Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa Dreamer »

Pre upresnenie, ja netvrdim ze to co som napisal musi byt pravda, len sa pohravam s tou myslienkou, co ak...

beardie - co si tym myslel? Mozno som to nenapisal dobre, ale mne slo o to, ze vesmir sa rozpina stale rychlejsie, to je myslim fakt a mohlo by to byt prave tym, ze sa priblizuju k skrupine, kde je silnejsia gravitacia, predsa aj okolo hviezd a planet je gravitacia silnejsia, dalej od nich je slabsia.

Dun - ano, mas pravdu, vlastne je mozne ze by nemusela existovat len temna energia, alebo len temna hmota, alebo aj aj.

S.T.E.A.L.T.H - a co temna hmota? Inak sam pises "s najvacsou pravdepodobnostou", takze toto nie je fakt.

miki690 - dostal si ma, nebol to najlepsi priklad ak som chcel spochybnit existenciu nekonecna, ale skus napisat nekonecno cislicami, leziaca osmicka nie je konkretne, pevne cislo, je to nekonkretny znak, ktory sa neda kombinovat v prikladoch, myslim ze ani najlepsi matematici nemaju jasno v tom, kolko by bolo nekonecno minus 1, ci nekonecno plus 1 a to su este pomerne lahke priklady, co ak by sme pridali mocniny, odmocniny, ci len rozdelit nekonecna na 2 polovice, ale to je asi na samostatnu temu...

Inak taka skrupina by mohla existovat aj popri ciernej hmote a energii, to uz spominal aj nejaky vedec, len mal iny tvar, no tvar by mohol byt aj iny ako vajce ci gula, mohol by byt aj nepravidelny, skrupina by mohla byt pevna, alebo tiez nie, material a hrubka by tiez mohla byt rozna.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Aha, takze podla tvojej logiky, budem vymyslat barzco, co ani neviem overit, aj ked riesenie sa ponuka v niecom meratelnom.
Co sa tyka temnej hmoty. K tomu ti viem povedat len tolko, ze sa prejavuje gravitacne a tym je meratelna. Existuju mapy tmavej hmoty. Takze o tom, ze tmava hmota neexistuje, tak to je trosku odvazne tvrdenie, z predchadzajucej strany. O co ale ide, tak tu si neodvazim fabulovat a nevie sa to. Musi ist o hmotu, ktora interferuje zjavne len gravitacne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Najskor doplnim myslienku, taky velky tresk je povazovany za fakt, aj ked mnoho veci nesedelo, niektori vedci ho dokonca spochybnuju, ci ho nikdy neprijali, takze opat...

...CO AK velky tresk neprebehol z toho maleho bodu, ale bol tam uz nejaky material, velmi zhusteny? Prirovnal by som vajci, taktiez je tam maly zarodok, ktory sa zvacsuje, na to mu staci teplo na povrchu skrupiny, takze len vonkajsi vplyv, to by vysvetlilo aj to, ako mohol nastat velky tresk, zdanlivo bez priciny, ak by mal vzdy vesmir skrupinu, pevnu ci pohyblivu, z vonkajsej strany dlhodobo posobila nejaka sila, nie nutne teplo, no a v urcitom bode by sa hmota vo vnutri zacala rozpinat, mozno nie az tak rychlo ako sa predpoklada pri velkom tresku.

S.T.E.A.L.T.H - teraz k tomuto, ak sa temna hmota prejavuje len gravitacne, preco sa to viditelne prejavuje len tam kde je aj pevna hmota, hviezdy, planety? Vedcom nesedia vypocty bez temnej hmoty a temnej energie, tak ich predpokladaju, nieco samozrejme musi byt pricinou vzrastajuceho sa rozpinania vesmiru, to s cim som prisiel ja, sa vlastne az tak nelisi, TO neobjavene nemusi byt vo vnutri vesmiru, ale na jeho hranici, alebo az za nou.
ze tmava hmota neexistuje, tak to je trosku odvazne tvrdenie
To bolo mnoho velkych objavov a ja nie som vedec, mozem si to dovolit.

