Škola a práca, teória vs. prax

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Uplatnujete teóriu zo školy v praxi?

Ano.
25
37%
V obmedzenej miere.
20
29%
Prax je dosť iná ako teória.
9
13%
Prax nemá nič spoločné s teóriou.
0
Žiadne hlasovania
Robím v inom odbore, no vedomosti zo školy mi pomáhajú.
3
4%
Robím v inom odbore a škola mi bola zbytočná.
11
16%

Celkom hlasov: 68

p4ra
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Škola a práca, teória vs. prax

Príspevok od používateľa p4ra »

Hm, co sa tyka stazi zadarmo, tak ani tie nie su tak celkom zadarmo, ako si to mnohi myslia. Preco si myslis, ze mnohe firmy (ktorych vedenie to ma v hlave v poriadku) sa uchyluju k home office rieseniam coraz castejsie? Su to naklady. Naklady na priestory, elektrinu, vodu, internet atd. Aj ked pride niekto ako ty, kto bude chciet robit aj zadarmo, tak toho cloveka si musia k sebe niekam posadit, musia mu dat PC a dalsie potrebne veci. Teraz budes namietat, ze ale donesiesol by si si vlastne PC, teda BYOD, ale ani to vzdy nemozes, pretoze ak ides do korporacii, tak tam su rozne nastavenia, pravidla, ze jednoducho BYOD neprichadza do uvahy a tym padom je to pase. Ano, su firmy, ktore daju ludom moznost prist na staz, ale tych je malo, pretoze aj tomu stazistovi sa niekto musi venovat, a ti ludia nemaju cas, lebo su jednoducho vytazeni vlastnymi ulohami.

Ale mne su tie teoreticke znalosti uplne naprd, rozumies? Ked ja idem postavit rack do datoveho centra, a potrebujem ho sfunkcnit cely, tak mna nezaujima, OSI model v teorii, mna zaujima, ze ci ten clovek vie chytit tie kolajnice, vie ich dat do racku, ci vie dat servery do tych kolajnich, ci vie zapojit vsetko redundantne od elektriny, po networking. Ci vie spravit poriadne kablovanie, nasledne, ci mi vie z toho urobit nejaky vystup (diagram), ci mi vie urobit operacne systemy, clustre. Ci mi vie servery zabezpecit, ci vie nainstalovat potrebne aplikacie, ci vie nakonfigurovat firewall, a tak dalej, a tak dalej. Toto je pre mna pouzitelny clovek. Clovek, ktoreho ked posadim, resp. mu dam nastroje do ruk, tak s nimi bude vediet pracovat. Ocakavam, ze nejake otazky mat bude, je to logicke, je novy. Ale nechcem ho vodit za ruku 3 mesiace. Dufam, ze je to teraz trosicku jasnejsie.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Otazka je, ze ci ked dostane takyto clovek spravne naradie, konfiguracne protokoly, jasne dane poziadavky ci dokaze na zaklade VŠ vzdelania vykonat tuto pozadovanu pracu alebo musi zamestnavatel skolit. My skolime automaticky, kazdy novacik ma 2 mesacne skolenie po nastupe, jednoduchu ako som uz pisal, je tolko veci co imho ziadna skola nenauci ze jednoducho nema zmysel zistovat kto co vie a koho co treba doskolit, proste sa skolia automaticky vseci.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Aby sme si rozumeli. Zaskolovaci proces je v kazdej jednej firme, ci uz je to IBM, HP, T-Systems - to je snad jasne. Kazda firma ma svoje postupy, procesy a tak dalej. ALE pocas toho skolenia sa neocakava (teda u mna urcite nie), ze ten clovek bude uceny, ako ma zapojit LAN kabel, do ktoreho portu patri, ako ma urobit particie na serveroch, ako ma nakonfigurovat DNS, AD a podobne. A prave na pohovore, ked som som daval ludom, ktori prisli celi sebavedomi, ako oni ukoncili VS s titulom Ing. banalnu otazku: Na co sluzi baterka na array controlleri? - tak chudaci ostali ticho, bez jedineho slova. A to som dal len ako priklad. No, tak takyto clovek je pre mna nepouzitelny.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

