airport extreme vs zyxel router

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
faith
Novice
Novice

airport extreme vs zyxel router

Príspevok od používateľa faith »

Caute,
hladal som tu na fore, ale nenasiel som nikde uspesne riesenie preto ta nova tema.

Moj problem je, ze potrebujem prepojit apple airport extreme spolu s modemom/routrom zyxel p-2812 hnu f3.
Chcem vsak aby sa o dhcp a nat staral airport a zyxel riesil len PPPoE prihlasenie.
Momentalne mam airport nastaveny v mode DHCP a NAT a na Zyxel mam NAT aj DHCP vypnute. (stym asi suvisi ze mi nejde prihlasit sa do zyxel adminu)
Z toho co som pochopil z roznych navodov a manualov tak momentalne by mi mala ist zo Zyxelu vonkajsia ipcka 212.26...... atd. priamo do airportu a ten by sa mal postarat o zbytok. Je tak, alebo sa mylim?

No a teraz nastava moja otazka: Ako mam nastavit zyxel aby prepustal airportu spravne udaje (IP-cky atd.)? A ako mam nastavit airport aby sa dokazal spojit so zyxelom?
Ide mi hlavne o zalozku internet tam su rozne mody akym sa pripajam a tiez rozne adresy a ztoho som jelen.

Viete mi to dajak krok po kroku ozrejmit ako sa sprava router z vypnutym dhcp a nat, aka IP donho vchadza, aka vychadza a co to znamena pre airport?

Ak som neuviedol nejaky dolezity udaj tak sa kludne pytajte rad doplnim.

Dakujem za vase odpovede.
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: airport extreme vs zyxel router

Príspevok od používateľa Chalesnik »

Ako mas zapnuty ten airport extreme do zyxelu do ktoreho portu ?
faith
Novice
Novice

Zo zyxelu ide kabel, ktory je zapojeny v ethernet porte (zltom) a smeruje do wan portu na airporte (s gulickou nad nim).

//autoeditácia príspevku (25 Júl 2015, 11:19)
nikto nic :?: :cry: Nepotrebujem vediet presne nastavenie routru len ten princip. Na zyxeli viem vypnut dhcp a nat, ale potom neviem aka ipcka mi z toho zyxelu ide von. A ci sa ten zyxel sprava ako modem alebo ako. a ci na tom airporte mozem dat nastavenie na vstupe na staticku ip alebo dhcp. lebo neviem co mi ten zyxel posiela.
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Kedze si vypol na zyxely dhcp tak na airporte musis na wan porte nastavit manualna ip adresu a malo by ti to ist... samozrejme s toho rozsahu aka je na zyxely
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Kedze si vypol na zyxely dhcp tak na airporte musis na wan porte nastavit manualna ip adresu a malo by ti to ist... samozrejme s toho rozsahu aka je na zyxely
faith
Novice
Novice

No a to je aka IP? Resp. aky rozsah? Tejto casti prave nerozumiem. Ten airport sa pripaja/chova ako v lan sieti? Alebo mi ten zyxel uplne prepusta wan ipcku a do airportu ide vonkajsia IP?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A my mame vediet, ze ako mas nastaveny modem/router a ake tam mas nastavene IP adresy???
faith
Novice
Novice