Teraz opat nieco, co by mohlo podporit moju myslienku, min. ohladom temnej energie, vedci predpokladaju, ze existuje, ale neda sa zmerat, vidiet, ani nie je zname ako, z coho vznikla, ci ako funguje, odkial ma energiu, je zvlastne ze dokaze sposobovat tak rychle rozpinanie vesmiru, ale nema prakticky ziadnu velkost. Taka gravitacna sila posobi okolo velkych hmotnych objektov, magneticka okolo magnetu, no temna energia akoby nemala dovod existovat.

Ukazem na priklade, ako to myslim, vhodte do plastovej flase par skrutiek, zatvorte ju a priblizujte ku flasi magnet, skrutky sa zacnu posuvat k okraju flase, no ak by sme nevideli obal flase a to co je za nim, zdalo by sa nam to, akoby to sposobovala, temna energia?

Neviem, ale zda sa mi divne, ze kazda pricina ma dosledok - a pri temnej energii mame dosledok, ale nevidime pricinu, preco by ta pricina nemohla byt na okraji nasho vesmiru, alebo za nim? Nas vesmir sa nam zda tak obrovsky, ze si nedokazeme predstavit nieco este vacsie? Lenze este nedavno sme si nevedeli predstavit ani cely vesmir.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

teraz k tomuto, ak sa temna hmota prejavuje len gravitacne, preco sa to viditelne prejavuje len tam kde je aj pevna hmota, hviezdy, planety? Vedcom nesedia vypocty bez temnej hmoty a temnej energie, tak ich predpokladaju
Skusim ta naviest otazkou. Preco je baryonova hmota zgrupena?
Tvoja teoria o skrupine na okraji je cela zla v priapde ak plati to co dalej napisem. Budem len tak lovit v pamati lebo si nei som uplne isty ani si to presne nepamatam, takze len nacrtnem. Hovori sa tomu problem horizontu udalosti alebo tak nejak. Ide o to, ze ak si pozries snimky mikrovlneho ziarenia pozadia (reliktove ziarenie), tak su v nom oblasti, ktore su od seba tak daleko, ze sa nemozu ovplyvnovat (musel by si sa pohybovat nadsvetelnou rychlostou), no aj tak je distribucia teploty pozadia dostatocne uniformna (skor izotropna). To znamena, ze k ovplyvneniu muselo dojst niekedy v ranncyh stadiach (este ked boli oblasti kauzalne previazane) a vzdialenost narastla dodatocne nadsvetelnou rychlostou (inflacia).Co tym chcem povedat. To, ze ak mas nejaku skrupinu gravitacne posobiacu z okraja, tak kauzalne neovplyvni velku cast priestoru.
To ako stou tvojou flasou a skrutkami. Vsetko vo flasi je kauzlane prepojene, pole prestupi cez celu flasu, ale donut gravitaciu skrupiny z jednej strany aby kauzalne ovplyvnila priestor, ktory je za "horizontom udalosti".
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

stealth: len doplnim, ze to opisuje tzv. Horizon problem (horizont udalosti s tym pravdepodobne nebude mat viac spolocneho)... zjednodusene ide o to, ze medzi dvoma priestorormi vzhladom na pomer vzajomnej vzdialenosti a veku vesmiru nemoze v sucasnosti existovat kauzalny kontakt...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Dreamer: Máš nejaké matematické vzdelanie? To len aby sme vedeli, či má význam sa s tebou baviť o nekonečne z pohľadu matematiky.
Nekonečno sa číslicami napísať nedá. nekonečno +- 1 = nekonečno
S nekonečnom nemôžeš narábať ako s číslom. Odporúčam Numberophile na youtube, ak sa o to zaujímaš.

