Škola a práca, teória vs. prax

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Uplatnujete teóriu zo školy v praxi?

Ano.
25
37%
V obmedzenej miere.
20
29%
Prax je dosť iná ako teória.
9
13%
Prax nemá nič spoločné s teóriou.
0
Žiadne hlasovania
Robím v inom odbore, no vedomosti zo školy mi pomáhajú.
3
4%
Robím v inom odbore a škola mi bola zbytočná.
11
16%

Celkom hlasov: 68

Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Škola a práca, teória vs. prax

Príspevok od používateľa Hegy »

Moze byt.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Hegy, ako som čítal tvoj koment, tak som nechápal, kde si to sakra študoval a čo... ale záver mi to osvetlil :D Stredná sa s univerzitou porovnávať nedá.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Hej, ja by som co sa vedomosti tyka, prirovnal pol roka na strednej k slabemu tyzdnu na vyske, mozno este menej :D
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Pripájam sa do témy, keďže som študoval na VŠ matematiku tak v praxi použijem **** :D. Ale stredná škola ma dosť pripravila na prácu, resp dala základy fyzika a IT, o ostatné som sa zaujímal mimo školy. A čo sa týka vysokoškolskej matematiky tak sa to k strednej nedá porovnať :D.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Problem podla mna je, ze VŠ a VŠ nie je to iste... Vela mojich lenivych kamaratov radsej ostali živení doma aby nemuseli pracovať a čo počúvam o tých VŠ od nich, to ak je čo i len z 10% pravda tak po 5 rokoch budu rovnako "nevzdelaní" akurát sa budú môcť pýšiť titulom. Skvelé.
Napr. ani ja si nemôžem sťažovať, robim v IT, ohodnotený som ...ehm... štatisticky dosť nadpriemerne a nepocitujem deficit VŠ, zatiaľ, celá rodina do mňa hustí že to je must have ale imho, doba sa už zmenila.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Nedostudoval som vysoku (nastastie, lebo aj tak sa venujem uplne inej oblasti). Ale ak mozem hovorit, ako clovek z opacnej strany stola (cize niekto, kto ludi pohovoral a prijimal), tak si dovolim tvrdit, ze 90% studentov VS, ktori boli bud v 5. rocniku alebo skoncili VS a isli ku mne na pohovor neboli do prace prijati, pretoze boli absolutne nepouzitelni. Mali sice pekne teoreticke vedomosti (niekedy ani to nie), ale realne by boli pre mna pouzitelni povedzme po takych 6. mesiacoch, a to som si dovolit nemohol.

Uznavam, ze obory, ako medicina, stavebnictvo, chemia, atd. su urcite bez skoly nerobitelne, ale je kopec dalsich prac, kde VS je len strata casu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Tu sa este vopcham k situacii nado mnou, vo finale pohovorov som ostal ja a jeden cerstvy absolvent STU FIIT, kto miesto dostal je asi jasne.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ale to je chyba tych ludi a tak im aj treba
pohyboval som sa v skupine ludi, ktora od priblizne 3. rocnika pracovala popri skole a zarabala si sama na seba, nemozes to porovnavat s clovekom, ktory chodil 5 rokov len do skoly a jeho pracovne skusenosti su iba s dokladanim tovaru v Tescu
nikto z nas nemal problem zamestnat sa, hlavne z dovodu, ze sme len pokracovali v tej praci, kde sme uz nejaky ten mesiac mali odpracovany
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

p4ra napísal:Nedostudoval som vysoku (nastastie, lebo aj tak sa venujem uplne inej oblasti). Ale ak mozem hovorit, ako clovek z opacnej strany stola (cize niekto, kto ludi pohovoral a prijimal), tak si dovolim tvrdit, ze 90% studentov VS, ktori boli bud v 5. rocniku alebo skoncili VS a isli ku mne na pohovor neboli do prace prijati, pretoze boli absolutne nepouzitelni. Mali sice pekne teoreticke vedomosti (niekedy ani to nie), ale realne by boli pre mna pouzitelni povedzme po takych 6. mesiacoch, a to som si dovolit nemohol.
To je sice fajn, ale kde ma taky clovek nabrat prax?
Osobne som nerobil pocas studia, lebo som to proste nestihal, do skoly bolo kvantum veci. Brigadu som mal max cez leto, ale ta potom sla bokom.
Uznavam, ze nie je VS ako VS. No uvedom si ze VS ani nema davat prakticke znalosti.