No presne takuto odpoved som cakal, ale napisem este raz. Staci mi uviest priklad typu ja neviem na vstupe mas povedzme ipcku 212.23.2.1 a ked mas vypnute dhcp tak tato ip putuje k airportu alebo nie tato IP sa ti preklada na ipcku vnutornej lan-ky, ktora mava najcastejsie tvar 192.168.1.1 ak mi niekto kto sa tomu vyzna potvrdi jeden alebo druhy scenar, alebo mi to vyvrati a vysvetli ako to skutocne je, tak ja uz budem vedet zasa o kusok viac podla toho sa budem snazit nastavit ten airport a ak to nepojde poslem doplnujuce otazky. Jo a vysvetli mi zakladny pojem co znamena slovo rozsah. Su to amaterske otazky ja viem, ale pomoze mi to. Dakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Rozsah IP je nejake vymedzenie IP adries, teda od nejakej po nejaku IP adresu. Pri maske 255.255.255.0 je to napriklad IP od 192.168.1.1 po 192.168.1.255 (meni sa teda posledne cislo). Teba IP na vstupe absolutne nema co zaujimat, je to uplne nepodstatna vec a cele to riadi router. Router A nastavis tak, ze ma pridelenu IP adresu napr. 192.168.1.1 pri brane 255.255.0.0. Router B nastavis na 192.168.2.1 pri brane 255.255.0.0. Pre router A mas teda cely rozsah, pre router B taktiez. Kabel z routra A z portu cislo 1 je zapojeny do routra B do WAN portu (bude zrejme odliseny inou farbou). Ak chces mat verejnu IP na routri B alebo na zariadeni za routrom B, musim v prvom rade nastavit router A a teda spravit tam NAT/port forwarding. Oznacis teda, ze zaciatocne pakety TCP+UDP idu na IP adresu 192.168.2.1 (teda ich smeruje na router B), mozes tam pridat porty, napriklad od 1 po 65536 (alebo 65535). Tym padom uz sa to smeruje na router B. Ak mas na router B pripojeny napriklad kamerovy system, ktoreho IP adresa je 192.162.2.222, tak v nastaveni routru B musis spravit opat NAT/port forwarding. Opat nastavic pakety TCP+UDP, napises porty (teda napriklad kamerovy system bezi na port 34567, tak presmerujes len port 34567) a napises cielovu IP adresu, teda bude to IP adresa kameroveho systemu 192.168.2.222. Po tomto mas siet nastavenu tak, ze sa da z internetu napojit na tvoj kamerovy system, ktory je za oboma routrami. Moze sa vsak stat, ze z lokalnej siete sa nebudes vediet pripojit, tak to skus napriklad cez mobilny internet z mobilu (nie cez wifi), ze ci ta pripoji na to zariadenia (v mojom pripade kamerovy system).

Edit: Zariadenia, ktore pouzivas stale, teda pocitac, NAS, multimedialny prehravac, tym by som kludne pridelil pevnu IP adresu. Ostatne zariadenia ako mobil, tablet, tak tie nech bezia kludne cez DHCP.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

tak ako to chceš funguje brána, ale len veľmi málo routerov túto funkciu podporuje správne a aj tak je to umenie to nakonfigurovať tak ako chceš.
faith
Novice
Novice

Super, taketo daco som potreboval.
Musim to vsetko vyskusat a potom napisem ako som dopadol.
Dik.

//autoeditácia príspevku (28 Júl 2015, 23:36)
caute, az dnes sa mi podarilo otestovat vase rady, a nastavil som ip aj rozsahy tak ako pisal hojko, ale airport mi hodil double nat error, napriek tomu ze na zyxel routri som uncheckol polozku enable nat, cize teoreticky by som mal mat na zyxely NAT vypnuty. neviete cim to moze byt?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Na router B nastav ako branu (gateway) IP adresu toho routru A. DNS server u oboch nastav na Google DNS, teda IP 8.8.8.8 a 8.8.4.4. Popripade skus ten router B prehodit do rovnakeho rozsahu, ale je mozne, ze ti to router nedovoli takto nastavit, no skusit to mozes (router A bude teda 192.168.1.1 a router B bude 192.168.1.2).
faith
Novice
Novice

Ip adresa na airporte je nastavena tak ako pises.
DNS mam od ISP , ma to nejaky vyznam ako ich zmenim na Google DNS?

Este som dostal radu, ze nechat na zyxeli dhcp zapnute a airportu nechat na vstupe prihlasovanie cez dhcp.
Ale ci to poriesi ten double NAT to neviem.

Skusim aj ten airport hodit do rovnakeho rozsahu.

Dik.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ja mam doma Mikrotik, za nim je kablom pripojeny Asus router. Na Asus router je pripojeny NAS Box, mobil, tablet, notebook, pc, multimedialny prehravac... Okrem toho je cez wifi napojeny na Asus starucky Ovislink AP1120, na tento Ovislink je kablom pripojeny kamerovy system. Mikrotik je nastaveny ako bridge, na Asuse mam spravene NAT na Ovislink a z Ovislinku na kamerovy system. Mam verejnu IP. Z mobilu sa pekne pripojim na kamerovy system, ktory je fakticky za Mikrotikom, Asusom a Ovislinkom.

DNS zmenis v nastaveni, teda ako v nastaveni routru, kde zadavas IP adresy, tak to mozes pripadne nastavit aj napevno v zariadeni, teda v pocitaci vo vlastnostiach sietovej/wifi karty, taktiez v mobile/tablete pri nastaveni siete.
faith
Novice
Novice

Tak nakoniec som zohnal typka co m i to prisiel nastavit, ale nepodaril sa mi povodny zamer, pretoze airport nevie pracovat s PPPoE serverom, resp nechcel sa mi prihlasit, takze som musel DHCP a NAT prenechat na starosti zyxelu :/
Napísať odpoveď