K zvyšku, Occamova britva? Načo vymýšľať nejaké škrupiny a zložité veci? Aj keď teda ani temná hmota(a energia) nie sú zrovna jednoduché.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

94jakub - nie, nemam, no mozno nebolo stastne to otvarat tu, ja som si tym len chcel pomoct pri mojej teorii o skrupine, vlastne pochybujem o nekonecne aj preto, ze to nie je konkretne, stabilne cislo, to ze sa s nim neda narabat ako z cislom, napriek tomu sa pouziva v rovniciach... Samozrejme ale nemam dostatok vedomosti to tomto probleme a je to vazne na samostatnu temu o ktorej by sa dalo diskutovat "donekonecna".
RATZINGER666 napísal:stealth: len doplnim, ze to opisuje tzv. Horizon problem (horizont udalosti s tym pravdepodobne nebude mat viac spolocneho)... zjednodusene ide o to, ze medzi dvoma priestorormi vzhladom na pomer vzajomnej vzdialenosti a veku vesmiru nemoze v sucasnosti existovat kauzalny kontakt...
Priznam sa ze nemam dost vedomosti o tomto, ale vedel by si mi to vysvetlit na nejakom priklade? Mozno by sa v tom dala najst "diera", resp. moznost na spochybnenie.

BTW neviete ci sa existenciou skrupiny, ci obalu vesmiru uz niekto zaobera(l), prip. ci mal aj nejake zistenia, samozrejme by boli len na teoretickej urovni. Ja som doteraz narazil na nejaky obal vesmiru len raz, mal mat tvar sesthranu, resp. viacerych, teda nie gule.

//autoeditácia príspevku (30 Júl 2015, 23:25)
94jakub napísal:Načo vymýšľať nejaké škrupiny a zložité veci?
Vlastne skrupinu vytvorila priroda a uz existuje, len som sa zamyslel nad tym, ci by to nemohlo existovat aj vo velkom - a pritom by to mohlo vyriesit ine problemy, je to len iny sposob ako dosiahnut aby veci "sedeli", v oboch pripadoch ide o nieco, co sa zatial neda vidiet ci zmerat, no mne pride realnejsie nieco co je hmotne, len je to daleko a co je prirodne, ako nieco neviditelne co je blizko.

Vlastne vela veci, ktore funguju v malom, na urovni atomov, funguje podobne na urovni galaxii, preco by aj skrupina nemohla existovat tiez vo velkom?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

dreamer: prave pre zjednodusenie som sem pridal ten prispevok, lebo ten stealthov som musel 3x precitat, aby som zistil, ze o co sa mu vlastne jedna... viac zjednodusit sa to neda, priklady neexistuju, ale skusim to "polopate" bez tych menej znamych slov... mas dve oblasti vesmiru (v skutocnosti je ich nepredstavitelne mnozstvo, neviem, ci nie az 1 googol, tj. 1,0e100), ktore su od seba tak daleko, ze stabilny vesmir ako taky neexistuje natolko dlho, aby informacia z jednej oblasti do druhej stihla preletiet a akokolvek ju ovplyvnit... no napriek tomu na zaklade pozorovani existuje domnienka, ze vesmir je vsade viac-menej rovnaky, ci uz zlozenim, teplotou, vlastnostami, co pri zachovani predpokladov Standardneho modelu nie je jednoducho mozne, kedze dana informacia (napr. tepelna vymena) by musela letiet nadsvetelnou rychlostou... keby bol vesmir stabilny, v kazdom kute by pravdepodobne vyzeral inak... no a toto riesi prave teoria inflacie, ktora zjednodusene hovori, ze na zaciatku bolo vsetko v kope, horizonty castic boli prepojene, mali kauzalny kontakt, existovalo homogenne prostredie, a to az do momentu, kedy - ako to povedat - rychlost rozpinania bola vyssia ako rychlost svetla...

nie je to uplne presne, doplne ma, prosim, ale pre predstavu to snad staci...

// dreamer: k tej poslednej vete - vela veci v mikrosvete funguje tak ako v makrosvete? no pri takomto vyjadreni by som bol veeelmi opatrny :) vobec nie :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

RATZINGER666 - ono to bolo az prilis zjednodusene prave, na to aby som mohol reagovat.