//autoeditácia príspevku (27 Júl 2015, 17:12)
PS. nie som fanaticky obhajca VS, videl som produkty istych vysokych skol, aj IQ ludi co nimi presli, no viem co dala VS mne, a chcem rozprudit diskusiu
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

To je v poriadku, ze chces rozprudit diskusiu. Ja tiez len diskutujem. Nehovorim, ze moj nazor je jediny spravny, ale vychadzam proste z reality, ktoru som sam zazil a vidim, co sa deje. Na to je jedna odpoved. Slovenske skolstvo nie je dostatocne prisposobene potrebam trhu. To hned nadvazuje na tvoju otazku: To je sice fajn, ale kde ma taky clovek nabrat prax? - no predsa v skole. Ked nase skolstvo bude pracovat viac na praktickom sposobe vzdelavania, ako zbytocneho tlacenia nepotrebnych veci do hlavy ludom (rozumej biflovania a memorizovania), ktori to zabudnu hned po prvej skuske, tak az vtedy zacne produkovat pouzitelnych ludi.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

p4ra, z veľkej časti máš pravdu, ale aj na Slovensku sa nájdu dobré školy, ktoré ťa naučia veci, čo sa dajú využiť v praxi. Zrovna harrison má myslím absolvovanú STU FIIT a aj keď som konkrétne túto školu neabsolvoval, tak som si istý, že to, čo sa naučil v škole, využíva v práci dennodenne.

Zase kolega markeťák mi spomínal, že na škole sa nenaučil skoro nič a tí profesori na jeho alma mater sa zasekli pred 30 rokmi. Jediné, čo poznali, sú newslettery a reklama. Pojmy ako digital marketing im nič nehovorili. On sa však o marketing zaujímal aj vo voľnom čase a dnes je preto tam, kde je. Škola mu v tom príliš nepomohla.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

p4ra napísal: Slovenske skolstvo nie je dostatocne prisposobene potrebam trhu.
Na druhej strane vela subjektov na slovenskom trhu nema zaujem si ludi vychovavat. Videl som to ked som si hladal staz.
K strednym skolam zas, kamos je ucitel na strednej, a tiez sa nestretol s ochotou zo strany sukromnych subjktov. No ich konkurencna skola to vychitala, a robi si na tom reklamu, no prax je taka, ze ti ziaci tam chodia muklovat za par eur, nic sa nenaucia, lebo ich k relanej praci nepustia, a po dokonceni skoly zametnaju relane 1 z 30-tich.
p4ra napísal: no predsa v skole. Ked nase skolstvo bude pracovat viac na praktickom sposobe vzdelavania, ako zbytocneho tlacenia nepotrebnych veci do hlavy ludom (rozumej biflovania a memorizovania), ktori to zabudnu hned po prvej skuske, tak az vtedy zacne produkovat pouzitelnych ludi.
Podla mna vyska nema byt o tom sa nieco namemorovat, ale naucit ludi ako riesit nove problemi s ich odboru.
Pozri cloveka mozes naucit parkticke veci a tie ti bude robit dobre, ale pride nieco nove a skoncil. A to prave povazujem za rozdiel medzi strednou a (dobrou) vyskou.
Pilifo napísal:p4ra, z veľkej časti máš pravdu, ale aj na Slovensku sa nájdu dobré školy, ktoré ťa naučia veci, čo sa dajú využiť v praxi. Zrovna harrison má myslím absolvovanú STU FIIT a aj keď som konkrétne túto školu neabsolvoval, tak som si istý, že to, čo sa naučil v škole, využíva v práci dennodenne.
Ano vyuzivam to dennodenne, a tych par pismenok "STU FIIT" mi otvarali pracovne pohory same.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Po pravde, stale uvazujem nad VS... moj problem toho veku bola akasi averzia ku skolstvu vseobecne, teraz to nevidim uz tak zle, ako ked ma vyhadzovali zo strednych :D snazim sa dojst na to, ci mi to k niecomu bude... fakta okolo mna mi hovoria ze nie, no tu citam napr. ak harrison hovori ze mu to jednoznacne pomohlo tak to stoji za zvazenie :?:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hegy napísal:Po pravde, stale uvazujem nad VS... moj problem toho veku bola akasi averzia ku skolstvu vseobecne, teraz to nevidim uz tak zle, ako ked ma vyhadzovali zo strednych :D snazim sa dojst na to, ci mi to k niecomu bude... fakta okolo mna mi hovoria ze nie, no tu citam napr. ak harrison hovori ze mu to jednoznacne pomohlo tak to stoji za zvazenie :?:
Pozri dobru vysku externe nevystudujes.
Mne na nieco bola a dala mi vela, ale bola to sakra drina a prehamanie sa, skoro ziaden spanok ani osobny zivot.
Ak ide cloveku o titul, nebude studovat tazku skolu.
Ber to tak, ze musis hodnotit kazdu vysoku skolu a kazdu fakultu zvlast. Aj kazdy odbor. Neda sa generalizovat.