p4ra napísal:Ale mne su tie teoreticke znalosti uplne naprd, rozumies? Ked ja idem postavit rack do datoveho centra, a potrebujem ho sfunkcnit cely, tak mna nezaujima, OSI model v teorii, mna zaujima, ze ci ten clovek vie chytit tie kolajnice, vie ich dat do racku, ci vie dat servery do tych kolajnich, ci vie zapojit vsetko redundantne od elektriny, po networking. Ci vie spravit poriadne kablovanie, nasledne, ci mi vie z toho urobit nejaky vystup (diagram), ci mi vie urobit operacne systemy, clustre. Ci mi vie servery zabezpecit, ci vie nainstalovat potrebne aplikacie, ci vie nakonfigurovat firewall, a tak dalej, a tak dalej. Toto je pre mna pouzitelny clovek. Clovek, ktoreho ked posadim, resp. mu dam nastroje do ruk, tak s nimi bude vediet pracovat. Ocakavam, ze nejake otazky mat bude, je to logicke, je novy. Ale nechcem ho vodit za ruku 3 mesiace. Dufam, ze je to teraz trosicku jasnejsie.
toto nie je praca pre vysokoskolsky vzdelaneho cloveka, toto zvladne kazdy ako tak inteligentny
vysokoskolsky vzdelani ludia maju robit hlavou, nie rukami, preto predsa studuju

programator bez vysky, snad az na male vynimky, nikdy nebude dobry programator, pretoze nepozna navrhove vzory, teoreticky pristup k rieseniu problemov, gramatiky a hlavne nevie MATIKU
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie napísal:toto nie je praca pre vysokoskolsky vzdelaneho cloveka, toto zvladne kazdy ako tak inteligentny
vysokoskolsky vzdelani ludia maju robit hlavou, nie rukami, preto predsa studuju

programator bez vysky, snad az na male vynimky, nikdy nebude dobry programator, pretoze nepozna navrhove vzory, teoreticky pristup k rieseniu problemov, gramatiky a hlavne nevie MATIKU
Som zvedavi ci dostanes K- :D
Ale suhlasim.
Preto nevyoskoskolsky vzdelani programatori robia hlavne (prezentacne) weby a hlavne v PHP.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Súhlasím v tomto s beardiem - podľa p4rovho opisu mi to príde akoby hľadal robotníka na stavbu a chodili mu na pohovor architekti, ktorí samozrejme nevedia ako spraviť dobrý kléber ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

chlopi, kua, ked pisem o gramatikach, zamerajte sa aj na tie vase :D

audio kedysi spominal, co vsetko sa da naucit na IT vyske a porovnaval to s ludmi, ktori tu vysku nestudovali, ale neviem to najst, mozno sa vyjadri

btw, vysoka skola je projekt, ako moze byt clovek dobry projektak, ked nie je schopny dokoncit 1 strednedoby projekt menom VS? :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja napriklad vyuzivam 0 matiky, verim, ze v programovani je to must ale to co robim matiku nepotrebuje a ani sa netajim tym, ze som z nej hlupak, lebo som. Povedal som to pri pohovore a poviem to aj teraz. Na druhu stranu moj filter na VŠ bola prave matematika, odborne predmety som mal v malicku, matika ani za svet - co uz.

A co sa tyka gramatiky, sorry harisson :D ale take hrubky sa teda len tak niekde nevidia :P
beardie
Redeemer
Redeemer

ale ved samozrejme, robis pracu, pri ktorej nie je VS potrebna
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal:chlopi, kua, ked pisem o gramatikach, zamerajte sa aj na tie vase :D

audio kedysi spominal, co vsetko sa da naucit na IT vyske a porovnaval to s ludmi, ktori tu vysku nestudovali, ale neviem to najst, mozno sa vyjadri

btw, vysoka skola je projekt, ako moze byt clovek dobry projektak, ked nie je schopny dokoncit 1 strednedoby projekt menom VS? :)
beardie, post vyssie, matika je nosna na tejto VS, nespravis matiku nespravis VS, to ze ostatne veci povedzme zvladam v pohode zial nikoho netrapilo (a nech ..) teraz serem celu matiku a konecne robim, co viem :)

/e beardie: v tejto firme na VS nedbaju, zaujimaju sa o schopnych ludi, vela managerskych pozicii vo firme je obsadenych nie-VS vystudovanych a to aj na vyssich urovniach !
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Tak nejako som tusil, ze sa toho chytite, ale uviedol som to len ako priklad, ktory evidentne rozprudil diskusiu este viac. :)

Napriek tomu s vami nesuhlasim, ze na programovanie clovek potrebuje mat dokoncenu VS. Poznam xy dobrych programatorov (niektorych som si parkrat najal na nejake prace), ktori skoncili obycajnu SS, a napriek tomu sa v programovani nasli a vypracovali sa. Je to jednoducho o tom, ci clovek chce alebo nechce.

