasledne pokec...o facebooku vela ludi nevedelo...Kazdopadne tejto dobe tazko rodicia zabrania, lebo to co mu budu vstiepovat doma, synacik/dcerenka dojde do skoly, kde jeho uz vtedy povolanie syn spoluziak vytiahne najnovsi iphone a zacne sa fotit selfie celej triedy...Zrazu si uvedomi ze to chce aj on, zacne si to poziciavat a dalej sa to pozna, tak isto je to aj s alkoholom, cigaretami a neviem cim vsetkym...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak tak, tazko sa to ukociruje, zalezi podla mna aj na povahe dietata. stale dufam, ze ako dievca na tom nebude taka zavisla a bude mat aspon ako-tak klasicke detstvo...ale zase my spominame na nase detstvo v dobrom, mozno aj nase deti na tom budu rovnako lebo ktovie co bude o 50 rokov
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Mozno sa to zlepsi, lebo my sme mozno ta generacia ludi, co bude viest svoje deti ku lepsiemu, tj. chodit s nimi viac von, na turistiku, na vylety, k vode, robit kadeco ine, len nie sediet za elektronikou a cim skorej si to ludia uvedomia, tym skorej sa to bude menit
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

k povodnemu prispevku, rodic ktory dnes dieta hodi pred pc alebo tablet aby ho zabavil by ho pred 20-30 rokmi hodil pred telku...

osobne sa nebranim davat dietatu tablet do ruky (aj ked teraz v 8mich mesiacoch by ho akurat tak strkal do ust), ale treba vsetko s rozumom.
zatial co hranie sa s hrackami rozvyja jemnu motoriku a kreativitu, spravne tabletove alebo pc hry rozvyjaju logiku a postreh.

tak ako pri vsetkom, treba najst rovnovahu. extrem, nechavat dieta cele dni pred telkou alebo tabletom je rovnako zly ako opacny extrem a to mu ten tablet a telku zakazovat uplne. mal som moznost to vidiet u znamych, dve deti vychovavali bez telky, doma nemali telku a kamkolvek isli mali zakazane telku pozerat. potom sa tie deti dostali niekam kde neboli rodicia (u babky napr) a zbadali telku, tak zrazu neboli schopne komunikovat ani robit nic ine, proste boli zhypnotizovane telkou.

cele detstvo je o uceni sa a spoznavani okolia, preto mi prijde hlupe branit dietatu zoznamit sa s niecim s cim bude v buducnosti dennodenne prichadzat do kontaktu.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Ja nevravim, ze elektronika je zla, tak isto moj bratranec co ma malu dceru, tiez na tablete kuka rozpravky, urcite je tam mnoho vela veci, ktore je pre deti naucne, uz napr. aj z financneho hladiska sa vela detskych hier da presunut zo zeme do tabletu, ale zas si to dieta neochyta atd...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

od 2:20.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Aj ked na to vek mam, tak stale rodicom nie som, ale pristihol som sa pri tejto myslienke viackrat tiez, a ako by som sa k tomu celemu postavil ja. Ja mam o 22 mesiacov mladsieho brata, a my sme tak nejako vzdy vsetko robili spolu, a jeden toho druheho potiahol. Ked sme chceli ist von hrat hokej, tak sme isli hrat hokej. Ked futbal, tak futbal. Ked sa nam chcelo hrat Nintendo, tak sme sa hrali na nom, pripadne na PC.

Ked sme nahodou boli pri PC/konzole vela, tak rodicia nabehli a nahlasili vypnut. Potom boli 2 moznosti:

1. ist von medzi deti, na vzduch, hrat sa nahanat, robit to, co deti robia.
2. alebo sa ucit do skoly.

Samozrejme vo vacsine pripadov vyhravalo to prve. Ja ked sa stanem rodicom budem chciet, aby moje dieta bolo maximalne technologicky vzdelane, ale nie na ukor toho, ze mu dam tablet, ci mobil do ruky len preto, aby som mal pokoj, a aby ma neotravovalo. Doba je ina - pokrocila. Kto dnes neovlada technologie, tak je zaostaly. Technologie su buducnost, a cim skor tie deti k tomu rodicia budu viest, tym je vacsia sanca, ze v nich budu dobre, a ked sa rozhodnu ist cestou povedzme IT, tak sa ta sanca zvacsuje na este lepsie vedomosti a pripadne buduce uplatnenie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to video je super, pustil som si ho s tym ze aspon budem moct na co nadavat, ale uplne suhlasim, vacsinou ludia pri vsetkom generalizuju, tak ako dnes si precitas clanok o teroristickom utoku v afrike a pod nim je 20 prispevkov "presne pre toto nechceme u nas utecencov", tak niekto vidi v restauracii rozmaznane dieta s iphonom 6 v ruke, rodica co sa mu nevenuje a hned je sucasna generacia zla a ta predtym bola uplne super.

p4ra:
ja kedze uz rodicom som, tak si radsej uz nic nepredstavujem, rozdiel medzi "takto by som to robil ja" a realitou ked k tomu naozaj prijde je vacsinou obrovsky. hlavne ked sa jedna o deti :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

veru..niektore veci sa daria - ako nedavat dzus a sladke vody, vela sladkeho a pod. ale nepustat telku alebo ntb sa nedarilo od zaciatku :D
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

aacid napísal:p4ra:
ja kedze uz rodicom som, tak si radsej uz nic nepredstavujem, rozdiel medzi "takto by som to robil ja" a realitou ked k tomu naozaj prijde je vacsinou obrovsky. hlavne ked sa jedna o deti :)
Davam za pravdu. Aj teraz velakrat hovorim nieco kamaratom, ktori deti maju alebo komentujem niektore veci, ktore sa mi nepacia, ale sam som na seba zvedavy, ked ten cas pride, ci budem taky hrdina. Som si toho plne vedomy. :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čím je vlastne to chodenie von, behanie po vonku a po preliezkach také úžasné ? Tiež mám matné spomienky, že som to robil, ale ako decko som radšej uprednosťnoval LEGO, stavanie rôznych mechanizmov a konštrukcií, rozoberanie starých harabúrd a prístrojov a štúdium encyklopédií. Myslím že mi to dalo viac než ospevované "chodenie po vonku".
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

to nie je len doslova chodenie po vonku a sedenie na lavicke..ide o to, ze predtym deti travili ovela viac casu hrou ako sedenim za nejakym monitorom/obrazovkou
Napísať odpoveď