Lebo napriklad kamoska je zdravotna sestra, ma na to strednu, a vdaka nasim uzasnym zakonom si musela spravit vysku aby mala opravnenie niekoho pichnut do prsta a odmerat tlak, co uz povazujem za uplne chore.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Hegy: ser na to. Uz mas dost praxe aby sa ti niekto hrabal v tom co a ci si vystudoval. Zvlast v IT je to jedno.
IMHO studovat vo vyssom veku ma zmysel len vtedy, ked to potrebujes v kariernom postupe z titulu nejakeho predpisu, napriklad v statnej sprave, pripadne auditor (pripad mojej spoluziacky z ext. studia - dlhorocna uctovnicka, rozumna kariera v sukr. firme, ale chcela by robit auditing, na co potrebuje zo zakona ukoncene VS vzdelanie druheho stupna)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Fabo napísal:Hegy: ser na to. Uz mas dost praxe aby sa ti niekto hrabal v tom co a ci si vystudoval. Zvlast v IT je to jedno.
IMHO studovat vo vyssom veku ma zmysel len vtedy, ked to potrebujes v kariernom postupe z titulu nejakeho predpisu, napriklad v statnej sprave, pripadne auditor (pripad mojej spoluziacky z ext. studia - dlhorocna uctovnicka, rozumna kariera v sukr. firme, ale chcela by robit auditing, na co potrebuje zo zakona ukoncene VS vzdelanie druheho stupna)
V podstate suhlasim, ale zalezi co clovek robi.

A zvlast v IT to nie je jedno, velmi zalezi co clovek robi.
Vid obrazok. Chalan by po dvoch rocnikoch na FIIT ani nerozmyslal ako to spravit a vyplul by statvovy automat z malicka na nohe.
Prílohy
Dikusia.png
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

harrison314, ano, vela ich nema zaujem si vychovavat, ale to je zase problemom nasho statu. Zamestnavatelia, ktori maju obrovske naklady na svojich zamestnancov si nemozu dovolit len tak nabrat nejakeho studenta, za ktoreho budu platit nemale peniaze, aby sa u nich ucil a praxoval. Keby to stat viac ulahcil zamestnavatelom, aj toto by sa pravdepodobne zmenilo. A potom je druha strana mince, ked student pride, a mysli si, ze uz pocas studia sa z neho zamestnavatel zblazni a da mu neviem aku horibilnu sumu. Ja som tiez toho nazoru, co si napisal, ze skola nema byt o memorizovani, ale o tom, co sa ucim aj to vediet uplatnit, ale budem sa opakovat - v 95% pripadoch skol na Slovensku tomu bohuzial tak nie je. To, co si napisal nedava absolutne ziadny zmysel s tym ucenim novych veci, a je jedno, ci ma clovek SS alebo VS. Priklad - ja, ked som zacinal v IT, tak boli ine technologie, ine operacne systemy, ine postupy, ine best practices. Bolo iba na mne, aby som sa sam chcel vzdelavat nadalej a prisposoboval sa potrebam trhu. Tu by mi prd pomohla nejaka skola, keby som to nechcel sam. Vidis, ty pouzivas tych par pismenok a otvaraju ti dvere. U mna na 1st line, ked som este robil v HP ludia nepresli pohovorom, lebo boli jednoducho tupi a nepouzitelni. Takze zase sa vratim k tomu, ze pre mna za mna clovek moze mat aj Harvard, moze mat kopec buzzwordov v CV typu ITIL, Prince2 a neviem co vsetko, ked vidim, ze je pre mna nepouzitelny, tak dovidenia.