Co sa tyka mojho prispevku vyssie. Ja som narazal na to, ze ku mne pride clovek z VS, a automaticky si mysli, ze ked mi prinesie CV, na ktoreho vrchu bude Ing. Janko Hrasko, tak sa z toho poseriem, a automaticky mu dam pracu na ukor niekoho, kto prisiel z nejakej SS. To bolo hlavnou pointou mojho prispevku. Nie o tom, ze na ktoru konkretnu poziciu cloveka hladam. Asi sme sa nerozumeli.
beardie
Redeemer
Redeemer

p4ra napísal:Poznam xy dobrych programatorov
co kodili?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Fakt by ma zaujimalo co konkretne z teorie prevedies na akej pozicii do praxe, mozno som proste na pozicii, kde VS fakt netreba a to ani nahodou, lebo este som sa nestretol s niecim co by ma zaskocilo na tolko aby som si povedal "ej kurna, keby mam VS som toto mohol vediet", na druhu stranu sledujem u niektorych kolegov s VŠ vzdelanim ze maju problem pracovať - áno, trosku ho vykolajis s niecim inym na co je "naprogramovany" a je uplne strateny, zakladne ulohy ktore by mal ten clovek zvladat sa ku mne vratia s tym, ze ten clovek nie je dostatocne kompetentny robit to a ono a ja si tu potom bucham hlavu o stenu a veci ktore povazujem za samozrejmost u predavacky v obchode mi p."vystudovany" nedokaze splnit lebo proste na to nema vlohy, hoci vie dobre pocitat ;)

//autoeditácia príspevku (28 Júl 2015, 16:15)
beardie napísal:co kodili?
my mame vo firme masterminda na ABAP, neomylny clovek, imigrant zo spanielska pracujuci v nemecku, taktiez bez vyssieho vzdelania a je problem najst takeho druheho bez ohladu na vzdelanie... su taki ludia co su par rokov vopred.

Asi by som to uzavrel subjektivne z mojej strany tak, ze VŠ mozno dokaze urobit aj debil ktory je schopny dobre sa ucit "teoriu" ale nerobi to z neho komplexne vyuzitelneho cloveka na vela pozicii, mozno max nejaku izolovanu - tu rob toto, nic ine nevies (priklad hore). Ak je niekto schopny, uchyti sa aj bez VŠ (ja :D /jk) a ked je niekto fakt hlavicka, VŠ mu pomoze uchytit sa v inych sferach ako bezny schopny clovek. Nemyslim si, ze mi chyba VŠ, som vsak natura cloveka - vecne nespokojny, chcem stale viac a viac a viac preto uvazujem ci to za to stoji tych 5 rokov, zatial si to nemyslim.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

harrison314 napísal: A zvlast v IT to nie je jedno, velmi zalezi co clovek robi.
Vid obrazok. Chalan by po dvoch rocnikoch na FIIT ani nerozmyslal ako to spravit a vyplul by statvovy automat z malicka na nohe.
Tak isto by ho vyplul, mozno nie z malicka na nohe ale zkdesi inde, aj clovek bez IT VS, ktory ma par rokov praxe. A okrem toho by vyplul aj vela inych veci o ktorych FIITak nema ani tusenia :D
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Tu je zaujimava aj otazka, ako by mal vyzerat taky absolvent IT univerzity. Ja si tiez myslim ze v sucasnosti uz programator vysku mat nepotrebuje. Nejake webove technologie alebo tak dokaze nejako naprasit hocikto. Uz mame natolko pokrocile technologie (jazyky, frameworky atd.). Bezne programovanie dnes nevyzaduje nejakeho programatorskeho guru.