Teraz tomu uz rozumiem lepsie, myslim ze podstatu som pochopil, uz som o tom aj pocul. Kazdopadne su to viac-menej predpoklady, ja som uz vyssie napisal, ze by vesmir nemusel vzniknut velkym treskom s miniaturneho bodu, ale "mensim treskom" s vacsieho priestoru, hmoty, ktora by tam uz bola, ako sa tam vzala, to zatial neriesim. Spat k skrupine a objektoch, ci silach za skrupinou, co ak to co posobi, posobilo aj pred vznikom vesmiru, alebo zrodom by bolo presnejsie.

Dolezita otazka je, co je vesmir a ci ma hranice, ci je jeho velkost stabilna alebo premenliva. Ak by mal vesmir skrupinu, ta mohla existovat aj pred jeho zrodom a teraz sa len natahuje na velkost tej skrupiny.

Priklad, taka rastlina, kedze nevidi, rastie a naokolo je len vzduch, tiez jej moze pripadat, ze svet naokolo nema hranice, no Zem ma obal, atmosferu, ozonovu vrstvu, takze nieco ako skrupina. Vlastne ma opat napadla myslienka...

...CO AK sa vesmir zrodil zo skrupiny, nemyslim vznikol, ale ak by uz bola nejaka hmota v urcitom obale, ako semienko rastliny, z vonkajsej casti, mozno hmotnej alebo nehmotnej skrupiny dlhodobo posobila urcita sila, alebo rozne sily a nasledne sa z toho semienka zrodil vesmir? Vsetky zakladne sily ktore pozname mozu byt z posobenia pred zrodom vesmiru, za nejakym obalom, podobne ako ked magnet zmagnetizuje zelezo.

Samozrejme to neriesi vznik vesmiru, ani odkial su tie objekty ktore zvonku posobili silami, ale mnohe objavy priniesli tiez viac otazok ako odpovedi, len samozrejme opakujem, ze sa stale len pohravam s roznymi myslienkami, skoda ze sa asi nedozvieme ako funguje vsetko, teda aj pripadne ine vesmiry a mozno aj nieco este vacsie, kde su tie vesmiry. Teda myslim ze sa to nedozvieme, kedze nedovidime na prip. iny vesmir, ani sa tam nemame ako dopravit, no ktovie, mnoho zdanlivo nemoznych veci sme uz dokazali...

K poslednej vete, uniklo ti jedno podstatne slovicko, "podobne", viem ze elektrony napr. sa nespravaju, povedzme logicky...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nerozumiem, co chces povedat tym "mensim treskom" nie zo singularity, ale z "takmer singularity" a co to ma v ramci Tvojej hypotezy dokazovat... nikto Ti ho ale nenuti, su aj ine teorie... s teoriou Velkeho tresku ma problem napriklad aj existencia kvazarov... tie zohladnuje napr. taky tzv. Arpov vesmir, ktory aj vysvetluje obmenu cerveneho posunu...

pozri, tych teorii je mnozstvo, ktore sa este dalej lisia v interpretaciach, takze pises spravne - nic z toho, co doteraz pozname, nemusi byt pravda, v principe ide o to, aby sme dali dokopy jednu velku skladacku teorie vsetkeho, a to takym sposobom, aby vsetko pasovalo, co je velmi velky problem... z pozorovani mozeme iba hadat, ako to s tym Tvojim koncom alebo hranicou vesmiru je... ci je vobec konecny, alebo je nekonecny, alebo oboje zaroven a je priestorovo previazany...

neviem teda preco trvas na tej skrupine... co ta skrupina ma predstavovat? cim je tvorena, ked sa Ti tmava hmota nepozdava? prvkami a elementarnymi casticami, ktore uz pozname podla toho, ako a s cim reaguju a mozeme to na tej skrupine (alebo resp. ako dosledok) pozorovat? iba gravitaciou? ci aj elektricky ako leptony? alebo silnou interakciou ako hadrony? ci samotnymi interakcnymi casticami? ci su to iba samotne kvarky v nejakom excitovanom stave? napada ma mnozstvo otazok, ale skrupina nevysvetluje nic...