hegy, ja VS planujem dorobit len preto (vobec, ale vobec ju nepotrebujem), aby som sa potom este viac mohol vysmievat ludom, ktori za mojim chrbtom nevedia prehltnut to, ze chlapec s obycajnym gymnaziom (so sportovym zameranim na ladovy hokej) dnes zaraba viac, ako pani magistri a inzineri a robi si co chce, zatial, kym oni musia pozriet, ci im vystaci 100-200€ na konci mesiaca.

:minus: teba museli strasne sikanovat v tej triede, ked si teraz potrebujes liecit komplexy takymto sposobom. normalne si trapny a je mi z teba zle. - ale ved chces diskutovat, tak mi to napis sem rovno a podpis sa pod to. Mna nikto nesikanoval a nemam ziadny komplex. Je mi skor smiesne a trapne, ako ludia, ktori si myslia, ze maju VS zozrali vsetku mudrost sveta, myslia si, ze su nieco viac a nedokazu sa preniest cez to, ze ludia mozu byt uspesni aj bez toho, aby sa museli ohanat nejakym titulom.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Mne na nieco bola a dala mi vela, ale bola to sakra drina a prehamanie sa, skoro ziaden spanok ani osobny zivot.
Toto je fakt pravda? To je taka tazka skola? To ako potom vyzeral bezny skolsky tyzden u teba?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

p4ra napísal:harrison314, ano, vela ich nema zaujem si vychovavat, ale to je zase problemom nasho statu. Zamestnavatelia, ktori maju obrovske naklady na svojich zamestnancov si nemozu dovolit len tak nabrat nejakeho studenta, za ktoreho budu platit nemale peniaze, aby sa u nich ucil a praxoval. Keby to stat viac ulahcil zamestnavatelom, aj toto by sa pravdepodobne zmenilo. A potom je druha strana mince, ked student pride, a mysli si, ze uz pocas studia sa z neho zamestnavatel zblazni a da mu neviem aku horibilnu sumu. Ja som tiez toho nazoru, co si napisal, ze skola nema byt o memorizovani, ale o tom, co sa ucim aj to vediet uplatnit, ale budem sa opakovat - v 95% pripadoch skol na Slovensku tomu bohuzial tak nie je. To, co si napisal nedava absolutne ziadny zmysel s tym ucenim novych veci, a je jedno, ci ma clovek SS alebo VS. Priklad - ja, ked som zacinal v IT, tak boli ine technologie, ine operacne systemy, ine postupy, ine best practices. Bolo iba na mne, aby som sa sam chcel vzdelavat nadalej a prisposoboval sa potrebam trhu. Tu by mi prd pomohla nejaka skola, keby som to nechcel sam. Vidis, ty pouzivas tych par pismenok a otvaraju ti dvere. U mna na 1st line, ked som este robil v HP ludia nepresli pohovorom, lebo boli jednoducho tupi a nepouzitelni. Takze zase sa vratim k tomu, ze pre mna za mna clovek moze mat aj Harvard, moze mat kopec buzzwordov v CV typu ITIL, Prince2 a neviem co vsetko, ked vidim, ze je pre mna nepouzitelny, tak dovidenia.