Podla mna by mal takyto absolvent hlavne ovladat architekturu a navrh systemov. Toto zahrna znalost rozlicnych paradigiem programovania, jazykov, navrhovych vzorov. Dalsia oblast, ktoru by mal mat takyto absolvent zmaknutu su tie viac akademicke casti informatiky - umela inteligencia, gramatiky, data mining. Skratka oblasti, ktore mu umoznuju riesit ulohy, ktore hocikto vyriesit nevie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hegy napísal:A co sa tyka gramatiky, sorry harisson :D ale take hrubky sa teda len tak niekde nevidia :P
Zaujimave, vzdy ked sa vytiahne tema matematika, tak niekto poukaze na moju gramatiku :D
Hegy napísal:Fakt by ma zaujimalo co konkretne z teorie prevedies na akej pozicii do praxe, mozno som proste na pozicii, kde VS fakt netreba a to ani nahodou, lebo este som sa nestretol s niecim co by ma zaskocilo na tolko aby som si povedal "ej kurna, keby mam VS som toto mohol vediet", na druhu stranu sledujem u niektorych kolegov s VŠ vzdelanim ze maju problem pracovať - áno, trosku ho vykolajis s niecim inym na co je "naprogramovany" a je uplne strateny, zakladne ulohy ktore by mal ten clovek zvladat sa ku mne vratia s tym, ze ten clovek nie je dostatocne kompetentny robit to a ono a ja si tu potom bucham hlavu o stenu a veci ktore povazujem za samozrejmost u predavacky v obchode mi p."vystudovany" nedokaze splnit lebo proste na to nema vlohy, hoci vie dobre pocitat
Nmozem ich hodnotit, lebo ich nepoznam. Ale mne sa to stalo tiez, noie preto, ze by som ten problem nevdel vyriesit, ale preto, ze ked vyriesis dany problem je 0.0001% sanca, ze nastane iny. A v danom kontexte to nie je zanedbatelne. S mojho pohladu je to tak, ze priamociare riesnie problemov, nemusi byt najlepsia cesta.
Fabo napísal:Tak isto by ho vyplul, mozno nie z malicka na nohe ale zkdesi inde, aj clovek bez IT VS, ktory ma par rokov praxe. A okrem toho by vyplul aj vela inych veci o ktorych FIITak nema ani tusenia
nechcem tu rozprudit flame, a diskusia mala byt o inom.
Ale tak mi prezrad o com priemerny "FIITak nema ani tusenia".
eMPiko napísal:Podla mna by mal takyto absolvent hlavne ovladat architekturu a navrh systemov. Toto zahrna znalost rozlicnych paradigiem programovania, jazykov, navrhovych vzorov. Dalsia oblast, ktoru by mal mat takyto absolvent zmaknutu su tie viac akademicke casti informatiky - umela inteligencia, gramatiky, data mining. Skratka oblasti, ktore mu umoznuju riesit ulohy, ktore hocikto vyriesit nevie.
Uplny suhlas.

Inak ak najdete dakto audiou post o tom co dava VS, hodte ho sem.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

beardie, prevazne sme riesili pre klienta mobilne aplikacie a webovy frontend: C, C++, Java, Objective-C , PHP a HTML5. Ale taktiez mam borca, ktory ma vybudovany vlastny CMS system od zakladov.
beardie
Redeemer
Redeemer

kolko je takych ludi bez VS a kolko maju rokov?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

p4ra napísal:beardie, prevazne sme riesili pre klienta mobilne aplikacie a webovy frontend: C, C++, Java, Objective-C , PHP a HTML5. Ale taktiez mam borca, ktory ma vybudovany vlastny CMS system od zakladov.
Mmobilne apky, fronend a CMS, na to v 90% pripadov VS netreba.
Ja som si prvy vlastny CMS rozrobil uz na strednej skole. A vtedy som nepoznal technologie, ktore su dnes zname od jQuery, cez wysiwyg js editor, PHP a JS frameworky.
Prosto v takychto veciach sa velmi nemusis trapit zo security, spolahlivostou, transakciami, a byznis logikou.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Chalani, myslim, ze vam uchadza pointa a chytame sa za slovicka zbytocne. Ja som zase dal len par prikladov, vy stale idete dalej do hlbky. Je mi jasne, ze takych ludi je xy, tak isto ako je xy ludi s VS, ktori o tom nemaju ani ponatia. A sorry, ale WYSIWYG je snad este prezitok z roku 2000, nic extra na tom nie je. Ako ani na PHP, a kopec dalsich veciach.

K comu sa ja stale snazim dopracovat, alebo co sa snazim zo svojho pohladu povedat je to, ze aj security, aj logiku a kopec dalsich veci je mozne sa naucit (ak je vola) bez toho, aby som musel memorizovat 5 rokov somariny, ktore potrebovat nikdy nebudem.
Napísať odpoveď