ak sa Ti nepozdava momentalny stav teorie, kde sa uvazuje aj tmava hmota a energia, skus sa poobzerat po niektorej teori multiverza, podla toho, co pises a ako to opisujes, by Ta mohla oslovit teoria landscape multiverse alebo brane multiverse v ramci priestoru ci prip. ich kombinacia s klasickou bublinovou teoriou... a nebudes potrebovat ani skrupiny :)

...no a slovicko "podobne" mi urcite neuniklo, dokonca si dovolim povedat, ze elektron je na tom ako fermion - lepton v skutocnosti este celkom dobre :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Co sa tej skrupiny tyka, co si predstavujes, aky tvar by mala mat ta skrupina? Ked skusim uvazovat takto jednoducho, tak mi to dava gulu (sferu) a to mi dava hned problem, ze ak je to gula, tak jej gravitacne posobenie v akomkolvek bode v jej vnutri je nulove.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

predpokladam, ze uvazoval iba sferu, kedze vsetko ostatne je tazko zohladnit, este by som sam za seba zohladnil nejaky toroid, pripadne nejaky elipsoid, ale myslim, ze tvar priamo neovplyvnuje myslienku, ktoru nam chce tou skrupinou a jej vlastnostami predostriet... ale predtym spominal aj v ramci nejakej teorie nejaky priestorovy sestuholnik, tzn. asi nejaky polydron...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten polydron ma mozno tiez inspiroval, ale mam len malo info, no ta podstata myslienky bola, ze bud samotna skrupina, akehokolvek materialu, alebo objekty, mozno neporovnatelne vacsie ako samotny nas vesmir, by tiez mohli ovplyvnovat pohyb objektov vo vnutri nasho vesmiru.

Zoberme si atom, ake male je jadro oproti celemu atomu a predsa drzi spolu, ten proton by tazko mohol predpokladat ze je za hranicami atomu dalsi atom a omnoho vacsie objekty, ale toto som uz spominal...

Samozrejme by potom mohlo existovat mnoho inych vesmirov a medzi nimi nejake ine objekty, alebo latky, podobne ako vajicka ci ikry, z vonkajsej strany ich nieco zohrieva, ci posobi inymi silami a nie nevyhnutne len tymi ktore pozname, mozno temna energia existuje, ale nemozeme ju zmerat preto, lebo jej povod je za hranicami nasho vesmiru - alebo to ovplyvnuje iny, vedlajsi vesmir, kde by mohli platit ine fyzikalne zakony.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

predpokladam, ze uvazoval iba sferu, kedze vsetko ostatne je tazko zohladnit, este by som sam za seba zohladnil nejaky toroid, pripadne nejaky elipsoid, ale myslim, ze tvar priamo neovplyvnuje myslienku, ktoru nam chce tou skrupinou a jej vlastnostami predostriet... ale predtym spominal aj v ramci nejakej teorie nejaky priestorovy sestuholnik, tzn. asi nejaky polydron...
Tvar je prave dost dolezity, pretoze myslienka pada na sfere a malych poruchah od sfery, pretoze v tom pripade to nic neriesi, naopak, len komplikuje, kedze ako som pisal uz vyssie, gravitacne posobenie vo vnutri sferi je vsade nulove.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

dreamer: poprosim zdroj o tom formovani polydronov v makromierke, pretoze netusim, z coho vychadzas... viem o kadejakych fraktaloch, sierpinskeho utvaroch atd., ale inak nie...

ohladne Tvojho opisu fungovania castic - mam pocit, ze by Ti neuskodilo dostudovanie standardneho modelu, elementarnych a zlozenych castic zodpovednych za "hmotu" a za interakcie medzi nimi... ak v tom prehlad mas, tak sa Ti ospravedlnujem, ale zatial z toho ten pocit nemam... napriklad: Tebou spominane jadro atomu drzi pokope silna jadrova sila, nie gravitacia, ktora je zo vsetkych sil najslabsia... dalej, co pises, tak elementarna castica sa moze dostat aj za hranicu jadra vdaka heisenbergerovmu principu neurcitosti a kvantovemu tunelovaniu... atd...

