Lekár v Nemecku/Rakúsku

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
misko.durko
Novice
Novice

Lekár v Nemecku/Rakúsku

Príspevok od používateľa misko.durko »

Čaute hojkači,
som mladý lekár a rozhodujem sa či mám ísť robiť do rakúska alebo nemecka.
Viedeň je najlepšie miesto pre život, je blizko SK ale atestacia tam vraj trvá 8 rokov a plat je nižší.
Nemecko je ďalej, ale plat je vraj vyšší a atestacia kratšia (len 6 rokov)...
Je tu prosím niekto kto o tom niečo vie a poradil by? Hlavne ma zaujímajú tie atestacie.
Ďakujem
lumir
King
King

Re: Lekár v Nemecku/Rakúsku

Príspevok od používateľa lumir »

napis spravu uzivatelke bolek.. ta bude mat asi najlepsie info.
.
co s tyka ludi, vybral by som si nemecko. maju k cudzincom otvorenejsi pristup a su celkovo liberalnejsi.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Kamarat sa tiez po skole rozhodol pre Nemecko a stale je tam, pochvaluje si. Aj jeho par spoluziakov islo a tiez vsetci do Nemecka.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Mam tu vo Frankfurte kamaratku, ktora odisla zo Slovenska robit lekarku a z toho, co mi rozpravala je velmi spokojna. Atestacie su kratsie, ako v Rakusku. Podmienky maju dobre, aj tie platove. :)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Len postreh.. známy bol začiatkom 90tych rokov v Mníchove.. mal sa síce dobre, ale vadilo mu, že bol tam len za obyčajného gastarbeitera. Chodili k nemu prevažne len prisťahovalci, nemci dávali prednosť nemeckým lekárom. Možno sa za tie roky situácia zmenila. Druhá známa mala podobnú skúsenosť, no stále tam je, tak možno to nie je až také hrozné.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Ahoj,
ja Ti môžem písať len o Nemecko a len pozitívne /teda nájde sa pár vecí, aby sme sa nemali úplne najlepšie, ale to je tak všade/. Do Rakúska je sa aj ťažšie dostať, vyžadujú tam už akú-takú prax, teda čo ja viem a poznám len málo ľudí, ktorí ako čerství lekári mali to šťastie a skončili v Rakúsku. Väčšina sa tam dostala tak, že tam robili prax a potom zostali tam aj robiť. Ja som vo východnom Nemecku dva roky a môžem jedine odporúčať. Narobíš sa veľa, to sú nezaplatené nadčasy, ale práca, kolektív a aj pacienti sú v podstate veľmi príjemní. Aj nás vcelku akceptujú, aj keď zo zahraničia budeš vždy, to sa len ťažko mení. Treba ale povedať, že veľa Slovákov/Čechov to dotiahlo aj na primára. Plat o ktorom môžeš len na Slovensku snívať, dobré podmienky na život. Je, samozrejme, veľa vecí, ktoré treba denne preglgnúť, ale keď si predstavím a porovnám tú prax a realitu Slovensko-Nemecko, tak treba fakt vycestovať.
Ja som bola rok a pol vo veľkej nemocni, tam sú na zahraničných zvyknutí - tam je problém nájsť Nemca :D Teraz som od januára v takej malej nemocnici na okraji mesta, kde sme asi v celej nemocnici traja zahraniční doktori, takže tam sme rarita pre pacientov a zvyšok personálu, ale neboli žiadne sťažnosti. Občas síce "tej pani doktorke s ruským prízvukom nerozumejú, ale bola veľmi milá"...Ak by ťa niečo presnejšie zaujímalo, tak napíšem rada aj viac cez správu.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Zaujimave, ze spominas, ze nemate zaplatene nadcasy. Kamoska, ktora robi v nemocnici tu vo Frankfurte ma zaplatene aj nadcasy, a potom samozrejme aj 24-hodinove sluzby.
Napísať odpoveď