hegy, ja VS planujem dorobit len preto (vobec, ale vobec ju nepotrebujem), aby som sa potom este viac mohol vysmievat ludom, ktori za mojim chrbtom nevedia prehltnut to, ze chlapec s obycajnym gymnaziom (so sportovym zameranim na ladovy hokej) dnes zaraba viac, ako pani magistri a inzineri a robi si co chce, zatial, kym oni musia pozriet, ci im vystaci 100-200€ na konci mesiaca.
Nerad pisem taketo veci moc verejne, ale mam kopu kolegov Mgr./Ing., jeden ma dokonca tituly dva (Ing. PhD) a pride mi az vtipne aku poziciu za ake prachy robi... Musim tiez povedat, ze ked pride na lamanie chleba, obcas si vypocujem ze na to ze som SŠsM mam to a hento a tolko... ale vzdy pristupia na moje podmienky... Nechcem nikoho dehonestovať, ani haniť vysokoskolske vzdelanie len z okolia mam cim dalej tym viac pocit ze je to k nicomu, ak to teda beriem ako nieco, co by mi malo pomoct nadobudnut nejake unikatne schopnosti a znalosti. Poznam par ludi co dostudovali FEI a musim povedat ze su to fakt borci, uplne ina liga, hlavicky... Ale to by podla mna boli aj bez tej vysky...

Fabo: ak mam mat VS iba pre titul, tak ten uz dnes nie je vobec drahy ;) rad by som sa niecomu uzitocnemu priucil, otazne je ci VŠ mi este nieco moze dat. Z praxe som za 3-4 roky ziskal TOLKO extremne uzitocnych znalosti, ze uz aj keby som nezarabal uspokojivo, dostavam do hlavy veci ktore ta len tak niekde nenaucia... Hlavne veci ako viest team ludi, managovat IT projekty, implementacie atp... Ked si to precitas, nic to v tebe nevzbudi ale ked si tym prejdes mas pocit ze si do seba nalial litrovy koncentrat vedomosti, ktore su cire zlato. Zaujima ma, ci studiom na VŠ tieto vedomosti dokazes ziskat!
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

p4ra napísal:harrison314, ano, vela ich nema zaujem si vychovavat, ale to je zase problemom nasho statu. Zamestnavatelia, ktori maju obrovske naklady na svojich zamestnancov si nemozu dovolit len tak nabrat nejakeho studenta, za ktoreho budu platit nemale peniaze, aby sa u nich ucil a praxoval. Keby to stat viac ulahcil zamestnavatelom, aj toto by sa pravdepodobne zmenilo. A potom je druha strana mince, ked student pride, a mysli si, ze uz pocas studia sa z neho zamestnavatel zblazni a da mu neviem aku horibilnu sumu. Ja som tiez toho nazoru, co si napisal, ze skola nema byt o memorizovani, ale o tom, co sa ucim aj to vediet uplatnit, ale budem sa opakovat - v 95% pripadoch skol na Slovensku tomu bohuzial tak nie je.To, co si napisal nedava absolutne ziadny zmysel s tym ucenim novych veci, a je jedno, ci ma clovek SS alebo VS. Priklad - ja, ked som zacinal v IT, tak boli ine technologie, ine operacne systemy, ine postupy, ine best practices. Bolo iba na mne, aby som sa sam chcel vzdelavat nadalej a prisposoboval sa potrebam trhu. Tu by mi prd pomohla nejaka skola, keby som to nechcel sam. Vidis, ty pouzivas tych par pismenok a otvaraju ti dvere. U mna na 1st line, ked som este robil v HP ludia nepresli pohovorom, lebo boli jednoducho tupi a nepouzitelni. Takze zase sa vratim k tomu, ze pre mna za mna clovek moze mat aj Harvard, moze mat kopec buzzwordov v CV typu ITIL, Prince2 a neviem co vsetko, ked vidim, ze je pre mna nepouzitelny, tak dovidenia.
Lenze ja som mal problem zohnat staz "zadarmo".
p4ra napísal:To, co si napisal nedava absolutne ziadny zmysel s tym ucenim novych veci, a je jedno, ci ma clovek SS alebo VS.
To nie len o uceni sa novych veci, ale o riesni problemov.
Sam si priznal, ze technologie sa dost richlo. Preto nema velky vyznam ucit ich na Vysokej skole, ale ucia sa principy napr. MVC, vrtvena architektura, ...
Co u teba znamena pouzitelny clovek?
Napísať odpoveď