stealth: to bola reakcia na dreamera, ten asi vobec nezohladnoval gravitacne posobenie vo vnutri...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

http://www.ta3.com/clanok/1067266/v-noc ... vadlo.html

//autoeditácia príspevku (12 Aug 2015, 22:44)
http://www.zive.sk/clanok/107307/zem-bu ... ej-reality#

//autoeditácia príspevku (27 Sep 2015, 23:00)
NASA avizuje obrovský objav na Marse, oznámenie vyvoláva špekulácie
27.9.2015 21:18 | zdroj: ČTK | zdroj foto: SITA/AP

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír zvolal na 28. septembra tlačovú konferenciu, ktorá má odhaliť „zásadný objav“ týkajúci sa Marsu. Oznámenie okamžite vyvolalo špekulácie o povahe zásadného zistenia vrátane možnosti života na červenej planéte.

zdroj: http://www.ta3.com/clanok/1069939/nasa- ... lacie.html
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

podla CNN ide o potvrdenie sezonneho vyskytu tecucej vody... na zajtra je zvolana mimoriadna tlacovka na 17:30, bude to aj online

http://edition.cnn.com/2015/09/27/us/ma ... index.html

titulka prilozenej spravy od EPSC : "Spectral Evidence for Hydrated Salts in Seasonal Brine Flows on Mars"
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Live Stream tlačovky:
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

dopozerane,.... fajn zistenie ze vdaka tomuto objavu pravdepodobne missie planovane na mars nebudu musiet sebou nosit vodu a vzduch bude vyrobitelny fotosyntezou...

2020 ma pristat na marse dalsie zariadenie ktore sa zameria prave na oblasti s vyskytom vody, s cielom analyzovat data a spravit testy potrebne pre pristatie/pripadne prezitie posadky naplanovane okolo roku 2030

na zamyslenie

Let’s look at it another way. Let’s imagine the Earth is a hard drive, and each species on Earth, including our own, is a Microsoft Excel document on the hard drive filled with trillions of rows of data. Using our shortened timescale, where 50 million years = one month, here’s what we know:

Right now, it’s August of 2015
The hard drive (i.e. the Earth) came into existence 7.5 years ago, in early 2008
A year ago, in August of 2014, the hard drive was loaded up with Excel documents (i.e. the origin of animals). Since then, new Excel docs have been continually created and others have developed an error message and stopped opening (i.e gone extinct).
Since August 2014, the hard drive has crashed five times—i.e. extinction events—in November 2014, in December 2014, in March 2015, April 2015, and July 2015. Each time the hard drive crashed, it rebooted a few hours later, but after rebooting, about 70% of the Excel docs were no longer there. Except the March 2015 crash, which erased 95% of the documents.
Now it’s mid-August 2015, and the homo sapiens Excel doc was created about two hours ago.
Now—if you owned a hard drive with an extraordinarily important Excel doc on it, and you knew that the hard drive pretty reliably tended to crash every month or two, with the last crash happening five weeks ago—what’s the very obvious thing you’d do?

You’d copy the document onto a second hard drive.

When it comes to our evolution, we arrived in the ninth inning, just in the nick of time—and now we have to figure out how to expand beyond the planet, and eventually the Solar System, before we’re swept back into eternal non-existence.

pre tych co radi citaju
http://waitbutwhy.com/2015/08/how-and-w ... ars.html/2
Prílohy
Extinction-timeline.png
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Trosku z historie, ale pre priaznivcov vesmiru je to urcite zaujimave. NASA zverejnila obrovske mnozstvo fotiek z programu Apollo:
https://www.flickr.com/photos/projectap ... ive/albums
Napísať odpoveď